Reiser til Sardinia 

"Da vår herre var ferdig med å skape jorden, stod han med en håndfull rester av alt, som han hadde brukt til sitt skaperverk. Med dette smidde han i vannet ut den italienske vestkysten, og ut av dette reiste Sardinia seg opp av havet".

Velkommen til Sardinia med Hideaways! Vi er spesialister på reiser til Sardinia i Italia, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller feriehus på din ferie.

Når du spør hva som er spesielt med Sardinia i forhold til de andre regionene i Italia vil du nok med stor sannsynlighet bli fortalt denne vakre allegorien. For Sardinia er i virkeligheten rik på variasjoner og kontraster. Sardinia er italiensk, men på en helt annen måte. 

Sardinia er uberørt og uspolert ...

Uberørt fordi du her kan kjøre gjennom fjellene og på lange strekninger kun møte på synet av naturen, klippene og skogene. Uspolert fordi Sardinia i høy grad ikke er blitt utsatt for det massive turistbesøket som mange av de andre middelhavsøyene har. Det er blant annet gått mye arbeid inn i å bevare den kystnære naturen, hvor det mest attraktivet er hvordan arkitekturen i stor grad går i ett med naturen. Du ser (heldigvis) ikke mange store og høye hoteller som rager opp langs kystene, og personlig så synes jeg det fantastisk å for en gang skyld komme til Sør-Europa uten å se en natur som er blitt ødelagt av en konstant jakt på flere rom, flere hoteller og flere turister. 

Sardinia er også rik på kontraster, variasjoner, gastronomi, kultur, historie og ikke minst noen helt fantastiske kyststrekninger. 

Men først litt fakta 

På italiensk er navnet Sardegna, og her nede bor det faktisk rundt 1,6 millioner mennesker. Historisk har Sardinia vært et kongerike som i helt klassisk middelalderstil har skiftet størrelse på tross av sin status som øy. Tidligere hørte nemlig en del av fastlandet til Sardinia. Da Italia i 1861 ble samlet som en stat var det den sardiske kongen som ble monark for det nye landet. Innflytelsen fra andre kulturer er meget tydelig, og øya har også vært besatt og hersket av både fønikere og romere. Øya har også vært under besittelse av Genova, Pisa og Kartago. Hovedbyen heter Cagliari, som delvis blir selvstyrt av et parlament ledet av en president. 

Strand og natur á la carte 

Sardinia er i høy grad kjent for sine strender og det karakteristiske turkisblåe vannet. Det er sjeldent at jeg har sett strender i så mange variasjoner på ett og samme sted. Du finner dem både kilometerlange og i små bukter omgitt av klipper, hvor du (hvis du er heldig) kan ligge uforstyrret for deg selv på din egen lille "private" strand. En av de kyststrekningene jeg spesielt kan fremme er Costa Smeralda på den nordlige delen av Sardinia, hvor du også finner en rekke av våre hideaways. Costa Smeralda er nok Sardinias svar på den franske riviera, og er derfor et ganske så eksklusivt område, hvor byen Porto Cervo utgjør samlingspunktet for store yachter, butikker og resturanter. 

Naturen er fantastisk på Sardinia, og da tenker jeg ikke bare på kystene. Selv så kjører jeg gjerne vekk fra kysten så snart jeg kan, og vil anbefale deg til å gjøre akkurat det samme - både for å oppleve de imponerende fjellandskapene og den lokale koloritt som finnes i de små landsbyene, som i blant ser ut til å være helt uberørt av tiden og utviklingen rundt seg. Kjører du i fjellene er det f.eks. ikke usett med får, kuer og hester på veiene. Her er det også greit å merke seg at dyrene har "forkjørsrett". 

Maten og vinen er naturligvis også en av Sardinias helt store attraksjoner. Men i motsetning til hva jeg trodde så er ikke Sardinia kjent for fiske- og skalldyrretter, men sine mange kjøttretter. Du får italiensk mat av høy kvalitet, og deres viner ligger absolutt på lik linjen med resten av vinene på det italienske fastlandet.

Smått er godt ...

... men det kan også stort være, slik det er i dette tilfellet. Sardinia er Middelhavets nest-største øy, kun overgått av Sicilia, så dette er et reisemål som du ikke rekker å utforske på en uke. Men det er ingen grunn til panikk, for har du reist til Sardinia én gang er det stor sjanse for at du vil dra tilbake en andre gang. 

Har du spørsmål om våre reiser til Sardinia, eller om du vil ha tips til diverse hotell på øya, da er du alltid velkommen til å ta kontakt med oss. Da gjenstår det bare å ønske deg en riktig god ferie til Sardinia med Hideaways! 

Hilsen,
Mikkel 

(Besøk Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

Hvor skal man bo på Sardinia? 

Når du skal ferier på Sardinia er det lov å ha høye forventninger. Vi har samlet 25 nydelige hideaways til deg, primært på den nordlige delen av Sardinia. Så hvis du spør oss om hvor du bør bo så kan vi anbefale området på nordkysten mellom Olbia og Capo D'orso, eller på den østlige siden rundt Arbatax. Om du da ikke er ute etter mer rurale opplevelser i den sentrale delen av Sardinia. 

Hideaways kan garantere et godt hotell opphold på Sardinia. Vi har vært der, vi har personlig valgt dem ut, og vi oppdaterer ratingsene i forhold til hva våre gjester anmelder. Du kan reise til Sardinia fra Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Alt er fleksibelt og er nøye tilpasset deg. 

Les mer om Sardinia

Mat og vin på din ferie 

Det sardinske kjøkkenet varierer fra provins til provins, og fra by til by, men hvis det er noe som kjennetegner de fleste stedene på øya så må det være de mange fiskerettene som blir fanget i havet rundt øya. Men nybakt brød, oliven, stekt pattegris, pastaretter og ost er også populære innslag i det sardinske kjøkkenet. 

Det intas mye øl i Sardinia. Ja, så mye at Sardinia er det stedet i Italia som inntar mest øl med hele 60 liter pr. person i året (dette er dobbelt så mye som gjennomsnittet i Italia). 

Jeg har her valgt ut et par av de spesialitetene og typiske rettene og ingrediensene i den sardinske gastronomien som du kan prøve når du er på ferie på Sardinia. 

Butariga

Botargo, eller butariga som den heter på sardisk, er røkt fiskerogn fra multe. Retten, som muligens har byzantinsk eller arabisk opprinnelse, har med tiden spredt seg til andre steder i verden - fra Florida i vest til Senegal i sør. Men den har tradisjonelt størst utbredelse på Sardinia og Sicilia. 

I andre deler av Middelhavet kan botargo også lages av tun eller sverdfisk (f.eks. lages den av tun på Sicilia), men på Sardinia er det en tradisjon å lage den av multe. 

Retten kalles for "sydens kaviar" , og spises normalt sett som forret sammen med sitronsaft, men kan også inngå i pastaretter. 

Pecorino

En av italias mest kjente og tradisjonelle oster er den harde pecorino-osten, som hovedsakelig produseres på Sardinia og som nyter beskyttet opprinnelsesbetegnelse ifølge EU-retten. Osten, som er fremstilt av fåremelk, produseres også i mindre grad i Lazio og Toscana. Navnet på osten stammer fra ordet pecora (får) på italiensk. 

Pecorino kommer i forskjellige typer - pecorino romano og pecorino sardo. Det finnes også forskjellige varianter alt etter som hvor lenge den har stått, som f.eks stagionato, som er den mest eldste osten (med en smøraktig eller nøtteaktig smak og en lett smuldrende konsistens), mens de to andre typene av pecorino - semi-stagionato og fresco, er mer bløte i konsistensen og har en mer kremet og melkeaktig smak. 

På Sardinia spises pecorino ofte etter et hovedmåltid sammen med pærer og valnøtter, eventuelt kastansjehonning. Men den mest kjente måten å nyte Pecorino-osten er nok i forbindelse med pastaretter eller som mellomrett med noe brød og oliven. 

Pane carasau 

Pane carasau er Sardinias mest kjente brød. Det tradisjonelle flatbrødet er svært tynt og sprøtt, og er laget av hard hvetemel, gjær, salt og vann. Brødet kan oppbevares opp imot et helt år, hvis det oppbevares på rett måte. Tørt. 

Det sies at oppskriften til brødet er oppfunnet av sardinske hyrder som hadde bruk for å kunne oppbevare det i flere måneder av gangen når de var hjemmfra for å passe på dyrene deres. Spor av brødet er funnet i nuragahkompleksene og kan med dette beslutte at det er blitt spist 1000 år f.Kr. på Sardinia, noe som gjør brødet til et av de eldste dokumenterte innsalget i det sardinske kjøkkenet. 

Vinen

Sardinia er ikke den regionen i Italia som er mest kjent for produksjon av vin, men med tiden har øya fått en rekke gode rød- og hvitviner som på rødvin siden inkluderer Cannonau, Monica og Cargnano. 

På hvitvin siden har spesielt følgende viner vunnet popularitet: Vermentino, Semidano (som tidligere ble betraktet som en dessertvin, men som nå er bordvin) og Nuragus. 

Les mer

Severdigheter 

Sardinia byr blant annet på en mix av enestående natur, blant annet skjønne bukter og strender, en mystisk forhistorie som de berømte nuraghtårnene vitner om, og den sjarmerende hovedbyen Cagliari. 

Under kan du lese om et par av de severdighetene som jeg mener det er verdt å oppleve på din reise til Sardinia. 

Parco Nazionale dell'Arcipelago di La Maddalena 

En av Sardinias tre skjønneste naturparker er La Maddalena Archipelago Nasjonalpark. Dette er et unikt, beskyttet, geo-marint område som består av en gruppe øyer beliggende ved den nordøstlige delen av Gallurakysten, i stredet mellom Sardinia og Korsika (kjent under navnet Bocche di Bonifacio). 

Alle øyene, bortsett fra øya La Maddalena (som har en befolkning på rundt 12.000), er enten fullstendig øde eller flekket med små bebyggelser, som tilfellet er på Caprera og Santa Maria. Nasjonalparken dekker et areal på mer enn 12.000 km2 og 180 km kystlinje.

Les mer om La Maddalena Archipelago hos UNESCO.

Cala Goloritzé

Cala Goloritzé ligger ved byen Baunei i den sørlige delen av Oroseibukten i provinsen Ogliastra på den østlige delen av øya. Den er en av Sardinias vakreste og mest maleriske stranda. Stranda former en naturlig og yndefull bue og består av sand og hvite småstein, som danner en skjønn kontrast til det grønne og turkisfargede vannet. 

Stranda ble erklært som sardinsk naturmonument i 1993, og italiensk "nasjonalmonument" i 1995. Den er også berømt for sine omgivende kalksteinsklipper med topper (høyeste på 140 meter), sprekker, buer og enkelte grotter. 

Siden 2007 har det vært forbudt å nærme seg stranda tettere enn 200 meter fra havet i motorbåt for å beskytte den mot forurensing og bråkete turister. 

Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi di Barumini ligger på et høydedrag ved den lille byen Barumini på den sørsentrale delen av øya. Den er et av de mest spektakulere eksempler på Sardinias berømte arkeologiske fenomen kalt nuragh, som er et kjegleformet tårn bygget av stein, men som på samme tid danner et kuppelformet rom.

Det finnes mellom 7000 og 8000 slike tårn på Sardinia, og de fleste av dem er mellom 3000 - 4000 år gamle. Man kan ikke si med sikkerhet hva disse tårnene ble brukt til, men det kan tenkes at de ble brukt som festning, bolig, og kanskje helligdom. 

Les også: De mystiske tårnene på Sardinia

Nuraghen ved Barumini menes å stamme fra 1500 f.Kr. og er omgitt av en mur med syv store tårn og en rekke mindre hus som tilsammen danner det største nuraghkomplekset på Sardinia. I 1997 ble det erklært som kulturell verdensarv av UNESCO.

Les mer om Su Nuraxi de Barumini

Cagliari

Cagliari, som kalles Casteddu (slott) på sardisk, er Sardinias vakre og sjarmerende hovedby og øyas kulturelle, kommersielle og politiske sentrum. Under byens fundament kan man datere bygninger 5000 år tilbake, og den har vært bebodd av blant annet karthagere, byzantinere, romere og spanske habsburgere. Dette er bare noen av flere folkeslag som har vært med på å forme byen gjennom historien. 

Det er fremdeles spor av disse forsvunnede sivilisasjonene i form av et karthagisk nekropolis, et romersk amfiteater, en byzantinsk basilika, og store festningsverk fra da habsburgere var det vestlige Middelhavs imperiale herskere. 

En 8 kilometer lang sandstrand, de varme og tørre sommerne, milde vintre, og en gastronomi som skiller seg ut med sine egne fiskeretter fra havet som omringer byen. Alt dette gjør byen til et attraktivt reisemål året rundt. 

Les mer

Reisemål på Sardinia

Olbia

Olbia, beliggende på den nordøstlige delen av Sardinia, er et ideelt utgangspunkt for en ferie ved den vakre kyststrekningen Costa Smeralda.

Reiser til Olbia

Palau

Palau på Sardinia oppfyller mange drømmer om den perfekte sol- og badebyen i Europa. Her finner du den verdensberømte kyststrekningen Costa Smeralda med kritthvite sandstrender, krystallklart vann og en herlig feriestemning.

Reiser til Palau

Informasjon 

Jeg har her samlet noe fakta og informasjon om Sardinia til din ferie, som blant annet de viktigste byene, øyas provinser, klima, natur, osv. Har du lyst til å lese mer om Sardinia så kan jeg anbefale deg å lese våre andre artikler på vår reiseblogg som blant annet inkl. mat, vin, kultur, natur, historie, severdigheter, forslag til dagsutflukt, og ikke minst våre egne opplevelser fra Sardinia. 

Provinser

Sardinia er en av Italias fem autonome regioner sammen med Valle d'Aosta, Trentino-Alto Adige/Sydtyrol, Friuli Venezia Giulia og Sicilia. Regionene har en forfatningslov som gir den rett til å vedta egne lover på en lang rekke områder, og til å utføre administrative funksjoner på disse områdene. 

Inntil 2005 hadde Sardinia fire provinser: Cagliari, Nuoro, Oristano, og Sassari. Men i 2005 vedtok det regionale selvstyre å innføre fire nye ekstra provinser, nemlig Carbonia-Iglesias, Medio Campidano, Ogliastra, og Olbia-Tempio.

Av disse nå i alt 8 provinsene er Cagliari den største, både arealmessig og befolkningsmessig. Provinsen ligger på den sørøstlige delen av øya. Her bor det ca. 660.000 innbyggere på 4570 km2. Provinsen med minst befolkning på Sardinia er Ogliastra som ligger på den østlige delen av øya. Her bor det kun 58.000 innbyggere. Den arealmessige minste provinsen er Carbonia Iglesias på den sørvestlige delen av øya. 

Byer

De viktigste byene på Sardinia er Cagliari, Sassari, Quartu Sant´Elena, Olbia, Alghero, Nuoro, Oristano, Selargius, Carbonia, og Iglesias. Her kan du også se at byene har gitt navn til Sardinias provinser. 

Av disse byene er Cagliari (Casteddu på sardinsk) den største, med rundt 150.000  innbyggere og på samme tid øyas hovedstad. Byen har en av Middelhavets største havner, en internasjonal flyplass, har status som en av Italias 110 rikeste byer, og er uten sammenligning øyas økonomiske, kulturelle og politiske sentrum. 

Den nest største byen på Sardinia, Sassari, ligger på en nordvestlige delen av øya. Ikke bare er det en av de eldste byene på øya, men også, med sine 125.000 innbyggere, det økonomiske, kulturelle og politiske sentrum på den nordlige delen av øya. Byen er også kjent for sin rike kunstneriske og kulturelle arv, noe som skyldes dens allianse med forskjellige europeiske repbulikker, unioner og bystater gjennom historien. Dette brakte den noen av de mest betydningsfulle kulturelle strøminger i middelalderen og renessansen. 

Klima og vær

Sardinia har et typisk middelhavsklima ved kyster og i de flate områdene på øya, som f.eks. sletter og lett bakkete terreng med milde vintre og tørre, varme somre. I fjellområdene derimot er det et kontinentalt klima med større variasjon i temperatur og mer nedbør. 

Det er hele 135 dager med sol på Sardinia med sommermåneder i juni, juli og august. 10 timer med sol om dagen i juni og august og 12 timer om dagen i juli. Desember og januar er månedene med lavest antall soltimer med 4 pr. dag. 

Juli måned er den minst regnfulle måneden, mens vintermåneden november, desember, januar, februar og mars er de mest regnfulle. 

Måneden med den høyeste gjennomsnittstemperaturen på Sardinia er august med 25 grader, etterfulgt av juli med 24 grader. Kanskje noe overraskende kommer september med 22 grader. Den kaldeste måneden er januar med en gjennomsnittstemperatur på 10 grader, etterfulgt av desember og februar med 11 grader. 

For de badeglade er det månedene august, september og juli som er de beste, med henholdvis 25 grader i havet i august, og 23 grader i september og juli. 

Om sommeren kan det til tider kommer tordenvær, mens lavtrykket kan skape sykloner. Den beryktede Mistralvinden fra det sørøstlige Frankrike kan til tider ramme Sardinia om høsten og vinteren. 

Språk

Selv om riks-italiensk brukes i de fleste offisielle sammenhenger på Sardinia, så snakkes det lokale språket sardisk fortsatt av hovedparten av den sardinske befolkningen. De er i praksis tospråkete, o sardisk har vært anerkjent av den italienske staten som offisielt språk på øya sammen med italiensk siden 1997. 

Sardisk er et romersk språk, og dermed av latinsk opprinnelse, men med innflytelse fra estrukisk, catalansk, spansk og paleo-sardinsk (også kalt nuragisk). Dette er et preindoeuropeisk språk som menes å være snakket før latin ble hovedspråket på øya i det tredje århundre e.Kr. Opprinnelsen er ukjent men man kan diskutere at det er i slekt med baskisk, som også er et preindoeuropeisk språk. 

Språket har idag tre forskjellige dialekter: gadduresu, logudoreso og campidanesu, som muligvis er av iberisk, ligurisk og berbisk opprinnelse, og dermed avspeiler noen av de forskjellige kulturelle påvirkningene øya har vært utsatt for gjennom historien. 

Natur

Sardinias natur er preget av de 1859 kilometer lange kystene som øya besitter. Går man inn i de indre delene av øya får man fort øye på fjellandskapene, som f.eks. Monte Limbara, som er 1362 meter høy, Mone Albo, som er 1057 meter høy, Monte Linas som er 1236 meter høy, og den høyeste av dem alle, Punta La Marmora på 1834 meter. Øya besitter også hele 54 kunstige sjøer. Den eneste naturlige ferskvannsjøen er Lago di Baratz). 

Sardinia har hele tre nasjonalparker, Asinara, Arcipelago di La Maddalena og Gennargentu og ti regionale parker, foruten 60 viltlivs-reservater og en geomineralsk park, som er beskyttet av UNESCO. Tilsammen er hele 25% av Sardinias natur fredet, noe som tilsvarer 600.000 hektar.

Sardinia har også et særdeles variert, og til tider sjeldent dyreliv. Blant annet den sardinske vildkatten, Sacidanohesten, den sardinske langørede flaggermusen (den eneste langørede arten funnet i Europa), Middelhavsmunkeselen (som det finnes kun 600 av på verdensplan), den sardinske reven, den uekte karettskillpadden, samt grønn havskillpadde, kongeørn, vandrefalk, Eleonorafalk, stor flamingo, og mange flere. 

Når det gjelder fine strender har Sardinia mange perler hvor en del er mer besøkt enn andre og noen kan nås fra havsiden. En av de mest besøkte strendene er La Pelosa på øyas nordvestlige side. Det er en vidunderlig strand som virkelig også er et besøk verdt. Men på grunn av sin popularitet, er myndighetene nå redde for at stranden skal bli ødelagt og derfor kommer de til å innføre en mindre dagsavgift for på den måten å sørge for å beskytte ved å begrense antallet besøkende.

Mer informasjon om Sardinia 

På de eksterne linkene under kan du finne mer informasjon om Sardinia til din ferie. Forutenom Google og Bing kan jeg anbefale følgende linker: 

Det lokale turistkontoret på Sardinia

Wikipedia om Sardinia

Populære hoteller på Sardinia

Italia, Sardinia
  • Nærmeste flyplass: 35 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Sardinia
  • Nærmeste flyplass: 35 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Sardinia
  • Nærmeste flyplass: 88 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér