Reiser til Sicilia 

Velkommen til Sicilia med Hideaways! Vi er spesialister på reiser til Sicilia, hvor du bor på håndplukkede hotell og feriehus på din ferie. Du kan også oppleve Sicilia på en av våre spennende rundreiser, hvor du kommer helt under huden på Middelhavets største øy. I Norge kan du reise til Sicilia fra Oslo Gardemoen, Oslo Torp, Bergen, Stavanger, Tromsø og Trondheim. 

Slik finner du priser 

Tast inn avreiseflyplass eller velg "kun hotell", samt i hvilken periode du ønsker å reise til Sicilia. Trykk deretter "søk reise" og få et overblikk over alle ledige hotell og flyavganger. 

Les mer om hotellene i oversikten nedenfor, eller benytt søkemotoren for å se aktuelle priser. 

Sicilia - min nye, urgamle kjærlighet... 

Kan man ha så sterke følelser for et reisemål at man kan kalle det kjærlighet? Et stort og kostbart ord, men jeg føler ordet er på sin plass i denne sammenhengen. Her skal du få min skildring om mitt første møte med Middelhavets ukronede "kongerike".  

Allerede under innflygningen til Catania, på flere kilomters høyde, var det ikke et problem å få øye på Sicilia. For i flyet 3.320 meter over havet kan man se et enormt "fyrtårn" som dominerer utsikten fra flyvinduet. Dette fyrtårnet kalles Etna, og vulkanen virker både varmblodig og fryktløs. Et fascinerende syn, og jeg ble mer enn klar til å innta øya Sicilia. 

UNESCO har også vært innom 

Sicilia er en velbevart historiebok og uten tvil en av Middelhavets mest interessante øyer. Øya virker original og urørt, men på samme tid moderne og multikulturell. Det er ikke rart at de gamle grekerne og normanske folkeslag følte seg tiltrukket av Sicilias umiddelbare skjønnhet. Med plasseringen i hjertet av det omkransende Middelhavet og en kystlinje på mer enn 1000 km, har Sicilia spilt en betydningsfull rolle i historien. Det er derfor ikke rart at øya er blitt nevnt flere ganger på UNESCOs liste over verdensarv. Som et minimum bør du besøke den gamle byen i Catania, Agrigentos tempeldal og barokkbyen Noto, som spesielt gjorde inntrykk på meg. 

Flytende vulkanhonning, anerkjent vinproduksjon og velskjenket espresso 

Jeg må innrømme noe: Før mitt første møte med Sicilia hadde jeg ikke hatt muligheten til å studere det ukronede kongeriket. En smule respektløst må jeg ærlig erkjenne, men jeg kan forsikre deg om at denne respektløsheten fort ble erstattet med den reneste ærbødighet. For det går ikke mer enn noen timer etter ankomst før man går i fotsporene til de gamle grekerne og jeg overgir meg fullstendig til Sicilias skjønnhet.

Det kan virke som om at noen har kastet tryllestøv over det sicilianske landskapet, som på forunderlig vis veksler mellom fordige fjellområder, kritthvite sandstrender og flate platåer av lavaaske. Av og til avbrytes dette av olivenlunder, fruktplantasjer, vinmarker og havutsikt så langt øye kan se. 

En av de største opplevelsene er og blir den kjegleformede vulkanen Etna. Den troner som en majestet selv på lang avstand. Du er aldri i tvil om at det er liv i det urgamle kratere, i og med at et fint røykslør på toppen avslører dens evige aktivitet. Som en liten souvenir kjøpte jeg litt vulkansk honning til familien, som skulle vise seg å være utrolig smakfullt. 

Apropos smakfullt ... Se frem til et middelhavskjøkken hvor kokkene leverer friske råvarer. Kanskje det bare er en innbilning, men maten smaker faktisk bedre når ingrediensene stammer fra lokalområdet. Som prikken over I`en, så er menykartets priser oftest i den attraktive enden. På de mange resturantene er det også ikke usett at man ser de lokale innbyggerne nyte et måltid i ny og ne. Mitt tips: avslutt middagen med en tiramisu fatto in casa etterfulgt av en italiensk espresso.  

Liker du sjokolade? 

Jo mer man beveger seg rundt på øya, jo tettere kommer man inn på livet til Sicilia og dens imøtekommende befolkning. Øya gjemmer på mange severdige gullkorn som normalt sett ikke får den store spalteplassen i reisemagasiner. 

Jeg falt for eksempel pladask for sjokoladebyen Modica, som med sine stolte, gamle tradisjoner, fremstiller den fineste sjokoladen i all verdens smaksvarianter - Cioccolato Modicano. Mitt tips: besøk familien Bonajuto i butikken deres anno 1880. Men gjør det kun hvis du klarer å motstå fristelser, for det blir en lang løpetur hvis du skal "nullstilles" etter en sjokoladesmaking her. 

Hva venter du på!

Kort sagt så kan Sicilia by på alt! Hvis du synes at det høres litt klisjéaktig ut så er det nok bare fordi du ikke har vært der. For min del så har jeg bare en ting å si: Sicilia, jeg kommer snart tilbake! 

Riktig god ferie på Sicilia!

Med vennlig hilsen,
Marie

Les mer om Sicilia

Mat og drikke på reisen din 

Sicilias gastronomi bærer preg av de mange forskjellige kulturelle strømningene som er blitt tilført gjennom historien og som har beriket ikke bare den sicilianske kulturen, men også det sicilianske kjøkkenet. Her kan du lese om et par av de kulinariske spesialitetene som du kan smake på mens du er på Sicilia. 

Pasta alle Norma

En av Sicilias mest populære og kjente retter er Pasta alla Norma, som er spesielt utbredt i Sicilias nest-største by, Catania, ved foten av vulkanen Etna på øyas østkyst. 

Retten er, som navnet tilsier, en pastarett som typisk består av makaroni eller spagetti tilberedt med auberginer, tomater, basilikum og fersk ricotta (et italiensk myse-basert melkeprodukt, hvor på Sicilia ofte fremstilles med fåremelk).

Pasta alla Norma har vært kjent i Italia siden det 19. århundre og det kan nevnes at retten muligens har fått navnet sitt som en hyllest til operaen Norma av Vincenzo Bellini; en såkalt tragedia lirica, som hadde sin urpremiere på det berømte Teatro alla Scala i Milano i 1831. Den betraktes som et av bel canto-tradisjonenes høydepunkter. 

Caponata 

Caponata, hvis navn og opprinnelse er omdiskutert, stammer muligens opprinnelig fra Catalonia. Det er en populær og ganske så utbredt auberginerett på Sicilia, som både kan spises som forrett, siderett (typisk til fisk), men også hovedrett. 

Retten består av en kokt grønnsaksblanding laget av hakket og stekt aubergine og selleri krydret med søtet eddik og kapers i en sursøt saus. Det finnes utallige lokale varianter av retten rundt omkring Sicilia. F.eks. med oliven, gulrøtter og grønn pepperfrukt, eller med poteter, pinnekjerner og rosiner. 

I Palermo blir det til tider tilført blekksprut blant ingrediensene, mens sverdfisk garnert med vill asparges, reker og revet tunrogn utgjør en spesielt delikat, men ikke utbredt versjon av retten. 

Limoncello

Sitronlikøren Limoncello er mer enn 100 år gammel og utbredt i det meste av Sør-Italia, hvor man også mener at den stammer fra. Foruten om å være den mest utbredte likøren på Sicilia er det også den nest populære likøren i hele Italia. 

Likøren er normalt sett laget av sitronskall fra de såkalte Sorrento-sitronene eller Sfusato-sitronene. Som en del av likørens tilberedning brukes det etanol for å bryte gjennom sitronskallene, inntil oljen fra dem er frigitt. Den resterende gule sitronsaften blandes så med sirup. 

Limoncello servers normalt sett som en digestifdrink etter kveldsmaten (i motsetning til den mer kjente appetittdrinken før maten). Det finnes en rekke varianter av likøren rundt omkring i den sørlige delen av Italia, blant annet pistachiocello, som inneholder pistachenøtter og fragoncello (smak av jordbær). 

Cassata Siciliana

Sicilia er kjent for sine mange delikate søtsaker, og en av dem er Cassata Siciliana som stammer fra hovedbyen Palermo. 

Cassata består av en rund sukkerkake fuktet med fruktsaft eller likør og stratifisert med ricotta, kandisert frukt og sjokolade eller vanilje fylling som ligner på cannoli-krem. Normalt sett så er den dekket av et lag marsipan, pastellfarget glasur og dekorative mønstre, for så å bli utstyrt med skiver av sitrusfrukter på toppen. 

Kaken har en rekke variasjoner som er sentrert rundt provinsen Catania, blant annet Cassata Catanese og Cassatella di Sant'Agata.

Les mer

Severdigheter 

Sicilia er full av spennende severdigheter som fint kan kombineres med et opphold på et av våre hideaways på øya, og som lett kan nås på en eller flere dagsutflukter. Her er et par av de severdighetene jeg vil anbefale deg å oppleve når du er på Sicilia. 

Etna 

Den 3329 meter høye vulkanen, som er Europas høyeste aktive vulkan og det høyeste fjellet i Italia sør for Alpene, er en av verdens mest kjente vulkaner. Den fikk i 2013 også sin velfortjente plass på UNESCOs liste over verneverdig verdensarv. 

Etna ligger på den østlige delen av øya, tett på byene Messina og Catania, og er en av de mest aktive vulkanene i verden. Etna har hatt atskillige voldsomme utbrudd i løpet av historien, hvor det største i nyere tid var i 1669 da hele ti landsbyer ble ødelagt og fylte Catanias havn. På tross av de mange utbruddene gjennom historien er det kun registrert 77 dødsfall forårsaket av Etnas lavastrømmer. 

Den mest brukte adgangen til vulkanen er Sapienza Refuge, som både har parkeringsplass, hotell, barer og startpunkt for kabelbanen som vil fører deg opp til 2500 meters høyde. 

Valle dei Templi 

Valle dei Templi ble utnevnt til verdensarv av UNECO i 1997. Den er en av Sicilias mest kjente severdigheter og et nasjonalt monument i Italia. Det arkeologiske området rummer de resterende 7 templene i dorisk stil og er et av de fineste eksemplene på Magna Graecias arkitektur og kunst. 

En stor del av templene i Valle dei Templi ble utgravd og resturert av den italienske arkeologen, forfatteren og arkitekten Domenico Antonio Lo Faso Pietrasanta, som var hertug i Serradifalco fra 1809 til 1812. Tempelet ligger uten for byen Agrigento (som kommer av det greske navnet Akragas) på den sørlige delen av øya.

Necropoli di Pantalica

Necoropli di Pantalica, som ble utnevnt til verdensarv av UNESCO i 2005, er et klippefylt område på ca. 400 meters høyde. Den rummer rundt 4000 graver innhugget i klippene mellom elvene Anapo og Cavagrande, ca. 23 kilomter i nordvestlig retning fra byen Siracusa. 

Området har vært bebodd ca. siden det 13. århundre til det 7. århundre f.Kr. Her flyttet folk fra kysten opp i gravene etter å ha blitt fortrengt av utenfra kommende grupper. 

I området ligger naturreservatet Riserva Naturale Orientata Pantalica, med en stor rikdom av lokal fauna og flora, samt naturlige grotter. 

De Eoliske Øyer 

De Eoliske Øyer, også kalt de lipariske øyer, består av syv øyer med vulkansk opprinnelse som skyter opp fra Tyrrenhavet utenfor Sicilias nordkyst. 

De vakre øyene, som kom på UNESCOs verdensarvliste i 2000, ble kolonisert av grekerne i 580 f.Kr. og ble i den forbindelse oppkalt etter den greske guden Aiolos (guden for all vind). På grunn av den vulkanske fjellarten obsidian ble øyene et populært handelsted i Middelhavet allerede før Romerriket ble grunnlagt. 

I tillegg til de eventyrlige landskapene og det herlige klimaet har øyene i dag rundt 15.000 innbyggere, hvor de fleste av dem bor på øya Lipari med rundt 11.000 innbyggere. 

Les mer

Reisemåter til Sicilia 

Hos Hideaways kan du reise til Sicilia "nesten" som du ønsker det. Her finner du informasjon om de forskjellige reisemåtene vi tilbyr. 

Flyreiser til Sicilia 

Hideaways samarbeider med alle de anerkjente flyselskapene som flyr til Sicilia. På søk vil du derfor se priser fra forskjellige flyselskaper, og på den måten kan du velge avreise som passer deg best, både med tanke på pris, flytider og om det er dirkte fly eller mellomlanding. Det finnes tre flyplasser på Sicilia: Catania på østkysten, Palermo på den nordvestlige delen av Sicilia og Trapani på vestkysten. 

Pakkereiser

En pakkereise hos Hideaways inneholder som utgangspunkt flyreise, opphold i feriehus eller på hotell, samt leie av bil. Du finner pakkereiser på en eller to uker. Ønsker du derimot en kortere eller lengre reise, kan du enkelt bestille et skreddersydd tilbud. Hideaways er selvsagt medlem av reisegarantifondet, og bestiller du en pakkereise til Sicilia som inneholder to ytelser (f.eks. hotell og leie av bil), da er du dekket av reisegarantifondet. Les mer på: Trygghet når du reiser 

Skreddersydde reiser 

Finner du ikke en reise som oppfyller dine ønsker, kan du alltids ta kontakt med oss slik at vi kan skreddersy et tilbud til deg som oppfyller dine behov 100%. Du kan selv velge lengden på ferien, hotell, osv. Tilbudet vil du motta innen 24 timer.

Kun hotell eller feriehus

Vil du selv arrangere transporten til Sicilia så kan du hos Hideaways bestille kun hotell eller feriehus. Da klikker du enkelt på "kun hotell" i søk, så taster du inn dato og antall reisende, og på den måten vil du få opp en liste med alle ledige hotell og feriehus uten fly og leie av bil. Klikk på hotell eller feriehus i menyen for mer informasjon. 

Rundreiser 

En rundreise er en fin måte å oppleve Sicilia på spør du meg.. Bestill en bilrundereise hvor vi har valgt ut diverse hotell du på underveis. Men du kan også er skreddersy din egen rundreise med bil. Du kan se forslag på bilrundereise i søkemaskinen eller kontakte oss for inspirasjon og et skreddersydd tilbud. 

Gruppereiser

Vi har hatt den glede av å arrangere flere gruppereiser til Sicilia. Velg selv om du vil reise på egenhånd eller med norsk reiseleder. Er dere mer enn 10 personer som vil reise sammen så kontakt oss gjerne for et tilbud på gruppereiser. 

Langtidsreiser 

Det milde klimaet på Sicilia gjør at det er verdt å besøke på en langtidsferie. Men vi vil ikke anbefale langtidsreiser til Sicilia i perioden desember til mars. 

"Kjør selv ferie"

Normalt sett når man snakker om en "kjør selv ferie" betyr det at man vil kjøre fra Norge til reisemålet sitt, og vi har også gjester som velger å gjøre nettopp dette ned til Sicilia. Men dette må du beregne god tid på, og jeg vil anbefale at du stopper opp underveis og nyter noen av de mange andre interessante reisemålene i Italia, som f.eks Toscana eller Amalfikysten. Vil du på "Kjør selv ferie" så ta gjerne kontakt med oss for forslag til din reise. 

Reisetema

Har du et spesielt formål med reisen, f.eks. mat og vin eller vandrereise, da kan du under hvert hotell og feriehus se hvilke reisetema vi anbefaler. Du er også her mer enn velkommen til å ta kontakt med oss hvis du har et reisetema som ikke kommer opp på listen. Se alle temareisene hos Hideaways. 

Vi tar forbehold for endringer i informasjon ang. flyselskaper og flyavganger. Vi henviser til søkemaskinen her på Hideaways, hvor du alltid vil se aktuelle flyavanger på våre reiser. Har du spørsmål vedr. flyselskaper og flyreiser til Sicilia er du alltid velkommen til å ta kontakt med oss. 

Les mer

Reisemål 

Sicilia er en stor øy og vi har derfor oppdelt den i tre reisemål: øst, sør og nordkysten. Les mer om de forskjellige reisemålene på Sicilia, og husk at du med Hideaways har muligheten til å feriere på det samme reisemålet eller besøke flere områder når du er på en bilrundereise. 

For å få et raskt overblikk, klikk på "kart over alle Hideaways", i den blå boksen til høyre under snarveier. 

Østkysten 

Ved innflygning til Catania hilses du alltid velkommen av hvite røyksignaler. Avsenderen heter Etna. Og ikke bare er hun Sicilias varemerke, men også Europas høyeste aktive vulkan. Ved foten av Etna finner du Sicilias nest største by, Catania, som med sine praktfulle barokkarkitektur, havnen, universitetet og bispesetet, byr på et valg av historiske ferieopplevelser. Foruten om dette er Catania øyas viktigste handelsby, så her vil det alltid være liv og leven i gatene, samt mange andre reiseglade mennesker fra hele verden. 

Østkystens aboslutte publikumsmagnet er Taormina, hvor det enestående amfiteateret, barokkpalassene, domkirken, innkjøpsgaten Corso Umberto og alle byens kunst- og kulturinstitusjoner byr på et hav av opplevelser. Strendene rundt Taormina teller med blant Italias beste og nyter stor anerkjennelse for deres vakre variasjoner, fra små bukter til brede kilometerlange strender.  

Byene Mazzaró, Marina d’Agro, Letojanni og Giardini-Naxos må også fremheves som vidunderlige ferie- og utfluktsmål som kan besøkes på din reise til Sicilia. Et lite ferietips er å besøke den mindre kjente byen Siracusa, som ligger sør for Catania og lett kan utfordre Taormina på både skjønnhet og severdigheter. Siracusa gjemmer på en masse antikke opplevelser helt tilbake fra Tyrannen Dionysisos. Dette begeistrer ikke bare de reisende, men også arkeologer fra hele verden. 

Sørkysten

På Sicilias sørkyst finner du noen av Italias, ja kanskje Europas mest enestående antikke byer, samt praktfulle barokke bygningsverk som vitner om Sicilias historie. På sørkysten kan Agrigento klart fremheves som en av de mest severdige byene i dette området av Sicilia, for her renner det over av historie og atmosfære fra middelalderen. Den greske lyrikeren Pindar beskrev Agrigento som de dødeligstes vakreste by på jord, og bare dette er grunn nok til å avlegge byen en visitt.

På sørkysten finner du noen av de best bevarte greske templene på Sicilia, som spesielt Herakles og Concordia tempelet. Therons grav begeistrer de fleste med litt sans for historie og kultur. Den greske innflytelsen på denne delen av Sicilia er enorm, og når du da befinner deg midt i mellom oliven- og mandeltrær kan du fort begynne å tvile på om du befinner deg i Hellas i stedet. 

Historie er det masse av på Sicilia, og på øyas sørvestlige del finner du Selinunte, som er en av Italias største arkeologiske parker fylt med antikke greske bygningsverker som kan ta pusten fra de fleste med interesse for historie. 

Sicilias sørøstlige del byr på severdigheter som byene Noto, Ragusa og Modica, og her er det et godt utvalg for arkitektinteresserte. Bygningsverkene, som ikke kan telles på en hånd, er nemlig å se på UNESCOs liste over verdenskulturarv.  

Nordkysten

"Conca d’Oro" danner rammen for Sicilias hovedstad Palermo, som med 1 million innbyggere er mer enn en ferieby. I Palermo finner du den søreuropeiske atmosfæren overalt, og byen gjennomgår for øyeblikket en interessant transformasjon hvor en masse moderniseringstiltak endrer byens ansikt. På denne måten kan den støve av seg litt av det forfalne mafia-imaget sitt. 

Nordkysten og området rundt Palermo byr på utallige opplevelser. F.eks byen Monreale hvor du finner relikvier fra Sicilias normanniske fortid og en parktfull domkirke med vakre mosaikker. Du kan også besøke Mondello, som teller med blant et av de foretrukne utfluktmålene hos innbyggerne i Palermo. Besøk evt. det historiske friluftsbadet bygget i jugendstil og slapp av med de lokale palermitanerne. 

 Cafalú er en av nordkystens absolutte høydepunkter, hvor den vakre historiske bykjernen, den grandiose domkirken, den velpleide sandstraden og den severdige havnen må konkurrere om oppmerksomheten til gjestene. 

Les mer

Hotell på Sicilia 

Våre hotell på Sicilia er nøye utvalgt og håndplukket. Du finner hotell på hele øya og til her smak og pris. Når du bestiller et hotell hos Hideaways inngår det alltid frokost i prisen, og alle hotellrommene har naturligvis privat bad og toalett. Vi tilby mange forskjellige typer rom, f.eks med havutsikt, balkong, mulighet for oppredning, osv. Under hver hotellbeskrivelse kan du lese om våre personlige opplevelser, se foto, en oversikt over fasiliteter, avstander til by, strand, etc. Du kan også se hvor mange offisielle stjerner hotellet har og som suplement se våre vurderinger hvor vi gir emner som beliggenhet, maten og service karakterer fra 1 til 10. 

Utvalgte hotell 

Som du kanskje allerede har lest finnes det ikke et hotell i programmet hvor vi ikke selv vil feriere, og du kan se alle hotellene i hovedoversikten. Under har jeg valgt ut to eksempler på hotell på nord og sørkysten av Sicilia. 

Hotell Relais Parco Cavalonga

På sørkysten av Sicilia finner du hotell Relais Parco Cavalonga, som er et sant hideaway. Hotellet er omgitt av en fantastisk natur og tilbyr deilige rom og gode fasiliteter. Les mer om Hotell Relais Parco Cavalonga

Hotell ll Parco degli Ulivi 

Hotell ll Parco degli Ulivi ligger med den mest fantastiske utsikten på nordsiden av Sicilia, men i den østlige delen og. Det er perfekt for deg som vil på utflukt i leiebil uten å måtte tilbringe for mye tid på kjøring for å nå mange av de spennende severdighetene.

Les mer

Reisemål på Sicilia

Agrigento

Historiske Agrigento på sørkysten av Sicilia er et av Italias viktigste historiske mekka. Den mektige tempeldalen får Hellas til å blekne, dessuten blir du fascinert av den fine sandstranden. Den spennende historien sees også i matkulturen, som er en opplevelse i seg selv.

Reiser til Agrigento

Catania

Catania som ligger ved foten av Etna på Sicilias østkyst, tilbyr et livlig sentrum med severdigheter og en livlig stemning. Mange flyr til byen når de skal reise til Sicilia, men de glemmer å besøke den hyggelige delen av øya. Planlegg et opphold når du alikevel kommer forbi.

Reiser til Catania

Cefalu

Hovedårsaken til at vi elsker Cefalù er at byen er like så ekte og malerisk som vi vil ha det når vi besøker Sicilia. Små gater, en storslått domkirke på et levende torg og en deilig strand gjør ferien komplett.

Reiser til Cefalu

Chiaramonte Gulfi

Chiaramonte Gulfi har en historie som strekker seg helt tilbake til oldtiden. I dag er den sjarmerende bakketopslandsbyen et ideelt utgangspunkt for å utforske det sørlige Sicilia, som byr på en perlerekke av maleriske barokbyer, flott natur og uimotståelige badestrender.

Reiser til Chiaramonte Gulfi

Linguaglossa

Med sin sentrale beliggenhet på den nordøstlige delen av Sicilia er Linguaglossa et ideelt reisemål hvis du vil oppleve vulkanen Etna, det antikke greske teateret i Taormina og andre store attraksjoner på den østlige delen av Sicilia.

Reiser til Linguaglossa

Marsala

I Marsala møter Europa Afrika. Bortsett fra en velsmakende dessertvin, får dine smaksløker en opplevelse for livet i denne spennende sicilianske byen. Nyt godt av den lokale gastronomien og de fine sandstrendene. En fantastisk kombinasjon av Sicilia.

Reiser til Marsala

Modica

Modica er en malerisk barokby på Sicilias sørøstlige hjørne. Byen preges av den enestående bykjernen i barok stil samt det rustikke landskapet rundt om i byen som domineres av Iblei-fjellkjeden. Fra Modica kommer du lett til de øvrige barokbyene som f.eks. Ragusa.

Reiser til Modica

Noto

Vil du gjerne besøke en severdig by med historie, vakre bygninger og arkitektur i verdensklasse på ferien? Da bør du stikke innom Noto når du reiser til sørøstlige Sicilia. Byens sentrum kan fint sammenlignes med et museum og er verdt hele reisen.

Reiser til Noto

Siracusa

Hvis du vil oppleve de unike sporene av Sicilias antikke fortid og samtidig nyte den rike sydsicilianske gastronomien, en spektakulær beliggenhet ved havet og en imøtekommende befolkning, så er Unesco-byen Siracusa noe for deg!

Reiser til Siracusa

Taormina

Drømmer du om å leve "La Dolce Vita" på Sicilia? Da er det flere grunner til å besøke Taormina på din neste ferie til Sicilia. Byen byr på en majestetisk utsikt over havet og byr på et inviterende sentrum hvor det er liv og glade dager.

Reiser til Taormina

Terrasini

Terrasini er en åpenbar destinasjon for deg hvis du er ute etter en tradisjonell siciliansk kystby nær øyens hovedstad Palermo, hvor det er gode forhold for strandferier og aktive ferier i den vakre sicilianske naturen.

Reiser til Terrasini

Informasjon og fakta om Sicilia

Jeg har samlet litt informasjon og fakta om Sicilia, men vil du lese mer om Sicilia så finner du linker nederst. Ikke glem å lese om Sicilia på vår reiseblogg, hvor vi skriver om emner som mat og vin, kultur, natur, historie, severdigheter, dagsutflukter og ikke minst opplevelser fra våre egne reiser til Sicilia.

Litt rask fakta 

For de aktive
Med sine 3323 meter er vulkanen Etna litt av en utfordring, men spaserturen i den skjønne naturparken er ikke bare fin, men også overkemmlig for de fleste. 

Teatro Greco
I Taormina finner du Teatro Greco, som med Etna i bakgrunnen etterlater seg en helt unik kulisse. Vil du oppleve antikken i Sicilia er Teatro Greco et sted å besøke. 

Conca d’Oro
Palermo er en by man kan like å elske. Vi gir den en tommel opp, som et sted å besøke for å oppleve historie og barokkakritektur. 

Antikke opplevelser 
På hele Sicilia finner du spor av antikken. Øya har vært under innflytelse av romerne, grekerne, araberne og normannerne. Så reiser du for historiske opplevelser, da er ikke èn tur til Sicilia nok. Plassene du må se er blant annet Templene i Agrigento, Siracusa og Selinunte. 

Iskald nytelse
Ingen reiser til Sicilia uten "Granita". En forfriskning som består av knust is med frukt eller kaffe, og som hører til de daglige ritualene blant mange sicilianere. 

7 vulkaner 
Utenfor nordkysten finner du de Lipariske øyene, som består av 7 vulkaner. Det er båtturer til alle øyene fra en lang rekke havner på nordkysten. 

Hagen av stein
Byen Noto har fått dette kallenavnet pga. sine mange barokke bygningsverk, og du trenger ikke å være arkitektinteressert for å la deg fasinere av det byen har å tilby. 

Romersk bildebok
Et besøk i den romerske Villa Romana del Casale ved Piazza Armerina kan betegnes som en juvel blant den romerske arkitekturen og bygningskunst. Her finner du mer enn 3500 fargede mosaikker i villaens 50 værelser. 

Vinen
Vinkjennere betegner de sicilianske vinene som "shooting stars". Det er mest hvitvin som blir produsert på Sicilia, men den mest kjente sicilianske vinen er rød og kommer fra Marsala på øyas sørvestlige del. 

Provinser

Sicilia er inndelt i ni provinser, hvor alle har en provinshovedstad med samme navn som selve provinsen. De ni provinsene er Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Syracuse, og Trapani. Den største av dem er Palermoprovinsen på øyas nordkyst. Palermoprovinsen er også den mest befolkede av de sicilianske provinsene med 1.250.000 innbyggere. Cataniaprovinsen på øyas østkyst er den nest største regionen, både geografisk og befolkningsmessig, mens den sørlige Ragusaprovinsen er øyas geografisk minste provins. Ennaprovinsen ligger i den indre delen av øya og rummer rundt 172.000 innbyggere, som gjør den til den minst befolkede provinsen på øya. 

Sicilia har en samlet befolkning på litt over 5 millioner og utgjør en av Sicilias fem autonome regioner med regionalt selvstyre, definert av den italienske grunnloven. 

Språk

De fleste sicilianere snakker både italiensk og siciliansk, men siciliansk blir i dag for det meste brukt i uformelle sammenhenger, mens italiensk brukes i alle formelle og offentlige sammenhenger. Her skal det sies at det regionale selvstyre i Palermo har oppfordret til at de sicilianske skolene skal tilby undervisning i siciliansk ved siden av den obligatoriske undervisningen i italiensk, men introduksjonen av siciliansk i det sicilianske skolesystemet er hittil gått tregere enn forventet. 

Siciliansk, som kalles "lingua siciliana", "calabro-siciliansk" eller "siculu" på italiensk, snakkes også visse steder i regionene Cantabrien, Campanien og Apulien i den sørlige delen av det italienske fastlandet. 

Språket er et romansk språk slik som riksitaliensk og stammer fra vulgærlatin, men det er så store forskjeller fra moderne standard-italiensk at det betraktes som et selvstendig språk. Det er et sterkt omdiskutert språkhistorisk punkt, hvorvidt siciliansk er den tidligste romanske avledningen av vulgærlatin, men det virker til å være enighet om at siciliansk har spilt en stor rolle i den første dannelsen av riks-italiensk. Dette selv om bruken av siciliansk på et tidspunkt var en litterær og intellektuell affære som flere store italienske forfattere og intellektuelle senere kom til å stå i arv til, som blant annet Dante Alighieri, som ble kjent for å skrive (i sitt berømte essa De Vulgari Eloquentia) at all italiensk poesi kunne føres tilbake til siciliansk. 

På samme måte som den sicilianske kulturen som helhet er preget av de fremmede folkeslagene, som i lengre eller kortere perioder har befunnet seg på øya, så er også det sicilianske tungemålet påvirket av fremmed kultur. Gresk, arabisk, normansk-fransk, katalansk, tysk, occitansk og lombardisk har alle satt deres preg på siciliansk i forskjellige grad. 

Utover italiensk og siciliansk snakkes også en blandingsdialekt bestående av to som kalles "Sicilias regional-italiensk".

Religion 

Som i Italia generelt så spiller katolismen fremdeles en stor rolle i sicilienernes liv og det sicilianske samfunnet. De fleste sicilianere går i kirke en gang i uken, eller som minimum i forbindelse med bryllup, begravelse og religiøse høytider. 

Men øya bærer fremdeles spor av de mange kulturelle påvirkningene som den er blitt utsatt for av andre folkeslag gjennom dens lange og dramatiske historie. F.eks. er det fortsatt en liten gruppe av ortodoske troende på øya, fra da normannerne erobret den. Dette var da øya var under byzantisnk styre. I den før-normanniske perioden gjorde islam seg også sterkt gjeldene på grunn av den arabiske tilstedeværelsen på øya. Også jødedommen har satt sitt preg på øya i mer enn 1400 år. Men denne påvirkningen forsvant nesten helt med jødenes fordrivelse fra øya i 1493 i forbindelse med den spanske reconquista, som nådde til Sicilia, da den spanske kongen Aragóns sto ved makten. 

Klima

Sicilia har et typisk mediterransk klima med varme, tørre somre og milde vintre. I løpet av somrene kan temperaturene på øya nå så høyt opp at de er blant de høyeste i Europa. I august i 1999 ble det målt opp mot 48,5 grader på værstasjonen i Catenanuova. Uoffisielt var dette den høyeste temperaturen i Europa på den tiden. Under normale omstendigheter er ikke temperaturen oppe i de høydene. Temperaturen for juli og august (årets to varmeste måneder) ligger på rundt 22 grader, mens de to kaldeste månedene er januar og februar med en temperatur på 9 grader. 

Sicilia er også et av de stedene på det europeiske fastlandskontinentet med flest solskinstimer med gjennomsnittlig 14 solskinstimer om dagen i juli (som det høyeste) og 7 solskinstimer i desember og januar (som det laveste). 

November, desember og januar er de mest regnfulle månedene med rundt 67, 79 og 66 mm. 

Natur 

Sicilias mer enn 25.000 km2, og som er preget av den nesten 1500 lange kystlinjen, gjør Sicilia til Middelhavets største øy. I den indre delen av øya er landskapet som regel bakkete, og siden romertiden, da man begynte å felle de store skogene som befant seg på øya tidligere. 

Øya er også kjent for sine store fjellkjeder, som madonie på opp til 2000 meter, Nebrodi på 1600 meter og Peloritani på 1300 meter på den nordlige siden av øya; fjellkjeden Monti Ibei på den sørøstlige siden av øya, som kan nå opp til 1000 meter; og sist, men ikke minst, så må vulkanen Etna nevnes, på 3329 meter - Europas største vulkan (på den østlige delen av øya). Etna er ikke bare dobbelt så høy som den kjente Vesuv-vulkanen, men den er også det høyeste italienske fjellet sør for Alpene. 

Sicilia består også av en rekke viktige elver, som blant annet Salso, Simeto, Belice, Dittaino, Platani, Irminio og Dirillo. 

Andre reisemål i Italia 

Foruten om Sicilia kan du reise til Italia med Hideaways til følgende reisemål: 

Reiser til Toscana

Reiser til Sardinia

Reiser til Amalfikysten

Reiser til Sorrento

Reiser til Umbrien

Eksterne informasjonskilder 

Vi har her samlet noen eksterne kilder med informasjon om reiser til Sicilia. 

Det italienske turistkontoret (norsk) 

Turistinformasjon (engelsk) 

Populære hoteller på Sicilia

Italia, Sicilia
  • Nærmeste flyplass: 70 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Sicilia
  • Nærmeste flyplass: 85 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Sicilia
  • Nærmeste flyplass: 88 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér