Reise til Kypros

Øya Kypros ligner faktisk på en skilpadde, der den ligger og "plasker" lengst ute i det østlige Middelhavet på et veikryss mellom 3 kontinenter. Øyen kalles også Afrodites øy etter kjærlighetsgudinnen Afrodite av gresk mytologi, som ifølge legenden ble født av havskummet og ført til Kypros kyst på et muslingeskjell. En søt historie, som minner om historien om den romerske Venus. Hideaways er spesialister på reiser til Kypros, hvor du bor på håndplukkede hoteller under reisen din. Velkommen til Kypros med Hideaways.

 

Kypros er én i perlerekken på middelhavsøyene, som solbedende nord-europeer valfarter til om vinteren, som igjen virker for lang, mørk og kald. Du forbinder den sannsynligvis med charterturisme i høyeste grad, med turistbyer, hvor suvenirbutikker ligger ved siden av turistrestauranter og kjemper om plass på torget ved strandpromenaden. Ja, et slikt scenario kan du finne her, men du kan også finne det ekte Kypros og hos Hideaways er vi eksperter på reiser til Kypros, hvor vi kan tilby deg en rekke nøye utvalgte hoteller eller ferieboliger - du skal bare velg hva som er best for deg og ditt reisefølge.

 

En reise i tid 

Jeg er glad i å nyte sol, strand og basseng, men er det noe jeg elsker å gjøre på ferie så er det å utforske gamle byer, historiske borger, kirker og høre om et lands eller områdes historie, så Kypros er det perfekte stedet for meg. 

Her får jeg historie for alle pengene da Kypros har vært underlagt Alexander den Store, Romerriket, bystaten Venezia, tyrkere og engelskmenn før det ble en selvstendig stat på 60-tallet. Men dette skjedde ikke smertefritt da det var store konflikter mellom de to befolkningene av henholdsvis gresk og tyrkisk avstamning. En konflikt som har pågått i mange hundre år og som dessverre fremdeles lever i beste velgående. I dag er øya, selv om den samlet er anerkjent som Republikken Kypros, delt i en gresk og en tyrkisk del. 

Kypros er som et levende museum, en skattekiste av severdigheter som følge av dens turbulente historie og dens strategiske plassering ikke langt fra Det hellige land. Øya har vært et naturlig stopp for mange korsfarere som blant mange andre inkluderer Rikard Løvehjerte og danske Erik Eiegod, som døde i Paphos i 1103 og ligger begravet den bysantinske domkirke. Mange bibelske personer har besøkt Kypros i kortere eller lengre tid, og en av de mer interessante er Lasarus, som Jesus vekket fra de døde. Han ble fordrevet fra Palestina, satt ut i en båt og strandet på Kypros der han levde i 30 år i byen Larnaka før han, etter 30 år på Kypros, møtte sitt endelikt. På stedet der han ble begravet ble St. Lasarus-kirken oppført, som i dag er en av byens største severdigheter. 

When in Rome...

Do as the romans do! Greit, jeg var ikke i Roma, men ordtaket passer fint på Kypros også. Og jeg gjør som de lokale og oppsøker spisestedene som kyprioterne selv frekventerer, for her vet jeg at jeg får den beste maten - det gjelder ikke bare på Kypros, men overalt i Sør-Europa. På Kypros finner jeg en lokal taverna og det er slett ikke utenkelig at jeg innleder måltidet mitt med et glass ouzo. Det er sikkert godt for magen! 

Jeg kaster meg over meze, som er den kypriotiske versjonen av spansk tapas, og blir belønnet med et hav av lekre småretter som forskjellige oster, oliven, tomater, pølser og mye mer - krydret og ledsaget av godt, hjemmebakt brød. Den perfekte start på en middag. Eller kanskje den perfekte lunsjen. Hovedrettene er av den tradisjonelle greske sorten med en tyrkisk vri som moussaka, souvlaki med lam eller gris på spyd med stekte poteter eller pitabrød med kebab, løk og tomater - alt sammen "godt og heimalaga". 

Men det må selvfølgelig være plass til litt søtsaker også, og på Kypros kan jeg gå oppfylt alle mine deiligste drømmer om nøtter, mandler, dadler, aprikoser m.m. i herlig harmoni med kypriotisk honning. Eller jeg kan kaste meg over lekre tebrød som kadeifi og baklava i kombinasjon med et glass av øyas berømte dessertvin, commandaria, som sies å være verdens eldste vin - en vin som Rikard Løvehjerte visstnok tok med seg hjem til England etter sine mange korstog på 1100-tallet. 

Et deilig klima

Vil du reise den norske sommeren med dagstemperaturer på rundt 20 grader i møte kan du trygt dra til Kypros allerede i mars, og de påfølgende månedene gjør klimaet det til en sann fornøyelse å oppholde seg på øya. Det er også da øya er flottest og mest frodig. Fra september til begynnelsen av november er temperaturene også behagelige, men da er det mindre frodig etter en meget frodig og tørr høysommer. 

Kypros for alle

Enten du planlegger en ferie for hele familien eller sammen med din kjære, en aktiv ferie med fjellturer og vannsport ved kysten eller avslapning og velvære, så har Kypros alt. Hideaways ønsker deg Καλως ηρθατε στην Κùπρο (ja, det står "Velkommen til Kypros"), der vi er helt sikre på at du vil få en vidunderlig ferie. 

Les mer om Kypros

Mat og drikke

Det kypriotiske kjøkkenet er av naturlige årsaker dypt preget av både det greske og det tyrkiske kjøkkenet, men med sin strategiske plassering i østre Middelhavet midt mellom øst og vest, og med en fortid som gjenstand for større makters og nasjoners luner opp gjennom historien er de greske og tyrkiske kulturene ikke de eneste som har gjort sitt inntrykk på den kypriotiske gastronomien. Midtøstlige, bysantinske, osmanske, katalanske, franske og italienske mattradisjoner har også satt deres preg på det kypriotiske kjøkkenet og bidratt til dets store mangfold og kreativitet. 

Her har jeg plukket ut et par av de kulinariske spesialitetene som du kan smake på når du er på ferie på Kypros. God appetitt og god tur!

Tzatziki

Tzatziki er en rett som mange nordmenn vil kjenne igjen fra det greske kjøkkenet, der den er en meget populær forrett. Den består av en gresk eller tyrkisk yoghurt blandet med agurk, som er skrellet, revet og avvannet, samt knust hvitløk, salt og grovkornet pepper - og naturligvis tilsatt gresk/tyrkisk olivenolje. 

Tzatziki kan ikke bare spises som forrett, men også som tilbehør til en lang rekke kypriotiske hovedretter, som souvlaki eller moussaka. Som regel spises den også med litt ristet pitabrød til. 

Moussaka

Moussaka er en annen populær rett på Kypros som mange nordmenn vil kjenne igjen fra det greske og tyrkiske kjøkkenet. 

Retten består vanligvis av hakket oksekjøtt, saltedet og avvannede auberginer, knust hvitløk, tomatpuré, skivede poteter, finhakket løk og en krem laget av melk, ost og egg på toppen, som brunes i ovnen i en ildfast form. I noen versjoner utelates aubergine og erstattes av ris eller poteter. 

Retten sies å stamme fra tiden rundt det Osmanske Rikets gastronomiske utfoldelser på nåtidens greske territorium. Dermed kommer det greske ordet moussaka av det tyrkiske mousakka, som igjen stammer fra det arabiske ordet musaqa'h

Souvlaki

Souvlaki er enda en populær kypriotisk rett som kan spores tilbake til det klassiske greske kjøkkenet. Retten består av små grillspyd utstyrt med små kjøttstykker, ofte svinekjøtt, men også lan, kylling og noen ganger fisk. Mellom kjøttstykkene har man forskjellige grønnsaker som paprika, løk og tomat. 

Retten betyr "lite spyd" på gresk og menes å ha røtter helt tilbake i mykensk kultur (eller enda tidligere), og serveres ofte med en halv sitron som vris ut over kjøttet og pommes frites på en tallerken. En annen populær måte å servere den på er i et pitabrød med forskjellige sauser, tzatziki og gresk salt. 

Stifado

Stifado er en populær gresk gryterett som finnes i mange forskjellige versjoner; i noen består den av kanin eller hare, i andre av okse- eller lammekjøtt. Felles for alle versjoner er at kjøttet vanligvis serveres med perleløk, hvitløk, tomater, tomatpuré, urter, vineddik, spisskumen, rødvin og kanel. Ofte tilsettes også poteter (sjeldnere ris). 

Finikia

Finikia er små dessertkaker av gresk opprinnelse laget av mel, bakepulver, appelsinsaft og olje. Etter baking i ovnen rulles de i en blanding av kanel, sukker og valnøtter. 

I en annen versjon som også er populær på Kypros, kalt melomakarona, dyppes kakene i sirup, honning, vann, appelsinskall og nelliker etter bakingen, før de rulles i blandingen av kanel, sukker og valnøtter. 

Commandaria-vin

Commandaria-vinen er en ravfarget og søt dessertvin laget av soltørkede druer, hvis historie på Kypros strekker seg helt tilbake til korsriddernes tid på 1100-tallet. I bredere forstand strekker faktisk vinens historie seg helt tilbake til de antikke grekerne, som menes å ha produsert og drukket vinen til festlige anledninger. 

Den greske dikteren Hesiod beskrev en lignende vin fra Kypros, laget på soltørkede druer, i år 800 f.Kr., noe som har fått noen historikere til å mene at Kypros var det første stedet som produserte vin i Middelhavet. 

Vinen regnes for å være verdens eldste av viner som fremdeles er i produksjon med deres opprinnelige navn i behold. Når det gjelder navnet stammer det fra regionen på Kypros den blir produsert i, og som ligger ved foten av Troodos-fjellene på den sentrale delen av øya. Her regjerte de berømte korsridderne og regionen fikk derfor et navn som gjenspeilte deres kontroll og autoritet over området (commandaria). 

Ouzo

Den greske nasjonaldrikken ouzo er også en svært populær drikk på Kypros. Den anisbaserte brennevinen kan både serveres før maten (aperitif) og etter maten (digestif), og menes å stamme fra den destillerte spritdrikken kalt tsipouro, hvis røtter strekker seg helt tilbake til klosterstaten Athos (i regionen Makedonia) på 1300-tallet. 

Men den moderne produksjonen av ouzo tok først fart etter den greske uavhengigheten i 1832 da Hellas løsrev seg fra Det Osmanske Riket. Det første ouzo-destilleriet ble grunnlagt i Tyrnavos - i Thessalia-regionen i Hellas - i 1856 av Nikolaos Katsaros, som ikke bare var en pionér i ouzo-destilleriets hemmeligheter, men ble også opphavsmannen til den fremdeles berømte Tyrnavou-ouzoen. 

Meze

Når ouzo serveres som aperitif ledsages den som regel av såkalte meze-retter, som er små forretter som kan være både varme og kalde. Blant typiske meze-retter på Kypros finner du gjerne aubergine-salat, keftedes-kjøttboller, grillet blekksprut, kalamata-oliven med feta, fava-bønner, stekte grønnsaker, hvitløksbrød, hummus og lammekjøttspølser. 

Les mer

Severdigheter

Her har jeg valgt ut et par severdigheter du kan oppleve på din ferie på Kypros. Dersom du vil lese mer om andre severdigheter på Kypros anbefaler jeg deg å lese vår reiseblogg, der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god tur! 

Limassol

Limassol - også kalt Lemesos - er Kypros' neststørste by og ligger på den sørvestlige delen av øya. Byen er kjent for sin store havn, som er blant Middelhavets mest betydningsfulle, og dens mange kulturelle og historiske severdigheter, deribalnt byens vakre, historiske bydel. 

Største severdigheter

Noen av de største kulturelle og historiske severdighetene i byen er den gamle havnen, middelalderslottet Limassol (Κ?στρο Λεμεσο? på gresk og Limasol Kalesi på tyrkisk - noe "Game of Thrones"-fans gjerne setter ekstra stor pris på), den vakre gresk-ortodokse katedralen Ayia Napa, Det Arkeologiske Museet, Museet for folkekunst, og Kypros' vinmuseum. 

I tillegg byr byen på en flott strandpromenade, en rekke fine strender, en nyoppført marina og de små, men sjarmerende kommunale hagene som utgjør en liten oase inne i byen. 

Nicosia

Nicosia ligger på den nordlig-sentrale delen av øya, og er Kypros' hovedstad og største by. Byen er delt i to - den sørlige og nordlige delen - av den såkalte "Grønne Linjen"; et ingenmannsland med forskjellige grønne planter som har gitt navn til linjen. Den Grønne Linjen er avgrenset av en mur på begge sider og bevoktet av FN-soldater ved grensens få overganger. 

Den sørlige delen er hovedstaden i Republikken Kypros, mens den nordlige dele er de facto hovedstaden i den enda ikke internasjonalt anerkjente tyrkiske republikken Nord-Kypros. 

Severdigheter i den sørlige delen

Noen av de største severdighetene i den sørlige delen av byen er det arkeologiske museet (Kypros-museet; det viktigste arkeologiske museet på øya), Ikon-museet (en av verdens største samling av ikoner), Faneromeni-kirken (en av de største i byen), den ca. 5 km lange venetianske festningsmuren som omkranser den gamle bydelen, og Befrielsesminumentet på Podokataro-bastionen. 

Severdigheter i den nordlige delen

Noen av de største severdighetene i den nordlige delen av byen er Arabahmet-moskeen fra 1600-tallet, Selimiya Mosque-moskeen fra 1200-tallet, den gotiske kirken St. Catharina fra 1300-tallet, Sultan Mamhut-biblioteket, Atatürk-torget med de venetianske søylene i midten, det gamle karavane-seraiet Buyuk Han fra 1572, og det tyrkiske Etnografiske Museet (Mevlevi Tekke) m.m.

Kourion

Kourion (eller Curias og Κο?ριον på gresk) er restene av en antikk by på den sørlige delen av øya, ca. 16 km fra Limassol. Byen eksisterte helt frem til tidlig Middelalder og ble i Antikken beskrevet av blant annet Plinius Den Eldre og Ptolemæus. På grunn av sin lange eksistensperiode rakk byen både å passere gjennom greske, romerske og kristne hender, noe som har medvirket til dens historisk unike status. 

Besøk de arkeologiske områdene

I dag rommer de arkeologiske områdene rundt den tidligere byen både rester av et gresk-romersk amfiteater, et Apollos-tempel, et gladiatorhus, en markedsplass (agora) med tilhørende thermea og nymfeum, et storslått episkopalt område, samt Eustolios-komplekset - og flere andre spektakulære historiske monumenter. 

Kolossi borg

Kolossi borg er opprinnelig en tidligere høyborg bygget i 1210 av franker-militæret og hjemstedet for korsriddere av Johanniterordenen (også kalt Malteserordenen), som fikk overdratt Kolossi len av Hugo I av Kypros i hans regjeringstid. 

Nåværende borg oppført av korsriddere

Den nåværende borgen, som ligger ca. 14 kilometer vest for hovedstaden Limossel, ble først bygget i 1454 av korsridderne selv under ledelse av Kolassis kommandør, Louis de Magnac. 

I middelalderen hadde borghen stor strategisk betydning, ikke minst for produksjonen av sukker fra de lokale sukkerørsplantasjene som var en av øyas største eksportvarer på den tiden. 

Amathus

Amathus var en antikk kongeby som dyrket kjærlighetens og fruktbarhetens gudinne Afrodite, og som frem til 300 f.Kr. ble styrt av et dynasti av konger. Byen gjorde seg gjeldende helt frem til bysantinsk tid. 

I det arkeologiske området, ca. 9 km øst for Limassol, kan man fremdeles finne spennende spor fra fortiden, som rester av den gamle bymuren, kristne basilikaer og en antikk havn, og selv om de arkeologiske funnene her generelt ikke holder samme nivå som i Kourion, er de fremdeles verdt et besøk. 

Troodos-fjellene

Troodos-fjellene utgjør den største fjellkjeden på Kypros og inkluderer det høyeste fjellet på øya; 1952 meter høye Mount Olympos i Limassol-distriktet. 

I tillegg til fjellkjedens enestående natur og geologi, som blant annet inkluderer sjeldne magmatiske bergarter, byr Troodos-fjellene også på billedskjønne fjellandsbyer og en rekke sjeldne bysantinske kirker og klostre. Ni av disse kirkene og et av klostrene fikk sin velfortjente plass på UNESCOs liste over verdensarv i 1985.

Sentrum for bysantinsk kultur på Kypros

Kirkene er rikt dekorert med kalkmalerier og har vært sentrum for bysantinsk kunst og kultur under Kypros' bysantinske herredømme. Det mest berømte av de bysantinske klostrene i Troodos-fjellene er Kykkos-klosteret som ble grunnlagt på slutten av 1000-tallet og ligger 1318 m.o.h. Men det er ikke den opprinnelige klosterbygningen som står der i dag, da den har brent ned flere ganger i løpet av klosterets historie. 

Les mer

Reisemål på Kypros

Larnaca

Lancara ligger i en liten bukt på Kypros sørlige kyst. Her finner du alt fra en fantastisk middelhavskyst, kulturattraksjoner i verdensklasse og et bredt utvalg av barer, restauranter og nattklubber. Byen tilbyr en forfriskende kombinasjon av klassisk kypriotisk kultur og en mer moderne atmosfære. Det er noe for alle.

Reiser til Larnaca

Latchi

Latchi utstråler autentisk kypriotisk sjarm og skjønnhet. Den lille fiskerlandsbyen er den ideelle destinasjonen for deg som drømmer om en avslappende ferie på Kypros i fredelige omgivelser, hvor du har både severdigheter og aktiviteter innen rekkevidde.

Reiser til Latchi

Limassol

Limassol er et ideelt reisemål for både familier og par som ønsker å oppleve den ekte kypriotiske kulturen med det fantastiske middelhavs været. Området er også populært blant de som søker en avslappende vinterferie, da temperaturen forblir høy i vintermånedene.

Reiser til Limassol

Pafos

Med det subtropiske middelhavsklimæt er Pafos - som ligger på sørkysten av Kypros - perfekt for en strandferie i enhver sesong. Med flere vakre strender langs kysten, et livlig byliv og et historisk sentrum er Pafos ideelt for deg som søker sol, sjø og eventyr under den herlige kypriotiske solen. Selve byen går tilbake til neolittiske tider, og bekrefter byens historiske og arkeologiske rikdom.

Reiser til Pafos

Polis

Polis er et av Kypros mer fredelige destinasjoner. Den familievennlige byen på nordvestkysten av øya er et ekte lite ferieparadis, der du og familien kan rusle på fantastiske strender eller utforske vakre naturstier, fargerike butikker og deilige restauranter.

Reiser til Polis

Protaras

Reis til Protaras hvis du synes en ferie på noen av Kypros beste sandstrender med et hav av fremragende restauranter, barer og kafeer innen kort rekkevidde høres ut som oppskriften på en vellykket reise med familie eller venner. Protaras er kjent som et fredeligere reisemål enn nærliggende Ayia Napa.

Reiser til Protaras

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Kypros, deriblant landets geografi, befolkning, historie og klima, med den hensikt å tilby inspirasjon til din ferie på øya. Om du vil ha mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg at du besøker vår blogg der du finner interessante artikler om samtlige av våre reisemål. God fornøyelse og god tur! 

Geografi og befolkning

Kypros ligger i den østre delen av Middelhavet og er den tredje-største øya i Middelhavet, kun mindre enn Sicilia og Sardinia. Øya domineres av tre fjellkjeder ved navn Trodoos, Kyrenia og Mesaoria. 

Administrativt er øya inndelt i fire områder. Republikken Kypros, som er en internasjonalt regjering og en del av EU, dekker over 60% av Kypros' areal. Den tyrkiske republikken Nord-Kypros som kun anerkjennes av den tyrkiske regjeringen dekker omtrent 33% av øyas areal. Den FN-kontrollerte såkalte Grønne Linjen (Green Line) dekker over 4% av øyas areal, og de to britiske områdene Akrotiri og Dhekelia som kun benyttes til militære formål dekker 3% av øyas totale areal. 

Det bor omtrent 1 142 000 millioner innbyggere på Kypros, derav 77% utgjøres av gresk-kyprioter, 18% av tyrkisk-kyprioter og de resterende 5% som bor på Kypros har annen etnisk og nasjonell herkomst. 

Klima og vær

Kypros har et typisk mediterrant klima med varme, tørre somere og milde, men fuktigere vintre. På grunn av de store fjellkjedene som dominerer øya og den lange kystlinjen vil du oppleve store svingninger i temperaturer, nedbør og vindforhold når du er på ferie på Kypros, alt avhengig av om du er høyt oppe i fjellene eller nede ved havet - også avhengig av om du befinner deg langt fra eller tett på kysten. Du kan forvente å kunne oppleve de største nedbørsmengdene i perioden mellom november og mars, som er øyas regnsesong. 

Kypros har noen av de varmeste somrene i Middelhavet. Den varmeste måneden - med utgangspunkt i hovedstaden Nicosia, som har noen av de høyeste gjennomsnittstemperaturene på øya - er juli med 33 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av august med 32 grader i gjennomsnitt, mens den kaldeste måneden er januar med 12 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av februar med 13 grader i gjennomsnitt. 

Hvis du vil unngå regndager bør du ikke reise til Kypros i januar, da det er 5 regndager i gjennomsnitt, eller november, februar og mars, som alle har 3 regndager i gjennomsnitt. 

Historie

De første menneskelige sporene på Kypros kan dateres helt tilbake til rundt 10 000 år før vår tidsregning. Et av øyas eldste spor av menneskelig aktivitet er den forhistoriske byen Khirokitia fra yngre steinalder som har blitt erklært verdensarv av UNESCO. 

Rundt 3000 år før vår tidsregning oppdaget man at det var rike kobber-ressurser på øya og utvinningen av kobber ble årsaken til velstanden i tiden fremover. Det er visstnok kobberet som har gitt navn til øya. I hele to omganger ble øya bebodd av grekere fra den berømte mykenske kulturen i løpet av 2000-årene før vår tidsregning. 

Siden har øyas strategiske posisjon gjort den til gjenstand for en lang rekke regionale og internasjonale stormakters luner. Assyrere, egyptere, persere, romere, arabere, franskmenn, venetianere og osmanere har alle hatt kortere eller lengre herredømmer over øya. Kypros sin historie har også et flyktig dansk preg da den danske kongen Erik Eiegod (1056-1103) kom hit på en pilegrimsreise til Det Hellige Land sammen med sin hustru, dronning Bodil. Han døde i Paphos og ble siden begravet i den bysantinske domkirken. 

I 1914 annekterte britene formelt øya og gjorde den til en kronkoloni, etter at Kypros-konvensjonen som ble inngått i 1878 med Det Osmanske Riket ble brutt ved begynnelsen av Første Verdenskrig. Et forslag om begrenset selvstyre ble fremsatt av britene i 1954 og akseptert av tyrkerne, men ikke av grekerne, noe som førte til en fem-årig befrielseskrig påbegynt av grekerne. Dermed blr republikken Kypros først opprettet i 1959, garantert av landene Storbritannia, Hellas og Tyrkia. 

I 1963 førte spenningene mellom den tyrkiske og den greske enklaven på øya til en borgerkrig som først opphørte da britene gikk inn i konflikten og fikk forhandlet frem en våpenhvile, da den berømte "Grønne Linje" ble opprettet. Britene satte inn tropper som skulle sikre denne nøytrale sonen mellom de to stridende partene. I 1964 ble konflikten behandlet av FN og i den forbindelse bestemte de seg for å sende en fredsbevarende FN-styrke til øya som skulle hjelpe britene med å opprettholde freden. Når du besøker Kypros vil du fremdeles kunne se FN-styrkene befinne seg på øya. 

Populære hoteller på Kypros

Kypros, Kypros
  • Nærmeste flyplass: 106 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Kypros, Kypros
  • Nærmeste flyplass: 6 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Kypros, Kypros
  • Nærmeste flyplass: 4 km
  • Nærmeste strand: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér