Reiser til Istria

Vidunderlige Istria, som ligger i Kroatia ved det nordlige Adriaterhavet, har i mange år vært en stor turistdestinasjon. Overraskende nok, men typisk for Kroatia, vil dette langt fra si at denne solrike halvøya har mistet sin originale sjarm. Og nettopp det er årsaken til at så mange som reiser til denne regionen blir hodestups forelsket i området. Velkommen til Istria med Hideaways, vi er spesialister på reiser til Kroatia der du bor på håndplukkede hoteller og i ferieleiligheter på ferien din. 

De gamle, små kystbyene med hus som klumper seg tett sammen rundt de smale gatene og kirkens pittoreske klokketårn som høyeste punkt gir deg en fornemmelse av å være på eventyr i fordums tid, 

Når du beveger deg litt vekk fra kysten kan du også forvente syn og landskaper som fryder sjelen: Istrias innland kjennetegnes av en avvæpnende og unik form for skjønnhet, og bakketoppenes middelalderlandsbyer og de rustikke steinhusene vil utvilsomt sjarmere deg i senk hvis du er på utkikk etter en opplevelse av "det ekte Kroatia". 

Når du reiser til Istria møter du intakt sydlandsk sjarm i de gamle kystbyene

Pula er Istrias største by, og her kan du med fordel tilbringe minst en og gjerne flere dager. Den historiske havnebyen er interessant å utforske, og du kan blant annet se et amfiteater og andre levninger fra romersk tid. De fleste spennende severdighetene kan nås med en kort busstur fra Pula, så byens beliggenhet er sentral sette fra ditt synspunkt som feriegjest med ønske om å oppleve Istria. 

Stikk også innom de nydelige resort-byene Rovinj og Novigrad der du finner brosteinsbelagte torg, hus det skoddene på sydlandsk vis blir lukket for å skjerme for solen og bakgater fulle av rent tøy som henger til tørk. Dette er gode eksempler på hva vi mener når vi sier Istrias grunnleggende sjarm, også i kystbyene, har blitt bevart til tross for meget omfattende turisme i sommerperioden. 

Istrias strender er ofte dekket av sement da man har ønsker å gi badegjester en jevn overflate å sole seg på. Tidligere var strendene typisk preget av store steiner og hverken deres originale eller nåværende utseender er like forlokkende som de mange små buktene i Dalmatia, der du kan få fornemmelsen av å være utenfor allferdsvei på din egen bounty-strand (men uten den silkemyke, hvite sanden da de fleste strendene i Kroatia er småsteinsstrender).

Istria er reisemålet for deg som vet å nyte god mat

Men hvis du er glad i naturskjønnhet, karakteristiske småbyer, et kupert, frodig landskap og et stort, spennende utvalg av gård-restauranter som serverer komplett kroatisk, landlig kost med tydelige toner av Middelhavet og Italia, er du så godt som garantert en nytelsesferie etter ditt hjerte. De vidt berømte lokalrettene er basert på Istrias lekre, lokale råvarer, og når du smaker på dem vil du forstår hvorfor Istria faktisk er et reisemål i toppklassen når det gjelder gastronomi. Her kan du få smaksopplevelser som kan minne om dem som venter deg på noen av de beste spisestedene i Nord-Italia.

Istria er blant annet kjent for noen av de beste olivenoljene som kan oppdrives, delikatessen hvite trøfler, smakfulle asparges og retter med fisk og skalldyr der hver munnfull er en liten bit av himmelen. Smak også de lekkert tilberedte, lokale pastarettene og unn deg litt lokalprodusert skinke, ost og et glass rødvin til.

Som du sikkert vet er hvite trøfler en delvis sesongbetinget nytelse, så hvis du vil få den luksuriøse opplevelsen med deg er det best å besøke Istria i perioden september til desember. Enkelte svarte trøfler kan oppdrives hele året erundt, og det er en viss forskjell på prisen mellom de forskjellige typene. I oktober kan du også få med deg feiringen av "Trøffeldagene"; en begivenhet som finner sted i Livade. Her ligger også en av Istrias best kjente restauranter, Giancarlo Zigante. 

En ferie på den flotte halvøya i Kroatia vil minne deg om Italia

Når vi nevner Italia i sammenheng med Istria er det ikke kun fordi gastronomien her bærer klare likheter med den italienske: Istria har en interessant og komplisert historie og kultur der Italia spiller en betydelig rolle. Italia okkuperte hele Istria fra 1918 til 1945 da tidligere Jugoslavia tok over halvøya. Tradisjonelt bodde italienerne i regionens store byer, mens kroaterne bodde på landet. Etter 2. verdenskrig ble mange italienere utvist av Kroatia, men italiensk er fortsatt et særdeles utbredt språk her på denne kulturelt brokete, istriske halvøya.

Gled deg til en avslappende ferie med Hideaways i spraglete og vakre Istria - et reisemål for gourmeter, livsnytere, historieinteresserte og dem som simpelthen bare vil oppleve en spennende kroatisk region og koble av i vakre omgivelser. 

Bestill pakkereise eller "kun hotell" i Istria

Med Hideaways kan du reise til Kroatia på pakkereise med fly, hotell og evt. bilutleie, eller du kan velge å selv arrangere transporten og bestille "kun hotell". Uansett om du vil bestille en pakkereise til Istria eller opphold på et eller flere hoteller er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss for gode råd og tips til ferien din, og vi gjør oppmerksom på at hvis du reiser med Hideaways tilbyr vi valgfri avreisedato og reiselengde. Vil du se priser på reisen din eller hotell-oppholdet ditt bruker du bare søkemotoren til å skrive hvilken periode du ønsker å reise til Kroatia og antall personer i reisefølget. 

Listen over hoteller og feriehus i Istria nedenfor består utelukkende av håndplukkede overnattingssteder og du kan lese mine personlige hotellbeskrivelser, hotellanmeldelser fra andre gjester, se bilder, se hotellets beliggenhet på kartet og mye med ved å klikke "les mer". 

God ferie i Istria i Kroatia med Hideaways Reiser. 

Hilsen,

Marie

Les mer om Istria

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de mange severdighetene som du har mulighet for å oppleve i ferien din i Istria. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på den Kroatiske halvøya, eller om Kroatia generelt, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Pula

Pula – eller Pola – ligger på den sørlige delen av Istria-halvøya, og er den største byen i Istria-lenet, som omfatter det meste av Istria-halvøya. Byen har omkring 60.000 innbyggere og har vært Istrias administrative sentrum siden antikken.

Byen er kjent for skipsbygging, vinproduksjon, fiske – og nå også for turismen. Blant dens største severdigheter er de mange romerske ruinene i byen, hvorav amfiteateret – Pula Arena – som er den mest berømte. Amfiteateret er ett av de best bevarte romerske amfiteatrene i verden, og brukes i dag til sommerfilmfestivalen. Dessuten er det ett av de største bevarte amfiteaterne i verden, faktisk det sjette største.

Andre viktige romerske ruiner i byen inkluderer triumfbuen – Serbiusbuen – som var en hyllest til den romerske Sergia-familien, templet Augustus som er dedikert til Romas gudinne Roma og Roms første keiser Augustus, byportene Hercules og Porta Gemina, samt restene av de to romerske teatrene.

I tillegg så byr byen på blant annet Det istriske arkeologiske museet, som viser gjenstander fra forhistoriske tider til middelalderen, Akvarium Pula, det største akvariet i Kroatia, og Pula-katedralen, som sammen med den Eufrasiausbasilikaen i Porec er bispesete for den katolske kirken i Istrien.

Rovinj (eller Rovigno)

Rovinj – eller Rovigno på italiensk (begge versjoner er offisielle) – ligger på den vestlige siden av Istrien-halvøya. På grunn av den maleriske beliggenheten ved kysten, dens bratte brosteinsbelagte gater og sine mange vakre hus og piazzaer (torg), er byen blant de mest populære og besøkte byene i Istria, spesielt om sommeren, hvor noen nok mener at byen kanskje får litt for mange besøkende.

Byen, som har om lag 15.000 fastboende innbyggere, er kjent for sin livlige fiskehavn og turismen, som har blitt byens viktigste næring de siste tiårene. 

Blant de store severdighetene i Rovinj er eufemia-basilikaen, som har blitt et landemerke i byen der det ruver med sitt 60 meter høye klokketårn over den gamle delen av byen, de 19 øyene som utgjør Rovinj-øygruppen, og som byr på usedvanlig vakre naturscener; ruinene til Monkodonja-festningen fra 1800–1200 f.Kr., som ligger ca. 5 kilometer sørøst for byen; og Rovinjs bymuseum, plassert i et barokkpalass fra 17-18. århundre, og som inneholder både ny og gammel kroatisk kunst, samt etnografiske og arkeologiske samlinger.

Porec

Porec, som ligger på den vestlige delen av Istria-halvøya, er en nesten 2000 år gammel by, som sammen med Rovinj utgjør det mest besøkte turistområdet i Istria. Byen som har omkring 12.000 innbyggere, er mest kjent for å romme Eufrasius-basilikaen fra det sjette århundre, et godt eksempel på tidlig bysantinsk arkitektur, og som har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1997.

I tillegg til den berømte basilikaen, byr Porec på sporene etter gammel romerske byplanlegging. Dermed er de to romerske hovedgatene Decumanus og Cardo Maximus fortsatt bevart i sin opprinnelige form – og byen har også et opprinnelig romersk torg kalt Marafor. I tillegg kan du finne hus fra romansk tid og noen vakre venetianske villaer i gotisk stil.

Hum

Hum, som ligger på den sentrale delen av halvøya Istria i en høyde på 349 meter, er offisielt utropt til å være verdens minste by. Byen har kun 21 innbyggere – eller hadde det i hvert fall siste gang det ble foretatt en en telling av byens innbyggere (i 2011).

Byen, som første gang ble omtalt skriftlig i 1102, er – delvis – bygd inn i gamle forsvarsmurer. Den har et klokke- og klokketårn fra 1552, som akkurat som de gamle murene, utgjorde byens vern mot invaderende fiender, samt en sognekirke fra 1802, som inneholder ett av de eldste eksemplene på litterær skiftkultur i Kroatia, fra det 12. århundre og skrevet med den såkalte glagolitiske skriften (det eldste kjente slaviske alfabetet).
 

Les mer

Reisemål i Istria

Motovun

Motovun er en av Istrias vakreste middelalderlandsbyer. Fra gamlebyen har du mange vakre utsikter over dalens frodige trøffelskoger og vingårder, som du kan utforske på fotturer eller sykkelturer. Samtidig har du de mange sjarmerende byene og strendene ved kysten innen rekkevidde.

Reiser til Motovun

Porec

Den hyggelige havnebyen Porec ligger på vestkysten på den istriske halvøya. Her finner du en hyggelig bykjerne med gode resturanter, små, lokale butikker og et livlig nattliv. Porec byr også på gode sandstrender og historiske severdigheter.

Reiser til Porec

Pula

Kystbyen Pula er beliggende på den istriske halvøya og rummer en del kultur og historie, med arven fra den romerske kulturen. Her finner du et avslappende miljø med hyggelige gater og en havnepromenade. Du finner også vakre kyststrekninger med fine sandstrender.

Reiser til Pula

Rovinj

Rovinj er Istriens mest sjarmerende kystby! Her finner du god mat, skjønne strender og en hyggelig ferieatmosfære.

Reiser til Rovinj

Umag

Hvis du er ute etter en koselig og fredelig destinasjon på Istria, trenger du ikke reise lenger enn til den hyggelige havnebyen Umag, som ligger noen kilometer fra grensen til Slovenia. I Umag er det rikelig med atmosfære i de trange gatene i gamlebyen og rundt havnen. Du har også en rekke gode strender og interessante utfluktsmål innen rekkevidde.

Reiser til Umag

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Istria, for eksempel øyas geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til ferien din i dette kroatiske reisemålet. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. 

Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til reisen, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Istria er en halvøy som ligger mellom Kvarnerbukten og Triestebukten. Halvøya, som er den største halvøya i Adriaterhavet, er delt mellom tre land; Kroatia, Slovenia og Italia. Imidlertid ligger det meste av dets areal – så mye som 89% – på den kroatiske siden av grensen. 

Blant de største byene i den kroatiske delen av Istria er Pula (Pola), Porec (Parenzo), Rovinj (Rovigno), Pazin (Pisino), Labin (Albona), Motovun (Montona), Buzet (Pinguente) og Buje (Buie).

Istria er tradisjonelt et etnisk, kulturelt og språklig lappeteppe, hvor både kroatisk, slovensk, italiensk og østerriksk påvirkning har gjort seg gjeldende i de ulike delene av halvøya gjennom historien. I den kroatiske delen viser studier i 2011 at om lag 70% av befolkningen er kroatisk, mens ca 6% er italiensk, 3,5% serbisk, 3% bosnisk, 1% albansk og 2% av befolkningen oppga ikke sin nasjonalitet. 12% definerte seg som «Istriarere», snarere enn med nasjonalitet, og de siste 2% er nasjonaliteter som utgjør mindre enn 1% hver.

Klima og vær

Klimaet på den halvøya Istria avhenger helt av hvor du er på halvøya. Klimaet veksler fra kontinentalt, til middelhavsklima, til kystklima. Den sentrale delen av halvøya – f.eks. i byen Pazin – er det kontinentalt klima, mens den vestlige og sørlige kysten – f.eks. byer som Rovinj og Pula - har middelhavsklima og østkysten - f.eks. byer som Labin og Opatija - har middelhavsklima med en anelse kystklima.

De varmeste områdene på den kroatiske delen av halvøya er Pula og Rovinj, mens det kaldeste området på den kroatiske delen av halvøya inkluderer Pazin.

Den heteste måneden for Istria generelt er august, med en gjennomsnittstemperatur på 25 grader, etterfulgt av juli med en gjennomsnittstemperatur på 24 grader og september med en gjennomsnittstemperatur på 23 grader, mens februar og mars er de kaldeste månedene av året med gjennomsnittstemperaturer på 11 grader, etterfulgt av januar med en gjennomsnittstemperatur på 12 grader.

Historie

Istriens tidligste historie forsvinner i historiens tåke, men det er kjent at områdets navn – Istria (Histria) – stammer fra navnet på den illytriske stammen, kalt Histri, som bodde i området i romertiden. Den greske historikeren Strabo (64 eller 63 f.Kr. – 24 e.Kr. nevnte dem i sine verker og tilskrev dem til byggingen av områdets tidlige festninger, kalt castellieri. Romerne betraktet dem en hardfør gruppe pirater som forsvarte seg forbilledlig, takket være Istrias steinete kyst. Dermed trengte romerne to militære kampanjer for å beseire dem, og det var først i 177 f.Kr. at romerne fikk bukt med dem. 

Etter det Vestromerske imperiets fall i 476 ble området hjemsøkt av ulike inntrengere, inkludert gotere, bysantinere og avarere.

I 751 ble området annektert av kongedømmet Lombardia og deretter av det frankiske riket i 789.

Siden falt området i hendene på hertugene av Karantania, Merania og Bayern, samt patriarkatet Aquileia, før de ble en del av Republikken Venezia i 1267. 

Den sentrale delen av Istria, rundt byen Pazin, ble en del av det tysk-romerske riket, nærmere bestemt Habsburg-monarkiet, i det fjortende århundre. Og i 1797 ble de tidligere venetianske delene av halvøya også en del av det Habsburgske området, som nå kalte seg Keiserriket Østerrike. 

Etter det østerrikske nederlaget til Napoleon i den tredje koalisjonskrigen (1803-06) ble området en del av kongeriket Italia (1806-10) og det første franske keiserriket (1810-13). I 1814, og frem til 1918, returnerte området til østerrikske hender igjen.

Med første verdenskrig og oppløsning av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn ble området en del av Italia fra 1919 til 1947. 

Etter andre verdenskrig ble området en del av Jugoslavia (Den Sosialistiske Føderale Republikken Jugoslavia) og forble på jugoslaviske hender til republikkens oppløsning i de jugoslaviske krigene i 1991. 
 

Populære hoteller i Istria

Kroatia, Istria, Pula
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Avstand til havet: ca. 2.5 km
  • Svømmebasseng
Kroatia, Istria, Rovinj
  • Nærmeste flyplass: 39 km
  • Avstand til havet: ca. 50 m
  • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Istria
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér