Reiser til Marokko

Marokko er et utrolig mangfoldig reisemål og det kan være vanskelig å oppsummere de mange godene i bare noen få ord. Mange forbinder fortsatt dette nordafrikanske kongedømmet mest med fargerike, labyrintiske basarer, gamle medinaer og slangetemmere. Men en reise til Marokko kan også by på mye mer og helt unike opplevelser. Det er derfor få steder som ligger så nært Europa, hvor du kan oppleve et tilsvarende fortreffelig møte mellom nytt og gammelt som på en reise til Marokko. 

Vil du på en klassisk kulturreise, kan du glede deg til å få deg en fascinerende kombinasjon av arabisk, fransk og afrikansk kultur og en perlerekke av interessante, historiske severdigheter i historiske byer som Fez, Rabat, Casablanca og Marrakech. Samtidig er Marokko for eksempel også et perfekt reisemål for deg som er på utkikk etter en annerledes, opplevelsesrik badeferie. Marokko byr dermed på tallrike moderne badebyer med kilometerlange sandstrender og alle de feriefasilitetene du kan forestille deg. 

Visste du også at Marokkos strender tiltrekker surfere fra hele verden? På samme måte reiser utallige golfspillere nå for tiden hit for å utnytte det behagelige, solfylte klimaet til å spille på flotte baner, når vinterværet i det nordlige Europa på ingen måter inviterer til utendørsaktiviteter. Har du god tid er det også opplagt å dra på en kombinasjonsreise til Marokko som kan by på store kulturelle opplevelser i autentisk Marokkansk stil og et avslappende strandliv i en av badebyene. Sist men ikke minst, vil du oppdage at Marokko er et attraktivt reisemål på grunn av det lave prisnivået som kan by på en ferie med flotte restaurantbesøk og en masse shopping. 

Velkommen til Marokko med Hideaways, vi er spesialister på reiser der du bor på nøye utvalgte hoteller under reisen. Du velger selv om du ønsker å bestille en full pakkereise som inkluderer fly og hotell og evt. billeie eller transport tur/retur fra flyplassen, eller om du selv vil arrangere reisen til Marokko og bare bestille hotellet ditt gjennom Hideaways. Du finner alltid oppdaterte priser og informasjon om flyselskaper som flyr til Marokko i søkemaskinen, her kan du også sammenlikne priser på reiser til Marokko. 

Les mer om Marokko

Severdigheter

Her har jeg utvalgt et par av de mange severdighetene du kan oppleve under ferien din i Marokko. Har du lyst til å lese mer om andre severdigheter i Marokko anbefaler jeg deg å lese bloggen vår med spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Jemma el-Fnaa

En av de mest berømte og populære markedsplassene i Marokko er Jemma el-Fnaa som ligger i Marrakech gamle bydel (kalt medina). 

Markedsplassen skifter karakter, alt etter hvilke tidspunkt på døgnet du besøker det. Tidlig på dagen er den først og fremst fylt med boder som selger appelsinsaft, tradisjonelle vannflasker av lær og messing; og på dette tidspunktet består underholdningen på torget som regel av slangetemmere og unge mennesker som viser frem aper. 

Senere på dagen inntas torget og markedsplassen av dansere, historiefortellere (som forteller historier på berbisk eller arabisk til et lokalt publikum), tryllekunstnere og selgere av tradisjonelle legemidler. 

Når mørket faller på, fylles markedsplassen med matboder, samtidig som at antallet besøkende og handlende på plassen stiger markant. 

Majorelle-hagen 

Majorelle-hagen, som også ligger i Marrakech i den sørvestlige delen av Marokko, er en botanisk hage, som ble utformet av den franske orientalske kunstneren Jacques Majorelle over nesten førti år fra 1923. 

Hagen rommer en kubistisk villa designet av den franske arkitekten Paul Sinoir i 1930-årene. Villaen var bebodd av Majorelle og hans kone fra 1923 intill de skilte seg på 1950-tallet. På 1980-tallet ble eiendommen kjøpt av motedesignerne Yves Saint-Laurent og Pierre Bergé som siden har satt i gang en renovasjon av bygningen. 

I dag er hagen og villaen åpnet for publikum. Villaen huser det islamske kunstmuseet i Marrakech, Berber-museet og har nylig i tillegg åpnet Musee Yves Saint Laurent. 

Todgha-kløften

En av Marokkos største naturattraksjoner er Todgha-kløften som ligger i den østlige delen av Atlasfjellene, nær byen Tinerhir.  De dype dal-kløftene, som ble gravd ut over flere tusen år av de to elvene Todgha og Dades, strekker seg hele 40 kilometer gjennom fjellene og når visse steder en høyde på opp til 400 meter. 

Området er ikke lenger så utilgjengelig som det en gang var, ettersom det nå går en velholdt asfaltvei fra dalen og opp til juvet. Mens det i regntiden kan være stor vannføring i dalen, vil det i tørkesesongen bare være et lite vannutløp i bunden av kløften (husk også alltid å sjekke vær-forholdene for om det vil regne kraftig, før du avlegger et besøk). 

De siste 600 meterne av kløften er spesielt spektakulære. Her vi du møte passasjer som bare når 10 meter i bredden mellom klippeveggene, som reiser seg hele 160 meter i høyden. 

Hassan II-Moskéen 

Hassan II-Moskéen  som ligger i Casablanca, er den største moskéen i Marokko, den nest største i Afrika og den femte-største i verden. Den har dessuten verdens høyeste minaret på 210 meter med en laser på toppen, som vender mot Mekka. 

Moskéen, som ble påbegynt i 1986, men først stod ferdig i 1993, står på en projeksjon som vender seg ut mot Atlanterhavet; bedende kan be over havet, men det er ikke et glassgulv med utsikt over havet. Det er plass til totalt 25 000 bedende inne i moskéhallen og ytterligere 80 000 utenfor moskéen. 

Utover Moskéen er det en amdrasa (islamsk skole), et hammam (badehus), et museum for marokkansk historie, noen konferanselokaler og et veldig stort bibliotek tilknyttet moskéen, som sies å være det mest omfattende i den islamske verden. 

Les mer

Mat og drikke 

Det marokkanske kjøkkenet har blitt påvirket av de forskjellige kulturene som området har vært i kontakt med opp gjennom historien, som det arabiske, berberske og andalusiske kjøkken, samt det mangfoldige middelhavs-kjøkkenet. Her har jeg utvalgt et par av de kulinariske spesialitetene og typiske retter som du kan smake på når du er på ferie i Marokko. God appetitt og god reise!

Couscous

Couscous er Marokkos mest kjente og populære rett som består av semule (den hardeste og innerste delen av hvetekjernen), som tradisjonelt serveres sammen med kjøtt eller grønnsaker (som helles ut over den). 

I den tradisjonelle metoden for fremstilling av couscous møtes grupper av kvinner for å lage retten over flere dager, før den blir tørket og brukt i flere måneder. I moderne tid har couscous-produksjonen blitt maskinisert og produktet selges på markeder over hele verden. 

Pastilla

En annen av Marokkos typiske retter er terten med det spanske tilnavnet "pastilla", som menes å være importert til Marokko fra Andalucia i Sør-Spania. Ordet "pastilla" kommer fra det spansket brødet med samme navn og betyr pille eller "lille deigbrød" på moderne spansk; det er naturligvis den andre betydningen av ordet som er relevant her. 

Fyllet i terten består tradisjonelt av ungt duekjøtt, men da den slags kjøtt ofte er vanskelig å få tak i, bruker mange marokkanere i stedet ristet kylling; det er også mulig å bruke fisk - eller rester fra slakteren - som fyll. 

Pastilla serveres normalt som en forrett i begynnelsen av særlige måltider. 

Harira

Harira er en tradisjonell marokkansk suppe som er spesielt populær som forrett, men den spises også som et lett mellommåltid. Den serveres for det meste under ramadan, selv om den også lages året rundt.

Suppen består av tadouira (en blanding laget av mel, vann og noen gangen tynn tomatpasta som tilsettes mot slutten av harira-tilberedningen), tomater og tomatkonsentrat, linser, kikerter, løk, ris, egg, urter (selleri, persille og koriander), krydder (hovedsakelig safran, ingefær og pepper), en smule kjøtt (oksekjøtt, lam eller kylling) og en skjefull - eller to - olivenolje. 

Det er vanlig mange steder i Marokko å servere suppen sammen med hardkokte egg (som er saltet og tilsatt spisskummen), dadler, fiken og andre tørkede frukter, samt tradisjonelle hjemmelaget spesialbrød eller crepe. 

Marokkansk mynte-te

Marokkansk mynte-te er en grønn te - tilberedt sammen med grønne mynte-blader og sukker - som er blitt et slags varemerke for Marokkos te-kultur og sosiale liv. Teen har også spredt seg til mange andre land, ikke minst til de tidligere maurisk-besatte områdene, slik som Andalucia i Sør-Spania, hvor teen ofte går under navnet "maurisk te". 

Teen består av en blanding av importerte ingredienser (te fra Kina og som regel også importert sukker) og lokale ingredienser (frisk mynte). 

Mynte-te er ikke bare en drikk, men selve sentrum for sosiale relasjoner i Marokko. Serveringen har ofte en seremoniell form, spesielt når man f.eks. tar imot en gjest i familien. Teen tilberedes tradisjonelt av familiens overhode og tilbys som et tegn på gjestfrihet. Det serveres typisk minst tre glass te og det ansees som uhøflig å takke nei, da det svarer til å avvise vertens gjestfrihet. 

 

Les mer

Reisemål , Marokko

Agadir

Kystbyen Agadirs største attraksjon er den brede lyse sandstranden som strekker seg over flere kilometer. Om du søker etter avslapning eller kvalitetstid med familien så er stranden ved Agadir den perfekte rammen på ferien.

Reiser til Agadir

Essaouira

Til tross for de brede sandstrendene, som tiltrekker surfere fra hele verden, tilbyr Essaouira fremdeles rikelig med tradisjonell kultur og har klart å bevare mye av sin opprinnelige karakter. Denne vakre kystbyen er en av Marokkos mest avslappede destinasjoner, hvor du automatisk kobler av helt.

Reiser til Essaouira

Marrakech

Besøk Marrakech og opplev byens fascinerende blanding av gammelt og nytt. Utforsk markedene, palassene og de smale gatene i den gamle festningsbyen, før du rykker videre til gallerier, barer og restauranter nede i den nye bydelen.

Reiser til Marrakech

Informasjon og fakta

Jeg har samlet noe fakta og litt informasjon om Marokko, om landets geografi, befolkning, religion og klima og vær, som kan være til inspirasjon når du planlegger ferien din til det nordafrikanske landet. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon og det tas forbehold om faktuelle feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til reisen din, anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, der du finner flere spennende artikler om alle reisemålene våre. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning

Marokko har en befolkning på omtrent 36 millioner innbyggere, hvorav 99% er arabisk-berbere, mens de resterende 1% består av andre etniske grupper. Det anslås at mellom 40 - 80% av marokkanerne har berbisk opprinnelse. Det er omtrent 90 000 innvandrere i landet, størstedelen av fransk opprinnelse. 

På 446.550 km2 er landet det 57. største i verden, mens Norge er nummer 67. Marokkos hovedstad er Rabat, men den største byen er den viktige og sagnomsuste havnebyen Casablanca. Andre marokkanske byer som har en befolkning på over 500 000 innbyggere er Fes, Marrakesh, Meknes, Salé og Tanger. 

Marokko har som ett av bare tre land i verden, kyst både ved Atlanterhavet og Middelhavet (de to andre er Frankrike og Spania). Landet er omgitt av Spania mot nord (avgrenset av de tre små spansk-kontrollerte enklavene Ceuta, Melilla, og Penon de Vélez de la Gomera), Algeria mot øst og Vest-Sahara mot syd.

En stor del av Marokko er et kupert fjellandskap. Landet er dominert av to store fjellkjeder; Atlasfjellene, som hovedsakelig ligger i den sentrale og sydlige delen av landet, og Rif-fjellene, som ligger i den nordlige delen av landet. Begge fjellkjedene er normalt bebodd av Berber-stammer. 

Religion

99% av den marokkanske befolkningen er muslimer, mens de resterende gruppene tilhører jødisk eller kristen bakgrunn. Den største gruppen muslimer, ca. 70%,  er sunnimuslimer, mens muslimer uten et spesifikt tilhøresforhold  utgjør den nest største gruppen på 30%. 

Det er anslått at 3 0000 til 800 er shia-muslimer i Marokko, og av de er de fleste innvandrere fra Libanon eller Irak, mens under 1% av befolkningen er kristne. Det kristne samfunnet består av ca. 40 000 praktiserende, men tallet er usikkert da de fleste kristne i Marokko frykter overvåkning av regjeringen og overgrep fra muslimer og derfor ikke møter opp til gudstjenester.

Marokko hadde hele 265 000 jøder i 1948, men har bare 2500 jøder i dag. 

Klima og vær

Marokko har en rekke forskjellige klimatyper som spenner seg fra forskjellige typer middelhavsklima til kontinentalt og alpine klima, alt etter hvor i landet du befinner deg. En god regel er å ta med klær til en varm europeisk tur, så du er forberedt på det meste, spesielt om du reiser om vinteren. 

Middelhavsklimaet finner du spesielt i de høye områdene i den nordlige delen av landet, hvor sommeren er varm, mens vinteren er kald og noen ganger når helt ned til frysepunktet. Somerne er generelt veldig varme til moderat varme, mens vinteren generelt er mild og våt.

Det kontinentale klimaet finner du spesielt i de fjellrike regionene i de sentrale eller nordlige delene av landet. Her kan somrene være veldig varme, mens vinteren er kald og noen ganger når under frysepunktet. Det snør ofte i denne delen av landet. Du finner blant annet denne klimatypen i byer som Khenifra, Imilchil, Midelt og Azilal.

Det alpine klima finnes i noen deler av Atlasfjellene og her er somrene veldig varme og moderat varme, og vinteren er lang og kald i forhold til andre steder i landet og ofte får du mye mer snø. Du vil også finne skisportsteder i disse områdene, som Oukaimeden og Mischliefen.

Steppeklimaet finner du hovedsakelig i den sørlige delen av landet og i noen deler av den østlige delen av landet, der nedbøren er lavere enn ellers. Byers om karakteriseres av dette klimaet er blant annet  Agadir, Marrakesh og Oujda.

Populære hoteller i Marokko

Marokko, Marrakech
  • Nærmeste flyplass: 9 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Marokko, Essaouira
  • Nærmeste flyplass: 179 km
  • Nærmeste strand: ca. 750 m
  • Svømmebasseng
Marokko, Agadir
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Nærmeste strand: ca. 600 m
  • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér