Reiser til Barcelona

Nyt gastronomien i verdensklasse, la deg forføre av storslått arkitektur og kunst, svøm i Middelhavet, opplev den internasjonale atmosfæren på La Rambla og mye mer i Spanias nest-største by. Barcelona er en severdig by med både badestrand og mange spennende storbyopplevelser. Velkommen til Barcelona med Hideaways Reiser, vi er spesialister på storbyferie, der du bor på håndplukkede hoteller.

En by i verdensklasse!

Det gastronomiske kjøkkenet

Mange vi si at maten i Catalonia er noe av det beste du kan finne i Spania, eller kanskje til og med i hele verden. Spis Pintxos blant de lokale i Barcelonas tradisjonelle tapaskjøkken, som servere mange delikate småretter og nyt samtidig et glass Vermouth eller to. Maten i Barcelona er i konstant utvikling, og det er ikke kun på lunsjbordet byens gastronomi briljerer. Storbyen er fylt til randen av fantastiske restauranter som kan gi selv de aller metteste vann i munnen bare ved tanken. 

Spennende og forskjellige strøk

La Rambla

Bli oppslukt av det hektiske livet på ramblaen. Her kryr det av muligheter for å oppleve den spanske festen, fargene og atmosfæren med butikker, kaféer, restauranter, underholdning, gatemusikk og et stort marked. Besøk det innbydende markedet La Bouqueria der det bys på alt fra frukt og grønnsaker til kjøtt og fisk, krydder, søtsaker, bakverk - ja, alt hjertet (og smaksløkene) måtte begjære. Markedet er et oppholdssted for de lokale katalanerne som handler, spiser lunsj og drikker kaffe mens de diskuterer livets store saker. Du blir raskt sugd inn i stemningen og kan fort tilbringe et par timer her mens du smaker på alle de lekre smakene Catalonia har å by på. 

Eixample

Besøk bydelen Eixample med de brede bulevardene, der du kan finne flere av Gaudís berømte bygninger som appellerer til din fantasi og nysgjerrighet.

La Ribera

Fortsett til La Ribera og gå deg vill i smale gater med innbydende torg. Her kan du også oppleve Barri Gótico, der kontrastene mellom moderne designerbutikker og historiske bygninger er stor. I tillegg kan du dra til Montjuîc, der du kan gå opp på fjellet som har en fantastisk utsikt. Turen er en smule hard, men etterpå kan du nyte en velfortjent drink på en av Barcelonas utallige bar- og utendørsterrasser. En god avslutning på en sightseeing-dag i Barcelona er å dra på stranden og kjøle seg ned i Middelhavet. Byen har en over 4 km lang kyststrekning, noe som gir deg gode muligheter for å slappe av med sand mellom tærne. 

Gaudí og modernismen

Gaudí har satt et stort preg på modernismen i Barcelona, der både vanlige hus og storslåtte arkitektoniske verk skiller seg ut i bybildet. Mest kjent er nok katedralen La Sagrada Família, som ble påbegynt i 1882 og enda ikke er ferdigbygget. Katedralen har over 2 millioner besøkende hvert år, og både den og Gaudís berømte Park Güell er begge vel verdt et besøk når du er på ferie i Barcelona. I tillegg til de storslåtte arkitektoniske verkene er Barcelona et ekte kunstmekka. Byen huser et hav av museer og kunstgallerier, små som store, lokale som verdenskjente. I MNAC, Museum Nacional d'Art de Catalunya, kan du bli bedre kjent med katalansk kunst. 

… og alt annet
Barcelona har mye mer å tilby, og selv om en langhelg i byen kan være fantastisk, kan du fint tilbringe en uke eller mer i denne livlige og innbydende katalanske storbyen. 

Bienvenidos a Barcelona og riktig god storbyferie!

Mange hilsener
Marie

Les mer om Barcelona

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de severdighetene som du har mulighet for å oppleve i ferien din i Barcelona. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Barcelona, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål i Spania. God fornøyelse og god reise!

La Sagrada Familia

Den romersk-katolske kirke, som i virkeligheten har det fulle navn Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, har forlengst blitt et vartegn for Barcelona med sitt høytravende spir og dens blanding av tradisjonell gotisk stil og moderne art nouveau-stil, som har gjort kirkens katalanske arkitekt, Antoni Gaudí, til henholdsvis et geni og en kjetter blant den katalanske befolkningen.

Kirken, som i 2005 ble utnevnt til verdensarv av UNESCO ble påbegynt helt tilbake i 1882 (selv om Gaudí først medvirket fra 1883), men Gaudí nådde selv kun å oppleve omkring en fjerdedel av byggingen før sin død i 1926. Ti år senere spente den spanske borgerkrigen ben på prosjektet, og senere var det manglende donasjoner til byggingen. De mange avbruddene i byggingen gjør at den tidligst vil stå helt ferdig når man har hundreårs-jubileum for Gaudís død, dvs. i 2026.

Til den tid er planen at den skal ha atten spir, som skal representere de tolv apostler, de fire evangelister, Jomfru Maria og den som ruver høyest; Jesus Kristus. På denne måten vil kirken leve opp til sitt navn – la Sagrada Familia – som på norsk betyr «Den Hellige Familie».

Museu Picasso de Barcelona

Museu Picasso de Barcelona rommer en av de mest omfattende samling av Picassos kunst i hele verden, med mer enn 4 249 av Picassos verker.

Museet som ligger i Barcelonas La Ribera-kvartal ble grunnlagt i 1963, etter en ide av Picassos mangeårige venn og sekretær, Jaime Sabartés Gual. Gaul, som i tillegg til å være Picassos sekretær også var maler og dikter, hadde fått en lang rekke malerier foræret av Picasso i sin tid som sekretær, og det var disse maleriene som i begynnelsen dannet fundamentet for Picasso-museet i Barcelona.

Gual hadde opprinnelig tenkt å plassere museet i Picassos fødeby, den Sør-Andalusiske byen Malaga (hvor det siden 2003 har ligget et annet Picasso-museum), men dette forslaget ble ikke så godt mottatt av Picasso, som hadde et spesielt godt forhold til byen Barcelona og som derfor mente at museet skulle ligge der – og ikke i fødebyen Malaga. Og slik ble det.

Catedral de Barcelona

Catedral de Barcelona – eller Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, som er dens fulle katalanske navn – er sete for erkebiskopen av Barcelona og dermed formelt sett byens hovedkirke.

Katedralen som er bygget i gotisk og neo-gotisk stil, ble påbegynt i 1298 og ferdigbygget i 1420, men det er også gjort flere påbygg underveis. Navnet kommer fra legenden om en ung kristen jomfru – Eulalia av Barcelona – som skulle ha lidd martyrdøden under romernes forfølgelse av de kristne i byen, da hun ikke ville fornekte sin kristne tro.
Siden sin kanonisering i år 633 har Eulalia av Barcelona vært en av byens mest populære skytshelgener og mange valfarter til katedralen for å se kisten til Santa Eulalia, som siden 1339 har vært oppbevart i katedralens krypt.

La Rambla

La Rambla, eller Ramblaen, som vi normalt kaller den på norsk, er ett av de mest kjente og populære steder i Barcelona. Den 1,2 kilometer lange gågaten, som fører fra den kjente plassen Plaça de Catalunya, som ligger omtrent midt i byen, til Columbus-monumentet ved havnefronten Port Vell, fikk en gang den berømte andalusiske dikteren Federico Garcia Lorca til å si at det var «den eneste gaten i verden, som han håpet aldri ville nå en ende».

Mange lokale innbyggere og mange turister i Barcelona føler det på samme måte, selv om promenaden har endret seg mye siden Lorcas tid og i dag kan fremstå kaotisk med mange turister, kiosker, caféer, blomsterhandlere, barer, gjøglere, gateselgere (og sågar lommetyver og prostituerte) som hver dag befolker den.

Foruten å være Barcelonas mest kjente gate, rommer ramblaen noen av Barcelonas mest betydningsfulle kulturinstitusjoner, slik som Barcelonas operahus Gran Teatre del Liceu, byens eldste teater Teatre Principal og barokk-palasset Palau de la Virreina.

Les mer

Vin og matkultur

Barcelona har en meget spennende og mangfoldig gastronomi som er preget av regionens plassering ved Middelhavet. Dens mange råvarer av høyeste kvalitet og den kulturelle påvirkningen som regionen har blitt utsatt for gjennom historien fra andre folkeslag, f.eks. romerne, fønikerne, jødene, frankerne og maurerne har også hatt innvirkning.

La nueva cocina

Byen blir av mange regnet for å være en av de beste byene i verden å spise i, ikke minst på grunn av de siste 30-40 års gastronomiske utvikling og innovasjon, ofte samlet under betegnelsen La nueva cocina («Det nye kjøkken»), som for alvor var med på å sette Barcelona og Catalonia på det kulinariske verdenskartet.

Som et konkret tegn på denne statusen som gastronomisk fanefører hadde byen i 2014 hele 22 restauranter med én eller flere Michelin-stjerner. Til sammenligning hadde hele Norge tilsammen 5 Michelin-restauranter i samme år.

Kulinariske spesialiteter

Her har jeg valgt ut ett par av de kulinariske spesialitetene og typiske retter som du kan smake på når du er på ferie i Catalonia.

God appetitt og god reise!

Butifarra

Når man er i Catalonia, er det et must å smake på noen av regionens mange gode pølser. En av dem er Butifarra-pølsen, eller Botifarra, som den heter på spansk – som er en typisk katalansk pølse, som inngår i et vell av katalanske retter. Pølsen kan spores helt tilbake til romertidens botulu-pølse (også kalt lucanica-pølsen) som bestod av rått svinekjøtt og krydder.

I dag finnes pølsen i et vell av variasjoner, som inkluderer botifarra negra (med kokt svineblod), botifarra catalana (med kokt skinke og etterhvert trøfler), botifarra d’ou (med egg), botifarra d’arrós (med ris og krydder) og bisbe (blodpølse laget av kalkun).

Fideuá

En annen rett som ikke er til å komme utenom når du er på ferie i Barcelona er retten fideuá, som i likhet med sin mer berømte søsterrett paella stammer fra Valencia-regionen, men som er voldsomt populær på hele den spanske østkysten og dermed er ett av de mest alminnelige kulinariske innslagene i det katalanske kjøkken.

Retten består, i likhet med paella, av fisk og skalldyr, kokt sammen i en stor dyp panne (som har gitt navnet til retten) med en rekke ingredienser. Disse kan variere fra sted til sted, og fra kokk til kokk, men som oftest inkluderer det olivenolje, safran, hvitløk og paprika – og etterhvert også tomater, artisjokk og chorizo-pølse.

Variasjonene er utallige, men en ingrediens som aldri varierer er de tynne nudlene, som samtidig er den ingrediensen som skiller retten fra paella, som lages på ris.
Man mener at fideuá-retten oppstod på 20-tallet i den valensianske byen Gandia, som hvert år i juni avholder en internasjonal fideuá-konkurranse hvor den beste bideuá-retten kåres.

Escalivada

Escalivada, som fritt oversatt betyr «grillet i glør» på katalansk, er en populær og tradisjonell rett i Barcelona (og det øvrige Catalonia). Navnet skyldes dens opprinnelse som en rett som ble tilberedt i glørne fra et bål. I dag grilles retten som oftest på en rist utendørs over en grill, men det hender at den stadig tilberedes direkte oppe i glødende kull (spesielt ved festlige anledninger).

Retten består av forskjellige slags grillede grønnsaker, som typisk inkluderer auberginer, paprika, løk og hakkede tomater som krydres med salt og pepper.
Normalt spises ikke retten for seg selv, men blir servert som tilbehør til andre retter, for eksempel som tapas til grillede kjøttretter og grillede fiskeretter – eller sammen med ansjos, oliven, salat eller det berømte katalanske coca-brødet.

Esqueixada

Esqueixada er en populær sommersalat i Barcelona, som ofte kalles for den katalanske ceviche-rett, fordi den akkurat som den berømte Mellom- og Sør-Amerikanske ceviche-retten inkluderer rå fisk (selv om den rå fisken i dette tilfellet er saltet, tørket og tilberedt i en marinade).

Foruten de saltede og tørkede torskestrimlene består retten av tomater, løk, olivenolje, vineddik og salt – og etterhvert også grønn og rød paprika og en garnityr bestående av oliven eller hardkokte egg.

Mató de Pedralbes

Mató de Pedralbes – også kalt mató de monja – er en meget tradisjonell dessert, og dens opprinnelse kan spores tilbake til kvartalet Pedralbes i det nittende århundres Barcelona (derav navnet). På tross av den første delen av navnet – mató – har desserten ikke noe å gjøre med den andre typiske desserten fra Barcelona, som også er nevnt her, nemlig mel i mató idet mató i dette tilfellet ikke refererer til osten mató, men til dens konsistens når den tas ut av formen.

Desserten er laget av søtet melk, eggeplommer, sukker, stivelse, skrell sitron og kanel og serveres ofte enten med syltetøy eller honning. Den var opprinnelig tenkt som en finere utgave av den berømte katalanske desserten kalt crema catalana (se mer om den under Catalonia – mat og drikke).

Det er for øvrig også en restaurant i Barcelona – i Calle Bisbe Catalá – som bærer navnet El mató de Pedrables. Restauranten serverer blant annet typiske katalanske retter.

Mel i mató

Mel i mató er en meget enkel og meget tradisjonell dessert i Barcelona, som består av den katalanske osten kalt mató servert med honning (kalt mel på katalansk og miel på spansk).

Mató-osten, som er et helt kapittel for seg selv i den katalanske kokeboken, idet den kan spores helt tilbake til det fjortende århundre, er usaltet og enten laget på ku- eller fåremelk. I type og konsistens minner den om en italiensk ricotta-ost.

Den mest berømte og populære mató-osten i Catalonia kommer fra Montserrat-fjellet, hvor du samtidig har mulighet for å besøke det legendariske Montserrat-klosteret (les mer under Catalonia – Severdigheter).

Les mer

Reisemål i Spania

Finn reisen til Spania her

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Barcelona, slik som byens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i katalanske metropolen. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Barcelona, som ligger 120 kilometer sør for Pyreneene, er avgrenset av Middelhavet mot øst, fjellkjeden Serra de Collserola mot nordvest, Llobregat-elven mot sørvest og Besòs-elven mot nord. Byen ligger på en slette som måler 170 km2, og 101 km2 av disse dekkes av selve byen. Det er mange store og bratte bakker i byen, som imidlertid ofte rommer hele bykvartaler som har fått navn etter de bakkene de er bygget på. Eksempler på dette er Carmel, som ligger i opptil 267 meters høyde, Rovira, som ligger i opptil 261 meters høyde og Putget, som ligger i opptil 181 meters høyde.

Med mer enn 1,6 millioner innbyggere fordelt på 102 km2 er Barcelona en av de tettest befolkede byer i Europa. Byen er sete for den katalanske regjering, kalt Generalitat de Catalunya og hovedstad for Catalonia som autonom region («comunidad autónoma»).

Klima og vær

Barcelona har overveiende et Middelhavsklima med varme, og for det meste tørre somre og milde, mer regnfulle vintre. Den lave nedbøren på vinteren, kombinert med mer nedbør på sommeren enn det som ellers er normalt for middelhavsklimaet, forbinder dog byen med to andre klimatyper; halvørken mot vest og sørvest (kysten ned mot Tarragona) og fuktig subtropisk klima mot nordvest (Serra da Collserola).

Den varmeste måneden i året i Barcelona er august måned med 26,1 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av juli med 25,7 grader i gjennomsnitt, mens den kaldeste måneden er januar måned med 11,8 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av desember med 12,3 grader i gjennomsnitt.

Hvis du vil unngå de verste regnskyllene i byen, skal du la være med å reise dit i oktober, da det er den suverent mest regnfulle måneden. Du skal også unngå september som er den nest mest regnfulle måneden.

Historie

Arkeologiske utgravinger viser at det har vært menneskelige bosetninger i og omkring Barcelona i mer enn 5000 år før vår tidsregning. Men Barcelonas historie som by, føres som regel omkring 2000 år tilbake. Da var byen en iberisk landsby med navnet Barkeno, grunnlagt av den iberiske folkegruppen kalt laietanerne, som levde langs kysten i provinsen Barcelona. 

Siden kom byen under romersk styre, og det fikk byen til å vokse. Først som colonia, dernest som castrum og deretter som oppidum. Men på tross av denne utviklingen haltet byen fremdeles langt etter andre og viktigere romerske byer i området, slik som datidens Tarrago (nåtidens Tarragona), som i motsetning til Barcino (datidens Barcelona), rommet et amfiteater, cirkus og teater. Det var først da germanske stammer begynte å herje byen, omkring år 250, og det i den forbindelse ble bygget nye festningsverker i byen som var de største i Tarraconensis-provinsen, at byen vant innflytelse i forhold til Tarrago.

Senere ble byen gjenstand for vandalenes og vestgoternes luner i det femte århundre og deretter maurisk herredømme i begynnelsen av det åttende århundre. Etter at byens innbyggere hadde sett Tarrago (Tarragona) bli stort sett jevnet med jorden av maurerne i 1717 og vurderte at en overgivelse ville skåne deres egen by for samme skjebne. Maurernes herredømme i Barcelona holdt dog mindre enn et århundre.

Deretter ble Barcelona underlagt karolingernes og senere Aragóns krones styre.

Populære hoteller i Barcelona

Spania, Barcelona
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Nærmeste strand: ca. 1 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Barcelona
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Barcelona
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Avstand til sentrum: ca. 450 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér