Reiser til Bodrum-halvøya

Bodrum-halvøya - urørte kyststrekninger og små badebyer. 

Nei så fint det er her! Bodrum-halvøya, et navn, som du sikkert har hørt andre snakke begeistret om. Og jeg sier det samme. Jeg ankommer Akçabük, ca. en halvtime i bil fra Bodrum, hvor jeg få meg en ordentlig "aha-opplevelse" i den pittoreske avdelingen.

På tross av det faktum at solnedgangen har for lengst passert horisonten, så er det fortsatt et fantastisk syn. Jeg ser de belyste seilbåtene på havet og de opplyste husene langs kysten. Dette var mitt førsteinntrykk av Bodrum-halvøya, og for å fullføre beskrivelsen kan jeg avsløre at da jeg stod opp neste dag var utsikten minst like nydelig etter soloppgang. 

Jeg gleder meg til å presentere deg for mine håndplukkede hotell langs en av Tyrkias vakreste rivieraer, og jeg er sikker på at du blir like så mo i knærne som jeg ble når du finner du ut av hvor mange sjarmerende steder som finnes her. 

Kanskje tenker du "masseturisme" når du hører navnet Bodrum. Og du tar ikke feil. For her har de alt fra innbydene kyststrekninger, brede sandstrender, grønne bakker og krystalklart, turkist havvann, som alt er med på å gjøre øya til et stort reisemål. Men når det er sagt så er Bodrum-halvøya fremdeles overraskende uspolert, og har bevart mye av sin kulturelle og historiske sjel. 

Ta for eksempel de sjarmerende markedene som kryr av lokale skjønnheter. Her kan du kjøpe friske grønnsaker av de lokale innbyggerne som har gjort dette i generasjoner. Den naturskjønne kystlinjen, som varier med sine mange små bukter og småøyer som strekker seg ut i det perfekt tempererte badevannet, minner mer om en feriedrøm enn et turistmareritt. 

Tyrkia er så mye mer enn bare Alanya og Antalya, og det vil vi gjerne vise deg her hos Hideaways. Dette "mye mer" får du fort et innblikk i på Bodrum-halvøya hvor kystlinjen består av en fin blanding av tsjekkiske resorter, avslappende, små kystbyer og de omtalte lekre sandstrendene, hvor du uten tvil vil få lyst til å tilbringe en del timer på. 

Greske røtter 

Her og der kan du på Bodrum-halvøya få øye på en av de små, gamle, karakteristiske vindmøllene som spesielt er kjent fra de greske øyene. I det hele tatt så er det mye gresk kultur i denne delen av Tyrkia, og maten, som jeg varmt kan anbefale, kan også minnes om Hellas. Mange av de historiske severdighetene som du kan besøke i Bodrum stammer fra den greske oldtiden. Med andre ord vil du i Bodrum-området oppleve en fasinerende miks av historiske og kulturelle røtter. 

Trekk deg tilbake til roen i åsene. 

Allerede ved kysten på Bodrum-halvøya kan du, som skrevet over, finne mange skjønne steder hvor du absolutt ikke vil føle deg klemt imellom andre feriegjester. Men kommer du deg litt lenger inn i landet vil du virkelig finne en verden for deg selv hvor du kan slappe helt av i den helt egen behagelige boble. Det er i det du beveger deg inn til de frodige åsene, som knapt er befolket, at du finner roen. Selvom du elsker strand og badeferie, er det en deilig og minneverdig opplevelse å utforske den delen av Bodrum som ikke er kystlinje. 

Elegante Bodrum

Endelig vil jeg oppfordre deg til å besøke selve storbyen Bodrum, som til tross for at den mottar en million besøkende i året, ikke har mistet sitt særpreg eller sin tilbakelente, elegante atmosfære. Halikarnassos, som Bodrum het i oldtiden, er noe helt spesielt blant de tyriske kystbyene. Det er nesten gåtefult hvordan du kan finne små, rolige hjørner i byen, selv når sommersesongen står på som fult. Her kryr det av imponerende korsridderslott , blomsterfylte kafeer, hvitvaskede gater og glitrende, stilfulle havner, som alltid lokker til en spasertur. Ikke langt fra den travle byen så ligger det små landsbyer hvor du kan finne en utsøkt ro og fred, selv i høysesongen. 

Du vil neppe tro det, men det å komme til Bodrum var en gang en straff. 

Det er veldig vanskelig å forestille seg at Bodrum før i tiden slett ikke ble ansett som attraktivt. Faktisk så ble byen brukt som et åpent politisk fengesel, hvor dissidenter mot den tyrkiske republikken ble sendt i eksil. I dag ville jeg ærlig talt ikke vært imot å bli sendt i eksil i Bodrum. 

Har du lyst til å dra på en lengre tur, hvor du kan både bokstaveligtalt og metaforisksett, dykke ned i noen av de fantastiske naturfenomene Tyrkia har å by på, så ligger det unike fossefallet Pamukkale og de varme kildene ca. 4 timers kjøretur fra Bodrum. 

Bodrum lufthavn

Når du skal på ferie på Bodrum-halvøya lander du først på Bodrum lufthavn, som ligger 35 minutter unna i bil fra selve byen. 

God ferie,
Puk 

Les mer om Bodrum-halvøya

Severdigheter og opplevelser 

Her har jeg samlet inn litt informasjon på noen av serverdighetene og opplevelsene som venter deg rundt om på Bodrum-halvøya og vel så det. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Tyrkia kan jeg anbefale deg å lese bloggen vår om reiser. Her kan du finne spennende artikler om Tyrkia og våre mange andre reisemål. God fornøyelse og god ferie! 

Strendene

Bodum-halvøya er ikke så stor, men du vil alikevel finne et hav av badestrender, hvor de forskjellige strendene har noe for alle. Så om du endten drømmer om en avslappet ferie i en badebukt eller om du vil prøve deg på spennende aktiviteter på havet, er det som sagt på rett plass. 

Ytterst på halvøya kan du finne den skjønne, smale stranden ved Gümüslük. Den er ideel hvis du ønsker å slappe av i rolige omgivelser. Her er det ikke så mange aktivitetsmuligheter, men til gjengjeld så presenterer den et krystalklart vann. Når dagen går mot kvelden er det populært å avslutte med en cocktail, mens man nyter solnedgangen mot vest og utsikten til Rabbit Island. Ved havnen ligger det en drøss av gode fiskeresturanter. 

Reiser du til Bodum med familien, er den nærliggende sandstranden Gümbet et opplagt sted å bruke dagen på. Den er både barnevennlig og har masse av vannsportsmuligheter for familiens vannfanatikere. Det er også tallrike barer og resturanter innen kort gåavstand, så det er alltid mulig å få tak i noe forfriskende i løpet av dagen. 

Vil du heller suse over bølgene enn å sitte på stranden hele dagen? Da er det Akyarlar og Fener strendene mot sør som bør være målet. Dette området er spesielt populært blant kite- og vindsurfere, som takket være vinden i kanalen mellom Bodrum og Kos, kan teste deres evner. Er du nybegynner på dette da kan det anbefales at du surfer tidlig på dagen, hvor vinden og bølgene normalt sett er greiere å ha med å gjøre. Her har de surfeskole, og naturligvis også en fantastisk strand, hvor du kan ta det helt med ro etter øktene på vannet. 

Det fine med å feriere på Bodrum-halvøya er med andre ord at du alltid kan finne en strand som passer for deg. Har du en leiebil er det lett å utforske strendene i ro og fred. Du kan også komme deg rundt via dolmus-bussene. Sist, men ikke minst, kan det anbefales at du tar deg en båttur for å utforske buktene rundt om i området. 

Hamam

Det er ikke vanskelig å slappe av på Bodrum-halvøya, men har du likevel bruk for å stresse ekstra av, da er et besøk i et tyrkisk bad (hamam) perfekt. Et besøk til et tradisjonelt tyrkisk bad er en opplevelse du bør unne deg selv. Tyrkerne har en lang tradisjon for å gå i hamam, og har her videreutviklet romernes badevaner til et lengre rituale, som vil etterlate deg med en kropp som føles frisk, ren og silkemyk. 

Det kan være lokale forskjeller fra hamam til hamam, men normalt sett begynner et hamambesøk i et varmerom, hvor du sitter til svetten renner. Deretter vasker man seg i varmt vann slik at kroppen løsner godt opp. Så fortsetter den egentlige behandlingen med skrubbing og massasje. Den får du mens du ligger på en varm marmorplate som får musklene dine til å slappe av. Når du er blitt smurt inn i såpe (laget av olivenolje), begynner skrubbingen som skal fjerne det ytterste laget av døde hudceller. Dette kan gi en liten brennende fornemmelse, men belønningen er som sagt en silkemyk hud. For å avslutte besøket så skyller man seg i kaldt vann. Noen steder er det mulighet for ytterligere massasje eller ansiktsbehandling. 

Hamammen er kjønnsoppdelt, hvor kvinner betjenes av kvinner og menn av menn. 

Seiltur

Når du har tatt inn utsikten over havet et par dager, får du kanskje lyst til å seile en tur ut på det. Det er det absolutt muligheter til. Du kan nemlig leie deg en båt med egen båtfører for et par timer, eller for en hel dag, hvis det skulle ønskes. Du kan da seile ut langs kysten og legge til ved deilige strender hvor du kan løpe ut i det azurblåe vannet, hvis du trenger å kjøle deg litt ned etter å ha solbadet på dekk. Flere firmaer på Bodum-halvøya tilbyr ikke bare båtfører, men også egen kokk, som i løpet av dagen vil forsyne deg med herligheter. Foretrekker du å ha båten helt for deg selv, tilbys også ofte private turer hvor det ikke er andre med enn deg og din familie. Husk å ta med deg egne handklær, solkrem og eventuelt snorkelutstyr. 

En båttur er også en sjanse for å besøke noen av de mange småøyene nær kysten, som ellers er utenfor rekkevidde. Fra Bodrum er det mulig å ta seg en endagstur med ferge til Kos, hvor det venter deg interessante serverdigheter og shoppingmuligheter. Det tar ikke mer enn en time å seile med ferge til den populære greske middelhavsøya. Tar du en av de raske hydrofoilbåtene, kan turen ta så lite som 20 minutter. På den mer langsomme fergen er det soldekk og større sjanse for å se delfiner på veien. 

Rundtur i Bodrum

Bodrum er bygget på oldtidsbyen Halikarnassos. Mausoleet i Halikarnassos var et av verdens syv underverker, men ble dessverre ødelagt av jordskjelv i middelalderen. Men det er andre severdigheter i Bodrum som er like verdt å sette av tid til å se. Gå for eksempel opp til St. Peters borgen som er byens varemarke og mest populære attraksjon. Borgen, som ble bygget av Johanniterordenen i det 15. århundre, huser i dag bak sine tykke murer Museet for Undervansarkeologi. 

Er du historisk interessert, da bør du også ta veien forbi amfiteateret som dateres til tiden under kong Mausolos som regjerte i 376-353 f.v.t, men som ble ferdigstilt av romerne. Amfiteateret ligger på veien til Gümbet, og er et av de best bevarte verkene fra Halikarnassos. Nå til dags brukes teateret blant annet til konserter med lokale kunstnere om sommeren. Vest for sentrum kan du se ruinene av porten Myndos med sine dobble tårn. Dette er de siste restene av bymuren som omga oldtidsbyen. Foran porten kan du se restene av voldgraven som mange soldater fra Alexander den Stores hær druknet i (334 f.v.t)

På et besøk i Bodrum er naturligvis også opplagt å dra på oppdagelse i basaren eller den gamle bydelens smale gater, hvor du kan ta sin tid å utforske et hav av småbutikker og resturanter. Vil du ha en souvenir som er typisk for regionen er det verdt å gå etter de håndlagde teppene og diverse lærvarer av god kvalitet. 

Artemistempelet i Efesos

Er du på ferie i Bodrum-halvøya, har du flere av de mest kjente severdighetene i Tyrkia innenfor rekkevidde. Du kan for eksempel dra på dagsutflukt til ruinene i Efesos, som ligger rundt 2½ times kjøretur fra Bodrum. Går du rundt i det store ruinområdet får du et tydelig bilde av hvor praktfull en storby i antikken kunne være. Det berømte Artemistempelet, som er et annet av verdens syv underverker, er hovedattraksjonen, men langt fra det eneste interessante i området. 

Det er tallrike turarrangører i Bodrum med Efesos på programmet, men du kan også velge å leie en bil og selv kjøre dit. Veien dit er flott og passerer andre interessante serverdigheter. Det gir deg også friheten til å utforske Efesos i ditt egent tempo. Sist, men ikke minst, så slipper du unna de mange "turistfellene" som ofte er en del av de guidede turene. 

Les mer

Reisemål på Bodrum-halvøya

Bitez

Bitez på Bodrum-halvøya i Tyrkia ligger vakkert til med frodige sitrusplantasjer på den ene siden og Middelhavet på den andre. Bitez er et ideelt reisemål for deg som ønsker å nyte en avslappende ferie i solen i autentiske og vakre omgivelser.

Reiser til Bitez

Bodrum

Bodrum by har alt som trengs for en vellykket ferie: vakre strender, spennende og historiske severdigheter, hyggelig stemning, gastronomiske herligheter og en imøtekommende og smilende befolkning. Her vil du føle deg som hjemme!

Reiser til Bodrum

Gumbet

Gumbet er et av Bodrum Peninsula's mest populære badebyer med en lang strand, fine promenade, gode restauranter og en fin havnepromenade hvor du kan sette deg ned med en tyrkisk kaffe eller et kjølig glass vin og nyte den koselige atmosfæren.

Reiser til Gumbet

Turgutreis

Feriestedet Turgutreis er den nest største byen på Bodrumhalvøya, kjent for sine vakre gyldne strender, fantastiske solnedganger og lokale spesialiteter hvor du kan smake på de mange restaurantene rundt i byen eller det lokale livlige markedet.

Reiser til Turgutreis

Informasjon og fakta 

Jeg har her samlet inn litt nyttig informasjon om Bodrum-halvøya, som forhåpentligvis kan tjene som inspirasjon til din ferie. Opplysningene er utelukkende ment som inspirasjon og det tas forbehold for faktuelle feil. Hvis du ønsker mer informasjon eller tips til din reise, da kan jeg anbefale deg å sjekke ut bloggen vår. Her finner du mange spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi 

Bodrum-halvøya er oppkalt etter halvøyes største by som ligger på sørsiden ut til Gökova-bukten, men både lokale og besøkende bruker ofte navnet Bodrum uten å skille mellom de to. Det ligger også adskillige andre, mindre byer på halvøya, så det kan bli en viss forvirring. 

Selve halvøya finner du på Tyrkias sørvestlige kyst, som strekker seg 40 km mot vest ut i det Ægæiske havet like nord for den populære greske ferieøya Kos. Halvøya dekker et areal på rundt 650 km2 og har en 174 kilometer lang kystlinje med tallrike små og store bukter med innbydene badestrender ved krystalklart vann. Til tross for loven som tilsier at det ikke er lov å bygge høyt, er det fortsatt flotte utsikter over både havet og halvøyas fjellrike, grønne indre. 

Arkeologiske funn viser at halvøya gjennom tidene har vært hjem for en lang rekke folkeslag, fra dorerne til romerne. Det rikeste folkelivet finnes i dag i halvøyas hovedby, Bodrum, hvor de her har det største utvalget av hoteller og andre feriehus. Her finner du også et bredt utvalg av spisesteder, en basar og et ukentlig marked som man kan bruke lang tid på å utforske. Men byen Bodrum er ikke det eneste interessante reisemålet på halvøya for en feriereisende. Bitez, som ligger ved en bukt bare få kilometer mot vest, er for eksempel kjent for å være familievennlig, mens Gümbet, like ved siden av, er kjent for sitt nattliv. Det er også ikke kun på sørsiden av halvøya man kan finne gode badestrender. I en liten, idyllisk bukt bare seks kilometer nord for Bodrum ligger for eksempel Torba, som er en ideel plass for romantikere. På halvøyas vestkyst er den neststørste byen Turgutreis kjent for både sin strand, sitt marked og nattliv. 

Vær og klima

På Bodum-halvøya kan du nyte godt av et typisk middelhavsklima som er ideelt for en badeferie. Dette vil si varme, tørre somre og milde, men mer våte vintre. Allerede i løpet av mars blir været som regel lunt og ganske så behagelig. Senere på året i juni, juli, august og september inntreffer sommervarmen for alvor, hvor dagstemperaturen ofte ligger et stykke over 30 grader med et sjeldent syn til regn. I slutten av oktober blir det igjen kaldere.  

Mat og drikke 

Etter at du endten har slappet av på straden eller vært på oppdagelsesferd, kan du sette deg til rette på en av de mange resturantene, kafeene og tavernaene. Her finner du et bredt utvalg av både tyrkiske og mer internasjonale retter. Det kan blant annet anbefales å prøve de tradisjonelle smårettene kalt meze, som er det tyrkiske svaret på Spanias tapas. Ikke overraskende er det mange gode fiskeresturanter på Bodrum-halvøya, hvor det serveres nyfanget fisk og skalldyr direkte fra Middelhavet. 

Når det kvelden nærmer seg er det nok ikke noe bedre enn å spise en god middag, mens man nyter utsikten over havet. Men her trenger du ikke bli værende til sengetid, for her finnes det også et rikt nattliv, spesielt i hovedbyen Bodrum. Her kan du avslutte dagen med alt fra hyggelige barer til diskoteker under åpen himmel. 

Transport 

Milas-Bodrum Lufthavn, som ligger 36 km nordøst for Bodrum, benyttes av flere lavprisflyselskaper, blant annet Easyjet. Man kan også fly til lufthavnen på Kos for så å seile til Bodrum. 

Bodrum-halvøya er forholdsvis liten, så det er ikke vanskelig å komme seg på utflukter. Man kan også utforske andre strender og byer i området. Det er mange steder å leie bil, og mange gode forbindelser til de fleste byene på halvøya med de små dolmus-bussene. Vil du holde deg ved kysten, kan du flere steder hoppe på en båt og seile rundt til badebuktene langs kysten. 

Greit å vite 

Valuta: Tyrkiske lira (TRY). Det finnes 5, 10, 20, 50, 100 og 200 lira sedler. Det er en god ide å ha rikelig med små sedler og mynter. Mange hotell, butikker og resturanter tar imot kredittkort som Visa og Mastercard. Kommer du litt utenfor de mest populære turistområdene, er det ikke uvanlig at kun kontanter er akseptabelt. Det er kontantautomater i de fleste byene. 

Tips: Følger det samme systemet som de fleste europeiske landene. Det vil si at det er normalt å tipse rundt 10 prosent på resturanter og runde opp ved betaling i taxier. 

Pruting: Går du på basar forventes det at du pruter om prisen. Tar du taxi til en lengre utflukt, er det helt greit å ikke akseptere den første prisen. Beslutter du deg for å prute om prisen må du være forberedt på å bruke litt tid. Blir dere ikke enig er det greit å forlate butikken (eller taxien) uten å kjøpe noe. 

Populære hoteller på Bodrum-halvøya

Tyrkia, Bodrum-halvøya, Gumbet
  • Nærmeste flyplass: 43 km
  • Nærmeste strand: ca. 0 m
  • Svømmebasseng
Tyrkia, Bodrum-halvøya, Bodrum
  • Nærmeste flyplass: 35 km
  • Nærmeste strand: ca. 850 m
  • Svømmebasseng
Tyrkia, Bodrum-halvøya, Bitez
  • Nærmeste flyplass: 42 km
  • Nærmeste strand: ca. 850 m
  • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér