Reiser til Kvarnerbukta 

Kan du holde på en hemmelighet? Nei, det kan vi neste ikke forvente, i og med at vi ikke klarer det selv.  Vi er helt nødt til å fortelle deg om et av de skjønneste og mest urørte stedene du kan feriere under solen i vakre, imøtekommende Kroatia. Plassen heter Kvarnerbukta, og tror det eller ei, masseturismen har enda ikke funnet veien hit.

Opplev det autentiske Kroatia: Reis med Hideaways til idylliske Kvarnerbukta

Ubebodde øyer, sjarmerende, gamle kystbyer, vuggende båter i turkisblått vann, delfiner og den parfymerende duften fra havet som flyter over med blomster i alle farger. Dette er essensen av Kvarnerbukta i Kroatia. Vi har funnet noen av de beste, mest personlige og karakterfylte hotellene, hvor stemningen, kvaliteten, detaljene, og ikke minst deg som feriegjest, blir tatt godt vare på.

Gled deg til den ideelle badeferien i urørte omgivelser 

Man kan nesten si at våre hideaways i Kvarnerbukta er hideaways i et eneste stort "hideaway". For selv om Kroatia er et meget populært feriemål, så er Kvarnerbuktas mange attraksjoner fremdeles relativt uoppdaget. 

Dette er overraskende med tanke på at det nettopp er her man kan du ta tidenes badeferie, og unne deg så mye mer; et herlig klima, fortreffelig mat, champagne (som er gjæret på havbunnen), lave priser, velbevarte minner fra fortiden og fantastiske naturopplevelser. 

Smak på champagne fra havets bunn 

Hopp for eksempel ut i det krystallklare havvannet utenfor den naturskjønne øya Krk (nei, vi har ikke glemt en vokal - uttalen gir deg en liten språklig utfordring på ferien), som ligger like ved kystbyen med samme navn. La kroppen din gli gjennom det avkjølende saltvannet, og gled deg til å utforske øyas brostenbelagte gater, tårn og vollgrav. 

Når du plutselig skulle trenge en forfriskning blir du helt nødt til å nyte et glass av den lokale "hav-champagnen", som er gjæret i flasken på havets bunn. Dette er livsnytelse på høyt nivå! 

Seil mellom dansende delfiner i Kvarnerbukta 

Hva med en seiltur til øya Lošinj, hvor båten til hovedstaden Mali Lošinj fortøyes. Byen kalles rett og slett "den parfymerte hagen" av innbyggerne. Her vil du raskt oppleve den svale duften av grantrær og rosmarinbusker selv før båten legges til kai. Mali Losinj er berømt for nettopp disse duftene av planter og urter, samt for de skjønne, pastelfargede husene som omkranser den hesteskoformede havnen.  

Den kroatiske regjeringen har utnevnt havet rundt Lošinj til et naturreservat. Her kan du ofte se delfiner svømme lekende rundt. Faktisk så lever det flere enn 120 stykker i dette området. Det er flere operatører i området som kan tilbyr delfineksursjoner, som anbefales på det sterkeste som en aktivitet mens du er på ferie.

Kroatisk mat setter prikken over i-en når ferien skal nytes 

Vil du se delfiner er det også muligheter ved øya Cres, men ingen garanti. Men tar du deg en dukkert med snorkel og maske kan du være rimelig sikker på at du får oppleve fasinerende, fargerike sjøstjerner. På øya Cres kan du også, som på de fleste andre øyene i Kvarnerbukta, innta en god fiske eller skalldyrbasert middag med utsikt over havet. 

Fisk og skalldyr er noe av den beste maten denne delen av Kroatia kan tilby. Prøv den velsmakte risottoen med skalldyr, eller de kjente "Kvarner-scampiene". Store reker servert i en velsmakende tomat og hvitvins saus. Kvarnerbuktas øyer og kystbyer har generelt et stort utvalg av gode resturanter, hvor kvaliteten langt overgår hva du ville forvente til så rimelige priser. 

Les mer om Kvarnerbukta

Severdigheter 

Jeg har her valgt ut noen få av de mange severdighetene som Kvarnerbukta i Kroatia kan tilby. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Kroatia vil jeg anbefale at du leser bloggen vår om reiser. Her kan du finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Krk

Krk er med sine 405 kvadratkilomter den nest største øya i Kvarnerbukta, kun overgått av naboøya Cres. Den er også den mest befolkningsrike av de adriatiske øyene med rundt 20.000 innbyggere. 

Blant øyenes største severdigheter er Baškatavlen (Bašcanska ploca på kroatisk), som er en stentavle som stammer helt tilbake til 1100-tallet, å se. Den ble risset med glagolitisk skrift på gammel kroatisk. Selv om tavlen ikke er den eldste av sitt slag anses den som en kulturskatt og en milepæl i det kroatiske språkets utvikling. Dette er grunnen til at den ofte blir kalt "den kroatiske litteraturens fødselsattest". 

Andre severdigheter må nevnes, som middelalderbyen Vrbnik. Den står spektakulært på en kjempe kalksten 50 meter over Adriaterhavet; klosermuseet på den lille øya Kosljun ved siden av Krk, som kun er bebodd av en flokk franciskanermunker. Disse munkene råder over et bibliotek med hele 300.000 skrifter, der noen av skriftene er like gamle som klosteret selv: og så må vi ikke glemme katedralen på Krk ved navn Katedrala uznesenja blažene Djevice Marije eller Krcka katedrala på kroatisk, som er fra det femte eller sjette århundre. 

Opatija

Opatilja, som ligger sørvest for Rijeka, er berømt for sin 12 kilometer lange strandpromenade, som har gitt den tilnavnet "Adriaterhavets Nice". Den er også omringet av nydelig laurbærskog.

Byen, som har den lengste turisttradisjonen på den østlige kysten av Adriaterhavet, utmerker seg med følgende severdigheter: St. Jackobs kirken, som lligger i parken Park Svetog Jakova. Den er grunnlagt i 1506; statuen "Jomfruen med magen", som er blitt et varetegn for byen, og som opprinnelig skulle promovere en kunsterpavillion; byparken Angiolina, som rummer eksotiske planter fra hele verden; og den neoromantiske kriken Jomfru Maria Bebudelseskriken (Marijina Navještenja på kroatisk), som ble berømt for sin praktfulle grønne kuppel. 

Lošinj

Lošinj er en av de minste adriatiske øyene med et areal på kun 74 kvadratkilometer, men til gjengjeld rummer øya kanskje den mest interessante severdigheten blant alle øyene i Kvarnerbukta. 

Det er snakk om Apoxyomenos-museet, som huses i Kvarnerpalasset på havnefronten i byen Mali Lošin. Her utstilles et av de mest spektakulære akrkeologiske oppdagelsene, som ble gjort i den sørøstlige delen av Europa i de siste tyve årene. Den nesten to meter høye greske bronsestatuen, som forestiller en atlet, ble funnet i 1996 av en belgisk fiitidsdykker på 45 meters dyp i Kvarnerbukta. Det menes at den stammer fra det første eller andre århundre før vår tidsregning. 

Rijeka

Rijeka som ligger på Kvarnerbuktas bredde, er Kroatias tredje største by, med sine rundt 130.000 innbyggere. 240.000 hvis man legger sammen opplandet også. 

Byen er berømt for sin tradisjon av skipsbyggeri, sitt gamle universitet (som teknisk sett stammer fra 1973, men som har røtter helt tilbake til et teologisk fakultet i 1632), nasjonalteateret og operahuset Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka (grunnlagt i 1765). Byens strategiske plassering har brakt makthavere som blant annet ungarere, italienere og kroatere, noe som gir byen en utrolig variert og livlig historie. 

Rijeka er valgt ut som europas kulturhovedstad for 2020. Dette på grunn sin kulturelle betydning i Kroatia og den sørøstlige delen av Europa.

Som nevnt er nasjonalteateret og universitetet store severdigheter i området, men blant dem er flere; en romersk port (pretorium), Rijekas katedral (grunnlagt i 1638), Modellopalasset (grunnlagt i 1885), og restene av Europas første torpedofabrikk - Tvornica "Torpedo", som skapte de første selvstyrte torpedoene i 1866. 

Les mer

Reisemål ved Kvarnerbukta

Krk

En perlerekke med strender, sjarmerende kystbyer og ikke minst et solrikt middelhavsklima gjør Kroatias største øy, Krk, til et av de mest attraktive reisemålene i Kvarnerbukten. På denne idylliske øya kan du både nyte avslappende strandliv, dra på sightseeing, og ikke minst oppleve det ekte kroatiske kjøkkenet.

Reiser til Krk

Losinj

Den kroatiske øya Losinj er det perfekte reisemålet hvis du trenger å slappe av og finne roen. Her venter det deg sjarmerende bukter med gode strender og høye palmetrær som kan gi litt skygge på de varmeste sommerdagene.

Reiser til Losinj

Lovran

Lovran er med sin beliggenhet på den nordlige delen av Istriens østkyst litt av et smørhull, hvor du bor i idylliske omgivelser ved det azurblå havet med både halvøyas og Kvarnerbuktens mange attraksjoner innen for rekkevidde.

Reiser til Lovran

Novi Vinodolski

Novi Vinodolski er en av de små sjarmerende kystbyene i Kvarnerbukta, som inviterer deg til en avslappende ferie på det varme Adriaterhavet. Her har du et godt utvalg av både strender og spennende utfluktsmål innen rekkevidde.

Reiser til Novi Vinodolski

Informasjon og fakta

Jeg har samlet opp noe fakta og informasjon om Kvarnerbukta, blant annet områdets geografi, klima og historie, som kanskje kan være en inspirasjon på reisen din til den populære kroatiske feriedestinasjonen.

Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til reisen din vil jeg anbefale deg å besøke bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi 

Kvarnerbukta er en bukt i de nordlige delene av Adriaterhavet, mellom halvøyene Istrien og det nord-kroatiske fastlandet.

Bukten er kjent for sin store dybde, som gjør det mulig å ha en havn ved byen Rijeka, hvor store lasteskip (såkalte capesize-skip) kan legges til. 

Men bukten er nok bedre kjent for å rumme noen av kroatias mest populære ferieøyer, som blant annet Cres, Krk, Pag, Rab og Lošinj. 

Klima og vær

Klimaet i Kvarnerbukta avhenger av hvor i bukten du befinner deg; Om du befinner deg i en av buktenes kystbyer eller på en av de mange øyene. Generelt sett så er det et mediterrant klima med kontinentale tendenser, som vil si varme, tørre sommerdager og milde, men mer regnfulle vintre. 

På grunn av stor forskjell i klima på de mange stedene i Kvarnerbukta får du her et eksempel i form av øya Cres, som ligger i den nordlige delen av bukten ved siden av øya Krk. 

Den varmeste måneden på øya er august med en middeltemperatur på 24,4 grader, etterfulgt av juni med en temperatur på 22,6 grader. Juli har en temperatur på 22 grader, mens den kaldeste måneden i året er januar med en temperatur på 7,9 grader. Like bak kommer februar med en temperatur på 8,3 grader og desember med en temperatur på 9 grader. Den årlige middeltemperaturen ligger på 16,9 grader. 

Det er verdt å merke seg at havtemperaturen ofte er høyere enn lufttemperaturen. Den laveste havtemperaturen i februar ligger på 11,8 grader, etterfulgt av mars med 12,1 grader. Den høyeste havtemperaturen finner du i august med 23,6 grader. 

Området hjemsøkes av tre forskjellige vinder; boravinden (nordøstlig vind), siroccovinden (sørlig vind) og mistralvinden (nordvestlig vind). Det blåser mest om ettermiddagen. 

Historie 

Kvarnerområdet i Kroatia er på mange måter kjernen til den opprinnelige kroatiske kulturen. Det var nemlig her på øya Krk at et av de eldste skriftlige monumenter for det kroatiske språket, Baška-tavlen fra rundt 1100-tallet, ble skapt. Språket ble ofte kalt for "det kroatiske litteraturs fødselsattest". Det var også her, nærmere bestemt, i byen Novi Vinodolski, at Vinodolkodexen ble stykket sammen. Kort sagt så er Vinodolkodexen den eldste utgaven av sedvaneretten fra den kroatiske middelalderen, og er en av de eldste på det slaviske språket (innført på 1200-tallet).

Det er her landsbyen Grižane-Belgrad, i nærheten av Novi Vinodolski, Julije Klovic stammer fra. Julije Klovic var en berømt renessanse miniaturmaler og illuminator, som ble ansett for å være den italienske renessansens beste illuminator. Hun fikk derfor tilnavnet "miniaturmalernes Michelangelo". 

Det er også i dette området av Kroatia, nær øya Lošinj, den spektakulære kroatiske utgaven av statuen Apoxyomenos ble funnet. 

Den nesten to meter høye greske bronsestatuen som forestiller en atlet, stammer fra det første eller andre århundre f.Kr. og ble i 1996 funnet av en belgisk fritidsdykker på 45 meters dyp i Kvarnerbukta. Den har siden mottatt EUs pris for enestående kulturell arv (i 2007), kalt Europa Nostra. 

Populære hoteller ved Kvarnerbukta

Kroatia, Kvarnerbukta
  • Nærmeste flyplass: 37 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Kvarnerbukta
  • Nærmeste flyplass: 26 km
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Kvarnerbukta, Losinj
  • Nærmeste flyplass: 105 km
  • Avstand til havet: ca. 50 m
  • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér