Reiser til Gardasjøen

Gardasjøen! - navnet alene får meg til å drømmen og tenner julelys i mine øyne. Jeg har mistet tellingen over alle de gangene jeg har vært der, likevel blir jeg helt salig av spent forventning når jeg kan forlate motorveien og sette kursen mot Italias største og kanskje vakreste innsjø. Hideaways er spesialister på reiser til Gardasjøen, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller ferieleieinntekter i løpet av turen. Velkommen til Gardasjøen med Hideaways!

Da jeg var liten, var det én ting jeg var helt sikker på, og det var at jeg aldri noensinne skulle til Gardasjøen. Idéen jeg hadde hatt, fordi min elskede bestemor en gang hadde vært der med alle kortspill-vennene sine. Da hun kom hjem fortalte hun jublende om den guddommelig vakre naturen, men ikke minst om alle de andre eldre mennesker de hadde møtt på sin ferd. Derfor stemplet jeg umiddelbart Gardasjøen som pensjonistenes paradis, det det faktisk også var den gang. Heldigvis kom jeg på bedre tanker med hjelp fra gode og velmenende venner, i dag er Gardasjøen en av mine absolutte favorittreisemål.

Et paradis for livsnytere

Jeg er heldigvis ikke alene om å ha det på denne måten, men i motsetning til mine barndoms fantasier er Gardasjøen i dag mye mer enn et fristed for pensjonister. Dette 50 km lange og pittoreske postkort, tiltrekker seg både naturelskere, luvsnytere, romantikere, familier med barn, turgåere, sports fanatikere,og de fleste kommer ilbake igjen og igjen, for gammel kjærlighet ruster, som vi vet ikke.

Seile rundt innsjøen i ditt eget tempo

Naturen dominerer overalt, fra de imponerende høye og bratte fjellene i nord til de mange olivenlunder og vingårder i sør. Gardasjøen er omgitt av små pittoreske landsbyer, hver med sin egen sjarm og selvfølgelig også en liten havn, for du kan åpenbart seile mellom alle byene. Det er en veldig spesiell opplevelse som de fleste benytter seg av.

Sport for både kjennere og utøvere

Mot nord kan du nyte synet av de mange fargerike brettseilere som krysser innsjø, Gardasjøen er fremdeles en av de beste windsurfing stedene i verden, og det ser ut for å være festlig. Du kan også nyte de mange hangglidere som med dødsforakt kaster seg ut fra fjellet Montebaldo, for minutter etter å lande på den lille stranden utenfor byen Malcesine. Du kan også ta sykkelen med taubanen opp til toppen av Montebaldo og kjøre tilbake ned fra fjellet, hvis ikke det gir nok spenning, har du alltids mulighet for både klatring og juving.

Hva fjellene skjuler

Du kan selvfølgelig også kjøre rundt hele innsjøen, men satt av god tid, sjøen er 50 km lang, men i sommersesongen er trafikken tett på de smale veiene. Mye av turen vil foregå i lange smale tunneler, som du finner på begge sider av innsjøen. Den eldste er hugget ut av krigsfanger for hånd - ja det er vanskelig å forestille seg. Mange av byene er også utstyrt med imponerende festningsverk som dateres tilbake til den tiden da livet på Gardasjøen var mindre fredelig enn i dag, og selvfølgelig kan de ikke unngå å sette sitt preg på landskapet.

Herregårder og eventyrslott

Herskapshus med overdådige parker forgyller også bredden av Gardasjøen, iblant er det faktisk snakker om alle de små slott. Det mest imponerende er utvilsomt den venetianske villaen på øya Isola del Garda, utenfor byen Salo. Villaen er privateid, men om sommeren er det mulig å besøke øya og her får du en helt spesiell opplevelse. Et annet av Gardasjøens "slott" er Villa Feltrinelli, som ligger i skjul helt nede ved sjøen i byen Gargnano. I 1943 gjorde Mussolini villaen til sitt hovedkvarter i perioden kjent som sosialrepublikk, men i dag er det omgjort til Gardasjøens mest prestisjefylte hotell.

For de som er unge til sinns og våghalser

Er du på sommerferie med barna er det også mange spennende muligheter. Gardasjøens mest kjente barne attraksjon er utvilsomt Gardaland fornøyelsespark, men det er også både badeland og dyrepark. Mot sørøst, finner du et stort utvalg av barnevennlige strender, de er så store at de kan sykles på, hele østsiden av innsjøen er utstyrt med en fin sykkelsti langs vannet, som du kan kose deg på.

Har du sett filmen Quantum of Solace med James Bond, som blant annet er registrert ved Gardasjøen, da er det heller ikke utenkelig at hele familien har blitt tiltrukket av en bilmessig utfordring. Prøv for eksempel å ta fjellveien opp til den lille byen Pieve Tremosine, når du kommer fra sør, da lover jeg deg at du vil få akkurat den ultimate opplevelsen med både hårnålssvinger i en klasse for seg  og en vei så smal inn gjennom åpningen, at det burde være forbudt. Til gjengjeld venter det deg en utsikt så unik at du ikke tror det er mulig. Fortsetter du turen rundt Tremosine er det en god sjanse for at du får assosiasjoner om sveitsiske alper og en hoppende Heidi med fletter, akkompagnert av lyden fra klingende bjeller på de mange kyr i området.

Opera under stjernene

Slik kunne jeg fortsette, for det er så veldig mye å oppleve på Gardasjøen. Hvis du ikke allerede er overbevist om at din neste ferie skal gå til dette fantastiske paradis, så vil jeg bare minne deg på at Gardasjøen kun er en halv times kjøretur fra byen Verona, hvor du i sommersesongen kan oppleve opera i verdensklasse i den gamle romerske arenaen. Like nord for Verona er vinområdet Valpolicella, hvor de verdensberømte Amarone viner er laget, kjører du litt lenger øst, kommer du til byen på vannet La Serenissima, bedre kjent som Venezia og som er en helt uforglemmelig opplevelse både for barn og voksne.

Fakta om Gardasjøen

Gardasjøen ligger i Nord-Italia halvveis mellom Milano og Venezia, og er Italias største innsjø. Den er ca. 50 kilometer bred, men til gjengjeld er den ganske smal, kun 3 km mot nord, mens den når 12 km på sitt bredeste punkt i sør. I svært klart vær kan du være heldig nok til å kunne se fra nord til sør, men til gjengjeld kan du nesten alltid se fra land til land, når du beveger deg langs innsjøen. Mot nord er innsjø omgitt av høye, bratte fjell, men jo lenger sør du kommer jo flatere blir det. Det er også her du finner Gardasjøens beste strender og de mange campingplasser. Oppe ved Riva som er innsjøens nordligste by, er den hele 370 meter dyp og smeltevannet fra fjellene, som forsyner innsjøen med vann vitner om at det skal et viss mot til for å ta en dukkert selv midt på sommeren. Til gjengjeld kan du vasse langt ut i sjøen lengst mot sør, her er det trygt å la selv helt små barn bade.

Riktig god ferie ved Gardasjøen med Hideaways, hilsen Lone

Les mer om Gardasjøen

Attraksjoner

Jeg har her valgt noen av de mange attraksjoner som du må oppleve i ferien din i Gardasjøen-området - ut over selve innsjøen, som selvsagt er den største attraksjonen av dem alle.

Hvis du ønsker å lese mer om andre attraksjoner ved Gardasjøen, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om hvor du kan finne interessante artikler om alle våre destinasjoner i Italia. God fornøyelse og god reise!

Gardasjøen

Gardasjøen som ligger i de tre provinsene Verona, Brescia og Trentino, er Italias største innsjø med sine mer enn 369 kvadratkilometer i areal, en maks lengde på 51,5 kilometer, en maks bredde på 16,7 kilometer og en maks dybde på 346 meter.

Historisk reisemål

Innsjøen er et populært reisemål for både italienske og utenlandske turister, og har for nordmenn historisk vært et populært reisemål for en bil- eller campingferie, spesielt i 1960 og 1970, mens mange i dag velger å fly til en destinasjon i nærheten, for eksempel Milano og deretter fortsette til sjøen i en leiebil.

Den veldedige sjø

Innsjøen er privilegert med et mildt klima som muliggjør vekst av ulike Middelhavs planter, inkludert oliven og sitrontrær, som ellers er svært sjeldent på denne breddegraden. Dette behagelige klimaet har blitt rost siden antikken hvor den romerske poeten Gaius Valerius Catullus beskrevet innsjøen som "Lacus Benacus" ( "Den veldedige sjø").

Tyske vasallstat

Innsjøen har også en rik historie; Det var hér - ved bredden av innsjøen - de romerske styrkene i år 268 e.Kr. slo en hær av germanske alemannere tilbake; Det var hér - i området sør for innsjøen - slaget ved Solferino i 1859 skjedde (se mer nedenfor); og det var her - i byen Salò ved bredden av innsjøen - som Mussolini, under press fra nazistene, grunnla det tyske lydrike kalt den italienske Sosialrepublikk (også kalt Salò-republikken), det var et militær kommandosenter for de tyske troppene i Nord-Italia under andre verdenskrig .

Monte Baldo

Monte Baldo fjellkjeden, som er en del av de italienske alpene, ligger øst for Gardasjøen og blant annet nås via en taubane fra Malcesine kommunen som ligger ved Gardasjøen.s bredde

Historisk tursti

Én av Italias mest populære og historisk interessante alpine turstier, Sentiero della Pace, gå over fjellkjeden. Stien kan tilbakedateres nesten et århundre, til den tiden da italienske og tysk-østerrikske tropper kjempet under første verdenskrig, og hver laget stier i fjellene som militære transportlinjer til de militære installasjoner som de to krigførende bygget i Alpene.

Maks høyde på 2.218 meter

Fjellkjeden, som trolig har sitt navn fra det tyske ordet for skog (Wald, Waldo, Baldo), når en maksimum høyde av 2.218 meter på Cima Valdritta fjellet, og dens minimumshøyde på 65 meter ved bredden av Gardasjøen.

Andre fremtredende topper i området er Monte Altissimo di Nago på 2.079 meter, Cima delle Pozzette på 2,132 meter og Punta Telegrafo på 2200 meter.

Vittoriale degli Italiani

Vittoriale degli Italiani er et kjent gods beliggende på en åsside i byen Gardone Riviera med utsikt over Gardasjøen.

I tillegg til en kontroversiell arkitektur og historie, rommer godset et lite amfiteater, et mausoleum, en rekke hager, museet D'Annunzio Secret (med godsets "hemmelige gjenstander"), en park og en rekke spektakulære haller, rom og monumenter.

Gabriele D'Annunzio

Godset var bebodd av den italienske poeten, soldat, journalist og dramatiker Gabriele D'Annunzio, som sto bak det meste av det ekstravagante interiøret av godset og som spilt en fremtredende rolle i italiensk litteratur 1889-1910 og i det politiske liv i Italia fra 1914 til 1924. Gabriele D'Annunzio bodde i huset fra 1922 til sin død i 1938.

Torre di San Martino

Torre di San Martino er et 74 meter høyt neo-gotisk tårn bygget i 1878 for å minnes en del av slaget ved Solferino i 1859 (Solferino er en landsby som ligger mellom byene Milano og Verona, sør for Gardasjøen).

Slaget ved Solferino førte til seier for de allierte franske hæren under Napoleon den tredje av Frankrike og kongedømmet Sardinias hær under Victor Emanuel den andre av Italia (også kalt fransk-sardinske allianse) mot den østerrikske hæren under keiser Franz Joseph I.

Bronsestatue og ossuarium

I bunnen av tårnet står en bronsestatue av Vittorio Emanuele II. Veggene har store fresker og paneler som skildrer hendelsene rundt slaget. Du kan flytte deg opp i tårnet via en spiral rampe.

I nærheten ligger et ossuarium (benhus), hvor det lagres skjelettrester av noen av soldatene som døde i slaget mellom den østerrikske og fransk/sardinske hæren.

Les mer

Vin og matkultur

Gardasjøens gastronomi er preget av de mange ulike tradisjoner, kulturer og landskap, som i århundrer har omgitt sjøen fra forskjellige retninger. Fra Alpene i nord til den flate Po-dalen i sør - og kilt inn mellom regionene Trentino, Lombardia og Veneto - tilbyr Garda mat til en rekke retter, oppskrifter og spesialiteter.

Fin vin og fiskeretter

En spesiell plass i Gardasjøens kjøkken har de fine viner, den ekstra jomfruolivenoljen, de mange fiskeretter med ferskvannsfisk (det finnes over 40 arter av fisk i Gardasjøen) og deilig kjøtt som kommer fra storfe oppvokst på de nærliggende alpine enger.

Spesialiteter

Jeg har samlet noen av de mest typiske produkter og spesialiteter, du kan smake på når du er på ferie ved Gardasjøen. God tur og god appetitt!

Vin

Det er nok av god vin å komme i gang med når du er på ferie ved Gardasjøen. De mest kjente vinene fra området rundt innsjøen er Bardolino (en lett og velsmakende rødvin), Valpolicella, Amarone, Nosiola, Bianco di Custoza, Lugana, Garda og Vino Santo Trentino.

Hvis du vil vite mer om regionens vintradisjoner, og ikke bare smake på dem, har du også muligheten til å besøke vinmuseet i Bardolino.

Trøfler

En populær mat i området rundt Gardasjøen,  som ikke er oss nordmenn ofte forunt, er de deilige trøfler som vokser i åssiden i Monte Baldo (se mer om Monte Baldo under attraksjoner), på moreneåsene og på den østlige bredden av Gardasjøen.

Middelhavets-frukt

På grunn av innsjøens velvillig klima er det mulig å dyrke en rekke frukt som ellers ikke er typisk for disse breddegrader, som innsjøen er på. Disse inkluderer blant annet sitroner, appelsiner, lime, mandariner og bergamot (enda en sitrusfrukt), som dyrketspå den vestlige bredden av Gardasjøen.

Fruktene spises ikke bare i rå, ubehandlet tilstand, men utgjør også en viktig ingrediens i lokale desserter, likører og godteri produkter.

Gelato

Nå som vi er ved desserter, er det grunn til å nevne de mange deilige isen som du kan nyte rundt Gardasjøen.

Italia er kjent for sin gode is-tradisjon og ved Gardasjøen er denne tradisjonen ikke dårligere. Det er nesten like mange forskjellige istyper å velge mellom (ofte 30 til 40 stykker), som det er steder hvor du kan kjøpe disse iskremretter.

Ofte er isrettene store og ikke bare tilføyd vafler, men også massevis av eksotiske frukter, for eksempel sitrusfrukter som dyrkes rundt innsjøen.

Bigoli pasta med sardiner

Bigoli er en spesiell type pasta som fremstilles ved bruk av en pastapresse for å gjøre overflaten ru, noe som gjør at den påførte saus lettere absorberes.

Som tilbehør til bigolipastaen tilberedes det sardiner fanget i sjøen. Retten sies å komme fra Gardasjøen og er spesielt populær i den katolske faste perioden.

Luccio e Polenta

Gjedde er en av de mest fiskete fiskearter i Gardasjøen. I retten Luccio e Polenta tilberedes den tradisjonelt i "salsa Gardesana" og servert med kremet polenta (grøt basert på mais).

Sarde i Saor

Sarde i Saor er en typisk fiskerett fra Gardasjøen bestående av marinert sardiner som enten er fanget i sjøen, eller på kysten i de ??deler av regionen Veneto, som ligger nær havet.

Retten stammer fra en tradisjonell konserveringsmetode hvor fisken plasseres i en blanding av eddik (litt som når vi lager marinert sild i Norden). Metoden ble oppfunnet av seilere som vil holde fisken fersk, når de var på lange sjøreiser.

Anatra col Pien

Anatra col Pien er en tradisjonell rett i de regioner som omfatter Gardasjøen, og består i enkelhet av and med fyll. Fyllet består vanligvis av andens egen innmat (hjerte og lever), som er tilberedt til en farse sammen med rosmarin, salvie, valnøtter, parmesan ost, egg, brødsmuler, salt og pepper.

Retten er spesielt populær ved landsbyfestligheter og feiringer i regionene rundt Gardasjøen.

Les mer

Reisemål ved Gardasjøen

Bardolino

En av de mest klassiske byene ved Gardasjøen er Bardolino. Her får du det beste av området rundt Gardasjøen i form av en atmosfærisk by, vakker utsikt over innsjøen og et perfekt utgangspunkt for utflukter til vinregionene Valpolicella og Verona.

Reiser til Bardolino

Gardone

I det 19. århundre var Gardone et av Gardasjøens mest prestigfylte reisemål. I dag er byen ikke like ettertraktet, men fremdeles et sjarmerende sted å tilbringe ferien og ikke minst et ideelt utgangspunkt for å oppleve Gardasjøens andre små perler.

Reiser til Gardone

Gargnano

Er du på utkikk etter et sted ved Gardasjøen hvor du kan dra på ferie uten å drukne i andre turister? Da er denne lille perlen av en by, Gargnano, på den vestlige bredden av sjøen mellom Gardone og Limone Sul Garda et opplagt valg!

Reiser til Gargnano

Limone

Det er ingen tvil om at Limone sul Garda er en av de mest klassiske og besøkte byene ved Gardasjøen. Turfolk besøker byen hvert år for å nye atmosfæren, duften av sitroner og brisen fra sjøen. Gjør som dem, besøk Limone!

Reiser til Limone

Riva del Garda

Riva del Garda byr på en av de mest innbydende og hyggelige bykjernene ved Gardasjøen. I byens historiske sentrum kan du både se historiske severdigheter med spor fra blant annet Andre Verdenskrig, og oppleve den trivelige bykjernen og dens behagelige stemning.

Reiser til Riva del Garda

Salo

Det venter deg en fantastisk sjøstemning i herlige Saló på Gardasjøens sørvestlige bredde. Her finner du en innbydende havnepromenade, og et hyggelig bysentrum med mange butikker, restauranter og kafeer. Du kan lett komme deg rundt til andre spennende byer rundt om sjøen.

Reiser til Salo

Torbole sul Garda

Dra på ferie til Torbole sul Garda hvor du kan nyte det deilige været, de lange dagene på stranden og spennende vannsportsaktiviteter.

Reiser til Torbole sul Garda

Informasjon og fakta

Jeg har samlet noen fakta og informasjoner om Gardasjøen, slik som innsjøens geografi, befolkning, historie og klima, som kan gi inspirasjon til din ferie ved Gardasjøen. Det tas forbehold om faktafeil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til turen anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, hvor du kan finne interessante artikler om alle våre destinasjoner.

God fornøyelse og god reise!

Geografi

Gardasjøen, som ligger mellom provinsene Verona, Brescia og Trentino i Nord-Italia, er Italias største innsjø.

Innsjøens form er typisk for en morene-dal som sannsynlig har blitt dannet under påvirkning av en isbre i steinalderen. Denne breen har i sin tur trolig tatt en allerede eksisterende og på den tiden en flere millioner år gammel fordypning i området. Sjøen har en maksimal lengde på 51,6 km, en maksimal bredde på 16,7 km og en gjennomsnittlig dybde på 136 meter. På det dypeste punktet er innsjøen 346 meter dyp.

Innsjøen har hele fem øyer, Isola dell'Olivo, Isola di Sogno, Isola di Trimelone, Isola San Biagio, så vel som den største og mest kjente av dem, Isola del Garda. Begge har gjennom historien blitt brukt både som en romersk gravplass, festningsverk og sommerresidens. Det var også her Frans af Assisi grunnla et kloster i 1220.

Klima og vær

Gardasjøens milde klima er kjent for å muliggjøre plante- og treslag som ellers ikke ville vises på disse breddegrad innsjøen befinner seg på. For eksempel kan du finne oliven- og sitrontrær rundt innsjøen. Den spesielle høydeforskjellen i terrenget rundt innsjøen, genererer et bredt utvalg av forskjellige viner, hvor flere av dem oppstår på daglig basis og har fått navnene på de forskjellige italienske dialekter som snakkes i provinsene som innsjøen er en del av.

Den varmeste måneden er juli, med et gjennomsnitt på 24 grader, etterfulgt av august med 23 grader i gjennomsnitt. Den kaldeste måneden er januar med et gjennomsnitt på 4 grader, etterfulgt av februar med 5 grader i gjennomsnitt. Mest nedbør finner du i september, oktober - og kanskje litt overraskende - i juni.

Historie

Gardasjøen har vært gjenstand for en rekke dramatiske historiske hendelser, hvorav det mest kjente er den såkalte slaget om Benacus-sjøen, der romerske styrker beseiret en hær av alemannerne i år 268, og Rivoli slaget i 1797, da Napoleon kjempet en stor østerriksk hæren og erobret Nord-Italia.

Det var også på bredden av Gardasjøen, nærmere bestemt i byen Salò, at Mussolini grunnla hovedstaden i den italienske sosialrepublikk (også kalt Saló republikk).

Populære hoteller ved Gardasjøen

Italia, Lombardia, Gardasjøen, Riva del Garda
  • Nærmeste flyplass: 82 km
  • Nærmeste strand: ca. 200 m
  • Svømmebasseng
Italia, Lombardia, Gardasjøen
  • Nærmeste flyplass: 33 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Lombardia, Gardasjøen
  • Nærmeste flyplass: 25 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér