Reiser til Kraków

Er du er på utkikk etter en byferie med en perfekt blanding kultur, nattliv og sjarmerende omgivelser, er Kraków byen å besøke. I Polens tidligere kongelige hovedstad kan man her se historiske spor etter Andre verdenskrig. Tre inn på Europas største middelaldertorg, utforsk det kongelige Wawel-slottet og betrakt byens liv fra en stille kafè. Kveldene kan du bruke på kabaretbarer, teatre, klubber og resturanter. 

Med kalde vintre og varme somre skulle man kanskje tro at det er bestemte tidspunkter å besøke byen på, men Krakow er verdt besøket om den så er dekket av snø eller om solen stråler mellom kirkenes tårn. Kort sagt så er dette en by du kan besøke året rundt. 

Kraków er Polens neststørste by etter hovedstaden Warsawa, men med tanke på kultur kan Kraków i stor grad omtales som en hovedstad. Det er arkeologiske funn som tyder på at byen har eksistert siden 20.000 f.Kr. En herlig, lokal myte, tilsier at byen ble bygget på stedet hvor en drage ble nedkjempet. 

Velkommen til Kraków med Hideaways. Vi er spesialister på reiser, hvor du bor på nøye utvalgte hotell på din ferie. 

>> Les også våre tips til storbyferie i Krakow
>> Slik bestiller du en pakkereise til Polen med Hideaways

Les mer om Krakow

Severdigheter 

Jeg har her valgt ut noen få av de mange severdighetene som du har muligheten til å oppleve på din ferie i Kraków. Har du lyst til å lese mer om andre severdigheter i den gamle, polske storbyen, kan jeg anbefale å ta en titt på bloggen vår om reiser. Her kan du finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Wawel-slottet

Wawel-slottet ligger på Wawel-høyden i den historiske delen av Kraków. Den utgjør en av de største kulturelle og historiske severdighetene i Polen (sammen med Wawel-katedralen på samme sted) og ble utnevnt til verdensarv av UNESCO i 1978. 

Slottet er et av de største i Polen og representerer nesten alle europeiske, arkitektoniske stilarter fra middelalderen, renessansen og barokken. Det ble bygget på ordre fra kong Kasimir lll av Polen (regjerte fra 1333 til 1370) og utgjorde i flere hundre år hjemmet for de polske kongene. 

I 1930 ble det forvandlet til et kunstmuseum, og i dag rummer slottet hele ti avdelinger med forskjellige samlinger av kunst og historiske artefakter, blant dem en god samling av italienske renessansemalerier, trykkerier, skulpturer, tekstiler, gullsmedarbeid, rustninger, keramikk verker, porselen, møbler - og den største samlingen av osmanniske telt i Europa. 

Wawel-katedralen

Wawel-katedralen er, i likhet med Wawel-slottet, en del av Wawel-høyden som ligger på den vestlige bredden av elven Wisla (228 meter over havet). Høyden kalles ofte for "Polens Akropolis" på grunn av de mange unike, historiske bygninger. Både katedralen og slottet har fått enorm nasjonal betydning i polsk historie. 

Selve katedralen er en romersk-katolsk kirke i gotisk stil. Den er 900 år gammel, og har tradisjoneltsett tjent som kroningssted for de polske monarkene. Katedralen er også berømt for å være det stedet hvor Karol Wojtyla, som i 1978 ble Pave Johannes Paul ll, holdt sin første gudstjeneste den 2. november 1946 og senere ble innsatt som Krakóws hjelpebiskop. 

Wawel-katedralen har også vært det viktigste gravstedet for polske monarker siden det 14. århundre, noe som har ført til at katedralen er blitt betydelig utvidet gjennom historien i og med at kongene har tilført deres egen begravelseskapeller. 

Rynek Glówny

Krakóws hovedtorg, Rynek Glówny, er en av Europas største middelalderplasser og er blitt kalt Europas beste torg på grunn av dens kombinasjon av unike historie og livlig gateatmosfære. 

Torget, i dens nåværende utforming, stammer fra midten av det 13. århundre (1257), hvor byen ble gjenoppbygget etter at mongolerne hadde ødelagt byen i 1241. Rundt torget er det historiske byhus og kirker, mens torgets sentrum er dominert av en av de mest berømte bygningene i byen, Sukiennice, som betyr "Manufakturhandlernes hus". Dette var en gang et stort knutepunkt for internasjonal handel med eksotiske varer fra Østen i det 15. århundre. 

På den ene siden v Sukiennice ligger rådhustårnet (Wieza ratuszowa), og på den andre siden ligger kirken St. Adalbert fra det 10. århundre, samt Adam Mickiewicz Monumentet fra 1898, som er et av de mest populære møtestedene i byen. 

Les mer

Mat og drikke 

Jeg har her valgt ut et par av de kulinariske spesialitetene og de typiske rettene du kan smake på når du er på ferie i Kraków. God appetitt og god reise! 

Pierogi 

Pierogi, som også er kjent under navnet varenyky, er en av Polens mest populære nasjonalretter. Retten består av en deig med fyll, som er kokt i vann og ofte toppet med ristet løk. Fyllet kan bestå av poteter, surkål, hakket kjøtt, ost og frukt. 

Bortsett fra ristet løk serveres pierogi ofte med en topping bestående av smeltet smør eller creme fraiche, eller en kombinasjon av begge. 

Kotlet shabowy 

Kotlet schabowy er en annen typisk polsk rett som du kan finne mange steder i Kraków selv om den opprinnelig er en polsk variant av panert svinekjøtt i stil med wienerschnitzel, men i den polske versjonen laget med svinefilet eller svinekotelett. 

Retten serveres som regel med kokte poteter (eller potetmos), stekt sopp, kokte grønnsaker, forskjellige typer av salater eller coleslaw. 

Zrazy

En annen populær og tradisjonsrik polsk rett du kan innta i Kraków er retten zrazy, som tilsies å stamme helt tilbake til den polsk-litauiske realunionen (1569-1795)

Retten i sin klassiske form er laget av tynne skiver oksekjøtt, som er aromatisert med salt og pepper og fylt med grønnsaker, sopp, egg og poteter. Det fylte kjøttet rulles så sammen til en roulade og holdes sammen med tråd eller tannstikker. Etter å ha blitt stekt i olje i en kort periode, helles retten i en gryte med selleri, løk og forskjellige krydderier, hvor den stues ved en lav temperatur. 

Før retten serveres fjernes trådene eller tannstikkerne fra rouladen, som deretter toppes med creme fraiche eller mel. Den spises så med sausen som den ble stuet i og er normalt garnert med smuldret kasha. 

Typiske drikker i Kraków

Polen forbindes ofte med forskjellige alkoholiserte produkter; og det er sant at landet er rik på forskjellige tradisjonelle alkoholiske drikkevarer. Dette gjelder ikke i mindre grad Kraków. 

Blant de mange tradisjonelle alkoholistiske drikkevarene som du kan smake på i Kraków, er de mest vanlige mjød, øl, vodka og vin. Øl er med tiden blitt den mest populære drikken, ikke bare i Kraków, men i hele Polen. Mens vin, som produseres i forskjellige polske regioner, fortsatt henger litt etter. 

Vodka 

En spesiell status og berømmelse har den polske vodkaen, som ikke bare er populær i Polen, men også kjent i store deler av verden. Polsk vodka, som tradisjoneltsett er fremstilt av korn eller poteter, har med tiden fordrevet den tidligere utbredte mjøden. Til gjengjeld har øllen i de senere årene fordrevet vodkaen fra dens plass som den mest populære alkoholistiske drikken i Polen. Vodka var faktisk den mest populære alkoholistiske drikken i Polen inntil 1998, hvor øllen overtok denne statusen. 

Noen historiske kilder antyder at den første produksjonen av vodka fant sted i Polen allerede i det 8. århundre og ble mer utbredt i det 11. århundre. Verdens første skriftlige omtale av drikken og ordet "vodka" oppstrådte i dokumenter fra det historiske voivodskap Pfalz Sandomierz i Polen i 1405. 

Populære ikke-alkoholistiske drikker

Historisk sett var den mest utbredte alkoholfrie drikken blant mange polakker kvas (en drikke laget på mørkt brød), men i nyere tider er te tatt over plassen. Den kom til Polen kort tid etter at den var blitt fraktet til England fra India. Kaffe har vært utbredt i landet siden det 18. århundre. 

Andre typiske drikker som inntas av innbyggere i Kraków, er forskjellige melkeprodukter som f.eks. kjernemelk, melkekefir og syrnet melk, og forskjellige typer minneralvann og juice. Etter kommunismens fall i 1989 er mange merker av brusvann også blitt populært. 

Les mer

Reisemål i Polen

Finn reisen til Polen her

Informasjon om Kraków

Jeg har her samlet litt fakta og informasjon om Kraków, som blant annet byens geografi, befolkning, historie og klima, som forhåpentligvis kan tjene som inspirasjon til din ferie i den gamle, polske storbyen. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon, og det tas forbehold for faktuelle feil. 

Ønsker du å finne mer inspirasjon til din reise kan jeg anbefale deg å besøke bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle reisemålene våre. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning 

Kraków ligger i en dal ved foten av fjellkjeden Karpatene i den sørlige delen av Polen, relativt tett på grensen til hele tre land: Slovakia, Tsjekkia og Ukraina. Det er fem naturreservater i Kraków, og alle er blitt erklert som fredet på grunn av deres økologiske verdi. 

Byen har rundt 770.000 innbyggere, noe som utgjør rundt 2% av Polens befolkning. Men byens metropol tilsvarer mer enn 1.4 millioner innbyggere. 

Historie 

Kraków har vokst fra å være en liten steinalderbosettelse blant mange andre til i dag å være Polens neststørste by. Byen begynte sin moderne historie som en landsby på Wawelhøyden og ble allerede nevnt i forskjellige skrifter som et travelt handelssenter for den slaviske delen av Europa i år 965. 

Siden ble Kraków det akademiske, kulturelle og kunstneriske sentrum i Polen. Den var blant annet hovedstaden for kongeriket Polen fra 1038 til 1569; i den polsk-litauiske realunionen fra 1569 til 1596; i fristaten Kraków fra 1815 til 1846; i storhertugdømmet Kraków fra 1846 til 1918; og i Krakóws Voivodskap (er en geografisk administrasjonsenhet) fra det 14. århundre til 1998. 

Klima og vær

Kraków har et fuktig, kontinentalt klima, som er påvirket av byens beliggenhet langt inne i landet, som medfører betydelige temperaturforskjeller mellom årstidene. 

Den varmeste måneden i året er juli med gjennomsnittlig 19 grader, etterfulgt av august med 18 grader og juli med 17 grader. Januar er den kaldeste måneden i året med gjennomsnittlig minus 3 grader, etterfulgt av februar med minus 2 grader og desember med minus 1. 

Mest nedbør er det i juli med 69 mm i gjennomsnittet, etterfulgt av juni med 60 mm. Januar og februar har minst nedbør med gjennomsnittlig 24 mm, etterfulgt av desember med 27 mm. 

Mest sol er det i mai, juni og juli, hvor alle har i gjennomsnittet 7 solskinstimer om dagen. Desember har minst solskinstimer om dagen med kun 1 time. 

>> Les også om reiser til Gdansk
>> Se alle våre reiser til Polen

Populære hoteller i Krakow

Polen, Krakow
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Polen, Krakow
  • Nærmeste flyplass: 27 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Polen, Krakow
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Avstand til sentrum: ca. 3 m
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér