Reiser til Madeira

Velkommen til Madeira med Hideaways! Vi er spesialister på reiser til Madeira der du bor på sjarmerende, håndplukkede hoteller og feriehus. For deg som vil komme under huden på øya vil jeg anbefale å ta en nærmere titt på en eller flere av våre spennende rundreiser. Hos Hideaways tilbyr vil valgfri avreiseflyplass og reiselengde på alle reiser, og dersom du selv vil stå for transporten kan du se priser på "kun hotell" i søkemotoren.

Opplev Madeira med Hideaways

Selv om jeg befinner meg langt ute i Atlanterhavet føler jeg meg tross alt ikke så langt unna det portugisiske fastlandet. Madeira er noe helt eget, men den portugisiske kulturen er likevel tilstede uansett hvor jeg snur meg på øya. 

Portugiserne er kjente for å være vennlige, gjestfrie og ukompliserte mennesker, og disse karakteristikkene kan man heldigvis også knytte til den maderianske befolkningen. Når dette er sagt har Madeira i høy grad kulturelle særpreg som skiller seg fra resten av landet. 

Høres dette fristende ut oppfordrer jeg deg til å ta en titt på videoen ovenfor - og for flere videoer klikk på fanen "videoer og bilder" til høyre.

Pequena Lisboa

Madeiras hovedby heter Funchal og kalles på folkemunne for "Pequena Lisboa" - en mindre utgave av Lisboa - takket være byens likhet med storesøsteren på fastlandet. Er du på Madeira kommer du ikke utenom et besøk i Funchal, som er mye mer enn bare en turistby. Funchal er byen som lever hele året rundt i kraft av sin status som handelssentrum for både øyas innbyggere og besøkende. En by med spennende, lokale markeder og et gammelt historisk sentrum med snirklende, små gater og hyggelige kaféer strødd rundt som små perler fylt med godsaker. Det samme gjelder byens restauranter og barer, som med stolthet serverer øyas populære drink; poncha. Denne lokale "cocktailen" er en blanding av aquadente (sterk rom laget på sukkerrør), honning, en fargerik sitron og ferskpresset juice - den smaker himmelsk!

På Madeira er man vant til å ha gjester da øya har vært et yndet reisemål i mer enn snart 150 år, og har flere ganger vært besøkt av berømtheter som bl.a. George Bernhard Shaw, Dronning Ingrid av Danmark, det svenske kongeparet Gustav og Sylvia, og Winston Churchill.

Spesielt Churchills besøk er noe man er stolte av. Churchill ble meget betatt av øya og Hotel Reids Palace der han bodde mens han var på Madeira. Når sant skal sies var Churchills besøk på Madeira mest et medie-stunt da det var den daværende eieren av hotellet som hadde invitert den tidligere britiske statsministeren på besøk. En liten anekdote som den nåværende hotelldirektøren på Reids Palace fortalte meg da jeg stakk innom og besøkte stedet sist jeg var på Madeira. Det fantes driftige folk med en sans for markedsføring den gangen også, gitt. 

Øya med alle regnbuens farger

Madeira har noen av de mest fantastiske, små hideaways som jeg har sett på mine reiser gjennom Sør-Europa. Her kommer du ut i noen av de mest naturskjønne områdene som tenkes kan, der du virkelig får fornemmelsen av å være langt hjemmefra. Naturen er noe av det mest imponerende ved Madeira, og det er heller ikke uten grunna at øya kalles Atlanterhavets blomsterøy, for her finner du blomster i alle farger og fasonger da det milde klimaet gir planteen optimale betingelser for å blomstre året rundt. 

Plomme i Madeira

... er en dansk oppfinnelse av Hr. Anton Berg, men sjokoladen refererer faktisk til noe av det Madeira er aller mest kjent for; madeiravin. 

Personlig elsker jeg madeiravin. Jeg elsker historien om vinen, å besøke de små vingårdene og spesielt smaken. Vinen skal etter min mening drikkes kald. Da passer den søte smaken best med et hint av eik, som vinen også smaker av på grunn av lagringen. 

På Madeira er fisk og skalldyr en naturlig del av det lokale kjøkkenet og jeg har bare hatt gode erfaringer med de restaurantene som jeg har besøkt på mine reiser hit. 

Selv om det ikke er maten som gjerne er en avgjørende grunn til å velge en reise til Madeira, skal det sies at maten heller ikke bør være årsaken til å unngå øya. Finner du de lokale, små restaurantene som serverer skikkelig portugisisk mat er du sikker på at også denne delen av ferien blir en god opplevelse - ja, kanskje til og med en kulinarisk øyeåpner. 

Natur, natur og atter natur

Som jeg allerede har nevnt er naturen noe av det som gjør Madeira så fantastisk. På høyde med Madeiravinen er nok øya like kjent for sine spektakulære turstier og levada-systemer, som er et stort nettverk av vanningskanaler som opprinnelig ble bygget på 1500-tallet for å frakte vann fra øyas frodige, nordlige del til vanning av markene på øyas sørlige og tørrere del. Disse brukes fremdeles til dette formålet, og øya er et yndet feriemål for vandreferier, for langs levadaene går det stier langt inn på øya, og det er disse stiene som i dag er meget populære blant naturelsker fra hele verden.

På min reise til Madeira kombinerte jeg levada-vandring med jeep-safari, og fikk dermed både eventyr og litt mosjon. All denne traskingen førte meg opp til et av øyas høyeste punkter; Pico do Arieiro, der Atlanterhavet tok pusten fra meg med en 360 graders panoramautsikt - helt uslåelig. 

Madeira kalles blant mye annet også for Atlanterhavets perle, og det er den mest treffende beskrivelsen i mine ører. I tillegg til de herlige, små hotellene, den gjestfrie befolkningen, den interessante historien og den gode maten, så har Madeira en natur som kan fascinere de fleste. 

En øy uten kilometervis med kritthvite strender

Madeira skiller seg fra Middelhavets kystlinjer og øyer ved å ha uendelige muligheter for å bade i de blå bølgene der sandstrendene er byttet mot store og små rullesteiner i strandkanten. Derfor får du ikke sand mellom tærne her, noe jeg anser som en fordel. Lido-området i Funchal byr på naturlige havbassenger der du får en forfriskende saltvannsopplevelse - disse havbassengene er faktisk en av øyas største attraksjoner. Hvis du foretrekker sand mellom tærn finner du finkornede strender i byene Calthea og Machico. Da Madeira selv ikke er "leveringsdyktig" på den fronten, er sanden importert hele veien fra Sahara. 

En kort eller lang ferie

På Madeira kan du velge en kort eller lang ferie med Hideaways, for Madeira er nemlig som skapt for en langtidsreise i vintermånedene. Velg om du vil reise en, to, tre eller fire uker på ferie til Madeira. 

Velkommen til Madeira med Hideaways; vi er spesialister på reiser til Madeira i Portugal der du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus på din ferie. 

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie på Madeira med Hideaways!
Hilsen Mikkel

Besøk Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

Les mer om Madeira

 

Slik kan du reise med Hideaways

Med Hideaways kan du reise til Madeira nøyaktig som det passer deg. Vi tilbyr valgfri avreisedag, reiselengde og avreiseflyplass. Du kan også "nøye deg" med å kun bestille hotell dersom du ønsker å arrangere transporten selv. 

Du kan se priser på alle reiser og hoteller på Madeira i oversikten nedenfor!

De fleste gjester hos Hideaways bestiller en reise som inneholder flyreise, hotell eller feriehus og leiebil, men ønsker du selv å arrangere reisen til Madeira og kun skal bestille hotell eller feriehus kan du velge "kun hotell" i søkemotoren og få en oversikt med priser og ledige hideaways. 

Finner du ikke drømmereisen som oppfyller dine ønsker er du alltid hjertelig velkommen til å bestille et skreddersydd tilbud som er laget 100% etter dine ønsker og behov. 

Under reisetemaer kan du se hvilke hoteller og feriehus som er velegnede for f.eks. vandreferie, familieferie, langtidsreiser osv. 

Flyreiser

Hideaways samarbeider med alle anerkjente flyselskaper og i søkemotoren kan du bl.a. se reiser til Madeira med SAS, Norwegian, Lufthansa, TAP Air Portugal og Air Berlin. Du kan reise til Madeira fra de fleste flyplasser i Norge, men dersom du vil fly direkte til Funchal er det kun avganger fra Oslo Lufthavn Gardermoen i skrivende stund. 

Rundreiser i bil

Opplev Madeira på en rundreise i bil der du bor på utvalgte hideaways. F.eks. rundreisen Madeiras verdenshjørner; en rundreise i bil på 8 dager fra kun kr. 4898 inkl. fly, hoteller og bilutleie. 

Se priser og avganger på bilrundreisen Madeiras verdenshjørner her

Skreddersydd tilbud på rundreise i bil

Bilrundreisene du finner i søkemotoren her på Hideaways er forslag laget basert på våre egne erfaringer. Ønsker du et skreddersydd tilbud som er tilpasset 100% til dine behov er du hjertelig velkommen til å kontakte oss. Du kan velge å ta avreise hver dag året rundt, la reisen vare i nøyaktig det antallet dager du måtte ønske, og du kan velge å bo på alle hotellene og feriehusene på Madeira som du finner i vårt program. 

Bestill et skreddersydd tilbud

Kun hotell eller feriehus

Ønsker du selv å arrangere transporten til Madeira kan du bestille alle hoteller og feriehus uten transport og leiebil hos Hideaways. 

Du kan velge å se priser på opphold i 1 eller 2 uker. Bare velg "kun hotell" i søkemotoren nedenfor, og du vil få en oversikt med priser på ledige hoteller og feriehus uten flyreise og leiebil. 

Se alle hoteller og feriehus på Madeira

 

Les mer

 

Videoer og bilder fra Madeira

Når du besøker Madeira vil du utvilsomt bli betatt av øyas fantastiske natur.

Nedenfor har jeg valgt et par av mine favorittvideoer for å gi deg en smaksprøve på hva du kan forvente å oppleve på en reise til Atlanterhavets perle. Husk at du kan få mer inspirasjon til din ferie på Madeira på bloggen vår, der du også kan se flere bilder og videoer.

 

 

Reis til Madeira året rundt

Mange tror feilaktig at det er best å besøke Madeira i vinterhalvåret, men den absolutte høysesongen er fra april til september.

 

Opplev delfiner og hvaler på Madeira 

Det er ikke kun over havets overflate at Madeira byr på store naturopplevelser. Havet rundt Madeira er bl.a. en populær "lekeplass" for delfiner og hvaler!

 

Den flytende hagen

Madeira er også kjent for å være "den flytende hagen". Øya har et imponerende landskap med blomster, fossefall, daler og fjerll.

 

Fra soloppgang til solnedgang

En flott video hvor du kan ta en smugtitt på Madeiras fantastiske natur fra soloppgang til solnedgang.

Les mer

Severdigheter

Madeira er en severdighet i seg selv. Øyas sjeldne og spektakulære natur gjør at bare det å besøke den er en opplevelse, for det finnes ikke noe tilsvarende natur på det europeiske fastlandskontinentet. Men det finnes naturligvis også steder på øya som kan utpekes som spesielt severdige, og jeg har samlet et par av dem nedenfor. God fornøyelse!

Funchal

Funchal, Madeiras hovedby, blir ofte kalt for "lille Lisboa" på grunn av dens vakre gamle bysentrum, som ble grunnlagt for nesten 600 år siden (i 1421) og som vokste mye på slutten av 1400-tallet og begynnelsen av 1500-tallet da sukkerhandelen tiltrakk seg handelsreisende fra hele Europa og gjorde byen rik. Siden ble byen et viktig knutepunkt på sjøveien mellom Europa og Den Nye Verden i Portugals innsats for å erobre nye verdensdeler, samt som utskipningshavn for den berømte madeiravinen som fulgte i sukkerets fotspor og ble en viktig eksportvare. 

I dag byr byen på flere spennende severdigheter, deriblant domkirken Sé, som er en av de få bygningene på Madeira som har bevart sin manuelinske byggestil; den gamle tollboden, Alfadega Antiga, som i dag er setet for Madeiras regionale selvstyre; Museo du Azucar, som gir et interessant innblikk i sukkerhandelens historie; det fargerike og tradisjonelle bymarkedet Mercado dos Lavradores; og den botaniske hagen Jardim Botanico, som i tillegg til eksotiske trær og blomsterartet også rommer den berømte Reid-familiens sommerresidens Quinta do Bom Sucesso, og en fantastisk utsikt over Funchal. 

Laurissilva-skogen

Den nesten 150 kvadratkilometer store laurissilva-skogen på Madeira, som utgjør 16% av hele øyas areal, ble erklært for verdensarv av UNESCO i 1999 og er en av øyas mest populære naturattraksjoner. 

Laurissilva-skog er en type skog som stammer helt tilbake til paleogen- og neogen-periodene da Europas klima var mildere og mer fuktig, slik det er på Madeira i dag. Den gangen var skogtypen utbredt i hele Middelhavsområdet, men da klimaet i disse områdene ble varmere og tørrere for ca. 10 000 år siden, forsvant laurissilva-skogen fra det europeiske fastlandet og ble erstattet med eik- og furuskog som tålte tørken bedre. Men man kan fortsatt finne skogtypen på det europeiske fastlandskontinentet i den andalusíske naturparken Parque Natural de Los Alcornocales. 

Skogtypen vokser i tempererte og subtropiske områder, og består hovedsakelig av treaktige planter av laurbærfamilien, kjent for deres læraktige blader og aromatiske duft. Skogtypen er utbredt flere steder i berden, blant annet på Kanariøyene, Kapp Verde, et mindre område ved Mauritianias kyst, og Azorene, men ingen andre steder i verden er laurissilva-skogen større og bedre bevart enn i de høytliggende områdene på Madeira. 

Porto Santo

Øya Porto Santo, som ligger 43 kilometer nordøst for Madeira, er kun ni kilometer lang, har en meget sparsom vegetasjon og kun ca. 4500 innbyggere, men med hele ni kilometers sandstrand (Madeira har kun sjøbading og en liten strand ved Calheta) og et museum for Christoffer Columbus, som angivelig levde på øya en periode og giftet seg her, har gjort øya til et populært utfluktsmål for Madeira-reisende. 

Øya ble oppdaget lenge før portugiserne offisielt "(gjen)oppdaget" den i 1419 (se avsnittet om Madeiras historie under Informasjon) og begynte å kolonisere den i løpet av 1420-tallet. På dette tidspunktet var det fortsatt en betydelig naturlig flora på øya, men da den portugisiske kapteinen og øyas første guvernør, Bartolomeu Perestrello, angivelig tok med seg en hunnkanin og hennes avkom fra Europa og slapp dem løs på øya, førte dette til katastrofale konsekvensert for det hittil isolerte økosystemet, som aldri før hadde vært utsatt for vingeløse pattedyr og erosjonen disse medfulgte. 

Bartolomeu Perestrello spilte også en annen rolle i Porto Santos historie da Christoffer Columbus, som først var involvert i Madeiras sukkerhandel i 1478 og siden brukte Madeira og Porto Santo som mellomstasjoner for sine oppdagelsesreiser i den såkalte Nye Verden, giftet seg med hans datter på øya, Filipa Moniz Perestrello. Columbus levde angivelig med henne på øya en periode (de historise bevisene er omstridte) og fikk sønnen Diego Columbus. 

Santana

Den lille byen Santana, som ligger 500 m.o.h. på den nordlige delen av Madeira, er kjent for sine eiendommelige, hvitmalte hus med trekantede stråtak. Disse trekantede takene, som rekker helt ned til bakken, har vært god ly mot den sterke vinden og nedbøren som er typisk for denne delen av øya. 

Husenes historie strekker seg helt tilbake til 1600-tallet og var opprinnelig bygget som hjem for de lokale bøndene og gårdsarbeiderne, men i dag brukes de mest som turistattraksjon og vedlikeholdes ofte utelukkende til dette formålet. I de tilfellene hvor de enda brukes aktivt, f.eks. som lagerbygning eller låve, har de trekantede skråtakene ofte blitt byttet ut med stålplater. 

Cabo Girão

Cabo Girão er en berømt, diamantformet havklippe på Madeiras sørkyst som ruver hele 560 til 589 meter over havets overflate. Mange hevder at det er Europas høyeste eller nest-høyeste kystklippe, men dette er en myte da det er minst fem andre kystklipper på det Europeiske fastlandet som er høyere enn Cabo Girão. 

Men uansett om det er Europas høyeste eller ikke byr klippen på et nydelig og spektakulært skue. 

Monte

Den lille byen Motne ligger mellom 600 og 800 m.o.h. og har blitt berømt for sin taubane som går mellom Funchal sentrum og Monte på en femten minutters kjøretur med en høydeforskjell på 560 meter. Med sine 39 kabiner med 8 seter hver gir taubanen deg gode muligheter for å nyte utsikten over Funchal og omegn. 

I tillegg til taubanen er byen berømt for å tilby turister en 2 kilometer lang kjøretur ned langs fjellet i store, flettede kurver styrt av to lokale førere som er kledd i tradisjonelle, hvite drakter. 

Pico Ruivo

Pico Ruivo er - med sine 1861 meter - det høyeste fjellet på Madeira og byr på noen av øyas mest spektakulære utsiktspunkter på klare dager. 

Punktet kan kun nås til fots, enten fra Pico de Arieiro, som er Madeiras tredje-høyetse punkt; via Achada do Teixeira, som er et astronomsik observasjonspunkt av nasjonal betydning; eller via fjellpasset Encumeada. 

Levadaene

En levada er en vanningskanal eller akvedukt som utgjør en spesiell tradisjon på Madeira, og som nå ikke bare tjener det praktiske formålet å vanne avlinger og fordele vann fra ene siden av øya til andre, men har også blitt et populært sti- og tursystem, både for lokale og de mange turistene som besøker øya hvert år. 

Historisk oppstod levadaene som en måte å frakte vann fra vestlige og nordvestlige deler av øya til sørøstlige deler av øya, der beboelse og landbruk er mer utbredt, f.eks. i form av den legendariske sukkerproduksjonen som gjorde øya til et ettertraktet handelsområde for europeiske handelsmenn på slutten av 1400-tallet (les mer om øyas historie under Informasjon). 

I dag fortsetter levadaene å frakte vann til den kultiverte sørlige delen av øya gjennom et mer enn 2170 meter langt nettverk av vanningskanaler, akvedukter og tunneler som også er med på å generere vannkraft til øya. 

Les mer

Mat og vin

Madeira er leveringsdyktig på mye mer enn bare Madeira-vin. Øya bugner med andre ord av lekre og næringsrike gastronomiske spesialiteter som henter inspirasjon fra det enorme utvalget av lokale råvarer. Her har jeg plukket ut et par av spesialitetene du kan smake på når du besøker øya. 

God appetitt og god reise!

Espetada Madeirense

En av de mest berømte og populære rettene på Madeira er espetada madeirense. Retten består av et spyd med oksekjøttbiter grillet over åpen ild. Den er vanligvis ledsaget av tradisjonell mais og det velsmakende, hjemmebakte brødet bolo do caco.

Retten er ikke minst et fast innslag på menyen når det arrangeres festligheter på øya, kjent som arraiais

Carne de Vinho e Alhos

Carne de Vinho e Alhos er en av Madeiras typiske spesialiteter, bestående av små svinekjøttstykker som marineres minimum en dag i en blanding av hvitløk, vineddik og laurbærblader før de tilberedes i samme saus. 

Poncha

Poncha er en av de mest verdsatte drinkene på Madeira, og den mest berømte drinken i municipoet Camara de Lobos. 

Den er laget av sukkerrørsprit, sukkersirup og en frisk sitronsaft, og kan drikkes enten kald eller varm.

Madeiravin

Den berømte madeiravinen er en sterkvin som kan fås i forskjellige søthetsgrader fra tørr til søt. I den tørre og halvtørre versjonen drikkes den som aperitiff eller som ledsagelse til ost- eller supperetter, mens den søt eller halvsøte versjonen drikkes som en dessertvin. 

Madeiravinen er ikke bare kjent for sin unike smak og historie, men også for sin lange holdbarhet som henger sammen med at vinen utsettes for høye temperaturer og mye oksygen under fremstillingen. En åpen flaske madeiravin kan dermed holde seg god i opptil et år, mens det er eksempler på at forseglede flasker madeiravin kan holde seg gode selv etter 100 år - og i enkelte dokumenterte tilfeller helt opptil 150 år. 

Sopa de Tomate e Cebola

Sopa de Tomate e Cebola er en tradisjonell og populær suppe på Madeira som er laget med tomater og løk med posjerte egg på toppen. 

Bife de Atum

Bife de Atum består av ferskfanget tunfisk fanget utenfor kysten av Madeira og serveres vanligvis som en biff. 

Maracujá

Maracujá er en forfriskende og lokalprodusert pasjonsfruktdrink uten alkohol. De mest populære likørene som fremstilles på øya er laget på enten banan, maracujá eller mandel og kan kjøpes i de fleste vinbutikker og supermarkeder. 

Caldeirada

Caldeirada er en populær og smakfull fiskesuppe kokt sammen med tomater og koriander i en stor gryte. 

Bolo de mel

Bolo de mel er en tradisjonell og populær madeirakake som er laget av sukkerrør, sirup og frukt dekket med mandler. Kaken kan holde seg fersk i et helt år dersom den forblir uåpnet. 

Les mer

Rundreiser på Madeira i bil

Opplev Madeira på en rundreise i bil der du bor på utvalgte hideaways. 

Madeiras verdenshjørner, bilrundreise 8 dager fra kun 4898 inkl. fly, hoteller og leiebil. 

Se priser og avganger på bilrundreisen Madeiras verdenshjørner

Skreddersydd tilbud på rundreise i bil

Bilrundreisene du finner i søkemotoren her på Hideaways er forslag laget basert på våre egne erfaringer. Ønsker du et skreddersydd tilbud som er tilpasset 100% til dine behov er du hjertelig velkommen til å kontakte oss. Du kan velge å ta avreise hver dag året rundt, la reisen vare i nøyaktig det antallet dager du måtte ønske, og du kan velge å bo på alle hotellene og feriehusene på Madeira som du finner i vårt program. 

Bestill et skreddersydd tilbud

Bestill kun hotell eller feriehus til din ferie på Madeira

Ønsker du selv å arrangere transporten til Madeira kan du bestille alle hoteller og feriehus uten transport og leiebil hos Hideaways. 

Du kan velge å se priser på opphold i 1 eller 2 uker. Bare velg "kun hotell" i søkemotoren nedenfor, og du vil få en oversikt med priser på ledige hoteller og feriehus uten flyreise og leiebil. 

Se alle hoteller og feriehus på Madeira

Reisemål på Madeira

Calheta

Calheta er en viktig by på Madeiras sørvestlige kyst, som bortsett fra sin fremragende strand, som regnes som en av øyas beste, er øyas knutepunkt bananer, vin og sukkerrørproduksjon. Calheta er en av øyas eldste byer grunnlagt i 1430.

Reiser til Calheta

Câmara de Lobos

Den hyggelige lille fiskerbyen Câmara de Lobos ligger på den sørlige kysten av Madeira. Den har en idyllisk beliggenhet i ly av en steil klippeskrent ved en fredelig bukt, som i kombinasjon med de vakre hvitvaskede husene tiltrekker seg både turister og kunstnere.

Reiser til Câmara de Lobos

Canico

Hyggelige lille Caniço ligger rett utenfor Funchal. Det trivelige torget er omkranset av gamlebyen og rolige enveisgater. De majestetiske klippene langs kysten byr på gåturer med fantastisk utsikt.

Reiser til Canico

Funchal

Funchal er Madeiras største by og hovedstad. Historien til byen går langt tilbake og har siden grunnlaget i 1424 blitt preget av handelsruter som passerer på grunn av øyas beliggenhet mellom Europa og New World.

Reiser til Funchal

Porto Moniz

Porto Moniz er en avsideliggende kystby liggende på det nordvestligste punktet av Madeira. Plassert høyt på en bakke og skuende ut over havet, er byen godt beskyttet av en nærliggende halvøya som peker mot en malerisk holme ved navn Ilheu Mole.

Reiser til Porto Moniz


Informasjon om Madeira

Nedenfor har jeg samlet litt fakta og informasjon om Madeira, som klima og vær, befolkning og geografi, natur og historie - og annen nyttig informasjon som kan tjene som inspirasjon til din reise. Hvis du har lyst til å lese mer om Madeira vil jeg anbefale deg å lese artiklene på reisebloggen vår. 

Municipios og hovedby

Madeira er rent administrativt delt inn i 11 municipios, tilsvarende en norsk kommune, som igjen er delt inn i såkalte freguesias (det finnes ikke noe dekkende norsk begrep for denne inndelingen, men man kan forestille seg dem som en kommunedel; en underinndeling av en kommune). 

Den befolkningsmessig største største municipioen på Madeira er Funchal municipio med rundt 112 000 innbyggere og 10 freguesias. Denne municipioen utgjøres - som navnet antyder - av hovedbyen Funchal, som også er hovedstaden for den autonome regionen Madeira. 

Etter Funchal følger municipioe Santa Cruz på den østlige siden av øya med litt over 43 000 innbyggere fordelt på 5 freguesias, derav 30 000 bor i selve municipioens hovedby Santa Cruz. Den tredje største municipioen på Madeira er Câmara de Lobos som ligger på den sørlige delen av øya, med hovedby med samme navn. Byen Câmara de Lobos er i praksis en forstad til hovedbyen Funchal med rundt 36 000 innbyggere. 

Den befolkningsmessig minste municipioen på Madeira er Porto Moniz som ligger i det nordvestlige hjørnet av øya med rundt 2900 innbyggere fordelt på 4 freguesias. 

Den arealmessig største municipioen på øya er Calheta, som ligger på den sørvestlige delen av øya, med 110 kvadratkilometer og hele 8 freguesias (kun to mindre enn Funchal), mens den arealmessig minste municipioen er øya Porto Santo med sine 42 kvadratkilometer. 

Befolkning og geografi

Madeira er 57 km lang, 22 km bred og har et samlet areal på litt over 740 kvadratkilometer. Øya ligger i Atlanterhavet 400 km fra Tenerife, rundt 520 km vest for Afrikas kyst og rundt 1000 km sørvest for Portugals hovedstad Lisboa. 

I tillegg til hovedøya Madeira inkluderer den autonome regionen Madeira også øyene Porto Santo, Ilhéu de Agostinho, Ilhéu de São Lourenço, Ilhéu Mole, samt de to ubebodde øygruppene Selvagensøyene og Desertasøyene.

Øyas samlede befolkning er på 270 000 innbyggere, derav hovedparten nedstammer fra portugiserne som bosatte seg på øya da den ble kolonisert av portugiserne i årene etter "gjenoppdagelsen" av øya i 1419 (se avsnittet om Madeiras historie), spesielt bønder fra den nordlige delen av fastlandet (den tidligere Minho-regionen). 

Men rundt 15% av befolkningen nedstammer fra forskjellige afrikanske befolkningsgrupper, noe som skyldes at portugiserne, som var noen av de første i den vestlige verdenen til å ta til fange handle med afrikanske slaver, innførte slaver fra Afrika til øya allerede på 1500-tallet, først gjennom mauriske og berberiske mellommenn i Nord-Afrika, og siden ved å ta til fange slaver fra den sentrale og sørlige delen av Afrika. Dette skjedde første gang i forbindelse med Henrik Sjøfarerens tokter til Afrika på jakt etter det sagnomsuste afrikanske gullet. Slavene ble bl.a. satt til å bygge de berømte levadaene (vanningskanalene) og arbeide på øyas sukkerplantasjer. 

Klima og vær

Madeira har et hovedsakelig mediterransk klima, som ofte blir utnevnt som "verdens beste" takket være de mildre vintrene og varme, tørre somrene - samt en gjennomsnittstemperatur året rundt som aldri når under 16 grader og aldri over 23 grader. Men det er verdt å huske på at temperaturer, nedbørsmengde og vindforhold varierer veldig etter hvor man befinner seg på øya. Det er spesielt stor forskjell på den nordlige og sørlige delen av øya (den sørlige er både varmest og mest solrik), og på om man befinner seg nede ved kysten (mest varme og minst nedbør) eller oppe i fjellene (minst varme og mest nedbør). 

De varmeste månedene på Madeira er august og september med 23 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av juni med 22 grader i gjennomsnitt, og juni og oktober med 21 grader i gjennomsnitt. August og september er også månedene med varmest gjennomsnittlig badetemperatur med 23 grader, etterfulgt av oktober med 22 grader og juli med 21 grader i gjennomsnitt. 

Juli er måneden med flest solskinnstimer per dag i gjennomsnitt, nemlig 11, etterfulgt av mai, juni og august som alle har 10 timer solskinn daglig i gjennomsnitt. Med 6 solskinnstimer i gjennomsnitt per dag er november og desember månedene på Madeira med færrest gjennomsnittlige solskinnstimer per dag, men det er vel og merke langt mer enn tilsvarende på norske breddegrader på samme tidspunkt av året. 

Gjennomsnittstemperaturen i de kaldeste månedene er 16 grader i januar og februar, etterfulgt av 17 grader i april og 18 grader i desember. 

Den mest regntunge perioden i Madeiras kalenderår er januar med 110 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av november og oktober med 100 mm i gjennomsnitt hver. Juni, juli og august er de minst regntunge månedene på Madeira med kun 10 mm i gjennomsnitt hver. 

Natur

Madeira ble skapt under et mektig vulkanutbrudd for rundt 20 millioner år siden, og den vulkanske undergrunnen og det stabile varme klimaet året rundt har gitt ideelle vekstbetingelser for øyas subtropiske blomster, trær og planter. Denne unike frodigheten året rundt som vi ikke kjenner fra det europeiske fastlandet har gitt øya kallenavnet Portugals "flytende hage". 

Øya er nærmest et stort fjell da hele 90% av landmassene ligger mer enn 500 meter over havet. Man må ut til kysten for å finne noe som kan ligne flatt terreng, og selv her er det alltid litt kupert. De høyste fjellene på øya er Ruivo (1862 meter), Torres (1851 meter), Areeiro (1818 meter), Cidrão (1802 meter), Cedro (1759 meter), Casado (1725 meter), Grande (1657 meter), og Ferreiro (1582 meter).

Øya byr også på spektakulære raviner, mektige kystklipper, en prehistorisk laurissilvaskog (som er en del av Madeiras naturpark - se mer under Severdigheter), kunstig anlagte vanningskanaler kalt lavadas, og umåtelige sletter. 

Historie - oppdagelsen av Madeira

Man vet ikke hvem som først oppdaget Madeira og de tilhørende øyene. At øyene for første gang ble beskrevet i skriftlige kilder er ikke ensbetyende med at det var da de først ble oppdaget. At de ble befolket er heller ikke ensbetydende med at det var da de først ble oppdaget. Derfor er det av flere grunner en feilaktig, men vidt utbredt myte at Madeira først ble oppdaget av portugiserne i 1419. 

Den romerske historikeren og militærlederen Plinius den Eldre, som levde mellom 23 og 79 e.Kr., beskrev allerede på sin levetid noen øyer som muligens kunne være Madeira og Porto Santo. Han kalte dem "lilla øyer". Og to år etter Plinius den Eldres død skrev den greske forfatteren Plutarch i sine skrifter om den romerske statsmannen og generalen Quintus Sertorius (med tittelen "Sertorius' liv") at generalen hadde observert to øyer, hvis beliggenhet i forhold til den afrikanske kysten og avstandene kunne passe med de øyene vi i dag kaller for Madeira og Porto Santo. 

Før den portugisiske ankomsten til Madeira er det sannsynlig av fønikerne kjente til dem, og også maurerne ser ut til å ha visst om dem da de erobret den sørlige delen av den iberiske halvøya (700-tallet e.Kr.). Maurerne kalte øyene El Ghanam, som betyr buskap og er muligens en henvisning til geitene og sauene de fant på øya. 

Ifølge den spansk-britiske historikeren Felipe Fernández Armesto figurerte Madeira og Porto Santo på italienske landkart i 1339, dvs. hele 80 år før portugiserne ankom Madeira. I det kastilianske geografiverket fra slutten av 1300-tallet (formodentlig rundt 1385), Libro del Conoscimiento, som i geografiske detaljer minner veldig om det berømte Medici-atlaset fra 1351, ble noen øyer med nåværende Madeiras beliggenhet identifisert som en øygruppe ved navn Leiname, Diserta og Puerto Santo. 

Det er uklart om opplysningene om Madeira ble beskrevet i Medici-atlaset, og deretter i Libro del Conoscimiento, eller om det var omvendt. Men fakta er at Madeira hadde blitt oppdaget - og til og med kartlagt - lenge før portugiserne koloniserte øya etter ankomsten deres i 1419. 

I 1433 fikk øya navner Ilha da Madeira, som bokstavelig talt betyr "øya av tre", som sannsynligvis henviser til de store skogene med laurissilvatrær, som på det tidspunktet dekket øya (og som nesten har blitt utryddet siden). Men øya bar kanskje allerede sitt nåværende navn lenge før portugiserne dukket opp da øya - som tidligere nevnt - omtales med navnet "Leiname" i Libro del Conoscimiento, som på italiensk kan bety skog eller tømmer. 

Populære hoteller på Madeira

Portugal, Madeira, Funchal
  • Nærmeste flyplass: 23 km
  • Avstand til sentrum: ca. 2 km
  • Svømmebasseng
Portugal, Madeira, Funchal
  • Nærmeste flyplass: 23 km
  • Avstand til sentrum: ca. 2.6 km
  • Svømmebasseng
Portugal, Madeira, Funchal
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér