Nordøst-Italia og vinområdene

De fleste av oss kan knytte det meste av Nord-Italia med enten sol og vann eller snø og ski. Alt dette finner du også i rike mål, men ikke glem at: Denne delen av Italia tilbyr et frodig, kupert landskap, fantastiske byer som sjarmerende Treviso, historiske Padova, Verona musikkparadis, mytiske Venezia, mote mekka Milano og en vinkultur som overgår de fleste ting.

Her er det nok å gjøre, og du har alle forutsetningene for å få en vellykket kombinasjonsferie, som ikke bare gir sinnet, men også smakløkene en minneverdig opplevelse.

I denne delen av Italia står mulighetene i kø

Hva mener vi egentlig med Nord-Italia,” Du kan tenke i ditt stille sinn. Dette er forståelig, siden Italias nordlige regioner sprer seg over et stort område og grenser til flere land: Slovenia i øst, Østerrike og Sveits i nord og Frankrike i vest. Alle disse landene har sin egen karakter på både mat, språk og kultur i grensregionene, og det er nettopp det som gjør Nord-Italia så fascinerende.

Her kan du vandre, sykle og klatre, her kan du sole deg og svømme på lange sandstrender eller små, pittoreske viker. Her kan du nyte utsikten som gjør at du mister underkjeven, og her kan du utforske trange gater i fantastiske byer. Sist men ikke minst kan du få noe av ditt livs beste mat og vinopplevelser. I tillegg er Nord-Italia lett tilgjengelig, enten du velger å fly eller kjøre. Valgene er mange - og variasjonene er så godt som uendelige!

Forresten: For de av dere som er interessert i et feriehus nær den vakre Gardasjøen, har vi valgt å presentere denne destinasjonen separat slik at du kan finne det du leter etter :)

Les om hoteller og feriehus ved Gardasjøen her

Soave – her finner du noen av Italias mest berømte hvitviner

Jeg tror jeg vil starte med et område som produserer en fruktig, saftig vin som har en gylden gul farge og er litt tørr og søt - Soave. Navnet er sikkert kjent, og jeg kan nesten garantere at du har passert det på reisen din i Nord-Italia uten å vite det. Vi er i nærheten av en av de mest berømte nord-italienske byene, Verona. Soave er et vakkert område med bølgende åser, hvor vinrankene står i perfekte rekker og bryter landskapet.

I Soave ligger Soave ... En liten middelaldersk perle av en by med en vakker ringmur og et slott, bare 20 kilometer øst for Verona, mot Venezia og havet. Byens små gågate er veldig innbydende og begynner ved den gamle byporten Porta a Verona. Selv om byen er liten, er det et fint utvalg av restauranter, isbarer, vinbarer og små butikker. Ta deg tid til å sitte på en av byens koselige kaféer med noe å drikke eller spise, og husk å kjøpe med deg gode viner fra en av de lokale vinhandlerne.

Valpolicella, Amarone, Ripasso og Masi

Kjenner du disse navnene? For meg får de meg til å trekke på smilbåndet, fordi jeg er en ekte "Amarone-jente". :) Det er ikke det at jeg ikke setter pris på andre viner, men dronningen er, etter min mening, Amarone. Navnet kommer fra det italienske ordet "amaro", som opprinnelig betyr "bitter" og det har et veldig spesielt sted i mitt hjerte ... Eller rettere sagt i mine smaksløk :-)

Vi befinner oss nå øst for Gardasjøen, i den italienske provinsen Verona, og du kan si at Valpolicella er et av landets mest berømte vinregioner i nord. Det er ikke rart, for navnet Valpolicella allerede var nevnt i det 11. århundre. Det kommer fra den latinske Val Polis Ceallae, som betyr "dalen til mange vinkjellere". Her er det funnet arkeologiske bevis på at vin ble dyrket i området for flere tusen år siden, selv om det var romerne som for alvor utbredte vinen.

Det er flere vinprodusenter i området du kan besøke, men kanskje den mest berømte er Masi, som var det første vinhuset som begynte å produsere dagens berømte vin Ripasso. Midt i Masigården, etter en liten spasertur over vingårdene, finner du Sèrego Alighieri gården, som har vært i Alighieri-familien i hele 21 generasjoner. De har et nært samarbeid med Masi, og her kan du gå på guidede turer, prøvesmake vinene og selvfølgelig også handle slik at du har noe med hjem. For min del fant blant annet dessertvinen Recioto vei ned i min reiseveske, og jeg må legge til at det er en av de beste dessertvinene jeg noensinne har smakt! I tillegg passer vinen perfekt til blant annet mandelkaker, ost og meg, for er du en livsnyter, ja, da er du en livsnyter :)

Prosecco – et navn i tiden

Prosecco ... Bare navnet lyder lokkende, boblende og forfriskende, og det er ikke så rart denne drikken stadig blir mer populær, selv i de nordiske landene. Navnet Prosecco er både navnet på druen og området, Colline del Prosecco. Vinområdet strekker seg flere tusen hektar over to områder, Valdobbiadene og Conegliano. Dette området er en personlig favoritt hos meg, for jeg elsker frodige åser fylt med vinranker som forsiktig bølger i vinden. En spesielt stemning kryper sakte frem i meg, og jeg føler hvordan jeg slapper av bare ved å la blikket gli over landskapet. "Dette er stedet hvor jeg kunne tenke meg å bo," tenker jeg, og jeg har vanskelig for å løsrive meg

Hvis du aldri har vært i Treviso, så er det på tide! Treviso er en romantisk by, hvor de vakre husene, som Venezia, reflekterer i vannet fra kanalene som går gjennom byen. Og som et lite tillegg for min egen regning: Det var i Treviso jeg smakte den beste isen i mitt liv - noensinne.

Ja, vakre byer og god is er det ikke noe galt med, men hvis du velger en ferie i Prosecco-området, bør du ikke gå glipp av Strada del Prosecco, en vinrute som går forbi forskjellige gårder, og som du kan utforske enten med bil, på sykkel eller til fots. Hvis du er her mellom mars og juli, kan du delta på ulike arrangementer i vinens tegn. Høsttiden er vanligvis mellom september og november.

Kulturbyer som Verona og Venezia

Kjærlig omfavnelse i gondoler, som roligt glir langs Venezias smale kanaler, eller nysgjerrige blikk og skjulte kyss under den legendariske "Romeo og Julie balkongen" i Verona. I Nord-Italia kan du få ditt ønske oppfylt når det gjelder romantikk og gamle kulturbyer. Det faktum at Venezia er et selvutnevnt reisemål er ingen hemmelighet, selv jeg mener at man må besøke denne fascinerende byen minst en gang i livet. Men det er lett å glemme at Verona egentlig er den byen som har de mest historiske gjenstander fra romertiden, selvsagt bortsett fra selve Roma. :) I Verona har du også gode muligheter til å nyte vakre toner som stiger til himmelen i byens åpne arena, Arena di Verona. Levende musikk, romantikk og en friluftsmiddag - kan det bli bedre?

Mat i Norditalia

Lløper munnen din i vann ved tanken på italiensk mat? Det forstår jeg fullt ut ... :) Maten er en av de store gledene ved å besøke Italia, og ikke minst i Nord-Italia finner du en utrolig variert matkultur. "Hva karakteriserer egentlig nordlitaliensk mat sammenlignet med maten i resten av Italia?" tenker du kanskje. Først og fremst bruker man i nord mindre olivenolje, pasta og tomatsaus enn det ellers er typisk for italiensk gastronomi. På den annen side brukes mer smør, samt har norditaliensk mat ofte en deilig, kremaktig konsistens. Jo lenger nord du kommer i Italia, desto mer minner maten på mange måter om fransk mat - og det er ikke så rart, siden Nord-Italia og Sør-Frankrike har en felles kulturhistorie i noen henseender.

Det er imidlertid også unntak fra regelen om mindre olivenolje: Liguria og området rundt Gardasjøen er kjent for å produsere olivenolje i særklasse, og de gyldne dråpene fyller mye i de lokale mattradisjonene. La meg bare nevne den verdensberømte pesto som ble oppfunnet i Liguria... Det var ikke verdt mye uten rikelig olivenolje. Pasta er selvfølgelig også en populær ingrediens i det nordItalienske kjøkken, men må dele plassen med deilig risotto og polenta.

Norditalienerne er stolte av sine hjembyer, fødebyer og regioner - på dette tidspunkt har italienere over hele Støvlelandet noe til felles. Det betyr også at du ofte vil oppleve at maten er basert på lokalt dyrkede ingredienser, noe som sikrer deg friskhet og i mange tilfeller også høy kvalitet.

Hvis du drar til de norditalienske kystene, eller til de store innsjøene - Comosjøen eller Gardasjøen, for eksempel - vil fisk og skalldyr naturligvis ha et fremtredende sted på menyen. Karpe og ørret er noen av de største delikatesser ved innsjøene.

Samlet sett vil jeg si at uansett hvor høye forventninger du har til maten i Nord-Italia, vil de før eller senere bli overgått. Enten du satser på det enkle og tradisjonelle av de lokale trattoriaene, eller om du foretrekker mat på de store internasjonale restaurantene, vil minner fra dine smaksopplevelser få deg til å drømme deg tilbake lenge etter at du har kommet hjem.

Variasjon, variasjon, variasjon ...

Slik kan du beskrive det norditalienske landskapet. Fra de dypeste grønne daler til de høyeste, snødekte topper. Nord-Italia er med andre ord ikke bare myke åser og bølgende vingårder, men også et dramatisk alpint landskap hvor utsikten er magisk. Enten du er ute etter større utfordringer eller fredelige turer, har Nord-Italia et fjelllandskap som lar deg leve ut begge ønskene.

Du kan med fordel vurdere å leie en sykkel - for eksempel en terrengsykling - eller ta med din egen. Du får mange gode treningsøkter og morsomme timer hvis du kaster deg over fjellområdene i Nord-Italia på en robust, off-road sykkel.

Jeg kunne lett fortsette å snakke om eventyrene og de mange pittoreske byene og småbyene du kan besøke. Jeg kunne også fortsette å snakke om viner, kulturen og livet du møter når du er her. Men jeg tror jeg lar vær, for det ville være urimelig å ikke la deg oppleve dette på egen hånd. Jeg kan bare si at det ikke er viktig om du er ung eller gammel, om du vil bestige et fjell eller ligge på stranden, om du vil innånde historien i smale smug eller om du bare vil sitte på en bakke med et glass vin i hånden og nyt utsikten - i Nord-Italia finner du noe for enhver smak.

Les mer om Nordøst-Italia

Reisemål i Italia

Finn reisen til Italia her

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér