Reiser til Algarve

- mye mer enn bare sol og strand

Algarve er et nesten 200 km langt postkort der landskapet ser ut til å forvandle seg for hver bukt du passerer. Til tross for at jeg har besøkt Portugals sørligste region flere ganger overraskes jeg fortsatt av utsikten over de karakteristiske, nærmest oransje klippene ved havet, de uendelige sandstrendene og innlandet med tusenvis av oliven- og mandeltrær. Velkommen til Algarve med Hideaways; vi er spesialister på reiser til Algarvekysten i Portugal der du bor på håndplukkede hoteller og feriehus på ferien din. 

Algarve er kontrastenes land med urørte kyststrekninger som innimellom avbrytes av små, hvite landsbyer - som for eksempel Burgau eller Salema, som ligger på kystens vestlige side. 

Min yndlingsstrand heter "kyss"

Det er altså ikke på grunn av det romantiske navnet at Praia Beijo (uttales bæi'scho) er blant mine favorittstrender på Algarve. Det er av den enkle grunnen at til tross for sin meget sentrale plassering på kysten er den aldri stappfull. Hvorfor? Fordi det er kun når det er lavvann at man kan komme helt ned til denne gylne sandstranden, som ligger godt skjult fra veien mellom klippene - derfor vil jeg ikke anbefale "kysset" hvis du har tenkt å sole deg hele dagen. Praia Beijo er best for de små (og kanskje romantiske) øyeblikkene. Til gjengjeld finnes det så mange uimotståelige strender langs kysten der du kan ligge dagen lang og nyte havets sus - hver bukt sin strand. Så her kan du være trygg på at du får sand mellom tærne om du vil.

Et hint av Asia

Ikke mange vet det - ikke engang de lokale portugiserne. Men på den sentrale delen av kysten nær kulturbyen Silves kjører du ubemerket forbi Algarves eneste rismarker. Ris made in Portugal! På grunn av klimaet er det mulig å dyrke noe så eksotisk. Det er ikke en avling som tiltrekker seg mye oppmerksomhet, og nettopp derfor synes jeg den er så interessant. Så ha et våkent blikk mot høyre når du passerer området på A22 mot vest. 

Mandeltrær med dansk vri

Anekdoter er til for å bli fortalt, så har du lyst til å høre en historie? Om den er sann eller ikke lar vi være usagt. Men sagnet sier at det for mange år siden var en dansk prinsesse som forelsket seg i en ekte, portugisisk prins. De giftet seg og prinsessen forlot det kalde nord til fordel for det milde klimaet på Algarvekysten. Det var bare én ting - prinsessen hadde så fryktelig hjemlengsel. Prinsen ville gjøre alt i sin makt for å gjøre sin skandinaviske utkårede glad igjen. 
Algarve er beriket med et klima der både de bitre og søte mandeltrærne kan trives godt. De bitre trærne har rosa blomster, mens de søte har en uskyldig hvitfarge. Når trærne falmer ligger bladene på bakken som et fint lag snø. Så hva gjør prinsen? Han sørger naturligvis for at parken utenfor prinsessens værelse dekkes av bladene fra de hvite mandeltrærne slik at det skal minne om et snødekt landskap slik prinsessen er kjent med fra de kalde vintrene i hjemlandet sitt. Om de levde lykkelig i alle sine dager er uvisst, men prinsessen fikk hvert fall det beste fra to verdener...

 

Les mer om Algarve

Severdigheter

Her har jeg valgt ut noen av severdighetene du kan oppleve på din ferie i Algarveregionen. Beskrivelsen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold for faktuelle feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Algarve anbefaler jeg deg å ta en titt på bloggen vår om reiser, der du kan finne spennende artikler om Algarve og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Cabo de São Vicente

Sammen med nærliggende Ponte de Sagres utgjør Kapp St. Vincent (Cabo de São Vicente på portugisisk) det sørvestligste punktet på det portugisiske fastlandet. Odden, som ligger på Costa Vicentina omtrent seks kilometer fra Sagres, kneiser 75 meter over det piskende Atlanterhavet og er ikke bare vertskap for de mange turistene som besøker neset hvert år, men også en rekke sjeldne fuglearter som haukørn, vandrefalk, klippedue, stork og hegre. 

Odden har vært kjent og tilbedt siden yngre steinalder, noe bautasteinene i naboområdet vitner om. Stedet var kjent av grekerne og ble kalt Promontorium Sacrum ("hellig odde") av romerne, som betraktet stedet som hellig, og som angivelig trodde at solnedgangen man kunne betrakte herfra markerte verdens grense. 

Ifølge et sagn er navnet på odden knyttet til den iberiske martyren St. Vincent fra 300-tallet, hvis legeme ble bragt i land og begravet her. Det ble siden skapt en helligdom til ære for St. Vincent her, som ifølge geograf Al-Idrisi alltid ble bevoktet av ravner. Martyrens legeme ble siden fraktet til Lisboa av Portugals første konge, Kong Afonso Henriques; en reise som ble skildret på Lisboas våpenskjold. 

Området rundt odden ble siden plyndret av pirater, deriblant den beryktede viseadmiralen, kapteinen, navigatøren og piraten Sir Francis Drake. En rekke bygninger styrtet i grus i det store jordskjelvet i 1755, deriblant en villa som tilhørte Henrik Sjøfareren, og noen fransiskanermunker som passet på St. Vincents helligdom forsvant i 1834 da klostersystemet i Portugal ble oppløst. 

Ria Formosa

Ria Formosa er en 170 kvadratkilometer stor naturpark som hovedsakelig består av laguner, noe som gjør naturparken til et av Europas største beskyttede laguneområder. 

Naturparken, hvis landskap oppstod ved jordskjelvet og tsunamien i 1755, er også et kjent tilholdssted for tusenvis - noen mener helt opptil 30 000 - av fuglearter, som kommer til området på våren og høsten i trekktiden. Noen av disse artene kan ikke ses andre steder i Europa da Ria Formosa er deres siste hekkested. 

Naturparken er forbundet med havet via fem naturlige og et kunstig innløp. Det kunstige innløpet forbinder Atlanterhavet med Faros havn. De mest nærliggende større byene er Faro, Tavira og Olhão. 

Ponta da Piedade

De spektakulære, tyve meter høye klippeformasjonene med huler, skjulte bekker, bukter og bisarre klipper ligger 2 kilometer sørvest for byen Lagos, og er et godt eksempel på hva Algarvekysten har å by på når det gjelder særegent kystlandskap. 

Ponta da Piedade utgjør en av de vakreste klippeformasjonene i Portugal og er en av Algarvekystens mest populære severdigheter. Du kan enten velge å betale for en guidet tur i motorbåt inn i de forskjellige grottene og hulene dannet av klippeformasjonene, eller betrakte klippene oppe fra områdets fyrtårn og parkeringsplass som ruver over kysten. 

I nærheten av Ponta da Piedade ligger også en av Algarves mest kjente strender, Praia do Camilo, som er avbildet på tusenvis av postkort fra Algarve. 

Castelo de Silves

Silves borg ligger i municipioen ved samme navn i den sentrale delen av Algarveregionen, og er et av de best bevarte mauriske festningsverkene i Portugal, noe som fikk de portugisiske myndighetene til å klassifisere borgen som nasjonalt monument i 1910. 

Men de første sporene av en festning her stammer faktisk fra en epoke lenge før maurerne inntok den sørlige delen av Portugal. Arkeologiske utgravninger har vist spor etter en lusitansk bebyggelse på stedet, muligens som en del av den keltiske castro-kulturen som ellers har sin utbredelse i den nordlige delen av Portugal. Historikere antar også at både fønikere, karthaginesere og grekere har oppholdt seg på stedet før romerne erobret Silves og omdannet stedet til et romersk citadell og kommersielt sentrum i 201 f.Kr. 

Etter romerne kom visigoterne etterfulgt av maurerne som tilføyde en rekke nye murer til festningen ved deres ankomst i 716 e.Kr. Siden ble borgen erobret av Ferdinand I av León, og senere av Kong Sancho I av Portugal, men borgen ble gjenerobret av maurerne hver gang. Borgens nåværende arkitektoniske utforming med dens karakteristiske murer og tårn er et resultat av de forskjellige mauriske dynastienes bygningsarbeider, som vedvarte helt frem til Alfonso III av Portugal til slutt fikk vristet borgen ut av mauriske hender på 1200-tallet. 

Castro Marim

Den lille byen Castro Marim ligger i det sørvestlige hjørnet av Algarveregionen, tett på grensen til Spania, og rommer kun 3000 innbyggere, men er tilgjengjeld i besittelse av en spennende historie som på mange måter oppsummerer Algarves historie som gjenstand for fremmede folkeslags erobringslyster, deriblant visigoterne, romerne og maurerne. 

Av disse forskjellige folkeslagene er det romerne og maurerne som har etterlatt størst spor i byen. Romerne gjorde stedet til en del av den romerske provinsen Lusitania og til endedestinasjonen for den romerske veien fra Pax Julia (nåtidens Beja). Romerne gjenoppførte også borgen som hadde vært i byen siden yngre steinalder, og som siden var blitt inntatt av fønikere, grekere og karthaginesere. Med romernes gjenoppførelse av borgen vokste den lille byens økonomiske, strategiske og politiske betydning, som fortsatte inn i den mauriske perioden, før byen og og borgen ble erobret av den portugisiske kongen, Sancho II av Portugal, og hans menn under la Reconquista

Borgen har også vært hovedsetet for noen av de første tempelridderne, som fikk borgen via en episkopal bevilgning i 1319, da pave Johannes XXII betraktet borgen som en solid defensiv og strategisk skanse i et område fylt med ukristelige fiender.  Den dag i dag kneiser borgen stolt over byen og det omkransende landskapet. 

Byen rommer også en rekke andre historisk interessante byer som den neo-manuelinske barokk-kirken Igreja Matriz fra 1600-tallet, samt naturreservatet Sapal de Castro Marim (et våtområde med fuglebestand) som kan ses fra borgens murer, og de to strendene Praia Verde og Praia da Alagoa. 

Algarvekysten 

Noen vil hevde, og det med god grunn, at Algarvekysten kan betraktes som Algarveregionens største severdighet, der den strekker seg omtrent 200 kilometer fra spanskegrensen i øst til Paque Natural du Oeste i vest. Kysten er dominert av fantastiske strender, hemmelighetsfulle laguner, spektakulære klippeformasjoner og myke sanddyner, og tiltrekker seg tusenvis av besøkende fra inn- og utland hvert år. Algarvekysten er utvilsomt det mest besøkte reisemålet i Algarveregionen og har på mange måter blitt synonymt med den. 

Les mer

Mat og vin

Algarves gastronomi er ikke bare kjent i Portugal, men også utenfor landets grenser. Det er spesielt regionens mange velsmakende fiske- og skalldyrsretter som har gitt kjøkkenet dets gode rykte, noe som naturligvis henger sammen med Algarverkystens mange fiskerlandsbyer og fiskerestauranter. Nedenfor kan du lese om noen av godsakene du kan smake på når du er på ferie i Algarve. 

God appetitt og god reise!

Cataplana

Cataplana er en av Algarves mest populære og tradisjonelle retter; ifølge noen kilder kan den spores helt tilbake til 700-tallet, dvs. under det mauriske herredømmet, men dette er fortsatt omdiskutert. 

Retten består av sesongens fisk, skalldyr, chourico (pølse tilsvarende spansk chorizo) og grønnsaker som tilberedes i en spesiell kobbergryte som retten er oppkalt etter. Kobbergrytens tradisjonelle fasong, som er formet noenlunde som et skjell, skaper et lukket rom der rettens ingredienser kan simre og kokes sammen. 

Cataplana lages vanligvis for deling og restauranter vil ofte tilby den som et måltid for to eller flere personer.

Conquilhas Abertas

Conquilhas Abertas er lokale, små skjell som åpnes gjennom damping i en gryte og tilsettes olivenolje, hvitløk og koriander. Retten er en lokal delikatesse i Algarveregionen, spesielt ved Algarvekysten, og nytes ofte på sommerdager med en nedkjølt Vinho Verde

Arroz de Marisco

Arroz de Marisco er en lekker skalldyrsrett som er et must for deg som elsker sjømat. Retten er en blanding av reker, blåskjell, krabber og andre skalldyr tilberedt i en tomat- og hvitvinsbuljong og kokt i store leirgryter, før den serveres rykende varm, enten det er sommer eller vinter. 

Peixe Grilhado

Peixe Grilhado består av morgenens ferske fangst som legges på grillen et par timer senere. Det er veldig vanlig å bruke sardiner til retten, men det er også mange andre muligheter å velge mellom når det gjelder fiskernes morgenfangst. 

Ofte ledsages retten av poteter (stekt potet eller søtpotet), salada en montanheira (som består av friske tomater, grønn paprika, løk, hvitløk, olivenolje, et streif av eddik og et stort dryss lokalt dyrket og tørket oregano) og ferskbakt brød til dypping. 

Det er skikk og bruk å helle litt olivenolje på den grillede fisken. 

Dom Rodrigo

Dom Rodrigo er en av Algarves mest tradisjonelle desserter. Den består av eggeplommer som tilberedes gjennom en prosess som gjør dem til fine tråder som ligner englehår, før de rulles til en ball og strøs med finhakkede mandler, sukker og kanel på toppen. Til slutt pakkes de inn i en fargerik folie. 

Les mer

Reisemål Algarve

Hos Hideaways finner du reiser til utvalgte reisemål i Algarve, med unike hideaways, hoteller og ferieboliger. Bestill pakkereisen din på nett, med prisgaranti, eller bestill bare hotelloppholdet, hvis du selv vil arrangere reisen til Portugal.

Her finner du oversikt over utvalgte reisemål som vi tilbyr i regionen Algarve. Du kan få inspirasjon til reisen din og lese mer om de enkelte destinasjoner. Du er naturligvis også meget velkommen til å kontakte oss for mer informasjon om de enkelte destinasjoner og hoteller.

Albufeira

Albufeira er selve begrepet på nydelig solferie, og her finner du flotte strender som perler på en snor. Det innbydende Atlanterhavet lokker med en svømmetur i det blå. Samtidig vil du oppleve en koselig by med utallige barer og gode restauranter.

Reiser til Albufeira

Alcoutim

Idylliske Alcoutim er fint beliggende i det østlige Algarve ved Guadianælven som danner grensen mellom Portugal og Spania. Opplev de søte portugiserne når livet går sin gang i de brosteinbelagte gatene. Herfra kan du også oppleve noen av Algarves fantastiske strender.

Reiser til Alcoutim

Aljezur

Aljezur er en typisk Algarve landsby beliggende i vakre landskaper. Fra hyggelige Aljezur som gjennomløpes av en smal elv, har du ikke langt til Algarves fantastiske strand. Både østkysten og sørkysten inviterer til en deilig dukkert i Atlanterhavet.

Reiser til Aljezur

Almancil

Almancil ligger sentralt i den vakre og populære regionen Algarve, med noen av Europas beste strender. Herfra er det ikke langt til flotte feriested som Vilamoura og Quinta do Lago. Denne typiske Algarve byen tilbyr en avslappet atmosfære.

Reiser til Almancil

Altura

På den skjønne Algarve kysten med vakre strender som ligger som perler på en snor, finner du Altura som kombinerer familievenlige strender med lekker mat fra det portugisiske kjøkkenet. Innenfor kort avstand vil du oppleve flere brede og fine strender i blandt annet Monte Gordo. Algarve er også kjent for sine fantastiske golfbaner, og disse finner du også tett på Altura.

Reiser til Altura

Alvor

Romantiske Alvor er en skjult, liten perle på den vakre Algarvekysten i Portugal. På in ferie i Alvor kan du nyte godt av vidunderlige strender og lekker mat, samtidig som du kan oppleve naturen og dykke ned i områdets fasinerende historie.

Reiser til Alvor

Armacao de Pera

Sentralt beliggende på den skjønne Algarvekysten med noen av Europas beste strender finner du hyggelige Armacao de Pera, perfekt til familieferie og avslapningsferie ved det innbydende Atlanterhavet. Du kan også besøke den noe større feriebyen Albufeira, som i likhet med Armacao de Pera har flotte strender og et hyggelig sentrum.

Reiser til Armacao de Pera

Carvoeiro

Den populære badebyen Carvoeiro er en tradisjonell ferieby med sine karakteristiske hvitkalkede bygninger, en deilig gylden strand, og byen ligger i et naturskjønt område som i selv er en severdighet, idet kysten på denne delen er spektakulært utformet av havet.

Reiser til Carvoeiro

Estoi

Estoi gir et innblikk i hvordan Algarve var før masseturismen, her er det sjarmerende og hyggelig, med en lokalbefolkning som lever sin rolige hverdag. På stedet treffer man dessuten det vakre rokokopalasset Estoi.

Reiser til Estoi

Faro

Faro er en moderne provinsby med et velbevart, historisk bysentrum og et livlig natteliv, som tiltrekker seg mange turister året rundt. Byen er hovedstad i Portugals sydligste kystregion Algarve og det er her man finner regionens største flyplass.

Reiser til Faro

Ferragudo

Ferragudo ligger ved Rio Arades elvemunning og er preget av tradisjonelle og maleriske fiskerhus. Byen har klart å bevare den autentiske sjarmen på tross av den særdeles attraktive beliggenheten tett på populære Portimão.

Reiser til Ferragudo

Lagoa

Lagoa er en rolig, typisk portugisisk landsby som primært er kjent for sin vinproduksjon som regnes for å være det beste vindistriktet i Algarve. Det regionale kooperativet "Adega Cooperativa" er den største produsenten i området og her kan du smake på dråpene.

Reiser til Lagoa

Lagos

Lagos er en av de mest populære destinasjoner på hele Algarvekysten. Byen er historisk sett også den mest interessante kystbyen i regionen Algarve, hvilket skyldes forbindelsen til de store oppdagelsesreisene i det 14. og 15. århundret.

Reiser til Lagos

Loulé

Loulè er en tradisjonell portugisisk markedsby og en av de mest populære dagsutfluktsmålene i den sentrale delen av Algarve. Loule lokker med en sjarmerende bykjerne og et livlig marked med autentisk portugisisk atmosfære.

Reiser til Loulé

Monchique

Den lille landsbyen Monchique ligger i fjellene i Algarves bakland og er mest kjent for sitt kunsthåndverk, primært de karakteristiske sakseskamlene som opprinnelig stammer fra et romersk design. Byen ligger vakkert til i de grønne fjellene.

Reiser til Monchique

Monte Gordo

Den en gang så søvnige fiskerlandsbyen, Monte Gordo, ligger som den siste i en perlerekke av populære feriesteder ved stranden i det østlige Algarve. Byen er en klassisk aktiv og livlig ferieby med mange muligheter og fasiliteter til en aktiv ferie.

Reiser til Monte Gordo

Odiáxere

Odiàxere er en liten, vakker landsby som ligger på den nordvestlige bredden av Rio do Alvor på Algarvekysten. Byen er kjent for muslinger, som dyrkes i området og som deretter kan nytes på byens gode resturanter. De har også en strand som er lang, flat og god.

Reiser til Odiáxere

Olhao

Olhão er Algarves største fiskerihavn, med en attraktiv havnefront og sjarmerende gater i det gamle kvartalet. Byens spesielle mauriske arkitektur gir byen en nordafrikansk stemning og det er en fornøyelse å vandre rundt blant de gode fiskerestaurantene.

Reiser til Olhao

Porches

Porches er en liten by som ligger mellom Lagoa og Albufeira, og er kjent for noe av den vakreste keramikken på Algarvekysten. Porches keramikkfabrikk ble grunnlagt i 1968 for å gjenopplive et lokalt håndverk og bevare gamle tradisjonelle mønstre.

Reiser til Porches

Portimao

Portimão er en pen og moderne by. Her finner du nesten alt en feriereisende kan ønske seg. Stranden Praia da Rocha og det tilhørende nattelivet er innenfor din rekkevidde, men samtidig på såpass avstand at du får en mer autentisk, portugisisk ferieopplevelse.

Reiser til Portimao

Praia da Luz

Praia da Luz er et avslappet og rolig feriested, som egner seg perfekt til en ferie for par, enslige eller familier. Byen byr på en fantastisk strand, ruiner av romerske bad, lekker lokal gastronomi og gode muligheter for dagsutflukter.

Reiser til Praia da Luz

Praia da Rocha

Praia de Rocha er Algarves mest kjente og eldste reisemål. Byen har alt du kan drømme om for det perfekte strand- og badeopphold. En vakker strandpromenade, et kasino, en marina og et pulserende natteliv; listen over ting du kan oppleve er lang!

Reiser til Praia da Rocha

Quarteira

Quartiera var en av de opprinnelige feriebyene på kysten og har til den dag i dag sine trofaste gjester, spesielt portugisiske turister. Stranden som ligger utenfor Quartiera er en av de beste i det sentrale Algarve og beliggenheten er eminent.

Reiser til Quarteira

Quinta do Lago

Quinta do Lago er det sted man leser om i jet-set magasiner. Her er nesten alt: golfbaner, diskoteker, de aller beste restaurantene, strand og mye mer! Quinta Do Lago nyder godt av harmonien mellom menneske og natur.

Reiser til Quinta do Lago

Sagres

Sagres, på den ytterste spissen av Algarvekysten, byr på storslått natur, bestående av Atlanterhavets dramatiske bølger, tårnhøye klipper og vakre strender. Rett utenfor byen finner du Cabo São Vicente, det vestligste punktet på det europeiske fastland.

Reiser til Sagres

Vila do Bispo

Med den dramatiske kysten i bakgrunnen og innhyllet i den mystiske atmosfæren rundt Sagres ligger Vila do Bispo. Et sted hvor naturen, havet og historien smelter sammen og gir Vila do Bispo en unik karakter, som gjør byen et besøk verdt.

Reiser til Vila do Bispo

Vilamoura

På den skjønne Algarvekysten, med praktfulle strender som ligger som på en perlesnor, finner du det populære ferieområdet Vilamoura. Området tilbyr alt som du kan tenke deg til en perfekt sol- og badeferie og samtidig frister Vilamoura med noen fantastiske golfbaner.

Reiser til Vilamoura

Rask reiseguide for Algarve

Vi har samlet en rekke av de spørsmål vi ofte får fra gjester som skal planlegge en reise til Algarve i en liten reiseguide. I menyen finner du mye mer informasjon om reisemålet, severdigheter osv. 

Hvor ligger Algarve og hvor mange mennesker bor det der?

Algarve er Portugal sørligste region på det portugisiske fastland og strekker seg fra den sørligste delen av Tejo-dalen i nord, til den sørligste grensen til den iberiske halvøya i sør. Regionen har omkring 451 005 innbyggere, fordelt på 5 412 kvadratkilometer. Så skal man legge til noen av de gjennomsnittlig 7 millioner utenlandske turistene som hvert år besøker regionen, og som er med på å gjøre Algarve til den mest populære reisedestinasjonen i Portugal for utenlandske turister.

Hva kan du oppleve på Algarve?

Algarve har mange store attraksjoner, blant annet Ponte de Sagres, som sammen med Kap Skt. Vicente utgjør det sørvestlige punktet på det portugisiske fastlandet, Ria Formosa naturpark, som er ett av Europas største beskyttede lagune-områder, Ponta da Piedade, som er en av de vakreste klippeformasjonene i Portugal og er en av Algarvekystens mest populære severdigheter og Castelo de Silves som er ett av de best bevarte mauriske festningsverkene i Portugal.

Hvilket tidspunkt er det beste å reise til Algarve på?

Algarve har et fantastisk klima, med tørre varme somre og milde vintre. Særlig for oss nordboere er det forlokkende på en råkald vinterdag. Regionen er også ett av de stedene i Europa som har flest antall soltimer, hvilket gjør den til et godt reisemål hele året rundt. Hvis du vil unngå alt for mye varme, kan vårmånedene og høstmånedene anbefales.
Kan jeg fly direkte til Faro lufthavn i Algarve?

Ja, du kan fly direkte fra Oslo Lufthavn, eller med én mellomlanding fra de fleste andre norske flyplasser. Eller du kan jo kombinere med en reise til København. I skrivende stund flyr blant annet  Norwegian direkte til Faro, både sommer og vinter. I søkemotoren kan du alltid se de aktuelle flyrutene og avgangstider, både på direktefly og på gode forbindelser med mellomlanding.

Hvordan bestiller jeg reisen?

Det er enkelt. Du kan bestille reisen din til Algarve online, og du kan enten bestille en pakkereise inkl. fly, hotell og billeie eller transfer. Du kan også velge kun å booke hotelloppholdet ditt. Ønsker du en rundreise, så kan du bestille et skreddersydd reisetilbud etter dine ønsker og behov.

Planlegg reisen din i god tid!

Har du bruk for hjelp til å planlegge reisen din til Algarve, eller til et annet reisemål i Portugal, er du alltid velkommen til å kontakte oss.  Det er alltid en god ide å planlegge reisen i god tid, for delvis vil du normalt få de billigste prisene på hoteller og flybilletter og delvis så er mange av de hideaways du finner i programmet små hoteller som raskt blir utsolgt og spesielt hvis du skal reise i høysesongen som er i juli og august.

Vi tar forbehold for endringer i reiseguiden, for eksempel flyrutene. Har du tips til innhold i vår reiseguide, så skriv endelig til oss, så andre gjester kan få glede av dine erfaringer

Her har jeg samlet litt informasjon og fakta om Algarve, blant annet om klima og vær, geografi, befolkning og viktigste byer, hvis formål er å tjene som inspirasjon til din ferie i Algarve. Hvis du har lyst til å lese mer om regionen anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår som inneholder mange spennende artikler om hele Portugal. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Algarve er Portugals sørligste region på det portugisiske fastlandet og strekker seg fra den sørligste delen av Tejo-dalen i nord til den sørligste grensen av den iberiske halvøya i sør. 

Regionen har rundt 415 005 innbyggere fordelt på 5412 kvadratkilometer. I tillegg kommer altså de 7 millionene utlenlandske turistene som hvert år besøker regionen, og som er med på å gjøre Algarve til den mest populære reisedestinasjonen i Portugal for utenlandske turister. Når man legger til de rundt 3 millionene med portugisiske turister som hvert år besøker regionen blir Algarve besøkt av mer enn 10 millioner turister hvert år. 

Algarve har en sørvendt kyststrekning på hele 155 kilometer som oftest kalles Algarvekysten. Her finner du noen av Portugals beste strender, spektakulære klippeformasjoner og maleriske kalksteinshuler. Regionen huser også den 170 kvadratkilometer store naturparken Rio Formosa og Monchique-fjellene, som strekker seg opptil 902 m.o.h.

Regionen har 16 kommuner, kalt municipios. Disse municipios heter Faro, Lagos, Albufeira, Tavira, Silves, Alcoutim, Lagoa, Olhão, Vila Do Bispo, São Bras de Alportal, Loulé, Portimão, Castro Marim, Vila Real do Santo Antonio, Monchique og Aljezur.

Klima og vær

Algarve har et fantastisk klima med tørre, varme somre og milde vintre, noe som er spesielt forlokkende for oss nordmenn på en iskald og forblåst vinterdag. Regionen er også et av stedene i Europa med flest antall solskinnstimer. 

De varmeste månedene i Algarve er ikke overraskende juli og august med 24 grader i gjennomsnitt hver, tett ettefulgt av september med 23 grader. De kaldeste månedene i Algarve er januar og februar med gjennomsnittstemperaturer på henholdsvis 12 og 13 grader, tett etterfulgt av desember med 14 grader i gjennomsnitt. Men det føles ofte varmere enn temperaturene indikerer på grunn av den stekende solen. 

Når det gjelder antallet solskinnstimer er det ikke bare juli og august som ligger på topp - begge med gjennomsnittlig 12 solskinnsstimer per dag - men både mai og juni kan skimte med like mange solskinnstimer per dag. Disse fire sommermånedene er tett etterfulgt av september og april med 9 solskinnstimer i gjennomsnitt per dag, mens januar og februar tar tittelen som Algarves minst solrike måneder med 5 solskinnstimer i gjennomsnitt per dag. 

De varmeste månedene å bade eller svømme ved den berømte Algarvekysten er august og september med gjennomsnittlig 21 grader i vannet, tett etterfulgt av juli med 20 grader og oktober med 19. Men selv månedene med lavest havtemperatur, januar og februar, kan skryte av gjennomsnittstemperaturer på 14 grader, så det er ikke rart at Algarvekysten tiltrekker seg badegjester året rundt. 

Hvis du vil unngå nedbør på reisen din har du størst sannsynlighet for tørt vær i juni, juli, august og september, da det kun faller 10 mm nedbør i gjennomsnitt per måned. November og desember er på topp når det gjelder nedbør med gjennomsnittlig 100 mm hver, etterfulgt av oktober med 80 mm nedbør i gjennomsnitt. 

De viktigste byene

Faro

Faro ligger på den sørligste delen av det portugisiske fastlandet, og er Algarves hovedstad og regionens neststørste by med rundt 50 000 innbyggere. Det er også i Faro man finner regionens travleste flyplass med omtrent 5,6 millioner passasjerer i året. Flyplassen ligger ca. 4 kilometer vest for Faro by og har direkte flyvninger til Oslo Lufthavn Gardermoen med Norwegian.

Portimão

Portimão ligger på den vestlige delen av Algarvekysten, og er Algarves største by med rundt 55 600 innbyggere. Byen er spesielt kjent for sine mange sportsbegivenheter som finner sted på byens kyst, som strandfotball, kite-surfing og surfing. Byen er også kjent for å være et av punktene på ruten i det verdensberømte rallyet Dakar Rally. 

Olhão

Olhão ligger på den østlige delen av Algarvekysten og har rundt 15 000 innbyggere. Byen er blant annet kjent for sin rike historie og som fiskerisentrum. Den er også kjent for sin beliggenhet tett på den berømte naturparken Ria Formosa. 

Albufeira

Albufeira ligger sentralt på Algarvekysten og er en av kystlinjas mest populære byer, noe som forklarer hvorfor byens innbyggertall på rundt 20 000 innbyggere stiger dramatisk i sommerperioden, da innbyggertallet kan stige helt opp til 300 000 på grunn av de mange tilreisende turistene. Byen er spesielt kjent for sin lekre strand og kystlinje, samt sine gamle, historiske bydel med dens mange barer og restauranter. 

Tavira

Tavira ligger i det sørøstlige hjørnet av regionen og har omtrent 10 600 innbyggere. Byen er blant annet kjent for sin rike føniske, romerske og mauriske historie og den såkalte "romerske broen", som egentlig er maurisk og forbinder de to delene av byen. Byen er også kjent for sin nærhet til flere store golfresorter. 

Silves

Silves ligger på den sentral-vestlige delen av Algarvekysten, har rundt 11 000 innbyggere og er tidligere hovedstad for Algarveregionen. Byen er kjent for sin dramatiske historie som har bydd på både romerske, visigotiske og mauriske herredømmer, noe man fortsatt kan se spor av den dag i dag. 

Lagos

Lagos ligger i det sørvestlige hjørnet på Algarvekysten og har omtrent 22 000 innbyggere; et tall som også her stiger dramatisk om sommeren, slik det gjør i andre populære byer på Algarvekysten. Byen er kjent for sine fremragende surfemuligheter og andre vannsportsaktiviteter, og rommer en interessant historie som viktig trafikkpunkt under portugisernes oppdagelsesreiser på 1400-tallet, da Henrik Sjøfareren ofte bodde i byen. 

Lagoa

Lagoa ligger på den vestlige delen av Algarvekysten, har rundt 7250 innbyggere og er blant annet kjent for sin nærhet til noen av kystlinjas beste og mest berømte strender, deriblant Praia da Marinha som har blitt kåret til en av Europas 10 vakreste strender, og som ligger knappe 7,8 kilometer fra byen. 

Vila Real de Santo António

Vila Real de Santo António ligger i det østlige hjørnet på Algarvekysten og har omtrent 10 500 innbyggere. Byen er et viktig sentrum for handel og fiskeindustri på den østlige delen av Algarvekysten, men er også et yndet reisemål takket være de gode sandstrendene i området og nærheten til Spania. 

Populære hoteller i Algarve

Portugal, Algarve, Quinta do Lago
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Avstand til sentrum: ca. 5 km
  • Svømmebasseng
Portugal, Algarve
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Algarve, Carvoeiro
  • Nærmeste flyplass: 64 km
  • Nærmeste strand: ca. 800 m
  • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér