Reiser til Berlin

"Ich bin ein Berliner" lyder det velkjente sitatet fra president J.F. Kennedy, og ordene lever videre i mange av oss - spesielt når du er i den livlige hovedstaden i Tyskland. Og ja, Berlin er en pulserende by, full av spennende severdigheter, vakkert natteliv og uendelige mengder av brede restauranter. Nå kan du reise til Berlin med Hideaways og bo på unike og sjarmerende hotell i sentrum av Berlin.

En trendy by med en spirituel ånd

Berlin er en ekstremt populær by, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. For det første er det enkelt, raskt og billig å reise til Berlin og komme seg rundt i byen - for det andre er det noe for enhver smak. Det er en by hvor du enkelt kan kombinere en rolig dag med kultur ettersom det er så mange interessante steder. Livet i Berlin er ukomplisert og atmosfæren er avslappet til tross for at du er i en storby - så det er ikke rart at folk fortsetter å komme tilbake hit.

Mange gode restauranter og hyggelige barer

Selv de mest kresne mennesker finne ren favoritt eller to i Berlin. Her finne r du alt du trenger, og her er det ikke langt fra det ene kontinentet til det andre på kjøkkenet. Når det gjelder prisen, er det mye variasjon, og du trenger ikke å velge de dyreste restaurantene i det hele tatt for å få en gastronomisk opplevelse du ikke vil glemme. På Oranienstrasse finner du et hav av kafeer, og i distriktet Kreuzberg kan du prøve det tyrkiske kjøkkenet. De finere restaurantene ligger rundt Kürfurstendamm og torget Savignyplatz. Det er også mange tradisjonelle barer (såkalt ølhage). Du trenger heller ikke lete lenge etter å finne et moderne sted som serverer deilige cocktailer. Uansett hvilke mat og drikke du leter etter, vil du sannsynligvis finne den på en ferie i Berlin.

Når shopping-genet tar over

I Berlin er det mange merkevarebutikker, bruktbutikker og gallerier - spesielt i Charlottenburg og langs Kürfurstendamm-boulevarden. På Alexanderplatz ligger Alexa, et kjøpesenter med rundt 180 butikker. Hvis du vil ha litt mer for pengene, kan du ta turen til Tauentzienstrasse eller Hackescher Markt, studentens favorittsted å shoppe. Det er også shoppingmuligheter på Friedrichstrasse, samt Schlossstrasse. Ikke glem byens loppemarked som arrangeres hver søndag. Mauerpark er det største og mest kjente loppemarkedet, men det er flere å velge mellom.

Velkommen til Hideaways' reiser til Berlin, en by for alle!

Venlig hilsen

Marie

>> Les også om storbyferie i Berlin
>> Slik bestiller du en pakkereise med Hideaways

Les mer om Berlin

Severdigheter

Her har jeg valgt ut noen av severdighetene du har muligheten til å oppleve på ferien din i Berlin. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om faktafeil. Hvis du vil lese mer om andre severdigheter, anbefaler jeg å lese bloggen vår med inspirasjon, hvor du kan finne spennende artikler om våre andre destinasjoner.God fornøyelse og god reise!

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor, som ligger i den vestlige delen av Berlins sentrum ved krysset mellom Unter den Linden og Ebertstraße, er et nyklassisistisk monument fra 1700-tallet, bygget på Frederik Vilhelm II av Preussen. Monumentet ble bygget på stedet for en tidligere byport, og markerte begynnelsen av veien fra Berlin til byen Brandenburg an der Havel, tidligere hovedstad i Markgrevskabet  Brandenburg.

I nyere historie (1987) har byporten blitt kjent for å være stedet der USAs president Ronald Reagan, i en tale foran porten på vestsiden, utfordret den sovjetiske lederen Mikhail Gorbatsjov til å rive Berlinmuren med ordene "Mr. Gorbatjov – tear down this wall!".

I dag er Brandenburger Tor den siste bevarte byporten i Berlin og regnes av mange som det symbolske sentrum av Berlin og Tyskland.

Berlinmuren

Når du reiser til Berlin, kan su ikke unngå å bli gjort oppmerksom på Berlinmuren, som var en beskyttet betongbarriere som fysisk og ideologisk delte Berlin i to bydeler - Øst-Berlin og Vest-Berlin - fra 1961 til 1989. Muren ble bygget av den såkalte tyske demokraten Republikken (forkortet DDR) og inkluderte tungt bevæpnede vakttårn lokalisert langs store betongvegger, flankert av et bredt område (senere kjent som "dødsstripen") som inneholdt en rekke gjenstander og forsvarsinstallasjoner for å forhindre DDR-borgere i å flykte til det demokratiske og rikere vest.
 
I 1989 forårsaket en rekke politiske omveltninger i nærliggende østblokkland - spesielt Polen og Ungarn - en kjedereaksjon i Øst-Tyskland, noe som til slutt resulterte i murens fall. Berlinmurens fall banet vei for tysk gjenforening, som formelt skjedde 3. oktober 1990.
 
Opprinnelig var det mer enn 45 kilometer mur, men i dag er det nesten ingenting igjen av den. Imidlertid kan du finne rester av muren forskjellige steder i byen, for eksempel i Mühlenstraße, hvor du finner mer enn 1300 meter autentisk mur langs elven Spree; i Bernauer Straße, som sannsynligvis ikke er en autentisk del av veggen, men ble gjenoppbygd som et minnesmerke kalt Gedenkstätte Berliner Mauer, som i tillegg til veggen inneholder et informasjonssenter og en utstilling; eller i Niederkirchnerstraße, hvor du finner en annen av de opprinnelige restene av Berlinmuren - unik for dette stedet, dessuten er beliggenheten til parlamentsbygningen i Berlin, bare et steinkast unna.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie var navnet, som de vestlige allierte gav til det mest kjente kryssingspunktet mellom Øst-Berlin og Vest-Berlin, mens byen var delt mellom USA og den sovjetiske sektoren. Den ble opphevet 22. juni 1990 i forbindelse med Tysklands gjenforening. Vakthuset ble deretter fjernet og er nå utstilt i AlliiertenMuseum i Berlin-Zehlendorf.

En kopi af vagthuset og en markering af den tidligere grænseovergang blev senere bygget, der hvor Checkpoint Charlie engang var. Stedet ligger placeret ved krydset af Friedrichstraße, Zimmerstraße og Mauerstraße og er i dag en af Berlins mest populære seværdigheder.

Sanssouci-palasset

Sanssouci-palasset, som ligger i Potsdam 24 kilometer sørvest for Berlin, var Frederik the Great of Prussias sommerpalass og en av de mest berømte Hohenzollern-slottene i Potsdam.
 
Palasset blir ofte sammenlignet med Versailles-palasset i Frankrike, selv om Sanssouci-palasset er langt mindre og er bygget i en mer intim rokokkostil enn dets franske motpart. På den annen side er palassets tilhørende hager absolutt overdådige, noe som gjorde at UNESCO fortjent navngia både palasset og hagene til verdensarv i 1990. Her får du enkelt morgenen til å gå ved å vandre rundt i parken og ha en piknik hvis det er godt vær.

Les mer

Mat og drikke

Når vi tenker på typisk tysk mat, tenker vi ofte på bakte poteter, potetmos, potetsalat, pølser, svinekjøtt, kål, osv. Alle disse klassiske tyske ingrediensene finner du lett i Berlin, men byens kosmopolitiske og mangfoldige kjøkken har mye mer å tilby. Imidlertid har jeg her valgt ut noen av de kulinariske spesialitetene, de mest typiske rettene og drinkene du kan smake mens du er på ferie i Berlin. God appetit og god reise!

Currywurst

Det finnes knapt en mer ikonisk rett i Berlin enn currywurst. Retten ble angivelig oppfunnet i byen - i distriktet Charlottenburg - like etter andre verdenskrig og har siden spredd seg til andre deler av Tyskland. I dag har det blitt et gastronomisk landemerke for byen og blir vanligvis konsumert på gateplan eller som et slag take-away.

Retten er så enkel som den er kjent: Den består av en stekt eller frityrstekt pølse eller bratwurst, som under normale omstendigheter blir kuttet opp og krydret med ketchup og karripulver. Da serveres det vanligvis med hvitt brød eller granatepler.

Berliner/Pfannkuchen

Det ville nesten være hellig å dra på ferie i Berlin uten å ta et klassisk Berlin minst en gang under besøket; mange turister tar en hver dag til ettermiddagskaffe, men det bør ikke anses som et godt råd hvis du vil beholde vekten...

En Berliner er et tradisjonelt Berlin-bakverk laget av en gjærdeig med masse egg, melk og smør som har blitt stekt i smør eller olje og inneholder vanligvis syltetøyfyll. Ofte er det melis eller sukker på toppen. Noen ganger er de laget med en fylling som består av sjokolade, champagne, vanilje, mokka eller advocaat (tradisjonell nederlandsk drikke), eller uten fyll i det hele tatt.
 
I dag kan Berlinere kjøpes året rundt, og i nesten hvilken som helst kiosk, men tradisjonelt ble de spist for å feire nyttårsaften (Silvester) og karnevalsferien (Rosenmontag og Fastnachtsdienstag).

Wurzelpeter

Hvis du vil smake på en drink som bærer store deler av Berlins moderne historie på skuldrene, bør du prøve den legendariske likøren Wurzelpeter, som er smaksatt med urter (derav navnet), røtter og bark. Produksjonen av likøren ble startet i 1935 i Berlin-Mitte av Paul Pöschke og Walter Heyer, men oppskriften sies å gå så langt tilbake som i 1875.

I løpet av det tjuende århundre fikk Wurzelpeter gradvis status som en kultdrikk i Berlin og ble ansett som det østtyske motstykket til den berømte Niedersachsen Jägermeister, populær i det daværende Vest-Tyskland. Etter murens fall har den vært i hard konkurranse med store internasjonale drinker for likørmarkedet og i dag er den neppe like populær som før; men du kan fremdeles møte mange Berlinere fra den eldre DDR som drikker det lojalt og til enhver tid vil trekke den frem på en familiesamling.

Les mer

Reisemål i Tyskland

Finn reisen til Tyskland her

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noen fakta og informasjon om Berlin, som byens geografi, befolkning, klima og transport, som inspirasjon til ferien din i den tyske hovedstaden. Ønsker du mer inspirasjon til reisen din, anbefaler jeg at du besøker bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre destinasjoner. God fornøyelse og god tur!

Geografi og befolkning

Berlin, som ligger ved bredden av elvene Spree og Havel, er Tysklands største by og landets hovedstad siden gjenforeningen i 1990. Med en raskt voksende befolkning på ca. 3,7 millioner innbyggere - og rundt 6 millioner i hovedstadsområdet - Berlin er den nest mest folkerike byen i EU, kun overgått av London, og det syvende mest folkerike byområdet i EU.
 
Berlin ligger i et område med en overveiende flat topografi, som utgjør en del av den store nordeuropeiske sletten, som strekker seg hele veien fra Nord-Frankrike til vest-Russland og som er preget av sumpete, lavtliggende skogsområder. Omtrent en tredjedel av byens område består av skoger, parker, hager, elver, kanaler og innsjøer.

Klima og vær

Berlin har et temperert kystklima i henhold til Köppen klimaklassifiseringssystem. Det er en sterk skråning mot mildt kontinentalt klima på grunn av landets innlands beliggenhet, noe som skaper større temperaturforskjeller mellom årstidene enn det som vanligvis er tilfelle for kystklima som vender mot sjøen.
 
Berlins høyt utviklede område skaper et mikroklima der varmen akkumulerer byens bygninger og fortau. Temperaturene kan dermed være så mye som 4 grader høyere i byen enn i områdene rundt.
 
De varmeste månedene er juli og august med et gjennomsnitt på 18 grader, etterfulgt av juni med et gjennomsnitt på 17 grader, mens januar er den kaldeste måneden i året med -1 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av desember og februar med et gjennomsnitt på 1 grad. Mest nedbør faller i Juni, med et gjennomsnitt på 71 mm, etterfulgt av august med 61 mm i gjennomsnitt, mens det er minst nedbør i februar med et gjennomsnitt på 34 mm.
 
Når du reiser til Berlin vil du oppdage at hver sesong har sin sjarm. Den varme sommeren gir liv til strender og små strandbarer. Desember byr på julemarkeder, vinteratmosfære og vakker hurrarop, mens våren byr på grønne trær, kalktrær i blomst og gode temperaturer for å utforske byen til fots.

Transport

Berlin har en velutviklet infrastruktur som inkluderer for bilistene hele 5.422 kilometer veinett, hvorav 77 kilometer er motorveier (kalt "autobahn").

Bus

Byen har mer enn 10 busstasjoner som kjører til destinasjoner i hele Tyskland og Europa. Den største av dem alle er Zentraler Omnibusbahnhof Berlin, byens viktigste busstasjon.

Tog

Togruter forbinder Berlin med alle de største byene i Tyskland og med mange byer i de europeiske nabolandene. Det er også regionale jernbanelinjer, administrert av Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg, som gir tilgang til områdene rundt Brandenburg og Østersjøen. Mange av togene går fra Berlin Hauptbahnhof, Europas største jernbanestasjon (i kategorien jernbaner som inneholder flere nivåer av spor).

Fly

Berlin har to kommersielle internasjonale flyplasser. Tegel Airport (TXL), som ligger innenfor byens grenser (8 kilometer nordvest for sentrum) og Schönefeld Airport (SXF), som ligger rett utenfor Berlins sørlige grense i delstaten Brandenburg (18 kilometer sørøst for byen). De to flyplassene tjener til sammen totalt mer enn 30 millioner passasjerer i året.
 
Tegel flyplass brukes hovedsakelig av Lufthansa og Eurowings, mens Schönefeld er et viktig reisemål for flyselskaper som Germania, easyJet, Ryanair, Norwegian og andre lavprisflyselskaper. Mange dansker bruker den norske ruten til KBH fra Schönefeld.
 
Den nye Berlin Brandenburg Airport (BER), som er under bygging rett sør for Schönefeld, vil erstatte Tegel i løpet av 2020 eller 2021 (ifølge nylige rapporter). Samtidig vil Schönefeld utvides slik at den sammen med den nye Berlin Brandenburg-flyplassen kan betjene det sterkt økende passasjertallet til og fra Berlin.

Populære hoteller i Berlin

Tyskland, Berlin
  • Nærmeste flyplass: 26 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Tyskland, Berlin
  • Nærmeste flyplass: 29 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Tyskland, Berlin
  • Nærmeste flyplass: 29 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér