Reiser til Thailand

Thailand har alt! En storslått natur, deilige hvite sandstrender, lekker mat, et behagelig klima, imponerende severdigheter og ikke minst en alltid smilende og gjestfri befolkning. Mulighetene er mange. Du kan oppleve det vakreste Thailand har å by på under havoverflaten på Koh Samui, nyte den fantastiske naturen og den avslappende stemningen i Krabi, la deg overvelde av de unike templene og palassene i alltid sprudlende Bangkok eller slappe av på Phukets paradisiske strender. Velkommen til Thailand med Hideaways; vi er spesialister på reiser til Thailand der du bor i håndplukkede feriehus og hoteller på din ferie. 

På min første reise til Thailand for knapt 15 år siden mistet jeg helt pusten over hvor nydelig det var. Jeg har reist mye hele mitt liv, og er kanskje litt bortskjemt med storslått natur og eksotiske reiseopplevelser. Men det landskapet med svaiende palmer, grønne fjell og kritthvite sandstrender som bredte seg ut under meg ved innflyvningen til Thailands største øy, Phuket, var som tatt ut fra de mest glitrende sidene i min indre drømmereisekatalog. 

Jeg falt umiddelbart for Thailand. For den slående naturen, den enestående kulturen og for alle de uforglemmelige opplevelsene jeg alltid har med hjem i kofferten derfra. For la meg si det med én gang: Thailand er ikke så lett å bli ferdig med, og jeg har nesten ikke tall på hvor mange ganger jeg har reist tilbake siden mitt første besøk. Hvis du fremdeles har Thailand til gode gjør du lurt i å forberede deg på et langvarig kjærlighetsforhold. 

Smilets land

Thailand kalles også Smilets Land, noe som ikke er overdrevet. Overalt møtes du med et smil og en overveldende gjestfrihet. Thaienes åpenlyse hjertevarme og hjelpsomhet overfor fremmede kan ikke annet enn å gjøre ditt opphold til en fryd. 95% av Thailands befolkning er buddhister, og med Buddhismens tro på reinkarnasjon, karma og respekt for alt liv venter det deg et møte med et usedvanlig vennlig og romslig folkeferd. Det er nesten overflødig å tilføye at servicen på hoteller og restauranter generelt er av meget høy kvalitet. Gled deg - og smil tilbake :-) 

"Å innta ris"

En reise til Thailand er også en reise i det thailandske kjøkkenet, som med god grunn er kjent og elsket i hele verden. Et hav av farger, dufter og smaksinntrykk venter deg i Smilets Land. Thailand bugner av ferske råvarer, og på de lokale restaurantene finner du et stort utvalg av lynstekte wok-retter der grønnsaker bevarer sprøhet og farge, og der kjøtt og fisk er saftig og velsmakende. De fleste rettene serveres med et sett spisepinner og aromatisk, dampet jasminris. Ris er faktisk så sentralt i den thailandske matkulturen at det å spise simpelthen heter kin khao, som best kan oversettes med "å innta ris". Thaiene spiser ofte ute så gatebildet er prydet med et stort utvalg av restauranter, gatekjøkkener og de såkalte rót khén, som er mobile mopedkjøkkener. 

Opplev Thailand med Hideaways Reiser

Hos Hideaways finner du reiser til flere forskjellige regioner i Thailand, deriblant reiser til Phuket, Krabi, Koh Samui, Hua Hin, Koh Samet og Bangkok. Du bestemmer selv ruten og antall dager du vil ha ferie i Thailand. Alle hoteller i vår onlinekatalog er nøye utvalgte, og vi kaller dem håndplukkede hideaways! Har du spørsmål om våre reiser eller ønsker et godt råd til valg av hotell er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss. 

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie i Thailand med Hideaways!
Hilsen Iben

Les mer om Thailand

Severdigheter

Her har jeg valgt ut noen av de mange severdighetene du kan oppleve på din ferie i Thailand. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Thailand anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Bangkok

Bangkok er ikke bare Thailands hovedstad, men også landets økonomiske, politiske og kulturelle sentrum, samt et av verdens største reisemål med over 12 millioner utenlandskse og 27 millioner thailandske besøkende hvert år. 

Blant byens største severdigheter finner vi Grand Palace som har vært den offisielle residensen for kongene av Siam (og senere Thailand) siden 1782; byens store buddhistiske templer, deriblant Wat Phra Kaew, Wat Pho og Wat Arun; de hinduistiske monumentene Sao Chingcha og San Thao Maha Prom; Jim Thompson House som er et flott eksempel på tradisjonell thailandsk arkitektur; museene Bangkok National Museum og Royal Barge National Museum - og mye mer. 

Dessuten kan en tur på en av byens mange cruise og båtturer i kanalene Chao Phraya og Thonburi anbefales - og ikke minst et besøk på et av byens mange fargerike og livlige markeder. 

Phi Phi

Phi Phi er en øygruppe som ligger mellom den store øya Phuket og den vestlige delen av Malacca-kysten i Krabi-provinsen. Øygruppa ble for alvor et verdenskjent reisemål etter at dens nærmest paradisiske strender og kystlandskaper opptrådte som kulisse i filmen "The Beach" i år 2000. 

Ko Phi Phi Don er den største, mest befolkede og mest kjente av øyene i øygruppa, og dermed også den mest besøkte - men strendene på den neststørste øya, Ko Phi Phi Lee, besøkes også av mange strandgjester og turister fra hele verden. Resetn av øyene i øygruppa, derunder Bida Nok, Bida Nai og Ko Mai Phai, er ikke mer enn store kalksteinsklipper ute i havet. 

Øyene kan nås med både speedbåter og de såkalte longtail-båtene fra Krabi by eller forskjellige havner i Phuket-provinsen. 

Khao Yai nasjonalpark

Khao Yai National Park ligger på den sørvestlige grensen av Khorat-platået, og er en av Thailands mest berømte og spennende naturattraksjoner og landets tredjestørste nasjonalpark med et areal på over 300 kvadratkilometer. 

Parken er blant annet kjent for å romme det 1351 meter høye fjellet Khao Rom fossefallene Heo Narok og Heo Suwat som også opptrådte i filmen "The Beach" med Phi Phi. Parken rommer blant annet 3000 forskjellige plantearter, 320 fuglearter og 66 pattedyrarter, deriblant kragebjørn, indiske elefanter, gaurkveg (indisk bison), forskjellige apearter, muntjaker (bjeffehjort) og villsvin. 

14. juli 2005 ble parken, sammen med andre parker i samme område og Dong Phaya Yen-fjellene lenger nord, utnevnt til verdensarv av UNESCO under navnet Dong Phaya Yen-Khao Yay Forest Complex

Les mer

Mat og drikke

Det thailandske kjøkkenet legger generelt vekt på enkelt tilberedte retter med sterke aromatiske og krydrede komponenter, ferske grønnsaker og masse ris - naturligvis. Nedenfor har jeg plukket ut noen av de kulinariske spesialitetene og rettene du kan smake på når du er på ferie i Thailand. God appetitt! 

Tom yum/yam

En av Thailands mest populære retter - så populær at den er å finne på en liste over verdens 50 mest populære retter etter en avstemning i 2017 - er suppen tom yum, også kalt tom yam. 

Tom yum er basert på en pasta/postei kalt mam prik pao som er laget av ristet chilli, løk og hvitløk. Deretter tilsettes vann, urter (som koriander og galangal), sitrongress, limeblader, tomater, søt hvitløk, sukker, fiskesaus og kjøtt; som regel reker eller svinekjøtt. 

Den mest populære tom yum lages med elvereker og kalles tom yum goong

Pad Thai

En annen meget populær og klassisk thailandsk rett er pad thai, som også figurerte på topp 50-listen over verdens mest populære retter i 2017. Som så mange andre thailandske retter foretrekkes den ofte av de lokale når den serveres på en av landets utallige mobile gaterestauranter. 

Retten består av nudler, bønnespirer, gulerot, tofu (en soyabønneost av kinesisk opprinnelse), kylling og reker, og kan også inneholde svinekjøtt, blekksprut eller krabbekjøtt. Ofte er den også tilberedt med egg, fiskesaus og tamarindsaus, og garnert med koriander, lime og hakkede peanøtter. 

Som tam

Som tam er en thailandsk versjon av retten tam maak hoong fra Laos, og er blant rettene som ble stemt inn blant de 50 mest populære rettene i verden i en medieavstemning i 2017. 

Retten er egentlig en krydret salat hvis hovedingrediens er umoden papaya skåret i strimler og ofte blandet med chilli, lime, hvitløk, meterbønner, fiskesaus, padaek (et krydder basert på tørrfisk fra Laos), tomater, sukker, tørkede reker og thailandsk aubergine. 

Den serveres ofte med kleberis og khia yang (en grillet kyllingrett som også opprinnelig stammer fra Laos), samt ferske grønnsaker som skal mildne virkningen av de mange krydrene i retten. 

Thailandske drinker

Blant de mest populære og kjente thailandske drinkene finner vi cha yen (thailandsk iste), krating daeng (en energidrikk som har gitt inspirasjon til den internasjonalt kjente energidrikken Red Bull), satho (en tradisjonell risvin), oliang (en søt iskaffe), nam matum (en sunn drikk laget av frukten fra den indiske mandeltreet), nam maphrao (en drikk laget av ung kokosnøtt som ofte serveres i en kokosnøtt), mekhong whiskey (ofte folkelig kalt Thailands sjel) og SangSom (rom laget av sukkerrør). 

Noen av Thailands mest kjente øl er Signha og Chang (sistnevnte er Thailands største ølprodusent).

Les mer

Reisemål , Thailand

Bangkok

Bangkok er hovedstaden i Thailand og kontrastenes by; gatekjøkken og gourmetrestauranter. Overdådige templer og palasser. Små, lokale markeder og store kjøpesentre. Liv og røre, men også vakre grønne parkområder. Her finner du alt og litt av hvert!

Reiser til Bangkok

Hua Hin

Store, fine sandstrender, et koselig og livlig sentrum, massasje på stranden og sjømat ad libitum er det som karakteriserer Thailands eldste badeby Hua Hin, som du finner bare 3 timers kjøretur fra hovedstaden Bangkok.

Reiser til Hua Hin

Koh Samet

Paradisøya Koh Samet er for deg som søker etter et sted hvor du kan leke "Robinson-Crusoe", men samtidig ha et godt utvalg av vannaktiviteter og restauranter.

Reiser til Koh Samet

Koh Samui

Thailands nest største øy Koh Samui er kjent for sine hvite sandstrender, små, sjarmerende fiskevær og frodige landskap. Øya er det perfekte reisemål hvis du elsker vannaktiviteter som snorkling, dykking, paddleboarding og utforske havet i en havkajakk.

Reiser til Koh Samui

Krabi

Krabi er best kjent for sine kritthvite sandstrender, dramatiske kalksteinsklipper og mangroveskoger. Lei en havkajakk og utforske de mange små dråpestensgrottene eller nyt en fersk kokosnøtt under de svingete, slanke palmene.

Reiser til Krabi

Phuket

Phuket er utvilsomt en av Thailands mest populære feriemål. Her er både rom for å dasse i solen, gå på spennende utflukter, danse i nattelivet og være aktiv på land og i vann.

Reiser til Phuket

Informasjon om Thailand

Nedenfor har jeg samlet litt informasjon og fakta om Thailand, som regionens geografi, befolkning, grunnlov, religion og språk, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i Thailand. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg deg å besøke vår blogg, som er spekket med spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Med sine 513 120 kvadratkilometer er Thailand litt større enn Spania og mer enn 100 000 kvadratkilometer større enn Norge. Landet grenser mot Myanmar (tidl. Burma) og Laos i nord, Laos og Kambodsja i øst, Siambukta og Malaysia i sør, og Andamanhavet og den sørlige delen av Myanmar i vest. På havsiden grenser landet mot Vietnam i Siambukta mot sørøst, og mot Indonesia og India i Andamanhavet i sørvest. 

Thailand har en befolkning på omtrent 70 millioner, derav litt over halvparten bor i de landlige distriktene, særlig i risoppdyrkede områder i de sentrale, nordøstlige og nordlige regionene, mens litt under halvparten av befolkningen lever i byene. Mange av disse bor i og rundt hovedstaden Bangkok, hvis metropole områder huser omtrent 16 millioner innbyggere. 

Thailands regjeringssponsede familieplanleggingsprogrammer resulterte i et dramatisk fall i befolkningsveksten fra 3,1% i 1960 til omtrent 0,4% i dag. I 1970 bodde det f.eks. 5,7 personer i gjennomsnitt i en thailandsk husstand, mens det samme antallet i dag kun er 3,7 personer. 

Grunnlov og politikk

Thailand er et konstitusjonelt monarki, der statsministeren er regjeringssjef og en arvelig monark er statsoverhode. Domstolen er i prinsippet uavhengig av den utøvende og lovgivende makten, men rettsavgjørelser i Thailand anses av mange for å være basert på politiske vurderinger snarere enn på eksisterende lov. 

Siden mai 2014 har Thailand vært styrt av en de facto militærjunta som kaller seg for "det nasjonale rådet for fred og orden". Landet har i det hele tatt en lang tradisjon for militærkupp og skiftende grunnlover. Siden 1932 har landet hatt hele 17 militærkupp og 20 konstitusjoner, derunder den siste grunnloven fra 2017 (som gjelder i dag). I samme periode har Thailand både vært ledet av demokratisk valgte regjeringer og av autokratiske militærjuntaer uten folkelig mandat, men felles for alle regjeringene - uansett om de har vært autokratiske eller demokratiske - har vært at de har anerkjent en arvelig monark som statsoverhode. 

De fleste av landets militærkupp har vært ublodige og ikke ført til en revolusjoner endring av landets politikk, noe som blant annet tilskrives monarkiets stabiliserende funksjon i det ellers politisk svært omskiftelige thailandske samfunnet. 

Religion

Thailands mest utbredte religion er buddhisme, som hele 94,6% av befolkningen bekjenner seg til. Den neststørste religiøse gruppen i Thailand er muslimer, som utgjør 4,9% av befolkningen (derav størsteparten er sunni-muslimer), mens 1,17% av befolkningen er kristne og under 1% av befolkningen er hinduister, sikher, jøder, konfusianister eller ateister. 

Språk

Thailands offisielle språk er thailandsk, som er et tai-kadai-språk nært beslektet med laotisk, shan-språket i Myanmar og mange andre mindre språk som snakkes i en bue fra Hainan til Yunnan, sør for den kinesiske grensen. Thailandsk er også hovedmålet i utdannelsessystemet og i den offentlige sektoren. 

I tillegg har 62 andre språk i landet blitt anerkjent av den monarkiske thai-regjeringen i en rapport til FN i 2011. Men disse språkene anerkjennes ikke i den nasjonale folketellingen, som kun anerkjenner fire dialekter av thailandsk som tilsvarer regionale versjoner av thailandsk. 

Engelsk er et obligatorisk fag i den thailandske undervisningen, men det er likevel et fåtall thailendere som snakker engelsk, spesielt utenfor de store byene. Konsentrasjonen av thailendere som snakker engelsk er naturlig nok størst i de mest turistifiserte områdene i landet. 

Populære hoteller i Thailand

Thailand, Koh Samui, Choeng Mon
  • Nærmeste strand: ca. 50 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Thailand, Bangkok
  • Nærmeste flyplass: 32 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Thailand, Koh Samui, Chaweng
  • Nærmeste flyplass: 3 km
  • Nærmeste strand: ca. 20 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér