Reiser til Castilla-La Mancha

- en anderledes og opplevelsesrik del av Spanien

Castilla-La Mancha-regionen ligger sør, nord og øst for Madrid, og strekker seg over et stort område helt ned til Andalusia. Mot øst når den nesten Valencia, Murcia og Alicante, og mot vest når den grensen til Extremadura. Dette betyr store forskjeller i f.eks. landskap og kulturer, noe som gjør regionen enda mer spennende å utforske. Så ikke glem det å få med deg alt på ferien - lag en plan i stedet og velg ut tre hovedpunkter, la resten være til spontanitet på vei gjennom landskapet der små landskap, ruin eller vakre naturområder kaller deg.

Fantastiske Spania

Min første tur til Castilla-La Mancha, startet med bare tre hovedpunkter: Madrid, Toledo og Cuenca. En øyeåpner som fikk meg til å innse hvor enormt vakkert, fantastisk og annerledes land, Spania er.
 
Etter tre dager i Madrid, hoppet jeg inn i leiebilen og kjørte de nesten 80 kilometerne til middelalderbyen Toledo. Wow, og nok en gang: wow! Byen er så vakker der den står over sletten på en høyde med murer, tårn og en katedral hvis spire nesten når himmelen. Du kommer helt klart til å føle at du tar et skritt inn i historien.
 
Samtidig er byen både levende og moderne, med rundt 84 000 innbyggere. Kos deg i byen og dagen i ditt eget tempo, ta deg tid til å rusle rundt, drikke kaffe og spise lunsj. Besøk severdighetene og ikke gå glipp av El Greco-museet, grekeren som bodde og døde i Toledo og regnes som en av de viktigste malerne i sin tid. Nyt et glass vin på torget, hvil på hotellet og gå ut på middag (kl. 21 til 22, slik at du kan spise sammen med de lokale innbyggerne).
 
Selv om målet etter Toledo er Cuenca, ta deg tid til å oppleve regionen, stopp i en liten landsby på vei og ta en kopp kaffe hvis en liten kafé dukker opp. Det er ca. 183 kilometer til Cuenca, så ta deg god tid!

In love with Cuenca

Jo nærmere du kommer Cuenca, desto villere blir landskapet med fjellformasjoner som nesten ligner katedraler. Her er utrolig vakkert, og ja - magisk!
 
Det er gamlebyen også. Smale brosteinsgater som går bratt opp, bygninger i vakre farger, middelaldermonumenter i form av kirker og monumenter. På veien oppdager jeg et skilt: Museo Municipal de Arte Moderno - i denne lille byen? Museet er ikke så stort, men interessant! Til og med selve bygningen, som tidligere tjente som fengsel, er verdt å se nærmere på.
 
Etter den opplevelsen er det på høy tid å besøke Cuencas mest berømte landemerke: de hengende husene som (man antar) har hengt "utenfor" stedet siden 1000-tallet. I dag gjenstår bare tre av dem, hvorav den ene er en restaurant og to et kunstmuseum. Du må kanskje overtale deg selv til å krysse terskelen, men det er verdt det! I tillegg kan den fantastiske utsikten også får deg svimmel, ettersom du ser ned i en dyp, dyp dal.
 
Kryss over den 107 meter store broen over dalen og se tilbake på gamlebyen samt husene du nettopp var i. Dra tilbake for nå er det på høy tid med en drink på Plaza Mayor og en siesta på hotellet. Cuenca - I love you.

Matglede (og mye hvitløk!)

Å spise i Spania er en glede - også i Castilla-La Mancha, som er kjent for sine enklere retter med mye smak. Her kan du smake på blant annet gryter, vilt, stekt lam og geit, forskjellige pølser og ikke minst den gode Manchego-osten. Hvis du elsker hvitløk har du kommet til rett sted, ettersom den brukes i nesten hver rett. Ikke så rart, for de er store produsenter av den deilige grønnsaken. De høster mer enn 50 tonn hvitløk i året (ja, du leser riktig!).
 
Safran er også en viktig inntektskilde, ettersom 75 prosent av verdens safranproduksjon foregår i Spania, spesielt i Castilla-La Mancha. Safran er hovedsakelig hentet fra safrankrokus, og det er det dyreste krydderet i verden på grunn av den veldig kompliserte produksjonen. En eksklusiv langvarig suvenir.
 
Som en liten konklusjon, og et informativt tips: det mange ikke vet (og heller ikke jeg visste det), er at Castilla-La Mancha er det nest største området i Spania (etter Andalucia) for produksjon av olivenolje. Så selv her er det mange suvenirer å ta med hjem.

Vin og vanvittige riddere

Å spise i Spania er en glede, det samme er det å drikke. Ikke minst i Castilla-La Mancha, som er en av verdens største vinprodusenter og står for halvparten av spansk vinproduksjon. Utforsk både kjente og ukjente viner, inkludert fra La Mancha, Valdepenas, Almenas og Mondejar.
 
Det er ikke mulig å nevne Castilla-La Mancha uten å nevne ridderen Don Quixote de La Mancha og hans rustningsbærer Sancho Panza. Ridderens bok ble utgitt på 1600-tallet og skrevet av Miguel de Cervantes - og er sannsynligvis det mest kjente verket fra Spania. Historien er fantastisk, innflytelsen er stor i Castilla-La Mancha, du møter ofte Don Quixote og Sancho på skilt og plakater. Hvis du vil følge deres fotspor, kan du for eksempel kjøre ruten Route of Don Quixote, hvor du vil møte mange av vindmøllene som han kjempet mot i sitt forvirrende hode.
 
Sjekk også ut følgende ruter: Ruta de los Pueblos Negros ("Route of the Black Villages"), Route of the Saffron Fields och Route of the Castles. 

Hasta luego – på gjensyn

Når campingvognen kommer tilbake til Norge igjen, håper jeg at du - som meg - sitter og teller på knapper for å finne ut når du kan ta en ny tur til en nyoppdaget, helt annerledes og fantastisk del av Spania. Castilla-La Mancha.
 
Bare ett siste tips: reis om våren eller høsten. Sommeren er en badstue, og vintrene kan være bitende kalde.

Reisemål i Castilla-La Mancha

Almonacid de Toledo

Almonacid de Toledo er en fredelig liten landsby ved foten av en imponerende slottsruin bare 20 minutters kjøretur utenfor Toledo, den iberiske halvøyas spirituelle hovedstad. Landsbyen gir deg det perfekte utgangspunktet til å utforske Castilla-La Mancha-regionen.

Reiser til Almonacid de Toledo

Cuenca

Cuenca hører til blant Spanias mest karakterfulle byer. Ikke minst takket være den gamle bydelen, hvis sjarmerende rustikke bygninger er bygget helt ut til kanten av en steil klippe. Her i hjertet av Castilla-La Mancha regionen venter det både vakker natur og massevis av kulturhistoriske severdigheter på deg.

Reiser til Cuenca

Torrijos

I Torrijos har du både Toledo og Madrid med utallige severdigheter og kulturtilbud innen rekkevidde. Samtidig har du et godt utgangspunkt for å utforske de mer ukjente perlene i Castilla la Mancha-regionen i form av sjarmerende landsbyer og vinprodusenter.

Reiser til Torrijos

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér