Reiser til Menorca

Har du hørt om steinkasternes øyer? Sannsynligvis ikke, men du har sikkert hørt om Balearene eller De Baleariske øyer, og de første menneskene på disse øyene var så eminente til å kaste med stein at øyene ble kalt Balearene etter ordet ballein, som betyr kastereller slynge. Det er så mange anekdoter rundt om i verden om hvordan stedsnavnet har oppstått. Hideaways er spesialister på reiser til Menorca, hvor du bor på håndplukket hoteller eller i fritidsboliger under reisen din.

Velkommen til Menorca med Hideaways.

Alle har hørt om, og mange har besøkt den mest kjente øya i skjærgården, Mallorca. Noen har også vært på Ibiza, mens Menorca er den heller ukjente lillebroren som definitivt er verdt et besøk, og er du litt nysgjerrig på å finne ut hva forskjellen mellom det alltid populære Mallorca og litt oversette Menorca er, ta en reise med Hideaways å utforsk lillebroren.

Uberørte, idylliske, gyldne sandstrender, turkisblått vann

Det høres ut som en slitt klisje som brukes i utallige turistbrosjyrer, men ordene gjelder i høyeste grad for Menorca. Her kan du skryte av 216 km meget variert kystlinje fra de robuste klippene og de røde strendene i nord til de innbydende, gyldne strendene på sørkysten, hvor du kan velge mellom de lange brede strendene eller finne din egen lille bukt omgitt av de karakteristiske Middelhavs furutrærne - og én ting alle har felles er det krystallklare vannet i Middelhavet. Og det samme vannet kommer helt klart til å bli fokuspunktet når ferien går til Menorca. Dykkeentusiaster har reist til øya i flere tiår, og det fantastiske livet under havoverflaten kan også oppleves på snorkelturer. Du kan få fantastiske opplevelser med kajakk eller på en seilbåt, og vanlige "badedyr" vil elske å boltre seg i det blå, hvor temperaturer er noe mer komfortable enn de vi har her oppe i nord.

Menorca til lands

Menorca kan også tilby mye godt "til lands". Her er et veldig spesielt landskap, som UNESCO i 1993 oppnevnte til et ??spesielt naturvernområde med en spennende flora og fauna. En utflukt til fots, på sykkel eller på hesteryggen på merkede stier og ruter er en fin måte å bli kjent med disse fascinerende omgivelsene på. Mest spesielt er S'Albufera d'Es Grau naturreservat, et fristed for mange vann- og trekkfugler, som også er et av Sør-Europas viktigste våtområder.

En annen av Menorca sine attraksjoner er dens arkeologiske og kulturelle arv, og for å ta det arkeologiske først tilbyr Menorca noen forhistoriske relikvier som du ikke må gå glipp av. Noen av øyas mest bemerkelsesverdige "bygninger" er Navetas, kollektive gravmonumenter som Es Tudons Naveta, som ligger i nærheten av byen Ciutadella, samt de opptil 25 meter høye stein tårnene, Talayots, som du finner rundt på øya. Så er det Taula som ble brukt til fruktbarhetsritualer, som blant annet involverte ofring av husdyr. Alt dette stammer fra mellom 1000 og 650 f.Kr.

En skiftende historie

Som mange andre øyer i Middelhavet har Menorca ført et forandret liv. Før vår tid var det Great Power Rome som bosatte sig i Menorca og grunnla byer som Mahon og Ciutadella, som i dag er de viktigste på øya. For 1500 år siden var det okkupert av engelskmenn, så av de muslimske maurerne, deretter fulgte kongeriket Catalonien, tyrkerne var her, engelskmannen kom tilbake, franskmennene dukket opp på ”fransk måte” og til slutt i 1802 ble Menorca igjen en del av Spania - en blir helt andpusten av en slik lang remse.

Menorcas byer er veldig forskjellige

Alle disse ulike fremmede markerte seg på forskjellige måter, noe som gjør det ekstra spennende å utforske Menorcas byer. Øyas nest største by, den sjarmerende Ciutadella er en fantastisk gammel by omgitt av de originale bymurene. Her kan du spasere rundt og beundre de statelige herskapshusene, hvorav mange fortsatt er i besittelse av den opprinnelige adelen, slå seg ned på et sted med uteservering og se på "livets gang" eller kanskje se inn i katedralen, Catedral de Santa Maria. På den andre siden av øya, lengst øst, finner du Mahon (eller Maó, som det også kalles), som engelskmenn i 1722 kom inn i hovedstaden fra under den engelske okkupasjon. Den største grunnen til det var byens unike naturhavn. som er den største av sitt slag i Europa. På verdensbasis er den bare overgått av Pearl Harbor på Hawaii-øyene. Du bør også besøke den sjarmerende gamle fiskerlandsbyen, Fornells, på nordkysten, hvor du på byens mange restauranter kan nyte alt fra havet, og det innebærer også øyas nasjonalrett, caldereta de langosta - ferskfanget hummer tilberedt i suppe med lokale urter. NAM!

Lokale spesialiteter

Det er alltid spennende å jakte på lokale spesialiteter og i Menorca er en av dem den herlige ku- og fårmelkosten, Queso Mahon, tilgjengelig i forskjellige varianter avhengig av hvor lenge den har blitt lagret. Du kan også legge til forskjellige urter til den. Den lokale versjonen av den kjente chorizoen er Sobrasada, som menorcinerne spiser med brød og honning - den kombinasjonen må du smake!

Under sin okkupasjon på 1700-tallet la engelskmennene et veldig klart fingeravtrykk på Menorca - de lærte lokalbefolkningen å produsere (og drikke) gin, som i dag er Menorcas største eksportvare! Hvor du andre steder i Spania kan nyte et glass sangria, faller det seg naturlig å be om en pomada, som er gin med sitronlemonade og masse is eller en pellofa hvor du får gin med brus og en sitronskive . Du kan besøke Destileria's Xorigues, som ligger ved vannkanten i Mahon for å lære litt mer om (og kanskje smake) denne Menorca spesialiteten.

Hvordan reiser du til Menorca

I skrivende stund er det ingen direktefly til Menorca, men fine flyreiser via for eksempel Barcelona eller Palma. Hvis du flyr til Mallorca kan du ta fergen til Menorca. Det gir en åpenbar mulighet til å kombinere ferien med opphold på begge øyene. Det er flere daglige forbindelser mellom Alcudia, Mallorca og Ciutadella, Menorca og 1 ukentlig forbindelse mellom Palma og Mahon.

Les mer om Menorca

Mat og drikke

Menorcas kjøkken har bevart den opprinnelige smaken av sine mange fremragende råvarer. Det er et enkelt kjøkken, med få komplikasjoner og fremfor alt er det et veldig sesongbetont kjøkken. En hovedingrediens i kjøkkenet er fisk og annen sjømat fanget i havet rundt øya av øyas fiskere; spesielt krepsdyr, muslinger og blekksprut. Frukt og grønnsaker dyrkes det mye av på øya, og særlig Menorcas landlige kjøkken er basert på disse lokalt produserte grønnsakene, samt egenprodusert kjøtt, som kylling, svinekjøtt og – historisk – kaninkjøtt. 

Her har jeg valgt ut ett par av de kulinariske spesialitetene og typiske retter som du kan smake på, når du er på ferie på Menorca. God appetitt og god reise!

Arroz de la tierra

Arroz de la tierra – som betyr jordens ris på spansk – er en tallerken som tradisjonelt ble laget de dagene hvor man slaktet svin. Det er en rett full av paradokser og motsetninger, fordi den til tross for å være basert på svinekjøttprodukter, er opprinnelsen en muslimsk oppskrift som fulgte med den mauriske okkupasjonen av øya, og som av religiøse årsaker ikke inneholdt svinekjøtt.

Et annet paradoks ved retten er navnet, fordi den opprinnelig ble laget med ris, som vanligvis ble brukt i Maghreb-landene, men i virkeligheten inneholder ikke retten ris i dag, men derimot xeixa-hvete som vokser på øya og deretter blir den behandlet på samme måte som bulgur (kjerner av durumhvete), før den tilberedes i ovnen, garnert med de berømte baleariske pølsene.

En ekte Menorca-klassiker som går langt tilbake i øyas historie og bør prøves.

Mahón-ost

Menorca er kjent for sin rike osteproduksjon, som har vunnet anerkjennelse over hele Europa for sin kvalitet; og Mahon-ost er en av de beste og mest populære av ostene fra Menorca. 
Osten, som er oppkalt etter øyas hovedstad Mahón, er en av de mest allsidige oster i spansk gastronomi. Dens kremaktige konsistens gjør den til et perfekt supplement til pastaretter, poteter, ris og grønnsaker. Den tradisjonelle måten å spise Mahón-osten på, var imidlertid enda enklere: Den besto av ingenting, men skiver fra osten belagt med olivenolje, sort pepper og estragon. Det er en kombinasjon som fortsatt kan anbefales!

Cabracho-kjøttboller

Cabracho-kjøttboller er en annen typisk menorcansk rett som er verdt å prøve, hvis du vil utforske øyas lokale mat. Retten består av dragehodefisk tilberedt sammen med en lekker sauté saus. Noen tilsetter litt revet Mahon-ost til kjøttbollene, blandet med fisken. En variasjon av retten, med pinjekjerner, serveres ofte i øyas tapasbarer og ikke bare som hovedrett.

Perol

Perol består av et lag med poteter og et lag tomater som dekkes med ristet brød, hvitløk, basilikum og deretter grilles. Noen ganger er det tilsatt forskjellige fisk – f.eks. dorade eller stripet rødmulle – mellom lagene av poteter og tomater.

Menorcanske drinker

Gin

«Gin de Menorca» stammer fra den britiske tilstedeværelsen på øya i det 18. århundre. Xoriguer-destilleriet, som produserer den velkjente Gin Xoriguer, finnes i Mahóns havneområde.

Vin

Vin har blitt produsert på Menorca i uminnelige tider. I øyeblikket er det fire store og kjente vinprodusenter på øya: Viña Sa Cudia, Viñas Binifadet, Ferrer de Muntpalau og sist, men ikke minst Bodega Vino de S'illa i Alayor, som har det treffende navnet «Vin av landet i Menorca»,  og som har fått internasjonal heder.

Ratafia

Menorcan-versjonen av likøren ratafia, som er laget av urter fra øya, som er fuktet i aguardiente i åtte dager og deretter tilsatt sitronbark, grønn valnøtt, nellik, muskat og kanel. Andre versjoner av den rommer også Mahon-kamille og appelsin- eller sitronblomst m.m.
 

Les mer

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de severdighetene som du har mulighet for å oppleve på din ferie på Lanzarote. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på Menorca, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål i Spania. God fornøyelse og god reise!

Naveta d´Es Tudons

Balearene er kjent for sine sagnomsuste megalotiske monumenter; Og Naveta d'Es Tudons, som er en kammergrav av stein, er en av de mest bemerkelsesverdige av denne typen og en av Menorcas største severdigheter.

Kammergraven, som er den største og best bevarte i Menorca og er oppført på den spanske listen over kulturarv, tjente som en ossuarium (beinhus) mellom 1200 og 750 f.Kr. Gravens nedre kammer ble brukt til å lagre de døde etter at kjøttet var fjernet fra beinene, mens det øvre kammeret sannsynligvis ble brukt til tørking av nylig plasserte lik.

Kammergraven ligger på den vestlige delen av øya – på vei fra Ciutadella de Menorca til Mahón – og er tilgjengelig for besøk (bare ikke selve gravens indre, som er lukket for offentligheten). 

El Toro

El Toro, som også er kjent under sitt spanske navn Monte Toro, er det høyeste punktet på Menorca med sine 342 meter. Berget, som ligger på den sentrale delen av øya, kun 3 kilometer fra byen Es Mercadal, er hjemsted for en klosterkirke, Verge del Toro, og en Jesus-statue foran klosteret, som strekker armene sine mot menorcanere som døde i den spansk-marokkanske krigen av det tjuende århundre.

Mange lokale mener at El Toro, som har vært gjenstand for pilegrimsreiser siden 1200-tallet, er Menoras religiøse og åndelige sentrum og fremdeles i dag valfarter katolikker til stedet for å tilbe sine helgen, «Verge del Toro», hvis festdag er den 8. mai eller ære jomfru Maria. 

Bergtoppen, som kan nås med bil eller til fots, byr dessuten på en fantastisk utsikt over øyas vakre landskap.

Cala Mitjana

Cala Mitjana, som ligger i Ferrerías kommune på den sørøstlige delen av øya, er en av de vakreste buktene og strendene på Menorca. Bukta, som lett nås fra en av byene med bil, er idyllisk omgitt av furutrær og stranden har fin hvit sand som også har gjort det til et populært sted å være på en hel stranddag. Det krystallklare vannet i bukten og de rolige omgivelsene har dessuten gjort stedet et populært og trygt sted å bade og svømme.

Les mer

Reisemål på Spania

Finn reisen til Spania her

Informasjon om Menorca

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Menorca, for eksempel øyas geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie på den spanske ferieøya. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Menorca er en del av øygruppa Balearene, som ligger i Middelhavet, ca 208 kilometer fra Barcelona på fastlands-Spania.

Øyas navn kommer fra størrelsen (menor = mindre), som en kontrast til den større naboøya Mallorca (maior = større fra latin), fordi mens Menorca er 702 kvadratkilometer, er Mallorca 3640 kvadratkilometer. Avstanden mellom Menorca og Mallorca (som er hovedøya blant Balearene) er ca 90 kilometer.

Menorca har omtrent 95 000 innbyggere (mot Mallorcas ca 860 000) og en befolkningstetthet på 135 per kvadratkilometer (mot Mallorcas 240 per kvadratkilometer).

Klima og vær

Som de andre baleariske øyene har Menorca et typisk middelhavsklima med varme somre og milde vintre. De varmeste månedene i året er juli og august med gjennomsnittlig 25 grader, etterfulgt av juni med gjennomsnittlig 22 grader, mens de kaldeste månedene av året er januar og februar med i gjennomsnitt 11 grader, etterfulgt av desember og mars med 12 grader i gjennomsnitt.

Mest nedbør er det i november med 88 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av oktober med 85 mm i gjennomsnitt, mens det er minst sjanse for å gå inn i regnvær i juli, med i gjennomsnitt 7 mm, etterfulgt av august med 12 mm i gjennomsnitt.

Språk

Det er to offisielle språk på Menorca; katalansk og spansk. Det mest brukte språket blant lokalbefolkningen er imidlertid en lokal versjon av katalansk som kalles menorquí, men de fleste menorcanere snakker flytende spansk som andrespråk. Innbyggere fra det spanske fastlandet snakker ofte kun spansk (hvis de ikke er fra Catalonia) eller standard katalansk (hvis de er fra Catalonia).

En undersøkelse foretatt i 2014 viste at 53,5% av øyas innbyggere identifiserte seg som katalansktalende, 36,7% som spansktalende og 7,7% som tospråklige.

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér