Reiser til Antalyakysten

Når sol, varme og lange badestrender er øverst på ønskelista for årets sommerferie, er det ikke mange destinasjoner i Europa som kan konkurrere med Antalyakysten på den tyrkiske rivieraen. Her finner du populære destinasjoner som Alanya, Belek og Side med sine lange gylne sandstrender og alle tilbudene som trengs for en vellykket familietur, samt en rekke rolige badebyer for deg som bare trenger å slappe av og lade opp batteriene under sydens sol.
 
Ved Antalyakysten finner du et bredt utvalg av hoteller og ferieleiligheter i alle prisklasser. Det er med andre ord noe for enhver smak, enten du er ute etter et godt tilbud på en familieferie eller planlegger en romantisk parferie med fokus på ren avslapning. Allerede på våren kan du glede deg over temperaturer ved Antalyakysten som på en god norsk sommerdag, om sommeren trenger du ikke annet enn de letteste sommerklærne fra morgen til kveld.
 
Som destinasjon er Antalyakysten, med god grunn, mest kjent for sitt solfylte vær og vakre strender. Når du ikke ligger på stranden eller bader i det varme Middelhavet, er det imidlertid mye annet å gjøre og oppleve i denne delen av Tyrkia. Se frem til velvære i et skikkelig hammam, shopping i fargerike markeder, båtturer til idylliske badeviker, samt til å føle historiens vingesus på utflukter til imponerende romerske steder og osmanniske slott.
 
Velkommen til Tyrkia med Hideaways, vi er spesialister på reiser til håndplukkede hotell som ligger ved kysten av den sørlige delen av landet rundt storbyen Antalya, også kalt "Antalyakysten". Bestill turen som en samlet pakkereise inkl. hotellopphold, fly og transfer (transport fra flyplassen t/r til hotellet). Hvis du vil oppleve mer i ferien din, kan du også bestille en leiebil som står klar til deg ved ankomst til Antalya flyplass. Hvis du ønsker å arrangere din egen reise til et av destinasjonene langs Antalya-kysten, kan du også velge å bare bestille hotellet gjennom Hideaways.

Mat og drikke

Kysten i Antalya har en spennende og mangfoldig gastronomi som er påvirket av kyststedet mellom øst og vest, dens forhistorie som del av det østlige romerske riket, Seljuk-imperiet og det osmanske riket - og beliggenheten ved Middelhavet. Jeg har valgt ut noen av de kulinariske spesialitetene og typiske rettene du kan smake når du reiser til Antalyakysten. God appetitt og god reise!

Kebab

Tyrkisk mat er kjent for sine mange kebabretter, og Antalyakysten er intet unntak, for her er kebab en av de mest typiske og populære retter; ikke minst de mange stedene hvor du kan kjøpe mat på gaten eller på stranden.
 
Kebab på Antalyakysten er ofte laget av krydret lam som har rotert på et grillspyd til det er stekt mørt og velsmakende og serveres med varierende tilbehør, vanligvis til en pris som ikke overstiger 3-4 euro. Et enda billigere alternativ er kyllingkebaben, som du ofte kan få for 3 lira (1,5 euro), ofte ledsaget av drinken ayran, som er en tradisjonell tyrkisk yoghurtdrikk.

Gözleme

En annen typisk spising på Antalyakysten er Gözleme, som vanligvis regnes som tyrkiske pannekaker, men de kan også sammenlignes med pannekaker. De blir ofte servert som en del av utvalget i de mange te-husene ved kysten.
 
De serveres ofte med et fyll av ost, poteter, spinat eller kiyma (kjøttdeig), og er alltid ledsaget av salat bestående av tomater, agurker og persille. Med en pris som vanligvis er satt til 5 tyrkiske lira, utgjør de både en deilig og billig lunsj.
 

Dolma

En fjerde populær rett ved kysten av Antakya er den tyrkiske klassiske dolmaen, som finnes i et vell av forskjellige utgaver i Middelhavet, Sentral-Asia og Midt-Østen (som nesten alle hevder å være opprinnelseslandet). Selve ordet "dolma" kommer fra det tyrkiske ordet "dolmak", som betyr "å fylle" - og det antas at retten har osmanske røtter, selv om dolma-retter allerede dukket opp i arabiske kokebøker før ottomanenes storhetstid.
 

 

Les mer

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen av severdighetene du har muligheten til å oppleve på reisen din til Antalya-kysten. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold for faktafeil. Hvis du ønsker å lese mer om andre severdigheter, anbefaler jeg deg å lese bloggen vår med inspirasjon, hvor du kan finne spennende artikler om våre andre destinasjoner. God fornøyelse og god reise!

Hadrians port

Den viktigste historiske attraksjonen i byen Anatalya er porten til triumfbuen til Hadrian, bygget til ære for den romerske keiseren Hadrian, som besøkte byen i år 130. Porten er den eneste gjenværende byporten i muren som omgir byen og havnen. Porten, som er rundt åtte meter høy, består av to fasader med søyler, tre inngangsbuer som stiger over fire pyloner, og et tårn som står på begge sider.
 
Det regnes for å være den vakreste havnen i den gamle provinsen Pamphylia. Den øvre delen av porten er utelukkende bygget av hvit marmor, bortsett fra søylene lsom er aget av granitt. En innkapsling på toppen av porten strekker seg til begge sider med en høyde på 1,28 meter og inneholder en frise dekorert med blomstermotiver og en utsmykket gesims med løvehoder.

Antalya Museum

Antalya Museum er et av Tyrkias største og mest betydningsfulle museer med 13 utstillingshaller og et friluftgalleri.
 
Museet dekker et område på 7.000 m2 og inneholder totalt 5.000 kunstverk, i tillegg til ytterligere 25.000-30.000 artefakter på lager, som foreløpig ikke kan vises offentlig. Utstillingene fokuserer på Middelhavets historie og Pamphylia i Anatolia. Museet vant "European Council Special Award" i 1988.

Yivliminare-moskeen

Yivliminare-moskeen, som også kalles Ulu-moskeen, er en historisk moské i Antalya, som i 2016 ble innskrevet på den tentative listen over verdensarvsteder i Tyrkia.

Den 38 meter høye moskeen ble bygget av Seljuk Sultan Alaaddin Keykubad I i 1230 og utgjør en del av en såkalt külliye (et ottomansk kompleks av bygninger sentrert rundt en moske), som inkluderer blant annet Giyaseddin Keyhüsrev Madrasa, Seljuk og Zincirkan hvelvene Hatun.
 
Moskeen, som ligger i det gamle sentrum, kalt Kaleiçi, er dekorert med mørkeblå fliser som har blitt et landemerke og symbol på byen.

Düden fosser

Düden fosser er en gruppe fosser du kan oppleve 12 kilometer nordøst for byen Antalya.

Düden fosser består egentlig av to fossefall; Øvre Düden-fossen og Nedre Düden-fossen. De nedre Düden-fossene er de mest attraktive og populære av de to fossefallene, da de faller bratt fra en klippe med en høyde på 40 meter rett ned i Middelhavet. Denne fossen kan blant annet betraktes via arrangerte båtturer fra sjøen.

Les mer

Reisemål i Antalyakysten

Antalya

I Antalya kan du bruke hele ferien med avslapning på stranden. De omkringliggende grønne fjellene byr også på masse av eventyr, hvis du ikke kun vil slappe av i solen. Rundt om i Antalyas gamle deler kan du utforske spennende historiske severdigheter.

Reiser til Antalya

Information og fakta

Her har jeg samlet noen fakta og informasjon om Antalyakysten, som geografi, historie samt klima og vær, som kan gi inspirasjon til ferien  din ved Antalyakysten. Hvis du vil finne mer inspirasjon til turen din, anbefaler jeg at du besøker bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Antalya, som ligger på sørvestkysten av den anatoliske kysten, er Tyrkias femte største by og den største tyrkiske byen ved Middelhavskysten med 1,2 millioner innbyggere.

Byen er en del av Antalya-kysten, som igjen er en del av den Tyrkiske Rivieraen, som inkluderer provinsene Antalya og Mugla, og i mindre grad Aydin, sørlige Izmir og vestlige Mersin. Kjente byer på den Tyrkiske Rivieraen, foruten Antalya, er Alanya, Bodrum, Cesme, Fethiye, Kalkan, Kas, Kemer, Kusadasi, Marmaris og Side.

Klima og vær

Kysten i Antalya har et behagelig middelhavsklima med varme og tørre somre og milde vintre. Området er skjermet fra den nordlige vinden av de nærliggendeTaurus-fjellene. Rundt 300 dager i året er solrike, med nesten 3000 stimer sollys i året.
 
Følgende beskrivelser av gjennomsnittstemperaturer og nedbør året rundt er basert på Antalya; Selvfølgelig kan mindre variasjoner forekomme avhengig av hvor du befinner deg på Antalyakysten.
 
Den varmeste måneden på året i Antalya er juli med et gjennomsnitt på 28 grader, etterfulgt av august med 27 grader, samt juni og september med et gjennomsnitt på 25 grader, mens januar er den kaldeste måneden i året med et gjennomsnitt på 10 grader, etterfulgt av februar med et gjennomsnitt på 11 grader.
 
Generelt har Antalya mye nedbør om vinteren, mens somrene er tørre, så hvis du vil unngå regn på reisen din til Antalya, kan du reise i månedene mai til september, hvor alle har bare 10 mm regn i gjennomsnitt. De mest regnfulle månedene i året er desember, med gjennomsnittlig 210 mm regn, etterfulgt av januar og november med gjennomsnittlig 180 mm regn.

Historie

Antalya-kysten er et av de rikeste historiske områdene i Tyrkia og Middelhavet, i tillegg til resten av Den Tyrkiske Rivieraen. For klarhetens skyld vil det imidlertid i det følgende kun bli beskrevet deler av historien til hovedstaden Antalya, ettersom Antalyakysten ikke er et geografisk skarpt definert område (i motsetning til Den Tyrkiske Rivieraen den er en del av og som er historisk definert).
 
Kong Attalus II av Pergamon regnes som grunnleggeren av byen rundt år 150 f.Kr. under den hellenistiske perioden, selv om utgravninger i 2008 har funnet arkeologiske spor tilbake til det 3. århundre f.Kr., antydet det at Attalea var en gjenoppbygging og utvidelse av en tidligere by. Under kong Attalus II av Pergamon fungerte byen som en marinebase for Attalus 'sterke flåte.
 
Byen ble en del av den romerske republikken i 133 f.Kr. da Attalus III, en nevø av Attalus II, testamenterte riket sitt til Roma ved sin død i 133 f.Kr. Byen vokste og blomstret under romersk herredømme og var en del av den romerske provinsen Pamphylia Secunda, hvis hovedstad var Perga.
 
Antalya var en storby i det bysantinske imperium og hovedstaden i den bysantinske regionen (temata) Cibyrrhaeots, som dekket den sørlige kysten av Anatolia. Det antas at byen, under bysantinsk styre, utgjorde den største flåtestasjonen på den sørlige anatoliske kysten, et stort kommersielt sentrum og den mest tilgjengelige havnen mellom Egeerhavet og Kypros.
 
Byen og området rundt ble erobret av seljukkene på begynnelsen av 1200-tallet etter at det byzatinskee imperiums hovedstad Konstantinopel ble plyndret i 2014 og imperiet de facto var satt ut av makten til det vant litt fotfeste igjen i 1261. Seljukerne gjorde Antalya til hovedstad for fyrstedømmet Teke (kalt en beylik), og styrte byen til ottomanerne senere erobret den i 1432, bortsett fra en periode med kypriotisk styre mellom 1361 og 1373.

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér