Reiser til Lisboa

Hos Hideaways har vi et helt spesielt forhold til den lille surfenasjonen Portugal, som ligger i Europas vestlige hjørne. Den sjarmerende hovedstaden Lisboa er en sann perle som byr på et vell av spennende opplevelser så sant i historie som i kunst og kultur. Du kan allerede glede deg til en trivelig middag akkompagnert av fascinerende Fado-sang, som er karakteristisk i de portugisiske trakter. Fordyp deg i våre håndplukkede city-hideaways, som alle ligger i hjertet av den gamle hovedstaden. Velkommen til Lisboa med Hideaways reiser. Vi er spesialister på storbyferie, hvor du bor på håndplukkede hoteller. 

Før vi kommer i gang vil jeg be om lov til å presentere et lite utdrag fra forfatteren Pascal Merciers bestselgerbok – «Nattog i Lisboa». 

“We leave something of ourselves behind when we leave a place; we stay there, even though we go away. And there are things in us that we can find again only by going back there.”

Slik som for Mercier, har det stått Lisboa på min billett utallige ganger. Fortsatt vokser min lidenskap for storbyen mer og mer hver gang jeg har besøkt. Det er flere årsaker, og et flertall av andre besøkende deler min begeistring. 

Nå skal du få et par appetittvekkere som vil forklare hvorfor Lisboa burde være din neste storbyferie!  

Maten

Uansett hvor lang tid du ønsker å tilbringe på din storbyferie er det ikke til å komme utenom at maten er en vesentlig del av opplevelsen. Her lever Lisboa opp til forventningene, da du i de mange bydelene kan forvente velsmakende opplevelser på din tallerken. Her finnes alt fra «cervejaria» (ofte fra et lokalt kjøkken) til Michelin-anbefalte restauranter. Hva med å prøve en av de mange fado-restaurantene, hvor middagen blir akkompagnert av den berømte musikken? Jeg har en rekke restaurantfavoritter som du kan lese mer om under hvert hotell. Som prikken over i-en er prisnivået på restauranter i Lisboa noe under det vi er vant til hjemme. Du kan faktisk nyte et godt 3-retters måltid inkludert vann og vin til omlag EUR 20,-.  

Været

Er det noe vi nordmenn setter pris på når vi er på storbyferie, så er det et stabilt og lunt vær. Lisboa ligger gode 3500 km fra Oslo, og så snart du trer ut av flyet vil du merke en betydelig temperaturforskjell. Derfor kan du reise til Lisboa året rundt, og allerede i mars-april måned og frem til og med oktober er byen god og varm. De varmeste sommermånedene kan være varmere enn 30 grader, mens termometeret i de kaldeste vintermåneder gjerne ikke viser under 12 grader celsius. I juli og august vender gjerne de lokale mot strendene ved Estoril og Cascais eller trer inn i skyggen under trærne i parker som Eduardo II, foran Marques de Pompal. 

Shopping

Som alle andre storbyer har Lisboa også et bredt utvalg av design- og merkevarebutikker. Avenida da Liberdade har en samling av mange av de mest kjente merkene som Prada, Louis Vuitton, Dolce & Gabana m.fl. I bydelene Chiado og Bairro Alto derimot finner du vitage og bohem butikker. Du finner også et stort utvalg spesialbutikker her, med alt fra karakteristiske fliser til små vinhandlere. Hvis du helst vil samle alt på et sted kan det være en god ide å ta toget til EXPO-bydelen ca. 9 km fra Lisboa sentrum. Her ligger Vasco da Gama-kjøpesenter i de futuristiske bygningene. Herfra er det kort gåavstand fra Tejo-floden, hvor du kan sitte og nyte en drink eller en kopp kaffe etter en vel overstått dag med shopping. 

Severdigheter 

Sist, men ikke minst, har Lisboa en bred palett av forskjellige attraksjoner med alt fra museer, akvarier, monumenter og bygninger, som du bør skifte bekjentskap med under storbyferien.  

Her skal du få et par hurtige tips på steder som vil krydre ditt opphold i Lisboa:
 
-    Smak på Portugals «nasjonaldrikk» på portvinsinstituttet
-    Akvariet ved EXPO er en av Europas største av sitt slag
-    Henrik Sjøfarerens-monument (Belém)
-    Det gotiske Jeronimos-klosteret er et storslått bygningsverk (Belém)
-    Torre de Belém er det gamle forsvarstårnet, som skulle beskytte byen og dens innbyggere
-    Castelo São Jorge i Alfama-kvarteret med sine panoramiske utsikter
-    Gulbenkian-museet som sies å være en av verdens beste museer med mer enn 6000 mesterverk

Andre forslag til utflukter utenfor Lisboa:

-    Sintra, den gamle sommerresidensen for de kongelige og adelen
-    Estoril og Cascais – en intim, men internasjonal stemning og masser av sandstrender
-    Sesimbra, det lille og meget sjarmerende fiskeværet med skjønne restauranter
-    Fátima – en av de mest religiøse byene i Portugal som hvert år besøkes av tusenvis av pilgrimmer

Vi ønsker deg velkommen til Lisboa!

Les mer om Lisboa

Severdigheter

Her har jeg valgt noen av severdighetene du har muligheten til å oppleve i løpet av ferien din i Lisboa. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon for reisen din, og det tas forbehold om feiltakelser.

Hvis du vil lese mer om andre severdigheter i Lisboa anbefaler jeg at du leser vår reiseblogg der du kan finne spennende artikler om Lisboa og våre andre destinasjoner. God fornøyelse og god reise!

Museu Calouste Gulbenkian

Museu Calouste Gulbenkian - eller Gulbenkian-museet, som det ofte omtales på norsk - ble åpnet i 1969 etter at den sene armenske oljepioneren og filantropen Calouste Sarkis Gulbenkian hadde testamentert arven til den såkalte Gulbenkian-stiftelsen i Lisboa. I tillegg til Gulbenkian-museet driver stiftelsen Gulbenkian-biblioteket og et vitenskapsinstitutt - og gir sosial veldedighet.

Museets samling består av omlag seks tusen gjenstander, som inkluderer både klassisk og moderne kunst, fra Gulbenkians store private kunstsamling, som ble samlet gjennom det meste av hans liv. Noen få tusen av disse kunstgjenstandene er tilgjengelige for publikum, inkludert kunstgjenstander i europeisk, egyptisk, gresk-romersk, islamsk, kinesisk og japansk kunst.

Alfama

Alfama, som ligger i bakkene mellom São Jorge-slottet og Tejo-elven, er Lisboas eldste byområde, oppkalt etter arabiske ord Al-Hamma, som betyr "bading" eller "varm fontene" (alternativt en avledning av det arabiske ordet for "munn").

Nabolaget, som er blant byens vakreste, er kjent for å romme en stor del av Lisboa 's berømte Fado-barer og Fado-restauranter, samt en rekke historiske severdigheter og monumenter, inkludert Lisboa' s Santa Maria Maior de Lisboa katedral, kirken Igreja de Santa Engrácia og klosteret/kirken Igreja de São Vicente de Fora.

Belém

Belém, ligger ned til elven Tejo, seks kilometer vest for sentrum, er en av Lisboas mest kjente og historisk viktige nabolag.

Nabolaget, som kommer fra det portugisiske ordet for Betlehem, huser noen av Lisboas mest kjente severdigheter, som klosteret og UNESCOs verdensarv Mosteiro dos Jerónimos, Belém-tårnet - et manuel-gotisk festetårn bygget til ære for Vasco da Gama og byens patron são São Vicente - samt et konditori hvor du kan smake på den berømte kaken pastéis de Belém.

25 de April-broen

25 de April-broen - eller Ponte 25 de Abril, som det kalles på portugisisk - er en berømt hengebro som forbinder Lisboa by med kommunen Almada på venstre bredde av Tejo elven.

Broen ble innviet i 1966, 29 år senere enn innvielsen av den enda mer berømte suspensjonsporten til Golden Gate Bridge i San Francisco, som det ofte har blitt sammenlignet. Med sine 2 277 meter lange er det blant de 25 lengste slangebroene i verden; men det er snarere dens historiske og symbolske betydning enn dens utseendet, den har blitt kjent for i Lisboa.

Broen ble opprinnelig kalt Salazar-broen (Ponte Salazar), oppkalt etter den portugisiske statsministeren med samme navn, men endret navnet til 25 April-broen kort tid etter det beryktede militære kuppet 25. april 1974.

Vasco da Gama-broen

Vasco da Gama-broen er en en annen av Lisboas berømte bro. Broen, som går over Tejo-elven i Parque das Nações, ble bygget i 1995 og ble inviet tre år senere i 1998 i forbindelse med verdensutstillingen i Lisboa samme året. Det ble kalt Vasco da Gama for å hedre 500-årsdagen for den portugisiske utforskerens oppdagelse av havet fra Europa til India samme år som verdensutstillingen fant sted og broen ble innviet.

Med en lengde på litt over 17 kilometer er det den lengste broen i Europa når du inkluderer de 11,5 kilometer lange viadukene.

Les mer

Rask reiseguide til Lisboa

Hvor og hvor mange?

Lisboa ligger ved elven Tejo i sørvest for den iberiske halvøy. Byen er den vestligste hovedstaden i det kontinentale Europa, og den eneste som ligger langs Atlanterhavskysten. Med rundt 547.631 innbyggere i selve byområdet og rundt 3.035.000 innbyggere, inkludert det omkringliggende byområdet, Lisboa, med opplandet, har 27% av Portugals befolkning.

Hva kan du oppleve i Lisboa?

Lisboa tilbyr et vell av opplevelser; gå for eksempel på opplevelse i Portugals storhetstid som sjøfarernasjon i Belem-distriktet, hvor du kan oppleve Henrik Seafarer-monumentet, det gotiske Jeronimos-klosteret og det gamle forsvarstårnet Torre de Belém; besøk Oceanarium i Parque das Nações, et av Europas største oceanarier; nyt utsikten fra Castelo São Jorge i Alfama-området, eller tilbringe en ettermiddag på Gulbenkian-museet med sine mer enn 6000 mesterverk.

Hvilket tidspunkt er det best å reise til Lisboa?

Lisboa har et mildt klima som gjør det til et opplagt reisemål hele året. Somrene blir sjelden glohete, mens vintrene sjelden blir kalde. De store svingningene i temperaturene hindres av Golfstrømmen, som går nær byen i nærliggende Atlanterhavet. Lisboa har også over 3300 solstimer per år, noe som gjør mange vinterdager lyse og solrike. Hvis du raskt får det for varmt, kan mai, tidlig juni eller september og tidlig i oktober anbefales.

Hva er flyvetiden fra Oslo til Lisboa?

Flyvetiden fra Oslo flyplass (Gardermoen flyplass, OSL) til Lisboa flyplass (Humberto Delgado flyplass, LIS) er omkring 3 timer og 10 minutter, hvis du flyr direkte (dvs. uten mellomlandinger). Husk at flytid kan variere avhengig av hvilke vindforhold som råder på dagen, hvilken rute flyselskapet velger, den øvrige flytrafikken på ruten m.m.

Les mer

Mat og drikke

Lisboa har en spennende og mangfoldig gastronomi som påvirkes av byens beliggenhet nær Atlanterhavet, hvor byens innbyggere har blitt utrustet med sjømat av høy kvalitet i århundrer. Men byen huser også en berømt kake og gode viner fra det omkringliggende området.

Her har jeg valgt noen av de kulinariske spesialiteter som du kan smake når du er på ferie i Lisboa.

God appetitt og god reise!

Pasteis de Belém

Du kan ikke dra til Lisboa og ikke til Belém-området, uten å smake på den legendariske Pasteis de Belém. Kaken som har fått en slags kultstatus på grunn av sin prehistorie og hemmelighetsfulle oppskrift, er en butterdeigpai med vaniljekrem, sukker, eggeplommer og krem, ofte overdrysset med kanel når de spises.

Kaken ble oppfunnet før det 18. århundre av katolske munker på Jerónimos kloster (Mosteiro dos Jerónimos) i Belém. På den tiden brukte de mange klostrene i landet store mengder eggehvite for å størkne klær, mens eggeplommer ble brukt til å lage forskjellige typer bakverk, inkludert søtt bakverk.

Den liberale revolusjon

Da klosteret måtte stenge i 1834 - 14 år etter den liberale revolusjonen i Portugal, som tok livet av de portugisiske klostrene - begynte munkene å selge kakene sine til en nærliggende sukkerfabrikk for å få nye inntekter. I samme forbindelse solgte de kakeoppskrifter til den respektive sukkerfabrikken. Tre år senere, i 1837, åpnet eierne av sukkerfabrikken en kakefabrikk som heter Fábrica de Pastéis de Belém. De er etterkommere av eierne av denne kakefabrikken som i dag selger den berømte Pasteis de Belém fra sitt konditori i Belém.

Antiga Confeitaria de Belém

Konditoriet, som i dag offisielt bærer navnet Antiga Confeitaria de Belém, ligger i en travel gate med nydelige bygninger fra det 17. og 18. århundrede med håndmalte fliser og jernbalkonger i første etasje, midt mellom Jeronimus-klosteret og Beléms Slott. Herfra selges det daglig mellom kl. 14.000 og 20.000 bakverk i åpningstidene, kl. 8.00 -23.00 (vinter) og 8.00 – 24.00 (sommer).

Du kan lese mer om konditoriet på deres egen hjemmeside.

Torrada

Torrada er ikke den største kulinariske oppfinnelsen du vil møte i Lisboa, men det er en enkel og populær måte å starte dagen på i den portugisiske hovedstaden. Torrada er den portugisiske versjonen av toastbrød som du kan nyte med et par kopper av den portugisiske Galão kaffen, godt tilsatt med melk og servert i et høyt glass.

Bacalhau

Som Pasteis de Belem bør være en uunngåelig del av reisen til Lisboa gastronomi, bør du heller ikke gå glipp av byens mange versjoner av det berømte fiskeretten i Bacalhau.

Bacalhau, som bokstavelig talt betyr torsk på portugisisk, er en av Portugals mest populære og kjente fiskeretter bestående av klippfisk, tilberedt med en rekke andre ingredienser som varierer nesten like mye som det er husmødre, kokker og restauranter i landet.

Lang tradisjon

Rettens opprinnelse er kontroversiell, men man vet at det har vært kjent siden europeiske seilasenes løp til New Foundland i Nord-Amerika (nå Canada) på slutten av det 15. århundre, hvor salting og tørking av fisk ble en måte å transportere mat over det store Atlanterhavet. Trolig var imidlertid de ulike forløperne til retten allerede blitt oppfunnet mye tidligere, da vikingene kjente til å tørke fisk tilbake i det 8. århundre (men tilsynelatende ikke salting), mens Baskerne visste om tørking og salting av fisk noen få århundrer senere på sine reiser over Atlanterhavet.

Prøv disse versjonene i Lisboa

Blant Lisboas mest populære versjon av retter finner du bacalhau á bras (stekt med poteter og løk), bacalhau com natas (tilberedt som en grateng), bacalhau á Gomes Sá (bakt med poteter, løk, kokte egg og oliven) og pataniscas de bacalhau (fiskeboller).

Vinho de Lisboa

Nå som du er i Lisboa er det mest logisk å drikke vin fra regionen. Hvis du liker hvitvin, bør du prøve en fra underområdet Bucelas, og hvis du foretrekker rødvin, så er en vin fra Colares et godt valg.

Peixe grelhado

Peixe Grelhado er et enkelt, men svært velsmakende og sunn fiskerett som du ikke bare kan finne i den portugisiske hovedstaden, men overalt langs den portugisiske kysten.

Retten består af forskjellige fiskesorter - det kan f.eks. være flyndre, hake, havabbor eller sardin - grillet/stekt og tilberedt med ulike ingredienser. I en av de mange versjonene er fisken forberedt med sitron, persille, salt, pepper og olivenolje. I Lisboa kan du for eksempel prøv en dourada (brasme) eller en robalo (havabbor).

Les mer

Reisemål i Portugal

Finn reisen til Portugal her

Informasjon

Her har jeg samlet noen opplysninger og fakta om Lisboa, blant annet om klima og vær, geografi og befolkning og byens historie, som alene har som mål å inspirere til ferien din i Lisboa. Hvis du vil lese mer om Lisboa, anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår som inneholder mange spennende artikler om Portugal.

God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Lisboa ligger ved elven Tejo, sørvest for den iberiske halvøy. Byen er den vestligste hovedstaden i det kontinentale Europa, og den eneste som ligger langs Atlanterhavskysten.

27% av Portugals befolkning

Med omkring 547,631 indbyggere innenfor selve bysonen (som måler 84 kvadratkilometer) og omkring 3,035,000 innbyggere, når man inkluderer det omkringliggende urbane området (som måler 958 kvadratkilometer), rommer Lisboa hele 27% av Portugals befolkning.

Området rundt er ofte referert til som Grande Lisboa, og består av en rekke byer og såkalte kommuner (omtrent tilsvarende som norske kommuner), som Sacavém, Almada, Barreiro, Amadora, Queluz, Agualva-Cacém, Odivelas, Loures, Seixal og Oeiras.

Freguesias og nabolag

Lisboa er delt inn i 24 menigheter (frem til 2012 var antallet 54), som er en administrativ underavdeling av en municipio (det nærmeste vi kommer til denne betegnelsen i Norge er sannsynligvis en sogn i landet eller et administrativt distrikt i storbyene).

Byen er også delt inn i forskjellige nabolag som ikke har noen administrativ, dvs. formel, status, men med en viss historisk status. Blant de viktigste bydelene i Lisboa er Alcântara, Alfama, Bairro Alto, Baixa, Belém, Chiado, Estrela og Parque das Nações.

Klima

Lisboa har et mildt klima som gjør det til et opplagt reisemål hele året. Somrene blir sjelden glodhete, mens vintrene sjelden blir kalde. De store svingningene i temperaturene hindres av Golfstrømmen, som passerer nært byen i nærliggende Atlanterhavet. Lisboa har også over 3300 solstimer per år, noe som gjør mange vinterdager lyse og solrike.

Varme og kulde

Den heteste måneden er juli, med en gjennomsnittstemperatur på 24 grader, mens august og september følger like etter med 23 grader i gjennomsnitt. Den kaldeste måneden er januar med et gjennomsnitt på 11 grader, tett fulgt med desember og februar med et gjennomsnitt på 12 grader.

Nedbør

Hvis du vil unngå regnbyger mens du er i Lisboa, er juli eller august ikke overraskende to gode måneder for et besøk, da det i gjennomsnitt bare faller 10 mm regn, etterfulgt av juni med et gjennomsnitt på 20 mm. De mest regnfulle månedene er februar med et gjennomsnitt på 140 mm, etterfulgt av november og desember med et gjennomsnitt på 120 mm.

Lisboas historie

Lisboa ble bebodd av pre-indo-europeiske folk i den tidlige steinalderen, hvis stein dolmens og religiøse graver fortsatt finnes spor av i Lisbons omgivelser. Siden da var disse pre-indo-europeiske folkene blandet med keltiske stammer som invaderte halvøya i det første årtusen f.Kr., og sammen dannet de forskjellige folkeslag nye keltisk-talende stammer som Cempsi-stammen.

Fønikerne

Arkeologiske bevis på fønikisk aktivitet i området har fått noen historikere og arkeologer til å tro at det var en fønikisk handelsstasjon i området rundt det nåværende São Jorge-slottet, og at fønikerne hadde en port ved munningen av Tejo-elven som de kunne seile gods på til Scillyøyene i Cornwall. Noen historikere tror også at det er fra denne tiden navnet Lisboa stammer, som det fønikiske ordet for trygg havn er Allis Ubbo.

Romerne

Den store inngangen til byen kommer fra den romerske siden. Romerne var ivrige etter å ødelegge Carthage sine eiendeler på den iberiske halvøy, og derfor, etter vellykket kamp i Øst-Hispania - Olisipio (dagens Lisboa), innlemmet i det romerske riket, nærmere bestemt i provinsen Lucitania.

Det var i denne perioden, under keiser Augustus, romerne bygget teatre og templer, en stor nekropolis og et stort forum i Olisipio. Byen blomstret generelt, økonomisk og kommersielt blant romerne, delvis på grunn av økt handel med en annen romersk provins, Storbritannia, samt vellykket bekjempelse av det utbredte sjørøveriet i området. Spesielt populære gjenstander fra Olisipio var salt, oppdrettshester, vin og en spesiell fiskesaus som ble kalt garum.

"Barbarerne"

I kjølevannet av det romerske imperiets fall ble byen invadert av forskjellige folkeslag som ble trukket til Sør-Europa fra enten øst eller nord. Det inkluderte blant annet vandaler (en germansk stamme, muligens av nordisk opprinnelse), alananerne (en indo-iransk nomadisk og rytterfolk) og sarmatsene (et iransk rytterfolk som var knyttet til alanerne) som skiftvis okkupere byen mellom 409 og 429.

Senere kom et annet germansk folkeslag, nemlig sveberne som antas å ha styrt byen til de ble oppslukt av det visigotiske rike Toledo, som kom til å omfatte hele den iberiske halvøy.

Erobringen fra disse folkslagene i byen kalles ofte "barbarer" -invasjonen av Lisboa, selv om det er svært diskutabelt om det er tilstrekkelig grunn til at nettopp disse erobringene skal være mer barbariske enn så mange andre gjennom historien (Alt i alt er "barbarer" opprinnelig et gresk ord for folk som ikke er lik ens egne).

Maurerne

I 711 ble byen tatt fra en helt annen kant, nemlig muslimske berbere og arabere (samlet kalt maurerne), som på den tiden fanget den sørlige delen av den iberiske halvøy fra deres baser i Nord-Afrika og Midtøsten. Disse nye herskerne gjenoppbygget bymuren og leverte den med nye hus i arabisk stil og moskéer.

Den arabiske og berbeiske innflytelsen kan fremdeles ses i Alfama-distriktet i Lisboa, hvis navn stammer fra arabisk, antagelig fra ordet al-hamma, som betyr varme bad eller fjærer.

Raske maktovertakelser

I det 12. århundre ble byen gjenstand for en rekke raske oppkjøp: For det første var det våre nordiske naboer, en gruppe norske pilgrimer med kong Sigurd Jorsalfar i spissen, som plyndret byen mens de var på pilgrimsreise til Jerusalem. Da ble byen igjen tatt av maurerne, som hadde makten til 1147, hvorpå den portugisiske reconquista - med Alfonso I af Portugal i spissen - erobret byen og innførte kristendommen som den herskende religion.

Sydlig sentrum

I 1189 ble byen angrepet av kalifen Abu Yusuf Yaqub al-Mansur, som tok rundt 3000 fanger blant byens kvinner og barn. Men ellers ble byen bosatt som et betydelig kommersielt, politisk og kulturelt senter i den sørlige delen av den spede nasjonen, som ble dannet etter etableringen av det portugisiske rike i 1139.

Blandt annet var det i Lisboa den nye nasjon fikk sitt første universitet i det efterfølgende århundrede (i 1290).

Utgangspunktet for oppdagelsesreiser

I det femtende århundre ble byen avgangshavn og fokuspunkt for de fleste legendariske utforsknings- og erobringsturer som kongedømmet sendte til andre kontinenter, inkludert den berømte reisen til Vasco da Gama til India i 1497. I etterfølgende århundrer, spesielt det 16. århundre, ble Lisboa senter for handel med varer mellom Sør-Europa, Afrika, Asia og Latin-Amerika. Varene inkluderte spesielt slaver, tekstiler, krydder og sukker.

Det var i denne perioden noen av Lisboas mest berømte monumenter og bygninger ble bygget, herunder Belém-tårnet og Jerónimos-klostret i Belém kvarteret (se seværdigheder). Det var også her den nå berømte arkitektoniske stilarten, den manuelinske stilen, så dagens lys.

Populære hoteller i Lisboa

Portugal, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Portugal, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér