Reiser til Fuerteventura

4, 3, 2 og 1 ... Det høres ut som en nedtelling, men egentlig er det bare antallet øyer jeg besøkte på min forrige reise til Kanariøyene. Øygruppa består av totalt 7 søskenøyer, og hver av dem har sin helt egen personlighet. Fuerteventura er ikke et unntak - snarere tvert imot. 

Det et hvert fall den øya som har satt seg best i min hukommelse, nettopp fordi den skiller seg mer ut enn de andre, og jeg gleder meg til å fortelle deg om det her, for hvis du er ute etter noen av Europas vakreste, bredeste og lengste strender er Fuerteventura stedet for deg. Velkommen til Fuerteventura med Hideaways, vi har en lidenskap for reiser der du bor på håndplukkede hoteller og ferieleiligheter med karakter. 

Fuerteventura er den neststørste av Kanariøyene. Den er hvert fall lang. En "sneip" som er over 100 km lang, og derfor nyter jeg innflyvningen her fra 5 kilometers høyde ekstra mye, for jeg får en god smaksprøve herfra på hva som venter meg på landjorden. Jeg kan nesten ikke vente på at flyet skal sette hjulene i bakken, for jeg vil ut og oppleve Fuerteventura ... NÅ :) 

Europas Karibia – med stor K

Bare navnet høres eksotisk nok ut, og når jeg uttaler det elsker jeg å rulle litt ekstra på R-en - Fuerteventurrrrra :) Det har en karibisk smak, og det er absolutt ikke feil, for aldri før har jeg opplevd så kritthvite strender som er lengre enn jeg klarer å jogge fra ende til annen på en morgentur. Aldri før har jeg sett så krystallklart vann i så mange asurblå nyanser - det gjør nesten vondt i øynene å betrakte den klare blåfargen i kontrast mot den finkornede, lyse sanden. 

Derfor er det faktisk mer regelen enn unntaket av gjester som velger Fuerteventura kommer for å bade, bade og bade - selv i vintermånedene. Her er det rikelig med plass til alle, store som små, og du får oppleve en helt spesiell type besøkende. Du kan få et par stikkord her:

De elsker vind i håret og jo større bølgene er, jo større blir smilene deres. Du ser dem ofte komme kjørende i en gammel folkevognbuss, da de trenger god plass i bilen til utstyret sitt.

Disse besøkende er naturligvis surfere. Surfere fra hele verden, unge og gamle, reiser nemlig til Fuerteventura for å utforske og utfordre bøljan blå. De er her året rundt da Fuerteventuras vær og vind kan tiltrekke havets sportsfolk både sommer og vinter. De siste årene har det faktisk blitt arrangert verdensmesterskaper her på øya, og under denne begivenheten summer det av liv langs kysten på den østlige siden av Fuerteventura. 

Surfer’s paradise, men mitt paradis også … 

Selv om jeg har landet flere tusen kilometer hjemmefra er det likevel noe hjemlig over øya, hvis vi ser bort fra ørkenlandskapet og de noe høyere temperaturene enn vi er vant til oppe i "det kalde nord". For her, midt i 35 graders varme, er det nesten som å stå og skue ut over havet fra en av svabergene langs Norges vestkyst. Hvorfor? Fordi Fuerteventura er "beriket" med en vestavind som de andre øyene ikke merker like sterkt, og derfor føler jeg meg hjemme allerede fra første sekund. Med "beriket" mener jeg at det bare er en fordel, for med så høye varmegrader her i juni er det en svært velkommen bris som får håret til å flagre til alle sider :) 

Surfer eller ikke - Fuerteventura er mitt paradis også! Her er det plass til alle, og så lenge det bor en badeløve i deg vil du passe godt inn på øya utenfor Nord-Afrikas vestkyst. 

Aktiviteter til lands og til vanns

Det finnes også andre muligheter for å oppleve og oppdage havet hvis du, som meg, ikke har mestret surfebrettet enda (les: ikke eier balanse). Blant mye annet er dykking, snorkling og båtturer ypperlige måter å utforske Fuerteventuras krystallklare vann på. Både sørpå ved Costa Calma, men også lengre nord ved Corralejo finner du atskillige muligheter for å få hjelp av profesjonelle aktører. Hør med resepsjonen på ferien, for de hjelper deg gjerne med både planlegging og bestilling. 

Men det er ikke bare havet som byr på forskjellige fornøyelser. Sykling og fotturer er populære aktiviteter, og hvis du har riktig skotøy med deg i kofferten er det rikelig med muligheter for å finne varierte ruter på ferien din. Hvis du bestiller med guide kan du samtidig lære mer om øya - fra flora og fauna, vulkaner, aloe vera, landskapet og mye mer. 

Andre forslag til opplevelser på din ferie

Ost, ost og mer ost – smak på Queso Majorero!
Et ordtak sier: Hvis du ikke har sett sola, hvis du ikke har tatt en svømmetur og solt deg på de kritthvite sandstrendene, hvis du ikke har tatt deg tid til å besøke høydepunktene og hvis du ikke har smakt Queso Majorero ... da har du ikke vært på Fuerteventura.

Så enkelt kan det sies, og det er ikke tilfeldig at nettopp Queso Majorero nevnes. Det er en geitost som finnes i mange varianter, og Fuerteventura har spesialisert seg på oster, på samme måte som andre regioner i Spania har spesialisert seg på viner og olivenoljer. Det finnes faktisk flere geiter enn mennesker på øya, så du får gode muligheter til å smake på øyas spesialitet; Queso Majorero. 

Les mer om Fuerteventura

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de severdighetene som du har mulighet for å oppleve på din ferie på Fuerteventura. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Spania, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om mange av våre reisemål i Spania. God fornøyelse og god reise!

Parque Natural de Corralejo

Parque Natural de Corralejo, som ligger på den nordlige delen av øya, er et beskyttet naturområde på opptil 2600 hektar, som ble erklært naturpark i 1994. Nasjonalparkens spektakulære sanddyner, som er de største på Kanariøyene, er også en av de mest populære severdighetene på øya.

Betancuria

Betancuria, som ligger på den vestlige delen av øya, er i dag en liten landsby kun omkring 800 innbyggere, men var en gang øyas – og Kongeriket De Kanariske Øyers hovedstad. Det forble Fuerteventuras hovedstad helt inntil 1834.
 
Byen ble grunnlagt av den franske oppdagelsesreisende Jean de Béthencourt og den franske korsfareren Gadifer de La Salle i 1404. Den ble tildelt et bispedømme av pave Martin V i 1424, men bispedømmet varte bare 7 år, frem til 1431.
 
Det er fortsatt spor fra Béthencourt tid, blant annet i form av den fransk-gotiske Parroquia Matriz de Nuestra Señora de la Concepción, også kalt Parroquia de Santa María de Betancuria, som oppført etter ordre fra Béthencourt i 1410.

Las Penitas

Las Peñitas er en rekke fjell- og klippeformasjoner, som ligger på vestsiden av Fuerteventura, og en av de mest interessante og vakre naturopplevelsene på øya.
 
Fjellene er dannet dypt i havet for ca 120 millioner år siden og utgjør de eldste fjellene på Kanariøyene. Stedet brukes primært som et unikt utsiktspunkt for besøkende, som blant annet kan se ut over en liten sjø omgitt av lokale planter midt i det ørkenaktige landskapet, men området rommer også hele 30 klatreruter med varierende vanskelighetsgrad, noen opptil 40 meter lange.

Cueva del Llano

Cueva del Llano, som ligger nord for Villaverde i kommunen La Oliva, er en hule – eller et vulkansk rør – som har blitt fylt med store mengder sedimenter i tusenvis av år. Det har etterlatt en rekke fossiler, som kan hjelpe oss til å få vite hvordan Fuerteventura var i oldtiden; blant annet viten om øyas klima
 
Hulen er ikke i seg selv et spektakulært syn (som for eksempel La Cueva de Los Verdes på Lanzarote – les mer om dette under destinasjonen Lanzarote), men stedet tilbyr guidede turer som introduserer besøkende i de geologiske aspektene ved Fuerteventura , og dels på utstillinger som gir et innblikk i dannelsen av Fuerteventuras fauna og selve grottens tilblivelse.
 
Som en kuriositet kan det nevnes at grotten er vert for en liten edderkopptype, kalt maioreus randoi, som ikke finnes noe annet sted i verden.

Les mer

Reisemål på Spania

Finn reisen til Spania her

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Fuerteventura, for eksempel regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie på Fuerteventura. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Fuerteventura ligger i Atlanterhavet, kun ca. 100 kilometer fra den afrikanske kysten, er den nest største øya av Kanariøyene, med et samlet areal omtrent som Senja. Den er 100 kilometer lang og 31 kilometer bred, og er berømt for sine lange sandstrender, som er de lengste du kan finne på Kanariøyene. Det er hele 152 sandstrender på øya – og hele 50 kilometer av øyas kystlinje består av fin hvit sand.

Øya har omkring 75.000 innbyggere, og litt over en tredjedel bor i øyas hovedstad Puerto del Rosario. Som de andre øyene i øygruppa har Fuerteventura opplevd befolkningsvekst i takt med at turismen har vokst fra 1980-tallet og frem.

Klima og vær

Fuerteventuras klima er (hovedsakelig) tropisk og blir av og til betegnet som «en evig vår». Den høye årlige gjennomsnittstemperaturen betyr at du kan feriere på øya om vinteren, og selv da føle at det er like varmt (eller varmere) som en norsk vår- eller sommerdag.

Fra tid til annen kommer det kraftige vinder fra Sahara på det afrikanske kontinentet mot øya, noe som muligens har gitt opphav til øyas navn, men vinden blir som regel bremset ned, før den når over havet. Derimot er øya noen ganger hjemsøkt av en annen vind med navnet Calima, som kommer til øya fra sørvest, og som kan forårsake høyere temperaturer, tørr luft og lavere sikt.

Den varmeste måneden på øya er august med et gjennomsnitt på 24,6 grader (gjennomsnittstemperatur), mens den kaldeste måneden er januar med en gjennomsnittstemperatur på 17,6 grader, noe som tilsvarer dagtemperaturen i tiden mellom mai og juni i Danmark.

Historie

Fuerteventuras første beboere antas å ha kommet reisende fra Nord-Afrika og bodde i huler og grotter rundt omkring på øya. I det 11. århundre f.Kr. ble øya bosatt av fønikere, som også inntok naboøya Lanzarote. I de følgende århundrene var øya utsatt for spansk og portugisiske oppdagelses- og erobringstokter, noe som resulterte i slavehandel med øyas lokalbefolkning. Øya ble også inntatt av maurene på et tidspunkt i denne perioden.

I 1405 inntok den franske oppdagelsesreisende Jean de Béthencourt øya, sammen med den franske korsfareren Gadifer de La Salle, på vegne av Castillas krone. Jean de Béthencourt hadde på det tidspunktet allerede okkupert naboøya Lanzarote i 1402 (les mer under destinasjonen Lanzarote). Béthencourt og La Salle grunnla byen Betancuria, som ble oppkalt etter Béthencourt og som i en overgangsperiode var hovedstaden på øya. I 1425 etablerte pave Martin V et bispedømme her, for alle Kanariøyene, med unntak av Lanzarote.

I de følgende århundrer ble øya gjenstand for franske, engelske og spanske invasjoner, samt en lang rekke piratangrep, hvorav de engelske piratangrepene i 1740 – som en konsekvens av den anglo-spanske krigen i 1739 er den mest beryktede.

I 1912 oppnådde Kanariøyene retten til selvbestemmelse. Og i 1927 ble Fuerteventura og Lanzarote en del av provinsen Gran Canaria.

På 1960-tallet begynte masseturismen å komme til øya, og det skapte grunnlaget for senere økonomisk utvikling og befolkningsvekst.

Populære hoteller på Fuerteventura

Spania, Fuerteventura
  • Nærmeste flyplass: 38 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Spania, Fuerteventura
  • Nærmeste flyplass: 86 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Resepsjon
Spania, Fuerteventura
  • Nærmeste flyplass: 84 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér