Reiser til Andalucía

1–2–3... Når du kommer til 1 million, så er du nær målet – Andalucía har så mange oliventrær, at du trenger et helt liv for å telle dem. Velkommen til Andalucía med Hideaways. Vi er spesialister på reiser til Andalucía, som er den største regionen i Spania. Når du reiser med Hideways, bor du på håndplukkede hoteller og feriehus på ferien din.

Det sies at kongenes dronning, Kleopatra, yndet å bade i frisk melk for å holde seg ung og vakker. Kanskje Isabella, Spanias første dronning, har hatt samme tilbøyelighet – ikke å bade i melk, men i olivenolje. Med så mange lunder fulle av de karakteristisk formede trærne, på de duvende bakkene, er det olivenolje nok til mer enn ett olympisk svømmebasseng. I-M-P-O-N-E-R-E-N-D-E; så enkelt kan det sies.
Som en skarp kontrast til den gule jorden og de olivengrønne fargene, er Andalucía også fullt av vårgrønne, kritthvite og asurblå farger. Dype daler med store gressarealer matcher de hvite fjellandsbyene, Pueblos Blancos, perfekt sammen med Middelhavets skjær i horisonten.

Sommertemperaturer, men snø på fjelltoppen

Riktignok kan temperaturene i Andalucía og Costa del Sol snike seg opp over 35°C i de varmeste sommermånedene, men det er hjelp å få! Sierra Nevada er navnet. Dette fjellområdet er det største av sitt slag på den iberiske halvøya, og den høyeste toppen strekker seg mer enn 3300 m opp mot himmelen, og jo lengre opp du kommer, desto kjøligere blir luften. På avstand minner fjelltoppene om en pakke Toblerone, trukket med hvit melkesjokolade – klare til å spises. Men ta ikke feil – det er ikke spiselig, det er topper av snø... evighetssnø vel å merke.
Naturelskere vil nærmest svime av, når de på veien opp møter skiltet med påskriften: Biosphere-reservat siden 1986. Du kan bruke atskillige dager til å utforske naturområdet – enten i bil, eller med tursko på beina.

Lokal gastronomi, som det er verdt å reise etter

Michelin kaster ikke om seg med sine gylne stjerner, og det gjør ikke Hideways heller. Men i Andalucía finnes så mange små lokale gjemmesteder, hvor det serveres spansk mat som krydrer oppholdet og skjemmer bort smaksløkene dine. Jeg fikk selv en aha-opplevelse på min forrige reise rundt i omlandet. Det var etter besøket i Posada Morisca, hvor Javier anbefalte et helt spesielt sted i Tejada-fjellene. Se Maries blogginnlegg med bilder, og tennene vil løpe i vann.

UNESCO har vært en flittig gjest.

Spania har gjort seg bemerket på UNESCOs verdensarvsliste ikke mindre enn 44 ganger. Av disse utmerkelsene ligger seks stykker i Andalucía. Selv om du ikke tilhører den kulturelle elite, bør du under alle omstendigheter vurdere å besøke minst én av attraksjonene, for det kan bli en opplevelse for livet. Andalucía og Generalife-hagen i Granada, Mezquitaen i Cordoba, hulemaleriene i Almeria - bare for å nevne noen muligheter. 

Aktiv eller avslappet?

Når jeg besøker Andalucía og Costa del Sol, sørger jeg alltid for å pakke med løpetøyet i bagasjen, for hvis ikke Nike-skoene i str.  38 er med, så angrer jeg rett og slett. Det finnes ikke en bedre start på dagen enn å stå opp sammen med den fremdeles lavthengende solen, snuse inn den friske morgenluften og stillheten er altoverskyggende. Alternativt så er regionen et opplagt valg for sykkelturer, fotturer, eller hva med en tur på hesteryggen? Særlig omlandet mot Sierra Nevada byr på enestående muligheter for aktive utfoldelser. Men naturligvis er det en aktivitet som lokker frem smilet på store som små – på med svømmetøyet og hopp i swimmingpoolen, eller la din indre badeløve prøve ut de kilometerlange sandstrendene langs Middelhavet.

Riktig god ferie i Andalucía!
Marie

Bestill reisen din online eller få et tilbud

Hos Hideaways finner du reiser til Andalucía med unike feriehus og hoteller. Bestill pakkereisen din online, med prisgaranti, inkl. hotell, fly og leiebil eller transport. Ønsker du selv å arrangere reisen til Spania, kan du naturligvis bestille hotelloppholdet gjennom Hideaways.
Vil du oppleve mer av Andalucía gir vi gjerne et tilbud på en rundreise, skreddersydd etter dine ønsker, hvor du bor på flere hoteller på reisen din.

Les mer om Andalucía

Mat og vin

Andalucía har en spennende og mangfoldig gastronomi, som påvirkes av landets beliggenhet ved Middelhavet og den kulturelle effekten som regionen har blitt utsatt for gjennom historien fra andre folkeslag, for eksempel romere, fønikere og maurere. Her har jeg valgt ut et par kulinariske spesialiteter og typiske retter som du kan smake på, når du er på ferie i Andalucia. God appetitt og god reise!

Migas

Retten migas er et godt eksempel på den nordafrikanske påvirkningen på det andalusiske kjøkken. Retten, som serveres i en bolle, kan være en fetter til en annen kjent nordafrikansk rett, nemlig couscous. Den er laget på en base av brødsmuler og en rekke andre ingredienser, som varierer mye fra sted til sted, men som kan være bacon, pølse, olivenolje, hvitløk og tørket rød paprika.

Sherry

Det ville være synd å dra til Andalucia uten å smake på sherryen, når man tar i betraktning at den produseres i Andalucia og har sitt opprinnelsessted i nærheten av byen Jerez de la Frontera i Cádiz-provinsen i sørvestlige Andalucía. Faktisk betyr sherry opprinnelig Jerez, da ordet er en anglifisering av navnet Xeres (Jerez). Noen andalusere – spesielt de eldre – kaller også noen ganger sherryen for saca .

Sherry er produsert under EU-regler om beskyttet opprinnelsesstatus, noe som betyr at den må produseres i det som kalles sherryens triangel, som er området mellom Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa María.

Det som skiller sherry fra andre viner, er at den er beriket med konjakk. Den kommer i ti anerkjente varianter, som spenner fra lys til mørk og fra tørr til søt. Et must på reisen til Andalusia.

Tapas

Du kan få deilige tapas hvor som helst i Spania, men det er spesielt tre steder i landet som er kjent for å ha en rik tapas-tradisjon; Baskerland, Catalonia og – ikke minst – Andalucía. Ja, det er enda mange som tror at tapastradisjonen opprinnelig kom fra Andalusia. Begrunnelsen er som følger: Tapas kommer fra det spanske verbet «tapar», som betyr «å dekke» på norsk. Så den opprinnelige betydningen av begrepet tapas var betydningen «lokk» – et lokk som trolig først besto av skiver av brød eller kjøtt som ble brukt til å dekke til et glass sherry mellom sippene for å holde fluer og andre insekter unna. Mange tror at den første til som praktiserte denne tradisjonen var sherry-drikkere i de andalusiske tavernaene.

Selv i dag har tapas en betydelig posisjon i andalusisk kjøkken. Retten spises ikke bare som en snack, et mellommåltid eller en forrett, som den opprinnelig var, men utgjør ofte også en full lunsj, og til og med en hel middag. I sistnevnte tilfeller sammensetter man vanligvis et større utvalg av forskjellige tapas. For eksempel kan det være tortillas, kjøttboller med saus (albondigas), blekksprut (calamares), ansjos (boquerones), langkokt oksekjøtt (carne mechada), reker med hvitløk (gambas al ajillo) eller svinekjøtt krydret med persille og hvitløk (raxo).

Men den mest utbredte og nok den mest opprinnelige tapasretten er fortsatt ganske enkel: et stykke hvitt brød med ulike typer pålegg, for eksempel skinke (jamón), ost (queso), paprika (pimiento), oliven (aceitunas), pølse (chorizo), forskjellige typer fisk (pescado) m.m.

Noen steder i Andalucia, blant annet Granada og Córdoba, kan du fortsatt være så heldig å få tapas gratis med drikket. Her kan du for eksempel bestille en liten øl (caña), et glass vin (chato) eller et glass druesaft (mosto) sammen med de medfølgende tapasene. Men det er en tradisjon som dessverre er kraftig i retrett. En av grunnene går mange år tilbake, til da Spania introduserte euroen, noe som fikk prisen på tapas til å øke med 100% på kort tid – og i nyere tid har den globale finanskrisen, samt generelle økonomiske problemer i regionen, gjort at flere og flere restauratører og bareiere har skrinlagt den gamle tradisjonen med å servere gratis tapas med tilhørende drikke. De har rett og slett ikke råd til det lenger. I stedet har mange steder du gått over til det som er vanlig mange andre steder i Spania; å la kunden betale separat for tapas og drikke de bestiller den med.

Gazpacho

Også den berømte gazpachosuppen har sannsynligvis andalusiske røtter, selv om en teori sier at det opprinnelig var maurene som brakte den til regionen. Ifølge denne teorien brakte maurerne retten til Andalucia på et tidspunkt under styre i regionen (fra 711-1492) i form av en enkel suppe bestående av vann, olivenolje, hvitløk og brød. Andre mener derimot at kanskje romerne som introduserte retten i Andalucía med de samme ingrediensene, men med tilsetning av vineddik.

Uansett opprinnelse så fikk suppen raskt rotfeste i Andalucia, spesielt i byene Sevilla og Córdoba, hvor den i utgangspunktet bestod av brød, hvitløk, olivenolje, salt og vineddik. I dag bærer den vanligste versjonen av suppen fortsatt preg av dens opprinnelse, da de originale elementene som olivenolje, brød, hvitløk og eddik fortsatt inngår i den, men i tillegg er det lagt til nye elementer som grønnsakskrem, tomat, agurk og paprika. I noen tilfeller kan andre ingredienser også bli tilsatt enn de som er nevnt her, f.eks. forskjellige paprika, avokado, grapefrukt, vannmelon og ulike typer fisk.

Cazpacho er spesielt velsmakende om sommeren, når temperaturene koker i Andalucía, og hvor det i motsetning til nordisk intuisjon serveres kaldt.

Les mer

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de severdighetene som du har mulighet for å oppleve i ferien i Andalucia. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Andalucia, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om Andalucia og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Alhambra

Den mauriske kongefestningen og palatinbyen Alhambra i den andalusiske byen Granada er Spanias største severdighet og er naturligvis på UNESCOs verdensarvliste. Med sin unike mauriske arkitektur og historie og sin vakre beliggenhet med utsikt over Sierra Nevada-fjellkjeden og noen av Granadas gamle bydeler, bør det være et uunngåelig innslag på enhver reise til Andalusia.

De første sporene fra Alhambra dateres tilbake til 889, hvor en gruppe arabere som hadde bosatt seg i Andalucia etter den berber/arabiske (i dag ofte kalt mauriske) invasjonen av området i 711 søkte tilflukt i en liten, rød festning i Granada for å unnslippe en gruppe muladiner (et begrep for personer med blandet arabisk/iberisk opprinnelse). Denne lille røde festningen antas å ha vært forløperen til Alhambra, som den mauriske konge Mohammed ben Al-Ahmar renoverte i midten av det ellevte århundre – og som den senere sultanen i Granada, Yusef I, bygde om igjen i 1333; denne gangen til et royalt maurisk palass. Palasset ble ytterligere utvidet og forfinet av Yusuf Is etterfølger, Muhammad V, som styrte fra 1353 til 1391.

Den neste store forandringen på palasset/festningen/borgen kom under Mohammed Ibn Nasr, grunnleggeren av Nasrid-dynastiet; det siste islamske dynastiet i Spania. Ibn Nasr, som var på flukt fra den fremtredende kristne reconquista, forvandlet Alhambra til en palatineby, inkludert nye badehus, nye tårn og et raffinert vanningsanlegg, som via noen vanningskanaler kalt acequias, førte vann til den tilknyttede Generalife-hagen (før hadde Alhambra fått alt vann fra en cisterne som samlet regnvann, eller vann fra Albaicin-distriktet). Palatinebyen rommet også forskjellige boligområder, to store gårder - Myrtegården og Løvegården - et vell av bueganger, en fyrstebolig, en stor velkomsthall (kalt ambassadørhallen), en rekke andre haller (som Sala de los Abencerrajes, Sala de las dos Hermanas og Sala de la Justicia) og mer.

Alhambra var under maurisk styre til den kristne reconquista av Andalusia, ledet av det katolske kongeparet Ferdinand og Isabel, erobret de siste delene av Granada den andre januar 1492. I en berømt scene, beskrevet i et øyenvitnets brev til biskopen av Leon seks dager etter begivenheten, møtte den Nasrid-dynastiets siste sultan, Abu 'Abdallah Muhammad XII (populært kalt Boabdil), med de nye katolske herskerne på bredden av elven Genil, ca. en kilometer utenfor byen, og overgav nøkkelen til Alhambra til de nye kristne herskerne.

La Mezquita

Den mauriske moskeen kalt La Mezquita, som senere ble bygget om til en katolsk katedral på 1200-tallet, er en annen av Andalusias store severdigheter. Moskeen/katedralen ligger i den vakre byen Córdoba, som med sitt UNESCO-anerkjente historiske sentrum er en opplevelse i seg selv.

Byggingen av La Mezquita, også kalt Mezquita-catedral de Cordoba, begynte da emiren i Córdoba, Abd ar-Rahman I, grunnleggeren av Umayyadir-emiratet (senere Córdoba-kalifatet), i 784 ga sitt folk ordre om at den vestgotiske katedralen, som stod på stedet og opprinnelig ble bygd på et romersk tempel dedikert til guden Janus, skulle bli revet. Deretter erstattet han den med dagens berømte arkader i La mezquitas søylebårne hall.

Mezquita ble bygget om flere ganger under de etterfølgende umayyadiske herskerne, blant annet av emir Abd ar-Rahman II, som tilføyde flere arkader til moskeen ved hjelp av søyler fra romerske templer – og senere av Abd ar-Rahman III, som bygde en ny minaret. Sistnevntes sønn, al-Hakam II, la til moskeen sin mirhab (niche som indikerer bønnens retning mot mekka) og sin kliba (med dens kuppel med sammenvevede buer).

Almanzor, med det borgerlige navnet Abu Aamir Muhammad ibn Abdullah ibn Abi Aamir, kalifen som regjerte over Andalucía fra 978 til 1002, utvidet den østlige delen av moskeen i 987, og det nesten doblet moskeens areal.

I 1236 ble Córdoba imidlertid erobret av den kastillianske kongen, kong Ferdinand III, som var en av reconquistaens mest suksessfulle menn, som ikke bare erobret Córdoba, men også andre viktige andalusiske byer, som Sevilla, Cadiz, Jerez og Jaén. Dette bidro til at han i 1671 ble kåret til katolsk helgen. Etter den kristne erobringen av Córdoba ble moskeen forvandlet til en katolsk katedral. Denne utviklingen fortsatte etter Ferdinand IIIs død i 1252, da hans sønn, Alfons X overtok, og blant annet inkluderte den tidligere moskeen som kongelig kapell. Transformasjonen av moskeen til en katedral fortsatte også med Alfons Xs uekte sønn, Henry II, som tilførte flere kristne elementer til moskeen.

Under den tysk-romerske keiseren Karl V ble katedralen/moskeen tilføyet et kirkeskip, mens deler av den opprinnelige søylehallen ble revet ned. Men Karl V var ikke særlig fornøyd med hvordan ombyggingen av katedralen foregikk, da de mest genuine deler av bygningen hadde blitt latt i stikken til fordel for mer konforme elementer, «som man kunne finne i en hvilken som helst by».

Denne forandringen fortsatte likevel til slutten av det 18. århundre, så bygningen - i tillegg til mauriske og gotiske stiler - også inneholder elementer av barokk- og renessansarkitektur.

Grottene i Nerja

Grottene ligger, som navnet antyder, nær kystbyen Nerja i Malaga-provinsen, nærmere bestemt 3 km fra Nerja, nær den lille byen Maro, er noen av verdens største stalaktittgrotter og rommer unike arkeologiske spor av hulemalerier som er så mye som 20.000 år gamle. I tillegg til de sjeldne hulemaleriene inneholder grottene ulike forhistoriske funn av bein, keramikk og steinredskaper.

Grottene ble gjenoppdaget i nyere tid i 1959, da fem venner oppdaget ett av to naturlige hull som ga adgang til hulene. Et år senere ble det laget enda et hull ned til hulene – denne gangen et kunstig hull - for å gi turister lettere adgang til dem. Grottene er delt inn i to deler, Nerja I og Nerja II, hvorav kun den første delen, Nerja I, er tilgjengelig for allmennheten, mens den andre delen, Nerja II, er stengt for publikum. Den åpne delen av grottene er tilgjengelig via sti-systemer og trapper, noe som gjør det relativt enkelt å bevege seg som besøkende.

Picasso-museet i Malaga

Mange forbinder, med god grunn, Pablo Picasso med Barcelona, men Picasso hadde også stor tilknytning til Andalucia. Han ble født i Málaga i 1881 og bodde i byen de første ti årene av sitt liv, inntil Picasso-familien flyttet til La Coruña i 1891, og fire år senere til Barcelona. I dag er det spor etter Picasso i byen i form av museet Museo Picasso Málaga, som ligger i det historiske palasset El Palacio de Buenavista.

Palasset stammer – i sin nåværende form – fra begynnelsen av det femtende århundre da den ble bygget på ruinene til et Nasride-palasset, før det ble som erklært en «Eiendom av kulturell verdi» av den spanske staten i 1939 og til slutt – etter i en periode å ha blitt brukt som regionalt kunstmuseum – åpnet i 2003 som det nåværende Picasso-museet.

Museet som ligger i Málaga tidligere jødiske kvartal, ikke langt fra katedralen, rommer 285 Picasso-verk som er donert til museet av Picassos familie og da hovedsakelig av enken til Picassos eldste sønn, Christine Ruiz-Picasso (hun var en av drivkreftene bak museets opprettelse) og Picassos barnebarn, Bernard Ruiz-Picasso – sønn av Christine Ruiz-Picasso. I tillegg til Picasso-verkene, huser museet også en lang rekke verk som utlånes til museet, samt et bibliotek med mer enn 800 verk om Picasso, i tillegg til fotografier, dokumenter m.m.

Området hvor museet ligger, har også flere forbindelser til Picassos barndom: Det er bare 200 meter fra Plaza de la Merced, hvor Picasso ble født; og gaten der museet ligger, Calle San Agustín, rommet den barnehagen hvor Picasso gikk som barn, i tillegg til bymuseet hvor faren arbeidet som kurator, inntil familien flyttet til La Coruña.

Les mer

Reisemål i Andalucía

Costa del Sol

Med sandstrender, livlige feriebyer og 100 km spektakulær kystlinje er det noe for enhver snak på Costa Del Sol. Her finner du rikelig med soltimer, flotte strender og ikke minst spennende utfluktsmål i blant annet Málaga og Sevilla.

Reiser til Costa del Sol

Granada

Magiske Granada, hjemsted for den berømte Alhambra, som hever seg over byen. Granada var den siste Mauriske bastion som ble gjenerobret av de katolske monarkene, og byen har stadig et sterkt preg av "Østens mystikk" over seg.

Reiser til Granada

Monda

I Monda bor du i fredelige omgivelser oppe i det fjellrike innlandet. Men du er ikke lengre fra havet enn at du kan nyte godt av Costa del Sols deilige badestrender. Samtidig har du flere av Andalucías mest kjente severdigheter innenfor rekkevidde.

Reiser til Monda

Pizarra

Pizarra ligger bare en halv times kjøretur fra Malaga, en av Spanias mest populære destinasjoner, men klarte likevel å beholde sin opprinnelige sjarm som en tradisjonell 'pueblo blanco'. Her har du sjansen til å oppleve det tradisjonelle Andalucia, mens du har regionens viktigste attraksjoner innen rekkevidde.

Reiser til Pizarra

Ronda

Romantiske Ronda er det perfekte reisemålet for deg som ønsker å feriere i naturskjønne omgivelser litt på avstand av den livlige middelhavskysten og ikke minst vil ha noen av Andalusias mest interessante severdigheter innenfor rekkevidde.

Reiser til Ronda

Sevilla

Hovedstaden i Andalusia-regionen, Sevilla, er et valg av kulturelle, historiske og gastronomiske opplevelser. Langs Guadalquivir-elven oppleves en av de mest spanske av spanske byer. Her er autentisk, spansk lidenskap og atmosfæren i flamencos hjemby.

Reiser til Sevilla

Informasjon om Andalucia

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Andalucia, for eksempel regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i Andalucia. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vær blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Andalucía, som ligger i den sørligste delen av det spanske fastlandet, er Spanias nest største region og den mest befolkede regionen i Spania med knapt 8,5 millioner innbyggere; mer enn tre millioner mer enn Norges samlede befolkning. Med totalt 87 000 kvadratkilometer er Andalucia nesten en fjerdedel av Norges areal (eller dobbelt så stort som Danmark) og utgjør hele 17,3% av Spanias totale areal.

Regionen er avgrenset av Middelhavet i øst, Atlanterhavet i vest, Sierra Morena fjellkjeden i nord og mot sør; Gibraltar-stredet som skiller Andalucia fra Afrika. Plasseringen nær Afrika har hatt stor innvirkning på regionen, ikke bare kulturelt og historisk, men også klimatisk.

Andalucia er delt inn i åtte provinser, kalt provincias. Hver av disse provinsene bærer navnet fra provinsens hovedstad. De åtte provinsene er: Almería, Cadiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga og Sevilla. Disse provinsene er tradisjonelt delt i to kategorier som tilsvarer de østlige og vestlige delene av Andalusia. Øst-Andalucia omfatter provinsene Almería, Granada, Malaga og Jaén, mens de vestlige provinsene er Cadiz, Cordoba, Huelva og Sevilla.

Regionens åtte provinser er så igjen inndelt en lang rekke underenheter, som kalles municipios. I Andalucia er det hele 772 municipios, flest i provinsen Granada med 169 municipios, og minst i provinsen Cadiz med 44 municipios.

Den mest folkerike provinsen er Sevilla, som også rommer regionens hovedstad Sevilla, med ca 1 929 000 innbyggere, etterfulgt av Malaga-provinsen med 1 626 000 innbyggere og Cadiz-provinsen med 1 244 000 innbyggere, mens provinsen med færrest innbyggere, Huelva, har omkring 522.000 innbyggere.

Klima og vær

Klimaet i Andalucia varierer naturligvis mye, alt etter hvor i regionen du befinner deg. Ved kystene er klimaet generelt mildere om vinteren og kjøligere om sommeren, mens omvendte gjelder for de indre delene av regionen, særlig i de delene som er omgitt av, eller som ligger i, fjellområder. Ofte er det også store variasjoner i løpet av en dag i samme by eller i samme terreng. I byene i den indre fjellrike delen av regionen kan det for eksempel være relativt varmt midt på dagen på vinteren, på grunn av den sterke solen, men når solen har gått vekk på kvelden og natten, kan det bli veldig kaldt på grunn av den såkalte Sierra-vinden fra fjellene. Derfor skal du i praksis ha med klær til to slags værtyper når du reiser til disse delene av regionen om vinteren.

Generelt har Andalucia middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre, men med de nevnte variasjonene i forhold til hvor du befinner deg i regionen. Den mildeste vinteren i Andalucia, den får du ute ved kysten. De varmeste byene på sommeren er Córdoba, etterfulgt av Sevilla, mens Granada (med sin beliggenhet ved foten av Sierra Nevada), er en av de kjøligste byene om vinteren med en gjennomsnittstemperatur på 6,4 grader.

De varmeste månedene i regionen, juli og august, har en gjennomsnittstemperatur på 28 grader, etterfulgt av september og juni med gjennomsnittlig 25 grader, mens januar med gjennomsnittlig 11 grader er den kaldeste måneden i året, etterfulgt av februar og desember med et gjennomsnitt på 12 grader. Men som nevnt er det store variasjoner i regionen, så det er en god ide å sjekke for akkurat det stedet du skal reise, før avreisen.

Juli er måneden som har det største antall soltimer, i gjennomsnitt 12 timer solskinn per dag, mens juni og august kommer like bak med et gjennomsnitt på 11 timer solskinn om dagen. Desember og januar er ikke overraskende de minst solfylte månedene i regionen med gjennomsnittlig 5 timer solskinn om dagen.

Mars er den mest regnfulle måneden med gjennomsnittlig 90 mm, etterfulgt av desember med 76 mm i gjennomsnitt og januar med 73 mm i gjennomsnitt. Somrene i Andalucia er generelt veldig tørre – ett av de tørreste stedene i Europa. Spesielt i juli og august ligger helt i bunnen av henholdsvis 1 og 5 mm, etterfulgt av juni med et gjennomsnitt på 9 mm, derfor er det restriksjoner på vannforbruk om sommeren i noen andalusiske byer.

Historie

Akkurat når de første menneskene kom til Andalucia er uklart. Noen historikere har antydet at Andalucia var det første stedet i det kontinentale Europa som ble befolket av mennesker som vandret fra Afrika. Men denne teorien er vanskelig å få til stemme med de nyeste historiske teoriene om at de første menneskene fra Afrika spredte seg til resten av verden mot øst (gjennom den sørlige kystlinjen på den arabiske halvøya) for ca 125.000 år siden - og ikke først i mot nord.

Hvordan det enn forholder seg, så har flere forskjellige menneskekulturer og folkestammer gjort seg gjeldende i Andalucia, før de i dag mer dokumenterte og mer velkjente folkestammene, slik som fønikere, antikke grekere, kartagensere og romere skiftet på å erobre, kolonisere og befolke regionen.

Etter en periode med fønikisk dominans i regionen i første del av det første årtusen f.Kr. overtok kartagenserne i den andre delen av det første årtusen f.Kr. store deler av regionen, i takt med at det fønisiske imperiet – først den persiske erobringen av Fønikia (539 f.Kr.) og deretter den hellinistiske erobringen av Fønikia (i 332 f.Kr.) – ble alvorlig svekket og reelt sett mistet sin status som Middelhavets supermakt. Den karthagiske dominansen ble forsterket mellom den første og andre puniske krigen, dvs. mellom 264 f.Kr. (begynnelsen av den første puniske krigen) og 218 f.Kr. (begynnelsen av den andre punisk krigen).

Men i den andre puniske krigen som endte i 201 f.Kr., var det imidlertid karthagenernes tur å miste grepet om Middelhavet, idet romerne beseiret dem og dermed ble den nye supermakten – ikke bare i Andalucia, men i hele middelhavsområdet. Som en konsekvens av denne utviklingen skapte romerne i løpet av det andre århundre f.Kr. en provins i regionen som heter Baetica, som ble en fullt integrert del av det mektige romerske imperiet.

I det femte århundre f.Kr. ble regionen hjemsøkt av et nordisk folkeferd. Deres opprinnelse er omstridt i dag, men som trolig stammer fra den sørlige delen av Skandinavia, før de bosatte sig i den sørlige delen av dagens Polen, hvorfra det gikk videre ned i Europa. Dette er de beryktede vandalene, som noen historikere mener er opprinnelsen til regionens navn (Vandalusia = Andalucia), men som ikke ble lenge i regionen før de fortsatte til Nord-Afrika, der de etablerte et kongedømme.

Deretter fulgte en periode med et annet nordisk/germansk herredømme, nemlig Visigotene, som, i likhet med vandalene, antas å stamme fra Skandinavia (Sverige). Deretter bosatte de seg sannsynligvis i det nåværende sørlige Polen, og derfra vandret videre til andre deler av kontinentet (muligens først Ukraina og deretter den indre og sørlige delen av det kontinentale Europa). Visigotene dominerte området til 555 e.Kr., da det øst-romerske imperiet med keiser Justinian Den Første i spissen erobret Andalucia og forvandlet regionen til en del av en østlig romersk provins, kalt Spaniae, som omfattet det meste av dagens Spania. Provinsen eksisterte formelt sett til 624 e.Kr. Men de østlige romerne mistet sitt grep på området lenge før, fordi de tidligere herskerne, visigotene, fra ca 570 gikk i motangrep og endte opp med å erobre tilbake hele provinsen.

I år 711 ble imidlertid den visigotiske herredømmet avsluttet, og regionen skiftet herre igjen, og for andre gang i historien på relativt kort tid, var det den nordafrikanske kystlinjen som var utgangspunktet for angrep på Andalucias makthavere. Denne gangen var det imidlertid ikke karthagensere, men en blanding av muslimske berbere og muslimske arabere (samlet ofte kalt maurene) som erobret den sørlige delen av Spania. Maurerne bygget opp en omfattende og innflytelsesrik kultur i Sør-Spania, som de kalte Al-Andalus, ja det er historikere som tror at det var nettopp maurernes (eller mer presist, berbernes) navn for vandallandet i den sørlige delen av Spania som er opprinnelsen til regionens nåværende navn Andalucia. Maurerne brukte imidlertid navnet i langt videre betydning enn vi gjør i dag, da det andalusiske området strakte seg langt utover nåtidens Andalusia og ble etterhvert brukt som et begrep for hele den iberiske halvøy.

Selv om en rekke kristne nord-spanske kongeriker, inkludert kongeriket Leon og Pamplona, begynte den berømte eller beryktede reconquistaen – den kristne gjenerobringen av Spania – allerede i det 10. århundre, holdt maurene sine siste bastioner i Andalucía helt til 1492, når de til sist måtte forlate byen Granada etter å ha mistet Cordoba i 1236 og Sevilla i 1248

Populære hoteller i Andalucía

Spania, Andalucía
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Svømmebasseng
Spania, Andalucía
  • Nærmeste flyplass: 71 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Svømmebasseng
Spania, Andalucía
  • Nærmeste flyplass: 71 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér