Reiser til Agadir 

Det er vanskelig å finne et bedre sted for en badeferie i Marokko enn Agadir. Kystbyens hovedattraksjon er den brede lyse sandstranden, som strekker seg over flere kilometer. Om det så er avslapning eller kvalitetstid med familien du er på utkikk etter så kan stranden ved Agadir denne den perfekte rammen for din ferie. 

Når du reiser til Agadir kan du bruke dagene på å svømme i det lune havet, lene deg tilbake i solstolen med en god bok eller eventuelt prøve kreftene på forskjellig type vannsport. Kveldene inviterer til spaserturer på den hyggelige strandpromonaden, La Corniche, mens du nyter solnedgangen over Atlanterhavet. Deretter kan du slå deg ned på resturanter og kafeer som ligger side om side med fristende menykart. 

Men en reise til Agadir byr også på mye mer enn bare avslappende strandliv i solen. Du har også et godt utgangspunkt for å dra på utflukter til noen av Marokkos mest interessante severdigheter. Oppe i de nærliggende Atlasfjellene kan du for eksempel oppleve livet i små landsbyer, hvor det nesten kan virke som om tiden har stoppet. Ta deg også gjerne god tid til å utforske selve Agadir, som selvom den er Marokkos mest moderne ferieby, har masse av sjel og stemning - ta for eksempel det lokale markedet, hvor det er rike muligheter for å prute på prisene og gjøre en god handel. 

Velkommen til Marokko med Hideaways! Vi er spesialister på reiser til Agadir hvor du bor på håndplukkede hotell på din ferie. 

>> Les også mer om reiser til Essaouira 
>> Les også mer om reiser til Marrakech 

 

Les mer om Agadir

Mat og drikke 

Agadir er en av verdens største leverandører av sardiner - og dette avspeiles i menyene på Agadirs resturanter, hvor grillet sardin og andre fiskeretter inntar en fremtredende plass. Men ut over de mange lekre fiskerettene, byr byen også på et valg av typiske marokkanske retter. Jeg har derfor her valgt ut et par av de kulinariske spesialitetene og klassikerne som du kan smake på mens du er på ferie i Agadir. God appetitt og god reise! 

Couscous

En av de mest populære og tradisjonelle rettene du kan smake på når du ferierer i Agadir, det er den nordafrikanske klassikeren couscous.

Couscous består av semulje servert med en gryterett av enten kjøtt eller grønnsaker. I den marokkanske versjonen av retten består grønnsakene normalt sett av gulrøtter, poteter og rotfrukter, mens kjøttet generelt sett består av kylling, lam eller får. 

Noen ganger serveres retten også som en slags dessert som kalles "stouff". I denne versjonen blir couscousen dampet flere ganger, inntil den er blitt luftig og blek i fargen. Den blir deretter overstrødd med mandler, kanel og sukker. Tradisjonelt serveres denne delikatessen med melk parfyrmert med appelsinblomstvann. Andre ganger serveres den med kjernemelk i en skål som en kald suppe til kveldsmaten. 

Pastilla 

En annen marokkansk klassiker som du har god mulighet til å smake i Agadir, det er retten pastilla, som har sitt navn fra det spanske ordet for pille eller liten kake, som refererer til rettens runde form. Retten er en terte fylt med kjøtt; tradisjonelt sett ungt duekjøtt, men i og med at det nå til dags kan være vanskelig å fremskaffe dueskjøtt, brukes det ofte kyllingkjøtt i stedet. I noen tilfeller brukes det også fisk eller innmat. 

Retten serveres som regel som en forrett, men i likhet med couscous kan pastilla også serveres som dessert. I disse tilfellene kalles pastilla for "jowhara" eller "pastilla med melk", noe som refererer til at den i denne versjonen er tilført en melkeaktig krem. Og i likhet med couscousen parfymeres den av og til med appelsinblomstvann. Denne dessertutgaven av retten stammer opprinnelig fra den nordlige byen Fez og er derfor mer utbredt der enn i de mer sørlige byene som Agadir. 

Harira 

Selv om Agadir generelt har et varmt klima, byr byen på flere gode supperetter. En av dem er Harira, som er en populær og tradisjonell suppe bestående av tomater, linser, ris, løk, urter, kikerter, egg, tadouira, olivenolje og litt kjøtt. 

Suppen spises normalt som forrett og er en yndet rett i ramadenen blandt de lokale, men kan inntas hele året rundt. 

Grønn te med mynte 

Den grønne te med mynte fra Marokko er kjent i hele verden med navn som "maurisk te", "marokkansk myntete" eller "Mahgreb-teen". Teen er normalt en sterk, kinesisk grønn te, som tilberedes sammen mede grønn mynte (som regel av svart mentha spicata, også kalt "nana"), sukker og kokende vann. Tebladene etterlates ofte i tekannen under inntak, noe som endrer smaken fra kopp til kopp; eller rettere sakt - fra glass til glass, i og med at i Agadir og Marokko, serveres te i glass. 

Den marokkanske mynteteen spiller en viktig rolle i Agadirs og Marokkos kultur, så hvis du vil forsøke å krype litt inn under huden på den marokkanske kulturen, da bør du avlegge et besøk på en av byens mange tebarer som er sentrum for byens liv. 

Av og til kan serveringer av teen ta en sermoniel form. Dette gjelder spesielt når den er forberedt til en gjest. Teen blir i disse tilfellene fremstilt av familiens overhodet og tilbys gjesten som et tegn på familiens gjestfrihet (det betraktes av samme grunn som uhøfelig å avvise invitasjonen fra gjestens side). Det serveres typisk minst tre glass te under en slik sermoni. 

Les mer

Severdigheter 

Jeg har her valg ut noen av de severdighetene som du kan oppleve på din reise i Agadir. Beskrivelsene er utelukkende ment som inspirasjon til din reise, og det taes forbehold mot faktuelle feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter, kan jeg anbefale deg å lese vår reiseblogg med inspirasjon. Her kan du finne spennende artikler om våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

La medina 

En av de største historiske severdighetene i Agadir er byens Medina-område. La Medina er et slags lite utendørs museum, som også rummer et hjem for håndverkere, boliger, et lite hotell og en eksotisk hage. 

Museet er bygget ved hjelp av tradisjonelle berberiske håndverksteknikker i 1992 etter en ide av den italienske kunstneren Coco Plizzi. Museet ligger i distriktet Ben Sergao, ca 4,5 km fra byens sentrum. 

Kasbah 

Når du reiser til Agadir skal du helt sikkert også oppleve en annen av Agadirs store historiske severdigheter, nemlig byens kasbah. Kasbahen ligger på en høy bakke, som opprinnelig utgjorde Agadirs eldste bydel, og har en enestående utsikt ut over Agadirbukten og byens havn. Da den ble bygget i 1572 var den en omfattende festning med en labyrint av snoende, livlige gater. Men så, etter det katastrofale jordskjelve i 1960 som la store deler av byen i ruiner, er det kun en gjenoppbygget mur som står igjen. 

Hvis du snakker med noen av de gamle innbyggerne i Agadir, vil en del av dem enda huske den berømte "mauriske kafè" i kasbahen og dens vakre panoramautsikt. På bakken under festningen er det inngravert en skrift på arabisk som sier "Gud, Land, Konge", som, i likhet med festningens mur, er opplyst om natten.  

Souk El Hak (marked)

Hvis du vil oppleve en av Agadirs største attraksjoner, må du reservere den ene eller begge morgenene i helgen din mens du ferier i byen. For hver lørdag og søndag morgen finner byens store marked sted på gaten Chaib Al Kamra Mohammed Ben Brahim, ca. tre kilometer fra byens sentrum. 

Markedet befinner seg bak seks meter høy mur, og herfra brer en nesten uopphørlig rekke av boder seg med alt hva enn det skulle være. Du kan finne landbruksprodukter fra Sous-sletten, alle slags sko, pelser, krydderier, tekstiler, tøy, kosmetikk, parfyme, håndvesker, kunsthåndverk, og mye, mye mer. Med sine 6000 boder (offisielle tall) er markede ikke bare byens, men hele regionens største marked. 

Å besøke souken er en stor kulturell opplevelse i seg selv; men for de som godt liker å prute om prisen, da er det også en god mulighet til å finne gode, lokale håndverksprodukter til lavere priser enn de du ellers vil finne i normale butikker. 

Les mer

Reisemål i Marokko

Finn reisen til Marokko her

Informasjon og fakta 

Jeg har her samlet litt fakta og informasjon om reisen til Agadir, som f.eks byens geografi, befolkning, historie og klima. Dette kan tjene som inspirasjon til din reise i den marokkanske perlen. Ønsker du å finne mer inspirasjon til reisen din, da kan jeg anbefale deg at du besøker reisebloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning 

Agadir ligger ut mot Atlanterhavet, like nord for det punktet hvor Suselven løper ut i havet. Byen ligger samtidig nær fjellkjeden Atlasfjellene, 508 km sør for Casablanca. 

Med sine rundt 430.000 innbyggere er Agadir den tiende-største by i Marokko. Den er hovedstad i Agadir Ida-U-Tanan prefekturert og i regionen Sus-Massa. 

Klima og vær

Agadirs beliggenhet ved Atlanterhavet gjør at klimaet er meget temperert med dagstemperaturer normalt sett mellom 15 og 26 grader i løpet av året. Av og til kan du også oppleve vind fra Sahara kalt Chergui-vinden, som i opp til fem dager kan øke temperaturen til over 40 grader; men det er ikke ofte dette skjer. 

De varmeste månedene i året er juli og august med gjennomsnitlig 26 grader, etterfulgt av juni og september med 23 grader i gjennomsnittet. Derimot er januar den kaldeste måneden med 15 grader, etterfulgt av desember og februar med 16 grader i gjennomsnittet. 

Flest soltimer får du i juni og juli med 12 timer om dagen, etterfulgt av mai, august og september med 11 soltimer om dagen i gjennomsnittet. De minst solrike månedene er januar, februar og november med henholdsvis 7, 8 og 9 soltimer om dagen. 

Den mest regnfulle måneden i året er desember med litt over 60 mm i gjennomsnittet, etterfulgt av januar med litt under 40 mm i gjennomsnittet. Sommermånedene juni, juli og august, samt begynnelsen på høstmåneden september har stort sett ikke noe nedbør. 

Transport

Det spanske busselskapet ALSA har siden 2010 stått for Agadirs bussforbindelser, mens en ny hovedvei mellom Casablanca og Agadir, bygget i samme året, har forbedret den regionale transporten med buss eller bil vesentlig. 

Agadir har en internasjonal flyplass, Al Massira Flyplass, som ligger 22 km fra byen. Flyplassen har flyvininger til en lang rekke europeiske destinasjoner. Det er flere flyselskap som har (sesongbestemte) flyvninger til Norge. 

Flyplassens samlede terminalområde er på 26.550 km2 og den forventede kapasiteten er på 3 millioner passasjerer i året. Det er et stort venterom på flyplassen som er oppdelt i to; et for nasjonale flyvninger (hvor det ikke er toll) og et annet for internasjonale flyvninger. 

Få mer informasjon om transport i Agadir på Wikimedia

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér