Reiser til Lazio

Med Roma - «hele verdens hovedstad» i spissen, er Lazio en region som daglig besøkes av tusenvis av mennesker fra hele verden. Men det er kanskje ikke så rart, for alle veier fører jo som kjent til Roma.

I tillegg til de enorme mengdene kultur, historie og arkitektur som Roma har å by på, kan du i Lazio-regionen også nyte de vakre sandstrendene, de hyggelige kystbyene, det vakre grønne innlandet med vingårder og pittoreske byer på fine grønne åser der cypresser i snorrette rader peker rett opp i himmelen. Uansett hvor mye du måtte ønske det, så kommer du ikke utenom historien og kulturen som Lazio har å by på, men regionen har mange andre attraksjoner også.

Vi starter med Roma

Til tross for at Roma er en stor, pulserende og til tider støyende by, er den både lett å finne frem i og har mye sjarm, og da snakker jeg først og fremst om byens historiske sentrum. Roma er unik og det er ingen steder i verden man kan sammenligne med «Den evige stad». Turister fra hele verden strømmer hit, unge og gamle, og du bør besøke Roma minst en gang i livet ditt. Vi er helt overbevist om at du vil bli overveldet av de fantastiske historiske bygningene og imponerende kirker, med Peterskirken på en klar førsteplass.

Men også av den avslappende atmosfæren og de koselige utendørskafeene og restaurantene som du finner overalt i byens gater og på de pittoreske torgene. Når man snakker om mat i Italia, glemmer man ofte at romerne er dyktige kokker, og at de, som alle andre italienere har sine helt egne og stolte tradisjoner. Her kan du nyte spesialiteter som saltimbocca alla romana, scaloppina (kalv) med ulike sauser, carciofi alla romana (artisjokker i romersk stil) og friterte grønnsaker, for ikke å glemme deilige pastaretter som spaghetti all'amatriciana og spaghetti carbonara.

Få en god opplevelse på landsbygda

Som nevnt, er det en overflod av severdigheter, ikke bare i Roms historiske sentrum, men også utenfor de gamle bymurene, og for å oppleve dem alle, vil det kreve mer enn en langhelg. Området rundt er kupert, litt goldt mot sør og grønt mot nord, og de vakre hvetemarkene lyser opp som gule tepper, ofte flankert av sypresser. Det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan de romerske soldatene beveget seg over jordene, på vei tilbake til byen etter sine tokter. Ute på landsbygda er det også mange skjulte og ofte ukjente småbyer, som definitivt er verdt et besøk.

Og så er det alltid en rekke steder som kommer før andre, og her kan vi nevne Civita Castellana og Falerii Novi i Viterbo-provinsen og Calcata, som er en pittoresk liten by oppe på en høyde med fantastisk utsikt. Like utenfor Roma ligger Tivoli og Villa d'Este, et palass med en stor parklignende hage, på UNESCOs verdensarvliste. Her får du lett en dag til å gå med å spasere blant imponerende fontener, og hvis du tar med en piknik-kurv med gode oster, brød og vin, kan du sette deg ned i parken og nyte utsikten. Det går busser fra Roma, så du kan la bilen stå.

Andre interessante steder er sjøen Lago di Bolsena, som er dannet i et vulkankrater og har klart vann i naturskjønne omgivelser. Og så må vi bare nevne byen Civita di Bagnoregio, som helt sikkert kommer til å brenne seg fast på netthinnen, som et godt minne selv etter at du er kommet hjem. Denne vidunderlige lille byen, som også kalles «den døende byen», ble grunnlagt av etruskerne for mer enn 2500 år siden. Den ligger høyt på et platå med en fantastisk utsikt. Her føles det virkelig som om tiden står stille.

Se solnedgangen over havet

Utenfor Roma er det en lang skjønn kystlinje med små strandbyer og flotte sandstrender. Den som ligger nærmest Roma er i byen Ostia, som du kan kjøre til med tog. I Tarquinia, Cerveteri og Tuscania finner du mange spennende ting etter etruskene som bodde her for ca. 2600 år siden. I dag har alle de tre byene et middelpreg. Som en kuriositet kan vi nevne at danske dronning Margrethes bestefar, den svenske konge Gustav VI Adolf, ofte reiste hit på grunn av hans store interesse for arkeologi.

Sør for den store byen ligger de vakre kystbyene Anzio, Nettuno, Sabaudia og Terracina, for ikke å nevne Sperlonga, en liten koselig by med hvitkalkede hus og en nydelig strand. Hvis du liker øyelivet bedre, kan du ta båten som seiler til den lille øya Ponza med vulkanske klipper og huler. Du har også muligheten for å kombinere sol og badeliv med kultur og historie. Hvis du velger å ta en tur ut til kysten, så husk at her kan du meske deg med fersk fisk og skalldyr, som de er verdensmestere i å forberede.

Les mer om Lazio

Severdigheter

Her har jeg valgt ut noen av de severdighetene som du kan se og oppleve i løpet av ferien din i Lazio og Roma. Beskrivelsene er ment som inspirasjon til reisen din, og vi tar forbehold om fakta-feil. For å lese mer om andre severdigheter i Lazio-regionen, anbefaler jeg å besøke bloggen vår, der du finner interessante artikler om våre destinasjoner. God fornøyelse og god tur!

La bella Roma

Først og fremst er Roma en stor severdighet i seg selv, nesten som et stort museum, men det vi vil nevne er de stedene vi mener du bør ha besøkt minst én gang i livet. Vi begynner med Roma og den sjarmerende bydelen Trastevere, hvor du bør tilbringe en kveld på en av områdets hyggelige restauranter (mange av dem har uteservering). I Trastevere, et navn som kommer fra Latin – Trans Tiberim – dvs. på den andre siden av elven Tiber, finner du mange pittoreske gater, torg og gamle kirker. Lokalbefolkningen reiser gjerne hit, og det kan du ikke unngå å legge merke til. I Trastevere finner du også det velkjente loppemarkedet Porta Portese, som er åpent hver søndag morgen og hvor du finner alt mellom himmel og jord. Men du skal passe på vesken din, for det er en del langfingrede typer i området. Det er greit å prute på prisene, og noen ganger kan du komme ned til halvparten av de opprinnelige prisene.

I Roma bør du også besøke Vatikanstaten og Peterskirken, og hvis du er interessert i å se det sixtinske kapell med Michelangelos verdensberømte fresker, anbefaler vi at du velger en av de organiserte turene som tilbys. Ellers kan du risikere å vente flere timer i kø, men du kan også bestille billetter på Vatikanets hjemmeside, slik at du unngår køen. Piazza Navona, Pantheon, Campo dei Fiori, Trevifontenen og Spansketrappen snakker for seg, og må bare besøkes. Det samme gjelder gaten Via del Corso Street, som begynner ved Piazza Venezia, hvor Mussolini holdt sine berømte taler og slutter ved Piazza del Popolo med de to kirkene. Via del Corso og de berømte sidegatene som Via Condotti er stedet for deg som elsker å shoppe. Forum Romanum, Capitol og Colosseum er også på listen over steder som må besøkes, og det gjelder også kirken Santa Maria i Cosmedin, hvor du finner den berømte «Bocca della Veritá».

Utenfor bymurene

Utenfor sentrum kan du blant annet besøke byen Tivoli og poeten Horatius’ landsted, samt keiser Hadrians villa fra årene 118 og 138. Faktisk lå det en enda eldre villa på dette stedet, den villaen var fra 100-tallet f.Kr. Den store parken Villa d'Este bør du heller ikke gå glipp av, og det samme gjelder de mange små hyggelige byene ute på landsbygda. Hvis du vil besøke en kystby, vil vi anbefale Sperlonga, som ligger nord for Roma, og som har et lite, men svært koselig historisk sentrum. Hvis du har til overs, kan du også besøke den gamle romerske hærveien Via Appia Antica, som var en av de viktigste veiene sør for Roma, som ikke bare forbinder Roma med Sør-Italia og Sicilia, men også med Hellas, Lilleasia og Nord-Afrika. Det var censoren Appius Claudius Caecus, som startet arbeidet med den første strekningen, belagt med de karakteristiske steinene, allerede i år 312 f.Kr. Her ved Via Appia finner du også mange av byens berømte katakomber. Selvfølgelig må vi også nevne den gamle romerske havnebyen Ostia Antica, som minner mye om Pompeii, og som kan nås på en halv time med tog fra Roma.
 

Les mer

Reisemål i Lazio

Roma

Det er få byer i Europa (og i verden) som kan måle seg med Romas storhet. Dette er en reise gjennom historien hvor du møter på det ene historiske monumentet etter det andre. Gå forbi Colosseum, Pantheon, og Petersplassen, hvor du må huske å vinke til paven.

Reiser til Roma

Informasjon og fakta

Jeg har satt sammen noe fakta og informasjon om Lazio. Blant annet geografi, befolkning, historie og klima, og det er ment som inspirasjon til din neste ferie i Lazio. Hvis du vil ha mer informasjon og inspirasjon, anbefaler jeg at du besøker vår reiseblogg, der du finner interessante artikler om alle våre destinasjoner. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Lazio med det latinske navnet Latium, er en region som ligger i midten av Italia, med Roma som hovedstad. I hele regionen er det i alt 5,8 millioner innbyggere, hvorav de fleste bor i Roma. Regionen er delt inn i fem provinser, Rieti, Roma, Frosinone, Latina og Viterbo. Lazio grenser til flere av landets øvrige regioner. Du har Toscana i nordvest, Umbria i nord, Le Marche i nordøst, Molise i øst og Campania i sør. Utenfor ligger Tyrrenhavet. 26% består av fjell, 54% av bakker og 20% av flatt landskap.

Klima og vær

Den beste årstiden for et besøk til Roma med tanke på klimaet er april, mai, september og oktober. Juli og August kan det bli veldig varmt, og da passer det best med et besøk ved havet, hvor det er friskere luft, og deretter det vakre innlandet med fjell og åser.

Historie

Romas historie er knyttet til Lazios, og Roma byr som nevnt på en stor mengde historie som strekker seg tusenvis av år tilbake. Selv hundrevis av sider i en bok ville ikke rekke for å beskrive selv det mest fundamentale. Det vi kan nevne, er at det er mange spennende arkeologiske steder du kan besøke i Lazio, men også mange flotte middelalderbyer. Flere kriger har satt sitt preg, ikke bare på landet, men også på regionen, og spesielt de romerske krigene og andre verdenskrig, hvor Mussolini har etterlatt seg spor som blant annet bydelen EUR utenfor Roma og Sabaudia.

Populære hoteller i Lazio

Italia, Lazio, Roma
  • Nærmeste flyplass: 30 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Lazio, Roma
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje
Italia, Lazio
  • Nærmeste flyplass: 98 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér