Reiser til Azorene

Tripp, trapp, tresko! Som perler på en snor ligger det vakre øyriket Azorene utenfor Portugals kyst og pryder det omkransende Atlanterhavet. Her er det så grønt og frodig at man nesten tror det kun finnes én årstid på disse kanter, nemlig vår. Til gjengjeld stimuleres ikke bare én, men alle dine fem sanser under et opphold på Azorene. Til tross for øyenes familiære bånd har de, som en hvilken som helst annen "søskenflokk", svært forskjellige kjennetegn. Velkommen til Azorene med Hideaways, vi er spesialister på reiser til Azorene i Portugal der du bor på håndplukkede hoteller eller feriehus på din ferie. 

Det finnes ikke to like av de totalt ni øyene, som ligger ved siden av hverandre. Gled deg til å utforske noen av Europas vakreste fjellandskaper - med Hideaways kan du velge blant fire utvalgte øyer, og har muligheter til å besøke alle med spennende øyhopping. 

I skrivende stund kan du reise med Hideaways til Pico, Faial, Terceira og São Miguel

Se flere filmer fra Azorene under de enkelte reisemålene eller klikk på fanen "video og foto".

 

Opplev havets mektigste dyr i deres rette element

Det er vanskelig å finne et unntak som bekrefter regelen. De fleste som reiser til Azorene har skrevet "whale watching" øverst på ønskelisten over severdigheter. Heldigvis er Azorene et av stedene i verden der sjansen er størst for å oppleve havets imponerende kjemper og lekne delfiner. På Azorene kan du faktisk finne hele 20 forskjellige arter av disse flotte havpattedyrene - både sjeldne og vanlige. En lignende konsentrasjon finnes ikke noen andre steder i verden! Du sitter sikkert og lurer på når man bør reise til Azorene for å oppleve Atlanterhavets majesteter? Det kan du hele året rundt, men spesielt i april, mai og juni kan du være heldig og oppleve f.eks. blåhvaler, vågevhvaler, delfiner, knølhvaler og spekkhuggere. Spesielt øyene Faial og Pico er kjent for å få flest av de store artene på besøk utenfor kysten, da havet er dypest her. 

Blomster i alle regnbuens farger

Det kan godt hende du ikke tror meg, men selv om du ikke er spesielt blomsterinteressert vil Azorene imponere deg! Her gror det utallige eksotiske blomster som vi her hjemme ikke er vant til å se til hverdags. Azorene har en vulkansk berggrunn hvis mineraler gjør vekstbetingelsene spesielt gode. Derfor kan du nyte synet av enorme hortensiaer i blå, fiolette og hvite nyanser langs veikanten - sammenlignet med løvetann og burot langs norske veier gjør det en kjøretur litt mer fargerik. Dessuten kan du ikke unngå å legge merke til skjermliljer, azalea, kamelia og akasier, som alle også vokser vilt rundt omkring på øyene. 

Azorene er for alle

- men mest for deg som gjerne vil ha noe pent å se på uansett hvor du befinner deg :) 

Vi i Hideaways har valgt ut fire av de totalt ni øyene - det gir deg et godt utgangspunkt for deg som reisende, men det kan også gjøre det vanskelig å velge. Alt etter hvem du reiser sammen med kan du finne et hideaway som passer perfekt for dine ønsker og behov på Azorene. Les et lite utvalg av mulighetene nedenfor: 

Romantikk og tosomhet for (brude)paret

Quinta da Merces (Terceira)
Aldeia do Fonte (Pico)
Quinta da Meia Eira (Faial)

Fjellturer og en aktiv ferie

Adegas do Pico (Pico)
Furnas Lake Villas (São Miguel)
Quinta das Buganvilias (Faial)
Casas do Frade (São Miguel)

Albuerom og plass til barnefamilien

Quinta de Santana (São Miguel)
Caloura Resort (São Miguel)
Pousada São Sebastião (Terceira)
Furnas Lake Villas (São Miguel)

La smakssansen din merke at det er ferie

- og få samtidig mye for pengene

La oss være ærlige og si at det portugisiske kjøkkenet aldri har vært like kjent som f.eks. det italienske. Men det betyr ikke at du på en ferie på Azorene ikke kan forvente en velsmakende meny - for det kan du i aller høyeste grad. Som alle andre steder i verden gjelder det å vite hvor man bør gå og, ikke minst, hva man bør bestille. På Azorene er du så heldig at både fisk, kjøtt, ost, frukt og grønnsaker som oftest stammer fra øya du befinner deg på. Det betyr at maten er tradisjonsrik, fersk, kortreist og prismessig veldig attraktiv - du kan spise deg mer enn mett til lave priser. Sett deg til bords på en restaurant og få servert en 3-retters meny inkl. lokale viner for ca. 150 NOK per person - det kan du ikke gjøre så mange andre steder i Europa. 

På Azorene er de kjente for deres oppdrett av spesielt kveg, som ender opp på din tallerken som de møreste biffene du har smakt (f.eks. kan vi anbefale Restaurant Alcides i Ponta Delgada og Restaurant A Colmeia). Hvis du foretrekker havets fristelser, lokker Azorene med et variert utvalg av skalldyr og ferskfanget fisk. Noe av det beste jeg har smakt ble servert på Restaurant São Pedro i Ponta Delgada og på Beira Mar i Mateus da Calheta på Terceira. 

Visste du at Azorene er kjente for å lage noen av Europas beste oster? Ikke jeg heller, men etter å ha smakt meg gjennom atskillige kumelks- og geiteoster er jeg tilbøyelig til å gi statistikken rett. Spesielt São Jorge er kjent som "osteøya" og produserer til hele Portugal - det er rett og slett en spesialitet som portugiserne selv gjerne betaler for. På Terceira kan du til og med bli kjent med produksjonen ved å besøke en liten, familiedrevet ostefabrikk som tar deg med på prosessene fra start til slutt. Fabrikken heter Queijo Vaquinha, og har en mindre butikk i forbindelse med fabrikken der det serveres smaksprøver - men pass på, det er fort gjort å bli avhengig :) 

Selv om Azorene er et vinproduserende område, kan de ikke skryte på seg å ha produsert noen store årganger enda. Men på Pico har de lyktes med å fremstille ganske utmerkede og lettere viner - spesielt hvitvinene pryder de fleste vinkart på restaurantene rundt om på Azorene. 

Portugiserne er kjente for å være spesielt glade i søtsaker, og som gjest på Azorene kan du nyte godt av dette, for utvalget av søtsaker er stort! Her kan du sette tennene i alle former for hjemmelagde kaker. Men hvis du vil prøve en av São Miguels spesialiteter må vi over i den litt sunnere avdelingen av dessertmenyen. Her på øya produseres nemlig saftige, små ananas, som det eneste stedet i Europa. Du kan faktisk oppleve hvordan de dyrkes frem, for utenfor Ponta Delgada ligger ananasfabrikkene, og du er hjertelig velkommen til å besøke dem og se drivhusene som er fylt til randen med ananas. æ

Hva kan du oppleve på Azorene - les Hideaways' topp 10
NB: Det kan kreve flere reiser til øyriket for å få opplevd alt :) 

 • Hval- og jeepsafari på Faial
 • Smake den superlekre ostekaken Queijadas da Vila
 • Oppleve den storslått grotten Algar do Carvão på Terceira
 • Nyte et glass vin fra Picos egen vinproduksjon. "Frei Gigante" er f.eks. ganske velsmakende
 • Besøke verdens største havn i Horta ... Ja, du leste riktig!
 • Spise fersk fisk på Restaurant Beira Mar på Terceira
 • Smake São Miguels typiske cozido ved Furnas
 • Hoppe i badetøyet og slappe av i de naturlig oppvarmede underjordiske innsjøene på São Miguel
 • Nyte utsikten over Pico fra Faial med den store, flotte vulkanen som tårner opp fra havet
 • Ost, vin, brød, kjøtt - det meste er lokalprodusert og smaker himmelsk

Hvilken øy blir din favoritt?
Som tidligere skrevet er ikke to av øyene på Azorene like. Selv om de ikke ligger langt fra hverandre har alle forskjellige tradisjoner, attraksjoner og utseende - les mer om hver enkelt øy i avsnittet nedenfor. Øyene er oppdelt i tre områder; den østlige, den sentrale og den vestlige delen. 

Den østlige delen: São Miguel og Santa Maria.
Den sentrale delen: Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico og Faial
Den vestlige delen: Corvo og Flores

Reisen dit - reis med direktefly hele sommersesongen
Det har blitt enklere å være sommergjest på Azorene, for nå kan du fly med kun én mellomlanding til Ponta Delgada på São Miguel hver uke fra mai til oktober. Da flyr du direkte med SATA International fra Kastrup flyplass i København, og både bagasje og mat ombord er alltid inkludert i deres priser. Dermed må du bare komme deg til Kastrup, og det er en kjapp og som oftest billig tur. 

SATA International tilbyr også reiser fra Oslo Gardermoen med én mellomlanding i Frankfurt i juli.

Dessuten kan du daglig fly med TAP Air Portugal, som Hideaways også har et godt og nært samarbeid med. Når du setter deg til rette hos TAP serveres det også mat og drikke ombord, og bagasjen er naturligvis også inkludert i prisen. Når du flyr med TAP fra Oslo Gardermoen behøver du bare å mellomlande i Lisboa for å komme videre til din sluttdestinasjon på Azorene, da TAP (som SATA) har atskillige innenriksruter daglig til øyene. 

Dette er også grunnen til at vi kan tilby en spennende reise med øyhopping og besøk på enten 2, 3 eller 4 av øyene på samme ferie. Les mer her på sidene om mulighetene og de forskjellige pakkeforslagene. 

Vi gleder oss veldig til å ønske deg velkommen til et øyrike spekket med vakre og storslåtte opplevelser med Hideaways Reiser. 

Les mer om Azorene

Film og bilder fra Azorene

Her har jeg samlet et par forskjellige videoer som jeg synes gir et godt bilde av hva du kan oppleve på Azorene. Husk at du kan se mange flere filmer og bilder på de enkelte reisemålene og ikke minst få inspirasjon til reisen på vår blogg. Vil du se bilder, så husk å åpne i fullskjerm – du finner denne funksjonen på høyre side i toppbildet.

Ett av de 10 beste reisemål

Azorene er utvalgt som ett av «Verdens topp 10 reisemål denne sommeren», av National Geographic Traveller. Azorene har mottatt atskillige nomineringer, utnevnelser og anerkjennende fra flere organisasjoner, se her hvorfor:

Delfiner og hvaler

Reis til Azorene hvis du vil oppleve delfiner og hvaler. Azorene er utnevnt blant ett av de 10 beste stedene i verden hvis du vil oppleve disse fantastiske dyrene, og jeg forstår godt hvorfor.

Azorene og vulkaner

Azorene slik vi kjenner det i dag er skapt av vulkaner, og ni av disse er fremdeles i dvale og kan dermed gå i utbrudd. Dette fornemmer du når du besøker Azorene. Det er sjeldent at du kommer så tett på naturens og krefter og føler deg så liten...

Vandreferie på Azorene

Du har nok gjettet det allerede: Azorene er full av turmuligheter, og det finnes et stort nettverk av stier til en vandreferie i nær kontakt med naturen. Foruten Madeira, så er Azorene ett av de beste reisemålene i Europa hvis du vil gå på turer.

Fly på vulkaner

En video av Alexandre Jesus for å fremme turismen på Azorene og «Paragliding Festival», arrangert av Clube Asas de São Miguel. Presentert for første gang ved den 38. utgave av Coupe Icare i St. Hilarie. Filmen bruker litt lang tid på å komme i gang, men å være passasjer om bord gir noen fantastiske bilder.

Les mer

Mat og drikke

Øygruppa Azorene har en særegen og spennende gastronomi som bærer preg av beliggenheten midt ute i Atlanterhavet, den vulkanske opprinnelsen og dens milde helårsklima. Alt sammen har bidratt til det rike og mangfoldige utvalget av lokale råvarer som Azorene har blitt kjent for i Portugal, men som mange utlendinger enda ikke kjenner til.

Her har jeg valgt ut et par av de spesialitetene du har mulighet for å smake på, når du besøker øygruppa. God appetitt og god reise!

Cozido das Furnas

Cozido das Furnas er nok den mest kjente av Azorenes retter og er særlig forbundet med de vulkanske kildene i Furnas-dalen på São Miguel, og det er også derfra den har sitt navn. Det hevdes at den stammer helt tilbake til de første portugisiske bosetternes ankomst på øyene på 1400-tallet, og er enda i dag en av de mest populære rettene på São Miguel, selv om den krever veldig mye tid i forberedelser, hvis den skal tilberedes på den tradisjonelle måten.

Retten består av kylling, svinekjøtt, oksekjøtt, grønnkål, poteter, gulerøtter, yhams, chorizopølse og blodpudding (pakket inn i kålblader) – tilsatt salt og årstidens krydder – som kokes sammen i en stor metallgryte, kalt en cauldron.

Denne cauldronen plasseres (når retten tilberedes på den tradisjonelle måten) nede i et hull i jorden, som er varmet opp av vulkansk damp og tas først opp av hullet igjen etter 6 timer. Da regnes den for å være tilstrekkelig sammenkokt. Den eneste væsken som anvendes i retten, er de saftene som utvinnes fra alle ingrediensene.

Absolutt et gastronomisk must, hvis du oppholder deg på São Miguel!

Tortas de Ervas do Calhau

Har du noensinne smakt tang? Hvis ikke, så har du sjansen når du reiser til Azorene! Retten Tortas de Ervas do Calhau, som er en av Azorenes mest spesielle retter, består nemlig av stekt tang fra øygruppas minste øy, Corvo. Her samler man inn noe av all den tangen som finnes på klippene ved kysten, og som er meget sunn og nærende, selv om det sikkert for noen skandinavere høres litt grenseoverskridende ut. Tangen stekes deretter i olivenolje og blandes med egg, hvitløk, mel, løk og portugisisk krydder.

Couves de Barça

Corvo byr ikke bare på eksotiske stekte tangretter, men også på én av Azorenes mest populære og kjente gryteretter; grønnkåls- og svinekjøttretten Couves de Barça. Retten er typisk for øygruppa Azorene, på den måten at den utnytter alle delene av svinet, slik at man ikke lar noen deler gå til spille; en logisk konsekvens øyenes isolerte plassering midt ute i Atlanterhavet, hvor hjelpen var langt vekk i gamle dager, hvis det skulle bryte ut hungersnød.

Kombinasjonen av typiske portugisiske ingredienser, slik som grønnkål og hvitløk gir retten en deilig og smakfull buljong som egner seg perfekt til tilberedning av svinekjøttet. Ofte spises retten sammen med det populære portugisiske brødet, Pão de Milho, som dyppes i buljongen.

Desserter

Azorene har et vell av lekre desserter, som ofte inkluderer øygruppas rike utvalg av friske tropiske frukter, men også inkluderer en rekke minneverdige kaker, kjeks og terter.

Blant de mange eksotiske fruktene som brukes i desserter på Azorene, er ananas ofte blant de foretrukne med sin blanding av bittersøt smak og en meget behagelig aroma. Andre desserter som er typiske for øygruppa er kjeks overtrukket med sukker, kalt Santa Maria Cavacas; ostekakene Vila Franca do Campo Queijadas; de muffin-aktige honningkakene Donas-Amelias; Faial Fofas, som er fennikel-baserte kaker proppet med fløte; Graciosa Queijadas, som er små muffins fylt med vaniljekrem og søte brød – bare for å nevne noen få av de mange velsmakende dessertene som kan få enhver reisendes diettplaner til å lide skipbrudd.

Te

Hvis du reiser til hovedøya São Miguel, som er det vanligste utgangspunktet for en reise til Azorene, så venter det kanskje en overraskelse på deg. Øya er nemlig det eneste stedet i Europa hvor det produseres te. Det har eksistert te-plantasjer på øya siden det 19. århundre, og fremstillingen av te har vært uendret i mer enn to århundrer. Det gjør teen på São Miguel til et rent økologisk produkt, fritt for pesticeder, herbicider (ugressmiddel) og fungicider (soppgift).

Grønn te er den mest populære teen på Azorene, men forskjellige sorter svart te blir også fremstilt på São Miguel. Kort sagt: Å drikke te på Azorene er et must, selv om det kanskje snarere er noe du forbinder med en reise til London.

Les mer

Severdigheter

Azorene er ett av de steder hvor naturen i seg selv utgjør en severdighet, ja kanskje i virkeligheten, den største severdigheten. Øyas sjeldne og spektakulære natur gjør at bare det å besøke øya er en opplevelse, for det finnes ikke tilsvarende natur på det europeiske fastlandskontinentet.
Men det finnes naturligvis også konkrete steder på øya som man kan utpeke som spesielt severdige, og her har jeg samlet ett par av dem. God fornøyelse og god reise!

Caldeira das Sete Cidades
Du nar nok sett den på utallige bilder fra Azorene, enten det er i turistbøker, på postkort eller på nettet. For Caldeira das Sete Cidades, som ligger på hovedøya São Miguel, er av mange betraktet som øygruppas vakreste sjø og har dermed blitt et slags vartegn for Azorenes fantastiske natur.

Sjøens navn betyr «Lagunen av de syv byer» på norsk. Det er en kratersjø, som ligger inne i en mektig, sovende vulkan på den vestlige siden av São Miguel. Den består egentlig av to mindre sjøer, Lagoa Azul og Lagoa Verde (Grønn Sjø og Blå Sjø), som er forbundet via en smal passasje og en bro.

Med et areal på 4,37 km2 er Lagos das Sete Cidades den største innsjøen på Azorene og innsjø også nesten halvparten av øygruppas samlede ferskvannsressurser.

Lagoa do Fogo
Lagoa do Fogo, som ligger på hovedøya São Miguel, er en annen av øygruppas kjente sjøer.

Sjøen er, akkurat som Caldeira das Sete Cidades, en kratersjø som ligger i stratovulkanen Agua de Pau. Med sine 1,36 km2 er det den tredje største innsjøen på øya og den nest dypeste med en dybde på 30 meter. På tross av en lav pH-verdi lever det både fisker og paddel i sjøen.

Området rundt er rikt på fjell og tynt befolket – og beskyttet mot bebyggelse. Det rommer blant annet den sjeldne endemiske laurbærskog, som kun finnes få steder i verden i dag, og flere sjeldne fuglearter, ettersom sjøen er tilholdssted for både land- og havfugler.

Poca Da Dona Beija
De naturlig varme kildene, også kjent som «Poca da Juventude» («Ungdommens kilder», eller «Poca do Paraiso» («Paradisets kilder»), ligger i Furnas-dalen på São Miguel i et område som er kjent som «Zona Das Águas Quentes», som er et behagelig og populært termisk rekreasjonssted.

Poca da Dona Beija er forbundet med de vulkanske fenomenene, som er en del av vulkankrateret i Furnas-dalen. Kildene ble dannet på grunn av de underjordiske termisk grunnvannsmagasinene, som er i konstant kontakt med høyt oppvarmede steiner, og som gradvis varmer opp vannet til det når gjennomsnittlig temperatur på 39 grader.

Capelinhos Volcano
Capelinhos, som på norsk kan oversettes til «Liten Kappe», er en 1043 meter høy vulkan, som ligger på den vestlige siden av øya Faial. Vulkanen er en del av et større vulkan-kompleks, som omfatter 20 scoria-kjegler og lavafelter.

Vulkanen hadde et berømt (eller beryktet) utbrudd som varte i mer enn et år, mellom 27. september 1957 og 24. oktober 1958, og som var med på å skape det landskapet man kan se i området i dag. Utbruddet, som har forlenget øyas samlede areal med 2,4 kvadratkilometer, forårsaket blant annet 300 seismiske hendelser, kastet aske en kilometer opp i luften og var skyld i flere jordskjelv. 300 hus i området rundt vulkanen ble ødelagt og omkring 2 000 mennesker ble evakuert. De fleste av dem emigrerte til USA, eller resten av Nord-Amerika.

Horta Marina
Horta Marina som ligger på øya Horta (som navnet antyder), er den viktigste havnen på Azorene, og den fjerde best besøkte lystbåthavnen i verden. Marinaen er et særdeles populært sted for seilere fra hele verden, fordi den tilbyr fremragende ly mot vinden fra enhver retning og er ideelt plassert i forhold til de lystbåtene som er på seilas på vei fra Karibia til Middelhavet.

På grunn av dens internasjonale status er havnen vertskap for mange internasjonale kappseilaser og rommer dessuten et historisk og livlig sjømannssamfunn med mange veggtegninger, malerier og andre sjøfartssymboler. Disse er etterlatt av fritidsseilere og sjømenn fra hele verden, på havnen, som et vitnesbyrd om stedets rike maritime tradisjoner.

Algar do Carvao
Algar do Carvao ligger på den sentrale delen av øya Terceira. Det er en gammel lavahule, som har status som et regionalt natur-monument.

Fra områdets overflate, som ligger omkring 550 meter over havet, er det mulig å gå omkring 100 meter ned i jordens indre, hvor det er et basseng med krystallklart vann. Hulen er kjent for sine unike mineralogiske egenskaper, blant annet stalaktitter.

Montanha do Pico
Det er noe som rager høyere enn alt annet på Azorene. Så høyt at det kan ses fra nabo-øyene i arkipelaget, når været er klart: Stratovulkanen Montanha do Pico ligger på øya Pico, som med sine 2 351 meter ikke bare er det høyeste fjellet på øygruppa, men også det høyeste fjellet i hele Portugal.

Vulkanen/fjellet er en del av det vulkanske komplekset kalt «Madalena», som består av tre vulkanske enheter som utgjør øya Pico. Madalena har opplevd tre historiske utbrudd; i 1562, 1718 og 1720.

Det er turstier opp til toppen av fjellet – en tur som tar to til fire timer fra foten av fjellet. Husk å sjekke værutsikten før du forsøker å gå opp, da været i området kan svinge mye.

Les mer

Reisemål på Azorene

Pico

Ilha do Pico er den nest største øyen i Azorene, og har navn etter Ponta do Pico, som er Portugals høyeste fjell og øyas landemerke. Øyen er kjent for sin vakre natur, gode viner, gode vandremuligheter og praktfulle fiskerestauranter.

Reiser til Pico

São Miguel

São Miguel, også kalt "den grønne øy", er den største og mest befolkede av øyene på Azorene. Øyas varierte landskap byr på idylliske innsjøer, vakre strender, rullende bakker, høye fjell, grønne sletter og det evigstore Atlanterhavet.

Reiser til São Miguel

Terceira

Angra do Heroísmo er Terceiras hovedstad. Denne havnebyen, med et majestetisk fort fra 1600-tallet, var strategisk viktig for både portugisiske og spanske handelsmenn som gjorde korte stopp her på de lange transkontinentale reisene til Afrika, De Vestindiske Øyer og Amerika.

Reiser til Terceira

Informasjon om Azorene

Jeg har samlet litt informasjon og fakta om Azorene, deriblant om klima og vær, geografi og befolkning, samt øygruppens natur og historie, for å gi deg inspirasjon til din ferie på Azorene. Hvis du har lyst til å lese mer om Azorene, anbefaler jeg at du besøker vår blogg, som inneholder mange spennende artikler om hele Portugal. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Azorene ligger omkring 1360 kilometer vest for fastlandet i Portugal, 1925 kilometer sørøst for Newfoundland og 880 kilometer nordvest for Madeira. Øygruppa består av ni større øyer: Graciosa, Terceira, São Jorge, Pico og Faial i øygruppas sentrum; São Miguel og Santa Maria i øygruppens østlige del og Flores og Corvo i den vestlige delen av arkipelet.

Foruten disse ni større øyene består Azorene også av en klynge holmer og små øyer, kalt Formigas – Ilhéus das Formigas på portugisisk – og som ligger 43 kilometer nordøst for Santa Maria. Disse holmene rommer blant annet et naturreservat og et fyrtårn fra 1800-tallet, som er synlig på 22 kilometers hold i dagslys.

Autonom region

Azorene har siden 1976 vært den ene av Portugals to autonome regioner, den andre – Madeira – ligger også fjernt fra det portugisiske fastlandet. Som autonom region har Azorene sin egen regjering og sine egne administrative lover; den utøvende grenen av den regionale myndigheten er plassert i Ponta Delgada (på øya São Miguel), den lovgivende makten i 
Horta (på øya Faial) og den dømmende makt i Angra do Heroísmo (på øya Terceira).

Øygruppen er administrativt inndelt i 19 såkalte concelhos, som kan sammenlignes med norske kommuner, som igjen er inndelt i såkalte freguesias (kan sammenlignes med norske sogn). Disse er det tilsammen 156 av på Azorene.

São Miguel står for over halvdelen av befolkningen

Omkring 245 746 innbyggere bor på de ni øyene, men det er ujevnt fordelt over de 2 333 kvadratkilometerne som øygruppas samlede areal utgjør. På hovedøya São Miguel bor mer enn halvparten av øygruppens samlede befolkning, med 137 830 innbyggere, mens Terceira med omkring 56 000 innbyggere er den nest tettest befolkede øya i øygruppen. Så er det et langt hopp ned til de syv andre øyene, som alle har mindre enn 15 000 innbyggere. Den minst befolkede av øyene, Corvo, har kun omkring 430 innbyggere.

Den arealmessige største øya i øygruppen er São Miguel, med 779 kvadratkilometer, mens Pico og Terceira følger etter med henholdsvis 446 og 403 kvadratkilometer. Den arealmessig minste øya er også den befolkningsmessig minste øya, som kun er på 17 kvadratkilometer.

Klima og vær

Azorene har et (hovedsakelig) maritimt subtropisk klima, med milde vintre og relativt varme somre, som nyter godt av Golfstrømmens varme strømmer. Det er ytterst sjeldent at den laveste gjennomsnittstemperaturen kommer under 12-13 grader på vinteren eller at den høyeste gjennomsnittstemperaturen kommer over 24-25 grader på sommeren. Dette gjør øygruppa til et yndet reisemål hele året.

Litt ustabilt vær

Det er samtidig viktig å huske på at været er litt ustabilt på grunn av øygruppens beliggenhet midt ute i Atlanterhavet. Regnvær og vind kan dukke opp fra intet, så det gjelder å ta med klær for alle forhold og følge godt med på værutsiktene, hvis man skal ut på tur i den fantastiske naturen på Azorene. F.eks. bør man være oppmerksom på at det er mulighet for orkaner i perioden mellom august og november.

Varmeste og kaldeste måned

Den varmeste måneden på Azorene er august, med laveste middeltemperatur på 18 grader og høyeste middeltemperatur på 25 grader. Juli og september ligger tett på, da begge har laveste gjennomsnittstemperatur på 17 grader og høyeste gjennomsnittstemperatur på 24 grader. Den kaldeste måneden i året er februar måned, med laveste gjennomsnittstemperatur på 12 grader og høyeste gjennomsnittstemperatur på 16 grader. Januar og mars følger tett på, med laveste gjennomsnittstemperatur på 12 grader og høyeste gjennomsnittstemperatur på 17 grader.

Temperaturene i havet er også best i august og september måned, med gjennomsnittlig 22 grader, tett etterfulgt av juli måned med et gjennomsnitt på 21 grader og oktober med 20 grader. Den kaldeste måneden, når det gjelder havtemperatur, er mars med 15 grader i gjennomsnitt.

Nedbør og vind

Mest nedbør vil man finne i januar og desember måned, med gjennomsnittlig 130 mm, tett etterfulgt av mars og november med 120 mm i gjennomsnitt. Den minst regnfulle perioden i året på Azorene er juli måned med gjennomsnittlig 30 mm og juni og august med 40 mm i gjennomsnitt. Øygruppen har en generelt høy luftfuktighet, som ligger mer eller mindre konstant på omkring 80% i gjennomsnitt hele året i gjennom.

Den mest vindfulle perioden i året er månedene fra oktober til mars – og det er som sagt også på høsten (august-november) at det er størst sannsynlighet for orkaner – mens perioden fra mai til september generelt er den minst vindfulle.

Natur

Naturen på Azorene er preget av øygruppens vulkanske opprinnelse. Øyene i arkipelet ble dannet gjennom vulkansk og seismisk aktivitet under den såkalte neogene perioden; de første embryonale overflatene begynte å dukke opp i farvannene ved Santa Maria under den miocene epoken (for ca. 8 millioner år siden).

Selv om alle øygruppens øyer har gjennomgått perioder med vulkansk aktivitet gjennom sin geologiske historie, så er det ikke alle øyene som har opplevd vulkansk aktivitet i den perioden hvor øyene har vært bebodd. Det har i hvert fall ikke forekommet i den perioden hvor øyenes beboere kunne skrive ned beretninger om disse vulkanutbruddene. Dette gjelder øyene Santa Maria, Flores, Corvo og Graciosa. De øvrige øyene har opplevd (dokumentert) sporadisk vulkansk aktivitet siden det fjortende århundre.

Ideelle vekstbetingelser

Den frodige vulkanske grunnen har, sammen med innflytelse fra den varme golfstrømmen og den relativt store nedbøren – skapt ideelle betingelser for en spennende og eksotisk flora og fauna som man ikke finner på det europeiske fastlandet. Det finnes f.eks. omkring 200 fuglearter og 56 plantearter på Azorene, som ikke ses andre steder i verden, for ikke å nevne de mange vidunderlige blomsterartene som begonia, bougainvillea og hibiskus som blomstrer hele året rundt. Og i tillegg så er det mektige ananasplantasjer og et vell av akasie- og avokadotrær.

Hvaler og delfiner

En av de store attraksjonene på Azorene er de hvaler og delfiner som man kan se i farvannene ved øygruppen og særlig fra øyene Pico og Faial. De kan ses både fra tårnene inne på land, kalt «vigias» – som gir en spektakulær utsikt ut over havet og disse dyrene man sjelden kan se – eller fra små hurtiggående båter som seiler helt tett opptil de mektige hvalene.

Populære hoteller på Azorene

Portugal, Azorene, Pico
 • Nærmeste flyplass: 26 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Parkering / Garasje
Portugal, Azorene, São Miguel
 • Nærmeste flyplass: 21 km
 • Svømmebasseng
 • Internettilgang / WiFi
Portugal, Azorene, Terceira
 • Nærmeste flyplass: 20 km
 • Svømmebasseng
 • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér