Reiser til Malta

Det er alltid spennende å bli kjent med et nytt land for første gang. Nysgjerrigheten går automatisk i høygir takket være forventningene til hva som venter deg. Hvordan er lokalbefolkningen og kulturen, hvordan er været og sist, men ikke minst - hvordan er maten? Med disse spørsmålene i bakhodet reiser jeg til Malta og gleder meg til å endelig møte øya jeg har hørt så mye om. 

Hideaways er spesialister på reiser til Malta der du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus på din ferie. Velkommen til Malta med Hideaways! 

En velkomst jeg sent vil glemme

I ankomsthallen skal jeg møte Josephine, som er lokalguide på Malta, og hun spotter meg lynraskt. Blant de mange malteserne i ankomsthallen som alle har et flott, gyllent skjær, skiller jeg meg ut med mine lyse, nordlige farger. "Hjertelig velkommen, Marie. Har du hatt en behagelig reise? Vi har gledet oss sånn til å hilse på deg..." og med det førsteinntrykket er jeg klar for å innta Malta. 

Josephine har fått følge av Ronnie, som de kommende dagene skal føre oss trygt fra A til B, og det viser seg at Ronnie ikke bare er en strålende god sjåfør, men har også både en gentlemans manerer og en god porsjon humoristisk sans. Ronnie er en eldre herre, og fødsesldatoen på førerkortet viser at det ikke er lenge til han runder 70. Han har det best når han befinner seg bak rattet, så ordet "pensjonist" er fremmed for han. Det fine er at Ronnie ikke er et enestående tilfelle når det gjelder arbeidsglede og moral her til lands - det virker som det er regelen og ikke unntaket. Malteserne er et lite land med en flittig befolkning. 

Elskverdighet er en del av den maltesiske mentalitet

Ut fra øyas størrelse er Malta en av verdens tettest befolkede områder med over 400 000 innbyggere, men ikke la dette skremme deg. For malteserne er svært barmhjertige og gjestfrie - jeg spurte for eksempel en bakemester i byen Mdina, som hadde en flott utstilling med sukkersøte fristelser, om jeg kunne ta et bilde av ham og bakverkene hans. Til dette svarte han: "Gjerne! Men kun hvis du lover meg å ta med en kake hjem til kaffen som en hilsen fra bakeriet". Jeg aksepterte "handelen" og da jeg tittet ned i posen lå det ikke bare én, men hele tre (veldig velsmakende) kaker. 

Øst møter vest - en kulturarv av dimensjoner

Knip deg selv i armen, for det er vanskelig å tro dine egne øyne når du ser hvor mye Malta har å by på av kulturelle innslag og historiske sus til vanns og ikke minst på land. Allerede da jeg kjører ut av flyplassområdet med Ronnie og Josephine står opplevelsene i kø - så langt øyet ser troner utallige utsmykkede kirkekupler og festninger bygget i nærmest selvlysende kalkstein. Er dette Valletta?! Utfra de imponerende bygningene er det ikke mye som indikerer at jeg har landet i en europeisk tidssone, for jeg føler heller jeg befinner med i en godt bevart by i Midtøsten. 

I tillegg er det maltesiske språket noe helt eget, og til tross for den korte avstanden til Sicilia kan det ikke sammenliknes med italiensk. Josephine forteller meg at den dag i dag er Malta fremdeles preget av arabernes inntog for mange hundre år siden. Jeg er imponert! Så nært, men likevel så fjernt. 

Uansett om du er interessert i kulturhistorie eller ikke bør du unne deg å se filmen om Malta i "The Malta Experience" i Valletta. Den varer kun i 40 minutter, men jeg lover deg at den er verdt hvert sekund. I tillegg til det mauriske preget har landet også fått tydelige europeiske spor. Frem til 1974 tilhørte Malta Storbritannias koloniimperium, noe som er grunnen til at engelsk er sidestilt med maltesisk, og at man kjører på venstre side av veien. Malta (og Gozo) er en eventyrlig blanding av Østens mystikk og Vestens moderne levesett. 

Lillebror Gozo

Som sagt tar ikke Malta stor plass i Middelhavet, og du kan faktisk rekke rundt hele øya på ferien din uten at det blir stress, men samtidig er det så mange severdigheter og høydepunkter at du fint kan bli lenger. Vi i Hideaways har latt oss forføre av Maltas lillebror, Gozo. En selvstendig øy som ligger et steinkast fra Maltas nordkyst, og navlestrengen mellom de to øyene er den lille fergen som frakter både lokale og utenlandske gjester frem og tilbake som en flittig, liten ping-pong-ball. Turen tar kun 15-20 minutter og en returbillett uten bil kan kjøpes for den nette sum av 40 NOK. 

Jeg falt pladask for Gozos fruktbare landskap og lokale sjarm, da turismen enda ikke har fått skikkelig fotfeste her. Uansett hvor du befinner deg har du havet like ved som en perfekt kontrast til øyas grønne og kalksteinsfargede landbruksjord. Jeg kan varmt anbefale Gozo til deg som vil ha en ferie i avslappende og rolige omgivelser med albuerom til familien og romantikk for paret, og svært god kvalitet for pengene. 

Da de to søskenøyene ligger så tett på hverandre kan du fint kombinere Malta og Gozo i en og samme ferie, og under Severdigheter her på siden kan du lese mye mer om mulighetene for å skru sammen en innholdsrik reise med vekt på enten avslapning, kultur eller aktivitet. 

Et velsmakende middelhavskjøkken med lokal vinproduksjon

Både Gozo og Malta har tradisjon for å tilberede god, solid kost - begge øyene mestrer faktisk å lage et velsmakende bondebrød med en sprø og fin skorpe. Men det er ikke bare bakverk de mestrer! Nasjonalretten er en slags stuing med kanin som nytes med et glass lokalprodusert vin. 

Begge øyene har et mikroklima som gir optimale betingelser for dyrking av diverse internasjonale druer. Dessverre eksporteres ikke så mye av vinen til utlandet da øyboerne gjerne vil drikke den selv - noe jeg ikke kan klandre dem for. Men da har jeg i det minste enda en god grunn til å reise tilbake snart, for Malta og Gozo har så mye å by på at din første ferie her kan betegnes som en smaksprøve. 

Kultur, historie og lokal gastronomi er svært tilstede på Malta og Gozo - så her er det bare å smake på litt av det beste fra alle verdenshjørnene! 

Les mer om Malta

Video fra Malta

I denne videoen kan du hente litt inspirasjon til din neste reise til Malta. Her ser du blant annet litt av mangfoldet av opplevelser som øya byr på.

 

Severdigheter

Her har jeg plukket ut noen få av de mange severdighetene som du kan oppleve på din ferie på Malta. Dersom du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på Malta anbefaler jeg deg å lese vår reiseblogg, der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god tur! 

Valletta

Gamlebyen i Maltas hovedstad Valletta, også kjent som Il-Belt, rommer en av de mest konsentrerte samlingene av historiske bygninger i verden, da bydelen er samlet på mindre enn 1 kvadratkilometer. De mange historiske bygningene og de mange arkitektoniske stilartene - barokk, neoklassisime og modernisme - har bidratt til at byen fikk en velfortjent plass på UNESCOs liste over verdensarv i 1980. 

Byen rommer blant annet palasset Auberge de Castille et Leon, katedralen Kon-Katidral ta’ San Gwann (Skt. Johannes´ Co-Katedral) og det nasjonale kunstmuseet (National Museum of Fine Arts).

Mdina

Mdina, også kalt Città Vecchia eller "Den stille byen", var tidligere Maltas hovedstad og er i dag en liten middelalderby med kun 253 innbyggere, omkranset av en historisk bymur. 

Byen huser unike spor etter de forskjellige folkeslagene og kulturene som opp gjennom tidene har erobret, bygget og bebodd øya; fønikere, romere, maurere og normannere. Det var normannerne (som opprinnelig hadde skandinavisk opprinnelse) som bygget de defensive festningene i byen og utstyrte den med en vollgrav etter deres erobring av byen i 1091. 

Det var blant annet disse forsvarsverkene og vollgraven som var med på å skille byen fra den nærliggende byen Rabat, som i dag har rundt 11 000 innbyggere.

Blant Mdinas mange spennende severdigheter finner vi St. Pauls Katedral, Vilhena-palasset, Palazzo Gatto Murina, Palazzo Santa Sophia og Naturhistorisk Museum. 

Gozo

Gozo er den neststørste av Maltas tre bebodde øyer og rommer hovedparten av Maltas landbrukssektor da den er frodigere enn hovedøya Malta. Gozo står for hele 60% av Maltas landbruksproduksjon til tross for øyas beskjedne 67 kvadratkilometer (sammenliknet med Maltas 316 kvadratkilometer). 

Men det er øyas status som et av Middelhavets beste steder for dykking og vannsport, dens kuperte, sjarmerende landskaper, dens geologiske skatter - som det berømte Azur-vinduet (Tieqa Zerqa, som nylig dessverre kollapset, men som har blitt foreviget i TV-serien Game of Thrones) - og dens unike historiske bygninger, som hvert år tiltrekker tusenvis av turister fra nær og fjern. 

Noen av de mest kjente historiske severdighetene på øya er det prehistoriske tempelet,Ggantija, som utgjør en del av Maltas megalittiske templer; kåret til verdensarv av UNESCO og regnet som det nesteldste frittstående religiøse bygget i verden (kun overgått av Göebkli Tepe-komplekset i Tyrkia). 

Tempelet er ifølge arkeologene mer enn 5500 år gammelt og dermed eldre enn pyramidene i Egypt (konstruert 2630 f.Kr. - 2611 f.Kr.). 

De megalittiske templene

I tillegg til det megalittiske tempelet på Gozo er Malta i besittelse av fem andre megalittiske tempel-kompleksene som alle ligger på hovedøya Malta; Hagar Qim, Mnajdra, Ta'H Hagrat-tempelene, Skorba-templene og Tarxien-templene. 

Templene ble bygget i perioden 3600 f.Kr. til 700 f.Kr. med de eldste templene som ligger på Gozo (og er beskrevet ovenfor). Templene som sist ble brukt av malteserne var Tarxien-templene som ligger på den sørøstlige delen av øya, som var i bruk frem til 2500 f.Kr. 

Det antas at templene hadde en rituell og religiøs betydning, blant annet i forbindelse med offerhandlinger av dyr, men det hersker fremdeles store diskusjoner om nøyaktig hva templene ble brukt til. 

Den Blå Lagune

Den Blå Lagune - som på maltesisk bærer navnet Bein il-Kmiemen (som betyr "mellom Cominoene") - er en av Maltas største turistattraksjoner, berømt for dens turkisblå vann, dens billedskjønne bukt (med tilhørende hvit sandstrand) og dens mange spennende muligheter for svømmere, snorklere og dykkere. 

Lagunen ligger mellom den lille øya Comino og den tilstøtende - og enda mindre - øya Cominotto (derav navnet på lagunen, "mellom Cominoene"), som ligger nord for Malta og sør for Gozo. 

Les mer

Mat og drikke

Malta har en spennende og eklektisk gastronomi som er påvirket av landets beliggenhet i Middelhavet og den mangfoldige kulturelle påvirkningen som øyene har blitt utsatt for opp gjennom historien fra andre folkeslag, som fønikere, grekere, romere, sicilianere, maurere, (spanske) habsburgere, normannere, franskmenn og briter. 

Forbindeser til Den Nye Verden

Gjennom øyas forbindelser til Johanniterordenen (også kalt Malteserordenen), som fikk tildelt Malta som len i år 1500 av den tysk-romerske keiseren, ble øya også et av de første stedene i den "Gamle Verden" som fikk smaksprøver på noen av de mange nye varene og matproduktene som strømmet ut av Den Nye Verden til Europa. Det sies til og med at Malta var et av de første landene i Europa som importerte sjokolade etter at det var ankommet Spania med de spanske erobrerne og oppdagelsesreisende.  

Spesialiteter og typiske retter

Nedenfor har jeg valgt ut et par av de kulinariske spesialitetene og typiske rettene som du kan smake på når du er på ferie på Malta. God appetitt og god tur! 

Bigilla

Bigilla er en enkel og tradisjonell maltesisk rett som spises som forrett eller snacks. Den består av moste bønner av sorten ful ta' Girba og serveres som oftest med brød og andre forretter som pølse og salat. 

Bebbux

En annen tradisjonell maltesisk forrett er bebbux, som muligens kom til øya med franskmennene da den i sine forskjellige varianter er en tradisjonell og ikonisk del av det franske kjøkkenet. 

Retten består av snegler av arten petit gris, som har simret i rødvin, mynte og basilikum. Deretter kokes sneglene og serveres i sneglehusene. 

Imqarrun

Imqarrun er en maltesisk utgave av retten macaroni casserole, som består av makaroni, bolognese-kjøttsaus og egg. I andre versjoner av retten kan man tilføye kyllinlever, hardkokte egg, erter og bacon. 

Oppå makaronien strøs det vanligvis et lag revet ost eller besciamella (béchamel) som smelter under steking og er med på å binde pastaen. 

Timpana

Timpana er en annen populær makaroni-rett som opprinnelig stammer fra Hellas, men har vunnet innpass i mange mediterranske kjøkken, deriblant det maltesiske.

Retten består av kokt makaroni blandet med tomatsaus som inneholder hakket eller revet oksekjøtt samt rå egg og revet ost. Noen ganger tilsettes også hardkokte egg (som i imqarrun-retten). Makaronien steker til slutt med lokk på. 

Zalzett tal-Malti

Zalzett tal-Malti er en typisk maltesisk pølse som består av svinekjøtt, havsalt, sort pepper, korianderfrø og persille. Den er kort og tykk, og kan spises grillet, stekt, kokt, dampet eller til og med rå når den er fersk. 

Det finnes også en bbq-versjon av pølsen som har samme ingredienser, men tynnere skinn og mindre salt. 

Klamar mimli

Fiskeretter er naturligvis en viktig del av det maltesiske kjøkkenet med tanke på øyas ypperlige beliggenhet midt i Middelhavet. Og blant disse fiskerettene er blekksprut en av delikatessene som nyter størst popularitet. 

En av de meste populære blekksprut-rettene er klamar mimli, som består av blekksprut fylt med ris, brødsmuler, persille, hvitløk og kapers, før den stues forsiktig i rødvin. 

Gbejna

Gbejna er en tradisjonell maltesisk ost fremstilt av fåre- eller geitemelk, salt og osteløpe. Vanligvis kommer geitemelken til osten fra øya Malta, mens fåremelken kommer fra naboøya Gozo.

Osten finnes i forskjellige varianter, som frisk (friski eller tal-llma), soltørket (moxxa, bajda eller t'Ghawdex), saltet (mahsula) eller krydret (tal-bzar), og inngår ofte som et viktig element i andre maltesiske retter som suppe, pasta eller fyll på pizza. 

Zeppoli

Zeppoli er en slags smultrin som vanligvis er dekket av et lag med melis, og kan være fylt med vaniljekrem, gelé, vaniljesaus eller en blanding av smør og honning. 

Den stammer formodentlig fra det italienske fastlandet (med navnet zeppole), der den fremdeles er svært populær, spesielt i det romerske og napolitanske dessertkjøkkenet, men den har med tiden også spredt seg til Sør-Italia, Sardinia og Malta. 

På Malta spises zeppoli gjerne i den katolske fasteperioden, som innledes onsdag (askeonsdag) i den syvende uken før 1. påskedag, litt i samme stil som man i protestantisk tradisjon opprinnelig spiste fastelavensboller i dagene opp mot askeonsdag. Denne typen "faste-zeppoli" kaller vanligvis for sfinge på maltesisk. 

Les mer

Reisemål på Malta

St. Julians

Det tidigare fiskeläget St. Julian's är idag ett av Maltas ledande resmål. Det beror inte minst på dess läge nära den spännande huvudstaden Valletta, utan även på grund av dess stränder, fina urval av restauranger samt inte minst stadens rika nöjesliv.

Reiser til St. Julians

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt informasjon og fakta om Malta, som landets geografi, befolkning, klima og historie, som kan tjene som inspirasjon til din ferie på Malta. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god tur! 

Geografi og befolkning

Malta ligger i den sør-sentrale delen av Middelhavet, 93 kilometer sør for Sicilia og 300 kilometer nord for Afrika, og er en øygruppe bestående hovedsakelig av kalkstein. Det er et relativt lavt land med sletter, bakker og terrasse-jordbruk. Det høyeste punktet, Ta' Zuta, er 253 m.o.h. Øyas 196 kilometer lange kystlinje byr på utallige bukter. 

Blant øygruppas mange øyer er de kun de tre største - Malta, Gozo og Comino - som er bebodde. Det bor til sammen omtrent 424 000 mennesker på disse tre øyene, som til sammen er litt mindre i areal enn Trondheim, noe som gjør Malta til et av de tettest befolkede landene i verden. 

Klima og vær

Malta har et hovedsakelig mediterrant klima med varme, tørre somre og meget milde, men mer regnfulle vintre. Men både temperaturer og nedbørsforhold avhenger av hvor på øya du befinner deg, f.eks. om du befinner deg tett på kysten eller inne på den sentrale delen av øya. På grunn av den meget høye generelle middeltemperaturen for hele året på 23 grader på dagen og 16 grader om natten (en av de høyeste i Europa) har Maltas klima flere ganger blitt kåret til verdens beste klima - f.eks. av magasinet International Living. 

Den varmeste måneden i året på Malta er august med 27,7 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av juli med 27,2 grader, mens den kaldeste måneden er februar med 13 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av januar med 13,2 grader i gjennomsnitt. 

Historie

Malta har vært bebodd siden folk fra Sicilia kom til øya 5200 år før vår tidsregning. Disse første malteserne bodde antakelig i huler og levde av fisking, landbruk og jakt (sistnevnte i mindre grad). Fra rundt år 3600 før vår tidsregning - i den såkalte tempelperioden - oppstod de berømte tempelkompleksene på øya, som i dag er noen av de eldste frittstående templene i verden; blant annet Ggantija-templene på øya Gozo, som stammer fra yngre steinalder (3600-3200 før vår tidsregning) og som er erklært verdensarv av UNESCO. 

Siden har Maltas øygruppe - med deres strategiske plassering - vært bebodd av en lang rekke folkeslag. I det åttende århundret før vår tidsregning ble øya invadert av fønikere og som kom under Karthagos herredømme i det sjette århundret før århundret. Ca. 218 f.Kr. ble øya overtatt av romerne i begynnelsen av den andre Punerkrigen. På 400-tallet ble øya muligens erobret av folkeslag fra våre egne nordiske breddegrader i skikkelse av østgotere og vandaler, men det finnes det ingen arkeologiske vitnesbyrd om. Og fra 533 var øya en del av bysantinerriket, før den havnet under maurisk herredømme i 870. 

Mellom 1194 og 1530 kom øya under Kongeriket Sicilias herredømme. I 1530 overdro den tysk-romerske keisern Karl 5. øyas styre til den berømte Malteserordenen, som fikk i oppgave å forsvare riket mot fiender fra sør og til gjengjeld mottok de øya som len. Mellom 1798 og 1800 var øya under fransk herredømme, før den kom under britisk styre fra 1800 til 1964, før øya endelig fikk sin egen stat med sin egen grunnlov og status som uavhengig konstitusjonelt monarki med den engelske dronningen som overhode. I 1974 avløste republikken Malta det konstitusjonelle monarkiet, og Maltas president ble statens overhode. 

Populære hoteller på Malta

Malta, Malta
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Malta, Malta, Valletta
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Heis
Malta, Malta, Gozo
  • Nærmeste flyplass: 43 km
  • Nærmeste strand: ca. 250 m
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér