Reiser til Umbria

Velkommen til Umbria med Hideaways! Vi er spesialister på reiser til Umbria, "Italias grønne hjerte", hvor du bor på håndplukkede hotell og feriehus på din ferie. 

Umbria - eventyr og magi 

Fra min første reise til Umbria husker jeg spesielt en samtale som jeg hadde med eieren på et av våre hideaways. Hun er født og oppvokst i Roma, men kjøpte for noen år siden denne gamle eiendommen sammen med sin mann, for så å gå i gang med renovering og innredning. Det er et helt fantastisk sted, hvor paret blant annet har innredet hotellet med gamle møbler av arvgods fra familiens villa i Roma. 

Hun fortalte dette, som jeg på en måte allerede hadde følt på mens jeg kjørte sammen med Marie gjennom det grønne fjellandskapet. Hun fortalte at i Italia sies det at jorden i Umbria utstråler en særegen energi. Denne energien kommer fra det frodige landskapet, som kjennetegnes ved den altoverskyggende vegitasjonen av grønne trær som finnes overalt. Dette er grunnen til at Umbria kalles for Italias grønne hjerte. 

Middelalderarkitektur, natur og gastronomi 

Dette blir et eventyr! Hvor enn du drar, vil du kunne se middelalderbyer plassert på fjell- og bakketopper. De vitner om en tid hvor arkitekturen var til beskyttelse for innbyggerne som bodde bak de tykke bymurene. Disse murene omkranser fremdeles byene, og gjør dem til levende friluftsmuseer. Til tider følte jeg faktisk at vi var havnet midt i et middelaldereventyr, og den historiske fortiden kom helt under huden på meg. 

Derfor skal du reise til Umbria 

Du skal reise til Umbria hvis natur, matkultur, historie og skjønne middelalderbyer, er noen av de tingene du setter høyest på en ferie. Bruk et av våre hideaways som base for opplevelsene i Umbria, og besøk historiske byer som Assisi, Perugia, Gubbio. Drar forbi Orvieto, som betraktet på avstand, er et av de mest imponerende synene jeg noensinne har sett. 

Våre hideaways i Umbria er for opplevelser men også til fordypelser. De er til nærvær og nytelse, og til aktiviteter og bevegelse. Du bestemmer om dagen skal brukes ved bassenget, i selskap med favoritt boken eller musikken på din iPod. Kanskje vil du bruke dagen på historiske eller kulturelle opplevelser? Men det kan også tenkes at du har lyst til å dra på oppdagelsesreise i den fantastiske naturen, og dette kan gjøres både til fots, på sykkel eller i bilen, alt ettersom. 

Umbria kan besøkes året rundt, men jeg vil likevel anbefale at du reiser mellom mars og oktober, da du her kan være sikker på at de fleste av våre hideaways har åpent. Det er også i denne perioden at solen skinner som mest, og de grønne fargene tar seg best ut. 

Du kan reise med hele familien, eller du kan nyte en ferie i selskap med din bedre halvdel. Uansett hvordan du velger å reise, så tørr jeg nesten å love deg at Umbria vil sette dype spor hos også deg. 

Riktig god ferie i Umbria med Hideaways! 

Med vennlig hilsen, 
Mikkel 

Reiser til Umbria med Hideaways 

Hos Hideaways kan du reise til Umbria nøyaktig som det passer deg. Velg en av de mange pakkereisene hvor det inngår flyreise, opphold på hotell eller feriehus, samt leiebil, eller bestill en "kjør selv ferie" hvor du selv arrangerer reisen til Umbria. Uansett hva du velger, vil oppholdet alltid være i en av våre håndplukkede feriehus eller hotell i Umbria. Velger du en reise med fly, så benytter vi flyplassene i Roma eller Firenze på våre reiser til Umbria. Les mer under de forskjellige hotellene og feriehusene for å finne ut av hvilken flyplass som ligger nærmest. Jeg vil også anbefale at du ser nærmere på våre bilrundereiser i Umbria, og evt. våre reiser hvor du kan kombinere opphold i både Toscana og Umbria. 

Skreddersydde tilbud på reise til Umbria 

Finner du ikke en reise til Umbria i våre programmer som oppfyller dine behov og ønsker, er du alltid velkommen til å ta kontakt med oss. Du kan også bestille et gratis og uforpliktet tilbud på din reise til Umbria. Klikk på linken under og du vil høre fra oss i løpet av 24 timer. 

Bestill skreddersydde tilbud til Umbria

Les mer om Umbria

Severdigheter

Umbria er en av Italias mest oversette regioner. Kanskje dette grunner i at den ligger i den indre delen av landet, uten en kystlinje, som ofte blir en trekkplass for mange reisende til Italia. Men selv om Umbria ikke har en kystlinje å skryte av, så har regionen mye annet å by på i ferien. Her kan jeg nevne at Umbria leverer en fantastisk rik kulturhistorie og noen av Italias vakreste og mest frodige landskap. 

Jeg har valgt ut et par av de severdighetene som jeg mener det er verdt å få med seg mens man er på reise i Umbria. 

Norcia 

Norcia ligger i det sørøstlige Umbria, og er i likhet med Assisi, en av de byene som er blitt verdenskjent på grunnlag av sin religiøse helgen. Det var nemig her at grunnleggeren av Benediktinerordenen, Benedikt av Nurcia, ble født - år 480 e.Kr. (tenkes det). 

Benediktinerordenen ble stiftet på klippen Monte Cassino i år 529 e.Kr. Klippen ligger over byen Cassino, og Benediktinerordenen ble siden en av de største munkeordener i den kristne verden, mens munkene levde etter mottoet Ora et labora (Be og arbeid). 

Norcia byr også på annet enn religiøs historie, blant annet dens vakre landskap, som har gjort den til et populært utgangspunkt for tur og klatring. Norcia byr også på et stort dyreliv, noe som gjør byen populær til jakting. Gastronomisk sett er byen kjent i hele Italia for dens fremragende pølser og skinke laget av villsvin kjøtt. 

Assisi

Assisi ligger 20 kilometer fra regionens hovedstad Perugia, og er spesielt kjent for å være den byen som grunnleggeren av Franciskanerordenen, Frans av Assisi, kom fra. Men byen har mye annet å by på enn sine franciskanske røtter. 

Blanet annet så har byen, med en befolkning på rundt 28.000, også en spennende forhistorie som stammer fra umbrernes, estruskernes, romernes, ostro-goternes og langobardernes innflytelse,  og med at disse folkeslagene var bosatt i området. 

Det finnes enda spor av den romerske epoken i byens historie i form av et romersk amfiteater som ble bygget i det første århundre e.Kr. og det romerske Minerva-tempelet, som ble oppført for gudinnen av lærdom, kunst og håndverk - Minerva. Tempelet ble bygget i det første århundre f.Kr. men har siden 1539 huset kirken Santa Maria sopra Minerva. Facade og søyler er også bevart fra romersk tid. 

De franciskanske bygningene i byen, som blant annet inkluderer fanciskanerkirken Basilica Papale di San Francesco og fanciskanerklosteret Sacro Convento, har siden 2000 vært på UNESCOs liste over verdensarv. 

Gubbio

Gubbio, som er en del av Perugiaprovinsen i det nordøstlige hjørnet av Umbria, har en vakker beliggenhet på den første delen av fjellet Ingino i den berømte fjellkjeden Appenninerne. Her oppe har man en utrolig utsikt ut mot den grønne dalen. 

Men det som virkelig har gjort byen berømt i Umbria, er det vakre og fasinerende middelaldersentrumet. Her stammer husene helt tilbake til det 14. og 15. århundre, og er i de fleste tilfellene et resultat av velstandsperioden som fulgte etter at byens daværende biskop, St. Ubaldo Baldassini, lyktes i 1151 å beseire de omkringliggende byene. 

Byen rummer også unike spor fra romertiden i form av et sjeldent bevart romersk teater, som er bygget i det første århundre f.Kr. samt et romersk mausoleum. Det er også her i Gubbio at man har funnet den største samlingen av inskripsjoner med gammel-umbrisk, inngravert på syv (opprinnelig ni) bronsetavler. 

Trasimenosjøen

Trasimenosjøen (Lago Trasimeno) ligger i Perugiaprovinsen og er den fjerde største sjøen i Italia, kun overgått av de tre mer kjente italienske sjøene; Comosjøen i Lombardiet, Gardasjøen mellom Veneto og Lmbardiet, og Lago Maggiore, som ligger på grensen til Sveits. 

Sjøen har et overflateareal på 128 km2, rummer to øyer, hvor Isola Polvese er den største, mens øya Isola Maggiore er den eneste bebodde med rundt 35 innbyggere. Den minste av øyene er Isola Minore, som idag er privateid og ubebodd. 

Av disse tre øyene har Isola Maggiore den mest spennende historien, i og med at Frans av Assisi bodde på øya i 1211. Senere, i 1328, ble det bygget et franciskansk kloster til ære for Frans, og de fleste av øyenes opprinnelige bygninger og ruiner stammer fra den tiden. 

Rundt 1880 ble slottet Guglielmi bygget på ruinene av det daværende franciskanerklosteret. I 1944 ble slottet brukt som fengsel for jøder og andre politiske fanger, som den fascistiske prefekten i Perugia, Armando Rocchi, sperret inne for deres egen sikkerthets skyld, slik at de unngikk å bli kastet i konsentrasjonsleir av de tyske nazistene. Slottet er siden blitt bygget om til et luksuriøst spa-hotell. 

Trasimenosjøen er rik på fisk, spesielt gjedde og karpe, og har generelt sett et ganske godt miljø; så godt at det er mulig å ta seg en svømmetur. I 1995 ble det etablert en naturpark i forbindelse med sjøen, og i 2003 ble det laget en sykkelsti som gjør det mulig for besøkende å oppleve sjøen på en sykkeltur. 

Les mer

Maten og vinen 

Umbria er ikke den mest kjente italienske regionen, men når det kommer til maten så trumfer den ofte andre italienske regioner. Selv blant italienerne er Umbria berømt for sine enkle, solide, men utrolig velsmakende retter, noe som sier litt om hvorfor de ofte blir hyllet for sin gastronomi. 

Hemmeligheten bak suksessen i det umbriske kjøkkenet skyldes hovedsakelig to ting: fremragende råvarer og en stor tradisjonsbevissthet som har holdt gamle umbriske retter og metoder i live helt siden etruskerne. Jeg har her samlet et par av de rettene og spesialitetene som du har muligheten til å oppleve når du er på ferie i Umbria. 

Norcino 

Norcino er (blant annet) en betegnelse som dekker et bredt spekter av saltet kjøtt, som f.eks. villsvinpølser og prosciutto (lufttørket skinke) som er blitt tilberedt med den spesielle og tradisjonsrike teknikken, som stammer fra byen Norcia i Perugiaprovinsen i det sørøstlige Umbria. 

Norcia har, som det også er blitt nevnt, et rikt dyreliv, spesielt med tanke på villsvin. Norcia har derfor gjennom flere hundre år utviklet sine egne produksjonsmetoder i forbindelse med produksjonen av svinekjøtt. Her brukes det blant annet spesielle konserveringsmetoder, som muligens stammer helt tilbake til romerne. 

Crostini alla norcini 

Crostini (skiver av ristet hvitt brød med forskjellig pålegg) er veldig populært i Umbria, om det så er den ene versjonen eller den andre (for versjonene er det mange av). For eksempel crostini al tartufo, som er laget av svarte trøfler, eller crostini med kyllinglever, kapers og sitron. 

Men i denne sammenhengen vil jeg anbefale deg at du smaker på den kanskje mest typiske umbriske crostini, crostini alla norcini, bestående av en blanding av ansjos, trøfler og kyllinglever. 

Trøfler

Umbria er berømt for sine trøfler. Så berømt at det holdes festivaler og markeder rundt om i regionen, både på høsten og på vinteren, dedikert til disse smakfulle delikatessene. Svarte og hvite trøfler brukes både som pålegg på appetittvekkende crositini alla norcini eller costrini al tartufo, og som ingrediens i mange forskjellige pasta- og risottoretter. 

Fichi Girotti 

Byen Amelia, som ligger i Terniprovinsen i den sørlige delen av Umbria, har vært berømt for sine fikener siden oldtiden. I det 19. århundre begynte en nasjonalistisk kommandant ved navn Antonio Girotti å utfylle fikener med ristede mandler, kandiserte frukt og kakao. Han presset så de forskjellige delene sammen til de hjulformede søtsakene som de er idag. Disse kan kjøpes i de karakteristiske blå- eller rødstripete platikk-innpakningene med teksten "tipico producto umbro - ll dolce frutto" ("typisk produkt fra Umbria - den søte frukt"). 

Vin i Umbria 

Det er spesielt regionens hvitvin, fremstilt på Grechettodruer, som inntil nå har vært anerkjent og populær, ikke bare i Italia, men også mange andre steder i verden. Men også Umbrias rødvin er på vei frem, ikke minst takket være merker som Colpetrone, Arnoldo Caprai, Anronelli, Bea og Tabarrini, som har tatt opp kampen mot de fremragende umbriske hvitvinene. 

Les mer

Reisemål i Umbria

Assisi

En av Umbrias mest kulturelle skatter er Assisi. Den flotte byen ligger majestetisk til på en bakke med utsikt over det grønne landskapet. Fra Assisi kan du enkelt komme deg rundt i Umbria og besøke Perugia, samt Trasimenosjøen.

Reiser til Assisi

Gualdo Cattaneo

Gualdo Cattaneo er et ideelt reisemål for deg som ønsker å kombinere en avslappende ferie i rolige og autentisk landlige omgivelser med Umrbias store kulturelle og historiske severdigheter, slik som Perugia og Assisi.

Reiser til Gualdo Cattaneo

Perugia

Den viktigste byen i Umbria er uten tvil Perugia. Med sin rike historie og flotte beliggenhet i hjertet av regionen er en uunngåelig destinasjon på ferien din i Umbria. Kom hit og opplev byens levende sentrum og nyt det lokale kjøkken og gode vin.

Reiser til Perugia

Informasjon og fakta 

Jeg har her samlet litt informasjon og fakta om Umbria til din reise. Hvis du vil lese mer om Umbria så kan jeg anbefale deg å klikke deg inn på linkene nederst på siden. Du kan også lese om Umbria på reisebloggen vår, hvor du kan lese om emner som mat og vin, kultur, natur, historie, severdigheter, forslag til dagsturer, og ikke minst opplevelser fra våre egne resier til Umbria. 

Provinser

Umbria er inndelt i to provinser. Perugia og Terni, hvor den nordligeste provinsen Perugia er den største, både med tanke på areal og befolkning med litt over 660.000 innbyggere og et areal på 6334 km2. 

Provinsen Perugia har 59 kommuner, og rummer blant annet byene Foligno, Cittá di Castello, Spoleto, Gubbio, Assisi, og hovedbyen Bastia Umbra, som både har gitt navn til provinsen, og som er hovedstaden i Umbria. 

Terniprovinsen, som har 33 kommuner, rummer blant annet byene Orvieto, Narni, Amelia, Montecastrilli, Acquasparta og San Gemini. De eneste byene i Terniprovinsen som har mer enn 20.000 innbyggere, bortsett fra hobedbyen Terni med rundt 113.000 innbyggere, er byene Orvieto og Narni med henholdsvis 20.870 innbyggere og 20.250 innbyggere. I Umbria bor tilsammen rundt 885.000 mennesker. 

Språk 

Umbrisk tilhører den oskisk-umbriske språkgruppen, og er i videre forstand et italiensk språk (derfor også et indo-europeisk språk). Dette ble snakket i Umbria inntil romerne erobret regionen og gjorde latin til Umbrias hovedspråk, men er i dag utdødd og eksisterer kun gjennom rundt 30 inskripsjoner datert til ca. det 7. århundre inntil det 1. århundre f.Kr. 

Ni av de viktigste inskripsjonene ble funnet i 1444 i form av ni bronsetavler som dukket opp i et underjordisk kammer ved byen Gubbio i provinsen Perugia. To av de har siden forsvunnet. De nå si tavlene, som inneholder mellom 4000 og 5000 ord, beskriver instruksjoner til religiøse seremonier fra den daværende antikke, hedenske religonen i Umbria. Det finnes også mindre inskripsjoner i byene Spoleto, Assisi og Todi. 

Natur

Umbria kalles for "Italias grønne hjerte", og sant er det at regionen har noen av Italias vakreste og mest grønne landskaper. Elven Tiber (Italias tredje største elv) krysser gjennom regionen og bidrar til denne legendariske frodigheten. Til gjengjeld er det også den eneste regionen i Italia uten en kystlinje, ettersom Umbria ligger klemt innimellom tre andre italienske regioner: Toscana mot vest, Marche mot øst, og Lazio mot sør. 

Mens regionen på den ene siden preges av de mange flate strekningene med oppdyrkede områder, så krysses regionen på den andre siden av Appenninerne, som er en 1200 kilometer lang fjellkjede, som strekker seg fra Alpene i den nordlige delen av Italia til Calabrien i den sørlige delen av landet. Og en stor del av regionen er enten fjellrikt eller bakkete. 

Det høyeste punktet i den umbriske delen av Appenninerne er Monte Vettore på 2476 meter, som ligger i nasjonalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillin, på grensen mellom Umbria og naboregionen Marche.  

Populære hoteller i Umbria

Italia, Umbria
  • Nærmeste flyplass: 161 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Umbria, Assisi
  • Nærmeste flyplass: 186 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Umbria
  • Nærmeste flyplass: 170 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér