Reiser til Sri Lanka

Det vrimler av vakre templer og nydelige strender på Sri Lanka, som også er velsignet med fantastisk dyreliv, mange UNESCOs verdensarvsteder, imøtekommende lokalbefolkning og mye fascinerende kultur.
 
Ser frem til å utforske de gamle byene i Kulturelltrekanten på midten av øya, hvor du vil føle historiens vinger når du vandrer mellom restene av de svunne kongedømmene. Velkommen til Sri Lanka med Hideaways, vi er spesialiserer på reiser der du bor på nøye utvalgte hoteller i ferien din.
 

Når skal du reise?

Øyas klima påvirkes av to separate monsunsesonger, som også forårsaker værforskjeller på tvers av øya hele året. Den primære sørvestmonsunen bringer regn i vest, sørvest og fjellandet fra april til september, mens den mindre markante nordøst-monsunen gir en våt østkysten fra november til desember. I det sentrale høylandet er somrene varme og vintrene milde. Den mest populære reisesesongen er fra desember til mars; den billigste tiden er fra mai til august.

En smak av det eksotiske

Beliggenheten like over ekvator, sørøst for det indiske subkontinentet, blir Sri Lanka ofte beskrevet som 'Indien lite'. Øya er også den perfekte introduksjonen til denne delen av verden. Det er nok kulturelle forskjeller til at du føler du er et eksotisk sted, og likevel er alt så enkelt. Maten er fantastisk, de snakker
engelsk de fleste steder, og den håndterbare størrelsen på øya gjør at du kan oppleve mye på kort tid.

Strand og palmer

Det viktigste turistområdet løper langs øyas sørvestkyst fra Negombo til Galle. Her finner du lange, brede sandstrender ut til det varme Indiske hav under høye palmer. Noen steder vender elver og laguner ut i havet, noe som gir de ideelle forholdene for vannsport, for eksempel kajakk og padling.

Templer og te

Andre steder på øya kan du utforske sporene etter mer enn 2000 års historie. Øya har utrolig mye å tilby. Det ene øyeblikket kan du nippe til en kopp te på en av de tradisjonelle plantasjene, i neste øyeblikk kan du vandre rundt i en storslått gammel kongelig by eller utforske et spennende tempel.

Mat og drikke

Kulinarisk ligner Sri Lanka veldig på det indiske kjøkkenet, men er likevel sitt eget med elementer fra de forskjellige kolonimaktene og handelspartnerne som har preget landets kultur gjennom historien.

Du får god mulighet til å bli kjent med Sri Lankas nasjonalrett, Rice and curry, som er en risrett med saus laget på kokosmelk med chili og forskjellige krydder samt kjøtt i form av for eksempel fisk, lam eller kylling. Vanligvis er retten ledsaget av et rikt utvalg av frukt eller grønnsaker, samt små boller med dhal, chutney eller sambol, som er en sterk saus laget av chili.

En forkjærlighet for sterke krydder

Hvis du liker sterk mat, vil du føle deg hjemme på Sri Lanka, som er kjent for bruken av sterke krydder. Imidlertid kan det være lurt å få maten i en litt mildere versjon, så ikke vær redd for å spise som lokalbefolkningen, for det er her du vil smake på den virkelige Sri Lanka. Det kan være lurt å gå etter tandooriretter, som vanligvis er noe mildere enn en karri. På hotellene vil du ofte oppleve at menyen er mer europeisk inspirert og de lokale rettene mindre krydret. Generelt kan du på Sri Lanka glede deg over lave priser på mat - spesielt hvis du spiser på de små, lokale stedene, men selv på de dyrere turiststedene er prisnivået ganske budsjettvennlig.
 
Roti, som er en form for deilig flatbrød, er en annen populær og mye brukt matrett. Gatekjøkkenet tilbyr ofte utstoppede rotis med grønnsaker eller egg, som er stekt på pannen og serveres i avispapir, så de er enkle å ta med. Både fyllingen og brødet er en smak i seg selv. Det anbefales også å prøve de deilige kokosnøttrotiene til frokosten, som er en tykkere versjon med revet kokosnøtt i deigen.
 
Roti brukes også til den veldig populære retten kottu roti, der brødet finskjæres sammen med grønnsaker, egg eller kjøtt. Hvis du er litt sulten på dagtid, kan du også gjøre som lokalbefolkningen, kjøp et par 'short eats' fra et av de mange små spisestedene (som litt forvirrende kalles "hotell"). Disse små snacks, som inkluderer små vårruller, kulerunde koteletter med fisk og de smultringlignende vadai, kan lett utgjøre et mettende måltid og er så billig at man nesten ikke synes det er vanskelig å begrense seg selv.
 
Selv om du kan få retter med både storfekjøtt, lam- og geit, spiller sjømat tradisjonelt en større rolle i det lokale kjøkkenet - spesielt utenfor kysten. Fiskerettene er også et godt valg hvis du ikke er så glad i sterk mat da fisken ofte bare blir grillet og servert med litt sitron. Hvis du er vegetarianer, er det også mye å velge i, ettersom mange av de vanligste rettene er kjøttfrie. I tillegg er Sri Lanka kjent for sitt fantastiske utvalg av frukt.
 
Du kjenner sannsynligvis allerede noen av fruktene som ofte følger med rettene eller kan spises hver for seg. Men du vil oppdage at på Sri Lanka har de en helt annen friskhet og sterkere smak. Gled deg til saftige ananas, pasjonsfrukter, papayas, vannmeloner, jackfruit, mango og mange flere lekre frukter avhengig av årstid.

Drikkevarer

Du bør unngå å drikke vann direkte fra springen på Sri Lanka og i stedet holde deg til flaskevann, som er tilgjengelig overalt. I tillegg er det selvfølgelig muligh å kjøpe de vanlige internasjonale brusene som Cola, Fanta, osv., men prøv også noen av de gode lokale merkene som finnes i smaksvarianter som vi ofte ikke ser her hjemme.
Hvis du bestiller en kjølig øl, vil det typisk være en Lion Lager plassert på bordet. Imidlertid er Carlsberg også lisensiert på Sri Lanka, selv om dette ikke er så utbredt.

Severdigheter

Jeg har valgt noen av de mange severdighetene du har muligheten til å oppleve på ferien din på Sri Lanka. Hvis du ønsker å lese mer om andre severdigheter og aktuelle hendelser på Sri Lanka, anbefaler jeg deg å lese reisebloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre destinasjoner på Sri Lanka. God fornøyelse og god reise!

Tefelter

Hvis du er en te drikker, vet du sannsynligvis om Ceylon te. Teen stammer fra Sri Lanka, som frem til 1972 bare ble kalt Ceylon. I høylandet på øya, der klimaet gir optimale forhold for te-dyrking, kan du ta en tur mellom de grønne tefeltene, hilse på plukkerne og muligens til og med prøve om du har riktig håndtak for å plukke de rette bladene. Det er også flere tefabrikker som er åpne for besøkende, slik at du kan se de siste trinnene i prosessen før te blir sendt til verdensmarkedene. Her er det selvfølgelig også god mulighet til å kjøpe en ta selv te-souvenir.

Det var briten James Taylor (1835-1892) som stod bak den første teplantasjen, Loolecondera, på Sri Lanka, hvor han sammen med skotten Thomas Lipton (1848-1931) bygde landets tebransje. I dag er denne første plantasjen på Kandy bare en av mange teplantasjer på øya, og produserer opptil 28 forskjellige typer te. Det er først og fremst høyden på havet som avgjør hvilken type te som vokser i de forskjellige plantasjene. For eksempel, i den største te-regionen i Sabaragamuwa, som bare når 800 meter over havet, finner du en markant annerledes te enn i Nuwara Eliya, der te dyrkes opp til 1 800 meter over havet. Det er fascinerende å se hvordan forskjeller i nedbør, temperatur, prosessering osv. Kan skape så mange forskjellige teer fra samme plante, Camellia Sinensis.
 
Sri Lanka er i dag verdens fjerde største teprodusent, og ikke bare eksportmarkedene drar nytte av de fine tesortene. Te er også en vanlig del av Sri Lankas liv, der du drikker te i gjennomsnitt tre ganger om dagen.

Strendene

Sri Lankas 1.600 kilometer lange kystlinjer gjemmer utallige vakre strender. Hvis du legger til det tropiske klimaet, vil du derfor oppleve at livet på Sri Lanka ofte leves på eller i nærheten av de vakre strendene. Du kan finne alt fra populære turistområder med alle fasiliteter og aktiviteter du kan ønske deg på en familieferie, til mindre, uberørte strender, der det bare kan være en liten restaurant som serverer fersk hummer og deilig fruktjuice. Selv på de minst besøkte strendene er det imidlertid ofte mulig å leie et surfebrett for å prøve bølgene - muligens i selskap med en lokal instruktør.
 
Med så mange strender er det åpenbart en umulig oppgave å komme seg rundt alle. Imidlertid er det noen som tiltrekker seg flere ferierende enn andre. Hikkaduwa på sørkysten av Sri Lanka har de mest berømte strendene, og det er ikke uten grunn. Her finner du deilige hvite sandstrender hvor du enkelt kan tilbringe mesteparten av ferien på en solseng ved vannkanten under en skyggefull palme med en god bok. Hvis du ikke nøyer deg med det, er det mange aktiviteter tilgjengelig. Hikkaduwa er for eksempel kjent som et paradis for surfere, hvor det er store muligheter for dykking og snorkling. Sist, men ikke minst, har området barnevennlige områder i tillegg til et vell av gode barer og fiskerestauranter. Liksom Tangalle, som ligger på sørkysten, som også er preget av svaiende palmer og myk, lett sand. Tangalle er derimot roligere med færre besøkende enn Hikkaduwa. Dette er sannsynligvis delvis fordi det ikke er så mange aktivitetsmuligheter her, og at sjøen ikke er så barnevennlig. Den er imidlertid perfekt hvis du bare vil ha en avslappende dag på stranden.

Mens Sri Lankas sørlige strender har tiltrukket seg turister fra hele verden i årevis, er østkysten av landet mer ukjent for de fleste. Den lange borgerkrigen innebar at bare de mest eventyrlystne i lang tid fant veien til de ti strendene her. Men i dag betyr freden at det ikke lenger bare er vågale surfere som finner veien til for eksempel den vakre Arugam Bay med sin avslappede atmosfære eller strendene rundt Trincomalle.

Det er ikke noe riktig eller galt tidspunkt å reise til Sri Lanka på når det gjelder strandlivet. Sri Lanka har derimot to monsunsesonger i løpet av året, som påvirker hver del av landet. Fordelen med dette er at du alltid kan finne en strand med godt vær et sted på øya. Fra november til mars er den sørvestlige kysten vanligvis solrik og rolig, mens de nordlige og østlige delene av Sri Lanka har det beste været fra mai til september.

Hvalsafari

Som du kan lese i de fleste turistbrosjyrer om Sri Lanka, er havet utenfor sørvestkysten et av stedene i verden hvor du har den beste sjansen til å møte havets største kjempe, blåhvalen. Dette fordi du ikke trenger å seile langt ut til sjøen før du er midt i en av trekkveiene til hvalene, der havet er opptil 1000 meter dypt og rikt på krill - det lille krepsdyret som hører til øverst på den store bardehvalens meny. I tillegg er det på en hvalsafari også god sannsynlighet for å se spermhvaler, delfiner og flere andre hvaler.
 
Kystbyen Mirissa er det mest populære utgangspunktet for hvalsafari på Sri Lanka. Har er det mange operatører som tilbyr å seile deg ut for å møte de enorme pattedyrene. Hvalsesongen er fra november til april og igjen fra juli til september. Det indiske hav er sjelden helt rolig, så sjøsyke tabletter kan være en god idé, ettersom en hvalsafari-tur vanligvis varer 4-5 timer. Hvis du ikke er så sterk, er den beste tiden desember-mars, når havet er rolig.
 
Det er en flott opplevelse å se blåhval og de andre artene i sitt naturlige miljø, men dessverre er det noen arrangører av hvalsafari som ser nøye på kravene om å holde en minimumsavstand på 100 meter og trekke seg tilbake hvis det er for mange andre båter i området. Med den økende interessen for hvalsafari har det derfor vært bekymring for at hvalene til slutt vil forlate området igjen på grunn av for mye uro. Hvis du vil se hvaler med god samvittighet, bør du derfor være omhyggelig med valg av arrangør av hvalsafari. Heldigvis er det flere som har en dyd av å respektere hvalene ved blant annet å holde passende avstand, slå av motoren og følge hvalene på en måte som ikke stresser dem.

Yala Nasjonalpark

Det er ikke bare fantastiske strender du kan oppleve langs kysten. I det sørøstlige hjørnet av Sri Lanka ligger en av landets største naturattraksjoner, Yala Nasjonalpark. Her har du sjansen til å komme veldig nær et bredt spekter av de mange plante- og dyreartene som lever på Sri Lanka. Til tross for sin relativt lille størrelse, er landet derfor en av verdens hotspots for biologisk mangfold med et bredt utvalg av arter blant de sjeldneste i verden.

Yala nasjonalpark, som er et av de største naturbeskyttede områdene på Sri Lanka, dekker nesten 1.300 kvadratkilometer. Imidlertid er det bare ca. en femtedel av dette området som er åpent for besøkende. Her kan du oppleve et bredt spekter av naturtyper og ikke minst få sjansen til å oppleve det rike dyrelivet, som blant annet inkluderer verdens tetteste konsentrasjon av leoparder, elefantflokker, krokodiller, villvannsbøffel, hjort, aper og ikke minst over 200 eksotiske fuglearter. Selv om du ikke er heldig nok til å få øye på en av de sjenerte leopardene, vil et besøk i Yala være en flott naturopplevelse. Guidede turer foregår vanligvis i spesialbygget firehjulstrekker med god sikt for alle. Hvis Yala nasjonalpark står høyt på din ønskeliste over opplevelser på Sri Lanka, er den beste perioden den tørre sesongen fra mars til april. Det er stengt i september og oktober. Husk kikkert!

Løveklippen – Sigiriya

Den nesten 200 meter høye "Løveklippen" kan ved første øyekast se ut som ingenting annet enn en stor, noe særegen steinformasjon. Men ved nærmere ettersyn vil du oppdage at klippen Sigiriya skjuler seg på et av Sri Lankas mest interessante historiske steder. På toppen av den flate toppen av stupet kan du se ruinene av et fantastisk slott fra det 5. århundre. Bergfestningen og de vakre hagene ved foten ble bygget av kong Kashyapa I, konge fra 477-495. I ettertid trengte Kashyapa, som hadde drept sin far for å overta tronen, en festning for å være trygg for sin hevngjerrige halvbror Moggallana, den rettmessige arvingen.
 
Den store granittklippen minner litt om Ayers Rock I Australia, men til gjengjeld kan det bestiges. I dag har det blitt laget trapper slik at besøkende kan klatre på de loddrette klippesidene uten å sette livene i fare. Imidlertid er det ikke en tur for folk med høydeskrekk, og de 1202 trinnene til toppen vil garantert fremkalle svette i pannen. De interessante ruinene og ikke minst den fantastiske utsikten over det frodige landskapet er imidlertid verdt innsatsen. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor kongen valgte dette stedet til sin festning og palass. Kashyapa var imidlertid tilsynelatende ikke mer opptatt av angrep enn at han tilbrakte mye av sin tid i vannhagene under stupet sammen med sitt betydelige harem. På vei opp stupet kan du se veggmalerier, som antagelig er portretter av noen av kongens favorittharemer.
 
Sigiriyas er i dag kjent for disse veggmaleriene av de lettkledde kvinnene, men i kongens tid har områdets fontener vært minst like imponerende. Vann ble ført opp og deretter strømmet ned igjen via et system med rør og kanaler til det ble presset ut av genialt konstruerte fontener, noe som fikk vannstråler til å stige flere meter opp i luften. Ganske imponerende konstruksjon for sin tid. Det er ikke rart at Sigiriya ble inkludert på UNESCOs verdensarvliste i 1982.
 
Kongen fikk knapt noen tiår inn i dette lille paradiset, men ble til slutt angrepet av halvbroren Moggallana og drept (eller tok sitt eget liv da nederlaget var klart). Siden den gang overtok buddhistiske munker stedet og brukte det som et kloster frem til 1300- eller 1400-tallet.
 
Hvis du har muligheten, anbefales det å besøke Sigiriya om morgenen. Da unngår du den verste varmen og trengsel på vei opp stupet. Husk vann og gode tursko.

Pettah i Colombo

Sri Lankas dynamiske hovedstad, Colombo, er en sjanse til å oppleve ekte asiatisk storbyliv med en ekte bombardement av sansene. Her kan du enkelt tilbringe en dag eller to på å utforske historiske severdigheter, det store utvalget av restauranter, mange butikker og markeder, så vel som merkevaren gateliv som er helt annerledes enn det du kjenner fra Europa. Hvis du nettopp har kommet med fly fra Norge, kan det være litt av et kultursjokk å plutselig befinne deg midt i den kaotiske atmosfæren som er typisk for storbyer i denne delen av Asia. Men hvis du elsker nye kulturer, er Colombo samtidig det perfekte stedet å starte (eller avslutte) ferien din på Sri Lanka.

Vil du oppleve det "ekte" Colombo, kan det anbefales å søke etter Pettah-basaren. Det overveiende tamilske nabolaget er kjent for sine gater og smug, som er fullpakket med små butikker som selger alt fra fargerike kluter og gullsmykker til koloniale antikviteter og krydder. Det er med andre ord god mulighet til å finne en unik suvenir, men det er like mye å oppleve gatenes sprudlende liv, du bør legge turen innom her.

Kandy

Kulturelt er det umulig å komme unna Kandy, Sri Lankas nest største by etter Colombo, som ligger i den sentrale delen av øya omgitt av frodige fjell. Byen er oppført på UNESCOs verdensarvliste, som ikke minst skyldes tempelområdet. Her finner du blant annet det praktfulle kongelige palasset og det berømte Tannens Tempelet, Sri Dalada Maligawa. Sistnevnte rommer, som navnet antyder, en tann. Det er imidlertid ikke noen tann, men en av Buddhas tenner, som nå ligger i offentlig utsikt i en juvelert helligdom på en lotusblomst, laget av det reneste gullet. Hvert år er Tannen sentrum for en stor festival, Esala Perahera, som er blant de største religiøse festivalene i Asia og tiltrekker seg tusenvis av pilegrimer fra nær og fjern.

Kongepalasset og Tannens Tempel, som regnes blant de helligste stedene i den buddhistiske verdenen, er de ubestridte mest populære severdighetene i Kandy, og du må være klar over at det ofte er kø for å komme inn. Imidlertid er det også mye annet å se og oppleve i Kandy. For eksempel huser den tidligere kongelige byen flere templer og vakre hager som Peradaniya, et av de vakreste botaniske hagene i Asia. Her kan du utforske tusenvis av eksotiske planter, som inkluderer flere hundrede orkidéarter.

Hvis du trenger litt ro, kan det også anbefales å spasere ved Kandy-sjøen midt i byen. Den kunstige innsjøen ble konstruert kort tid før byen, som et av de siste områdene på øya som overga seg til britisk kolonimakt i 1815. Om kvelden åpnes boder ved innsjøen.

Les mer

Reisemål i Sri Lanka

Finn reisen til Sri Lanka her

Informasjon og fakta

Jeg har samlet noen fakta og bakgrunnsinformasjon om Sri Lanka, for eksempel landets geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til ferien din. Informasjonen er kun ment for inspirasjon og reservasjoner tas for faktafeil. Hvis du vil finne mer informasjon og tips til turen din, anbefaler jeg at du besøker bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Geologisk sett er Sri Lanka en sørlig fortsettelse av den indiske halvøya. Øystaten, som i tillegg til hovedøya inkluderer en rekke små øyer, er omtrent halvannen ganger større enn Danmark, men har ca. fire ganger flere innbyggere (ca. 22,4 millioner). Det meste av den folkerike øya består av lavland, men det er et betydelig oppland i den sentrale delen av øya, der det høyeste fjellet, Pidurutalagala, når 2.524 meter. Blant høylandet er også den fascinerende kongelige byen Kandy. Imidlertid er Sri Lankas befolkning hovedsakelig konsentrert i det frodige lavlandet på den sørvestlige delen av øya, i byene langs østkysten og på den flate halvøya, Jaffna, i nord. Det siste er hovedområdet for Sri Lankas hinduistiske tamiler, som utgjør et mindretall i landet.
 
Selv om det har vært bosettinger på øya siden forhistorisk tid, sporer flertallet av øyas nåværende befolkning sin opprinnelse tilbake til singaleserne som antagelig immigrerte til Sri Lanka fra India rundt slutten av 600-tallet f.Kr. Sinhaleserne er overveiende buddhister, men rundt 200 f.Kr. begynte en lignende migrasjon av hinduistiske tamiler fra Sør-India via de små øyene ved Adams Bridge. De historiske kildene indikerer således at det frem til 1500-tallet sannsynligvis var mulig å krysse relativt tørrskodd over denne landbrua fra India.
 
Dermed har forskjellige etniske grupper nesten alltid måttet dele Sri Lanka. Jaffna-halvøya i nord ble etter hvert et tamilsk rike, mens de singalesiske kongedømmene lå rundt det sentrale området i Kandy så vel som i den våte regionen på den sørvestlige delen av øya, der det var gode jordbruksforhold. De srilankanske kongedømmene var til tider i konflikt med hverandre, og øya ble også invadert flere ganger. Likevel var det nok stabilitet før kolonitiden til at kongedømmene blant annet produserte svært sofistikerte vanningsanlegg så vel som bysamfunn og palasser som var blant datidens mest komplekse i Asia, som Sigiriya-klippefestningen.
 
De eldgamle kongedømmene har tydeligvis hatt innvirkning på strukturen i det nåværende samfunn, men dagens Sri Lanka bærer også spor fra kolonitiden som ble innledet av Portugal på 1600-tallet. Imidlertid ble portugiserne allerede i 1658 utvist fra øya av nederlendere, som selv ble fortrengt av britene på slutten av 1700-tallet. Under britisk styre ble øya kalt Ceylon, og her ble kaffe og deretter te, gummi og kokosnøtt de viktigste landbruksproduktene. Britene brakte ekstra arbeidskraft fra Sør-India til sine plantasjer i form av tamiler, som nå regnes som deres egen befolkningsgruppe, de indiske tamiler.

Uavhengighet og borgerkrig

Sri Lanka ble først anerkjent som en uavhengig stat i det britiske samveldet (under navnet Ceylon) i 1948. I 1972 ble landet en republikk og tok sitt nåværende navn. Imidlertid vokste den eksisterende spenningen mellom det singalesiske flertallet og tamilene de følgende årene, da det ikke lenger var en kolonimakt for å dekke uenighetene. Det singalesiske flertallet var imidlertid spesielt lite fornøyd med at tamilene, til tross for at de var et mindretall (ca. 18 prosent), hadde flertallet av de ledende stillingene i samfunnet. Det var en rest fra kolonitiden hvor engelskmennene hadde valgt å favorisere tamiler i sin engelsktalende administrasjon.
 
De påfølgende årene planla derfor landets store singalesiske partier å overgå hverandre for å gi privilegier tilbake til singaleserne på bekostning av tamilene. For eksempel ble det stilt et krav om at singalesisk var det eneste offisielle språket, og buddhismen, den singalesiske religionen, ble utropt til en offisiell statsreligion. Det ble også innført kvoter på universitetene for antall innlagte tamiler, og alle ledende stillinger i militæret, politi, utdanning og offentlig administrasjon gikk til singalesisk.
 
I juli 1983 brøt det ut borgerkrig mellom regjeringshæren og Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), som krevde opprettelsen av en uavhengig tamilsk stat, Tamil Eelam, på den nordøstlige delen av øya. Borgerkrigen, som varte i mer enn 25 år, bare avbrutt av et kort våpenhvile i 2002, kostet mer enn 75 000 liv og drev over en million mennesker på flukt. Over tid var det internasjonale samfunnet overveiende på regjeringssiden, mens de tamilske tigrene etter selvmordsangrep og rekruttering av barnesoldater ble satt på en terroristliste både i USA og EU. Underveis prøvde imidlertid utlandet å mekle mellom partene, og rundt 1987 satte India i gang en fredsbevarende styrke på øya. Imidlertid ble de indiske styrkene anklaget av tamilene for overgrep. Tigrene svarte derfor igjen med å myrde Indias statsminister, Rajiv Gandhi, med en selvmordsbombe.

I 2009 erklærte den srilankanske presidenten offisielt krigen mot De Tamile Tigrene etter en større offensiv mot løsrivelseshæren, som til slutt var trengt tilbake til landets nordøstlige kyst. Foruten mange sivile og soldater, kostet denne siste offensiven de tamilske lederne livet.

Borgerkrigen og tsunamikatastrofen i 2004 har ikke overraskende betydd at reiselivsnæringen på Sri Lanka nylig har fått tilbake medvinden den vakre øya rettferdiggjør. Nå strømmer turister fra hele verden igjen til denne lille perlen i Sør-Asia.

Klima og vær

Sri Lanka har et tropisk klima, noe som betyr at du kan forvente korte, forfriskende regnbyer året rundt. Imidlertid er det også et generelt mønster av tørre årstider og mer regntunge årstider, avhengig av hvor du er på øya. Klimaet er dermed preget av to forskjellige monsuner. Fra mai til august råder den sørvestlige monsunen, som gir regn på den sørlige delen av øya, vestkysten og i det mer sentrale høylandet. Fra oktober til januar er det derimot den nordøstlige monsunen som gir regn i de nordlige områdene og på østkysten. Disse litt spesielle forholdene gjør at du nesten alltid kan finne et sted på øya med godt vær. Hvis din første prioritering er sol og strand, er perioden november til april den mest åpenbare reisetiden, da de fleste badebyer ligger på sørvestkysten.
 
Planlegger du en omvisning på øya, dvs. både langs kysten og oppover i høylandet, bør du ta med klær til litt av hvert. Mens dagtemperaturen i lavlandet og jue ved kysten ligger typisk rundt 30-35 grader, synker den til 15-20 grader i høylandet. Her kan det være godt med en varm genser til kvelden være.

Godt å vite

Tidsforskjell: Sommertid brukes ikke på Sri Lanka og tidsforskjellen varierer derfor avhengig av om Norge har sommer eller vinter. Sommertid + 3½ time, vintertid + 4½ time.

Hygiene: Kranvann er ikke rent nok til å drikke, så vi anbefaler at du kjøper flaskevann i stedet. Mens toaletter på hotell og på større restauranter generelt er av vestlig standard, må du være forberedt på at standarden på offentlige toaletter eller ute på landsbygda ofte er mer primitiv. Det anbefales derfor å ta med toalettpapir selv (evt. En pakke med våtservietter) og hånddesinfeksjonsgel.
 
Etikette: Når du har blitt vant til at det er et helt annet, mer hektisk liv på gaten enn i Norge, vil du oppdage at srilankere er et vennlig og imøtekommende folk. Med sunn fornuft og et smil kommer du langt. Besøker du templer og andre helligdommer, forventes det at turister også viser ordentlig ærbødighet med riktig oppførsel og antrekk.
 
Penger: Valutaen heter srilankansk Rupee (LKR). Du får vanligvis den beste prisen hvis du venter med å veksle til du er på Sri Lanka. Det anbefales å ta med kontanter i form av USD eller EUR. Kredittkort godtas på de fleste store hoteller og i noen større butikker. Vær imidlertid oppmerksom på at det er langt mellom minibanker hvis du trenger kontanter.

Språk: I tillegg til de to offisielle språkene, Sinhala og Tamil, snakkes også engelsk i de fleste større byer, og du kan enkelt snakke engelsk i andre populære turistområder. Forvent imidlertid ikke at alle snakker det flytende, spesielt på landsbygda kan mange bare snakke noen få engelske ord. Her må mimikk og gester brukes.

Turistkontor: Du kan finne mer informasjon om Sri Lankas severdigheter og praktisk informasjon på hjemmesiden til det offisielle turistkontoret.

Populære hoteller i Sri Lanka

Sri Lanka, Sri Lanka
  • Nærmeste flyplass: 211 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Sri Lanka, Sri Lanka
  • Nærmeste flyplass: 264 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Sri Lanka, Sri Lanka
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér