Reiser til Italia

Velkommen til Italia med Hideaways, vi er spesialister på å reise til Italia, hvor du bor på håndplukkede hoteller og feriehus på ferien. Vi arrangerer blant annet reiser til Sicilia, Toscana, Umbria, Amalfikysten, Sardinia og Sorrento.

Reis nøyaktig antall dager du ønsker og fly direkte eller med en mellomlanding til reisemål i Italia. Les mer om våre populære rundturer hvor du bor på utvalgte hideaways på reisen  din rundt støvellandet. Klikk på "Les mer" hvis du vil ha mer inspirasjon til ferien din i Italia, eller bruk søkemotoren nedenfor for å se aktuelle priser for alle hoteller og pakkereiser. På alle destinasjoner kan du lese våre personlige beskrivelser av destinasjonen og hotellene. Du kan se bilder og kart, få tips til opplevelser og les hva tidligere gjester skriver om deres reise med oss til Italia.

Italia med Hideaways

Jeg er stolt av å bli regnet som en av de 43 millioner turister som reiser til Italia hvert år. Det er også nok å ta fatt på og utforske. Alle de 20 regionene og de store kulturbyene som Roma, Firenze, Siena, Lucca, Milano og Pisa vil trolig holde til reiseaktiviteter i Italia for resten av livet mitt, og jeg må dessverre allerede innse at jeg aldri kommer til å nå alt.

Men jeg har besøkt Toscana og likte det kuperte landskapet med sypresser, furutrær og vakker arkitektur. Jeg har opplevd Umbria - Italias grønne hjerte - med sine eventyrlystne middelalderbyer og magiske atmosfære, og jeg har reist fra nord til sør på utallige reiser både i barndommen, ungdommen og i mitt voksne liv. Men det er fortsatt mye å se i Italia, og ikke minst mange hideaways som skal finnes.

For meg er Italia slow living, slow food og slow media. Slow living fordi jeg kobler helt fra når jeg besøker våre hideaways rundt hele støvellandet. Slow food, fordi jeg elsker maten, vinen og den finessen som italienerne forbereder og nyter maten på. Slow medier, fordi jeg med 100% sikkerhet alltid leser bøkene og artiklene jeg med omhu har gjemt for å lese på iPaden min når jeg ferierer i Italia.

Kunst, kultur og historie for ekte livsnytere

Italia gjemmer noen av verdens mest betydningsfulle kulturskatter som i høy grad har bidratt til å forme vestlig sivilisasjon, som vi kjenner den i dag. Mange av oss kjenner de store italienske renessanseartistene, vi kjenner operakomponistene, og noen av oss har sett de italienske filmene, som i deres uttrykk har bidratt til å sette standarden for europeisk filmkunst.

Hvem drømmer vel ikke om å besøke den evige stad i Roma, gå gjennom ruinene av Pompeii og se på den mektige Etna på Sicilia? Det gjør hvert fall jeg, og det er disse severdighetene som får meg til å reise til Italia igjen og igjen

Vi kjenner den italienske kulturen, hvor matkulturen, med pizza, pasta og vin er sannsynligvis de tingene som har bemerket seg mest i vår bevissthet om italiensk kultureksport. Men etter min mening må pizzaene, pastaen og vinen oppleves, hvor den kommer fra og ikke minst hvor den produseres. Og siden Italia består av så mange regioner og byer med kulturelle egenskaper, varierer maten også fra region til region og fra by til by.

Variasjonen er noe av det som fasinerer meg mest med Italia. Det er der hvor jeg går, om jeg er i nord, sør, øst eller vest. Det gjelder landskap, mat, vin, særpreg av lokalbefolkningen, været og kulturarven som har et stort spekter.

Italia har nok til reiser og opplevelser for hele livet, men du må starte eller fortsette på ett sted, og derfor har vi håndplukket en perlerekke av små italienske hideaways som kan danne grunnlaget for din flotte reise gjennom landet.

På samme måte som Italia er en mosaikk av variasjoner, har vi gjort vårt beste for å finne så mange forskjellige små steder som mulig, og det kommer garantert alltid nye. For en ting er sikkert, du vil ikke finne to hideaways som er like - men forhåpentligvis finner du en som faller inn i din spesielle smak.

Riktig god ferie i Italien, hilsen Mikkel

Besøk Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

Eksterne kilder med informasjon om Italia

I tillegg til vår blogg der vi gir gode tips og råd om reiser til Italia og andre land som du finner i programmet på Hideaways, kan vi anbefale In-Italy som er spesialist på reiser til Italia og har et stort utvalg av hoteller, villaer, ferieleiligheter og feriehus. 

Book din reisen online og få den billigste prisen

Hvis du bestiller din reise til Italia online, er du sikker på å få den billigste prisen, uansett om du bestiller en pakkereise med fly, hotell og ev. leiebil eller du ønsker å ta stå for transporten selv på ferien og derfor bare ønsker å bestille hotelllopphold. Du kan se aktuelle priser i søkemotoren, samt få informasjon om alle flyreiser som enten flyr direkte til flyplasser i Italia eller med et enkelt stopp underveis. Hvis du trenger mer informasjon, er du alltid velkommen til å kontakte oss for personlig service.

Les mer om Italia

Reisemål i Italia med Hideaways

Her kan du se en oversikt over alle destinasjoner Hideaways tilbyr til din ferie i Italia. Klikk på linken under og få mer informasjon om hoteller, turer og mye mer.

Toscana

Toscana er ET flott kulturlandskap som går tilbake til europeisk sivilisasjonens vugge. Her finner du bølgende åser, vingårder så langt øyet kan se, vakre byer som Siena, Lucca og San Gimignano med en unik historie - og selvfølgelig byen over de alle, Firenze, rik på vitnesbyrd om renessansarkitektur, kunst og kultur.

Se alle reiser til Toscana

Umbria

Umbria er Italias skjulte perle. Gjemt i den sentrale delen av landet, uten en kystlinje er det ofte ikke inkludert i masseturismens kataloger. Jo større grunne er det å besøke det. Umbria utstråler klassisk og tradisjonell italiensk kultur, vakker natur (regionen kalles ofte "Italias grønne hjerte"), etruskisk sjarm og religiøse lidenskaper; Det er her Francis of Assisi - grunnleggeren av den franciskanske orden og helgen av pave Gregory IX - stammer fra. Umbria, som nevnt, er nesten ikke besøkt av turister i forhold til Toscana, så det er nok albue- og ikke minst hjerterom.

Se alle reiser til Umbria

Sicilia

Med en unik beliggenhet i det omkringliggende Middelhavet og en kystlinje på mer enn 1000 km, har Sicilia, den største øya i Middelhavet, en betydelig rolle i europeisk historie og en attraksjonskraft som både har tiltrukket arabere, normanere, estiske, vandaler, greker, fønikere og romere. Den perfekte kombinasjonen av vakker natur, spennende historie og kultur samt et attraktivt klima.

På Sicilia finner du frodige fjell og solfylte sletter dekorert med greske templer og normanske kirker, mange sandstrender, pulserende Palermo og det stilige Siracusa - det er nesten som å besøke hele Europa på en enkelt øy.

Se alle reiser til Sicilia

Sardinia

Sardinia - som Umbria - ligger utenfor masseturismens motorveie. Øya er den nest største øya i Middelhavet etter Sicilia, og øya har flere ting til felles med Sicilia, inkludert den litt avsidesliggende beliggenheten, den vakre naturen, et vell av fantastiske kystlinjer og en historie som er påvirket av innflytelse av utenlandske kulturer og folkeslag som fønikere, vandaler, maurere, berberere, bysantiner, romere og spanjoler. Videre har øya et bemerkelsesverdig historisk vitnesbyrd om en tapt sivilisasjon; den berømte Nuragher-kulturen.

Opplev Sardinia med Hideawys. Fly direkte eller med en mellomlanding og bo på et av våre håndplukket hoteller eller feriehus. Sardinia er et reisemål som tilbyr opplevelser for alle aldre. Sardinia er også kjent for å ha noen av de vakreste strendene, ikke bare i Italia, men i hele Europa.

Reiser til Sardinia

Amalfikysten

Med sine unike kystlandskaper, en av verdens vakreste, sin forhistorie som en maritim republikk og sine mange sjarmerende kystbyer som tilbyr innbydende middelhavsmat, rik kulturhistorie og et hyggelig klima, er det mange grunner til at du bør gjøre Amalfikysten til din neste destinasjon .

Reiser til Amalfikysten

Sorrento

Sorrento er en gjestfri og vakker kystby, omgitt av Napoli-bukten, dens labyrintiske handlegater og den lokale fargemengden med kosmopolitisk atmosfære, noe som gjør det til et fantastisk feriested - og en flott base for å utforske omgivelsene; i sør, den beste av den uberørte naturen på Sorrento-halvøya; i øst, Amalfikysten; nord for Pompeii og de arkeologiske utgravningene; og i havet; den fantastiske øya Capri.

Reiser til Sorrento

Roma

Roma trenger ikke en lengre presentasjon, for byen har i mange år tiltrukket turister som ønsker å oppleve den spennende historien og veldig spesielle atmosfæren. Nå kan du reise til Roma med Hideaways og bo på små sjarmerende hotell med en perfekt beliggenhet, for beliggenheten er kanskje den viktigste for hotellvalget til din storbyferie i Roma. Du kan reise til Roma hver dag i året og med akkurat antall dager som passer deg.

Reiser til Roma

Les mer

Maten i Italia

Mat og drikke er en viktig del for mange når vi reiser og ikke minst på en feirie i Italia.

Hvis du vil falle inn i det lokale bildet og spise som italienerne, får du noen gode tips til ferien din i Italia. Kaffe med melk som caffe latte og cappuccino er noe du drikker om morgenen. Espresso og macchiato derimot, er det du drikker etter lunsj og resten av dagen. Husk at spaghetti spises med en gaffel, ikke en skje. Og mens det regnes som litt rart å spise brød med pastaen, er det ganske normalt å bruke brødet for å få den siste sausen ut av tallerkenen.   

’Colazione’ er frokost, men frokost er vanligvis ikke noe du bruker mye tid på i Italia. Så forvent ikke en norsk eller skandinavisk overdådig frokostbuffé. Italienerne klarer seg ofte med en kaffe og en "cornetto", en italiensk croissiant til frokost. Selvfølgelig kan du også finne steder som serverer mye mer til frokost, brunsj kan du også være heldig å finne på mer fancy steder i de større byene.

Lunsjen, som heter ’pranzo’ på italiensk, er tradisjonelt dagens viktigste måltid. Derfor stenger mange butikker og kontorer fortsatt et par timer i lunsjpausen, ’la pausa’, slik at alle kan nå lunsjen.

"Cena" er kveldsmåltid, som vanligvis er et litt lettere måltid enn lunsj. Du spiser mye senere i Italia enn i Norge, ofte først fra. 19.30 og fremover, og det er ikke uvanlig å spise middag kl. 22. Det er heller ikke uvanlig å se italienerne ha med sine barn på en restaurant til tider, vi i Norge anser å være langt over sengetid for mindre barn.

En ’ristorante’ er en tradisjonell restaurant, mens en ’trattoria’ er en familieeid restaurant med klassiske regionale spesialiteter på menyen og er typisk litt mer uformell og billigere enn en restaurant. Hvis du vil finne et godt spisested, er det alltid en god idé å se etter et sted hvor det er mange lokale, da er det sannsynligvis et sted som er verdt å prøve. Ofte er de beste stedene ikke de mest pompøse og vakre.

5 favoritter fra Italia

Her har jeg valgt 5 av mine favoritter når jeg skal velge fra menyen, men du kan lese mye mer om mat og drikke i Italia på bloggen vår om reiser.

Bruschettas

Utarbeidelsen og utformingen av bruschettas kan - som de spanske tapasene - varieres i det uendelige. Det eneste som forblir det samme er grillet brød, som er fylt med forskjellige typer påfyll. Den mest tradisjonelle måten å forberede dem på er imidlertid å gni grillet brød med hvitløk, olivenolje og salt. Legg deretter til en fylling bestående av hakkede tomater, basilikum og olivenpasta - noen ganger også parma skinke eller ost. Bruschetta serveres vanligvis som en antipasto eller som tilbehør til andre større retter.

Ossobuco

Ossobuco-gryten er ikke den mest kjente italienske rett i Norge, men den er faktisk både veldig næringsrik og utrolig velsmakende, spesielt når den får stå og småkoke lenge, mens den samler smak og dufter. Ossobuco betyr egentlig "benhull" på italiensk, og navnet refererer til hullet i beinet der margen sitter. Det er denne margen som gir mye av smaken til retten. Kjøttet består av kalveskank kuttet i skiver over benet. Retten inneholder også gulrøtter, hvitløk, vin, rosmarin, salvie, tomater, sitronskall, laurbærblad og, hvis det er den klassiske versjonen, kanel.

Risotto

Risotto er Italias mest berømte risrett. Som det også er tilfellet med den spanske risretten paellaen, finnes det utallige måter å forberede en risotto på, som ofte overvåkes med stor tradisjonsbevissthet, om ikke akkurat iver av de stolte kokerende italienere. Men det siste i retten er risen, som kokes i kjøttkraft til retten får en kremaktig konsistens. Ofte blir smør, vin, løk og forskjellige grønnsaker tilsatt, men avhengig av lokale og regionale tradisjoner kan også et bredt utvalg av andre ingredienser som pølse, biff, svinefett, saffran, laks, ost og til og med blekksprut også tilsettes.

Pizza

Man kan hevde at det ikke er grunn til å spise pizza i Italia når man lett kan få pizza på alle andre steder enn i Italia, og når pizza forlenge siden har gått inn som en daglig del av norsk mat. Men tingen er, det er ikke det samme. Det er ikke bare smaken som kan være annerledes; det er også dufter, lyder, folk - og bevisstheten om at pizzaen i sin moderne form stammer fra Italia. I dag er det utallige variasjoner av pizza som veksler fra region til region, men hvis du vil til fødselen til den moderne pizza, skal du til Napoli i Campania.

Tiramisu

Den søte italienske dessert-tiramisuen betyr egentlig å "løft meg opp" eller "plukk meg opp" på italiensk, og det er akkurat det den gjør som med mange av dem som smaker på den. Desserten består av biscotto savoiardo (kjeks), som er fuktet med sterk espressokaffe og lagd med en pisket blanding av eggeplommer, eggvit, sukker, vanilje og mascarponeost. På toppen blir kakaopulver eller mørk sjokolade ofte lagt til i flak.

Les mer

Slik kan du reise til Italia

Hos Hideaways selger vi turer hvor du bor på hotell eller i feriehus samt flytransport. Du har også mulighet til å bestille leiebil, samt på utvalgte destinasjoner samt transfer til og fra flyplassen.

Valgfri reiselengde

Du kan reise til Italia på nøyaktig antall dager du ønsker og fra de fleste flyplasser i Norge. Velg om du skal reise for en, to eller kanskje tre uker, eller for en 3-dagers eller 5-dagers miniferie, valget er ditt.

Rundreiser i bil

Opplev Italia på en av våre spennende bilturer. Vi har sørget for å velge hoteller og gi forslag til opplevelser hvor du trenger å bruke så lite tid som mulig med transport fra A til B. Vi tilbyr rundreiser på de fleste reisemål i Italia, blant andre på Sicilia, i Toscana og Umbria.

Les mere om bilrundreiser

Slik finner du priser og avganger

Det er enkelt og raskt å se priser og avreisedato på turer til Italia i søkemotoren. Bare skriv inn hvilken flyplass du vil reise og periode. Deretter velger du antall rom og personer. Trykk nå på "søk priser", og du vil få oversikt over alle reiser til Italia, eller på de enkelte destinasjonene hvis du har valgt dette. Vær oppmerksom på at søkemotoren på Hideaways alltid viser nåværende priser for flybilletter, og at vi samarbeider med alle anerkjente flyselskaper.

Reisetemaer

I vårt program finner du ulike reiseskjemaer som bilrundreiser, langtidsferier og storbyreiser. Vi har valgt å dele våre hideaways i reisetemaer for å gjøre det lettere for deg å finne riktig hotell eller feriehus. Du vil finne reisetemaer for Italia som mat og vin, vandreferier og rom med utsikt!

Du kan se alle rejsetemaer her

Gruppereiser

Er dere en gruppe som ønsker å reise sammen, så er dere velkommen hos Hideaways. Vi har ofte gleden av å ordne turer til mindre grupper som forretningsreiser, en stor familie eller bare venner som ønsker å bo unikt på ferien. Siden de fleste hotellene er ganske små og har et begrenset antall rom, handler det ofte om å bestille en gruppetur i god tid! Vi hjelper gjerne med forslag til utflukter og kontakt med både lokale og norske reiseguider som arbeider i Italia.

Flyselskaper

Hideaways samarbeider med de fleste flyselskaper og du kan derfor reise til Italia fra alle flyplasser i Norge. Det er imidlertid Gardermoen og Flesland flyplass, du finner som standard flyplasser i søkemotoren, da de tilbyr de beste ruter og priser. I søkemotoren trinn 2 kan du se de forskjellige flyreiser, priser og annen informasjon. Her velger du flyruten til Italia som passer deg best! Legg merke til at du ikke trenger å fly med samme firma på både ut og hjemreise.

Les mer om flyselkaper

Leiebil

De aller fleste av de som reiser med Hideaways til Italia reserverer en leiebil for ferien. Vi har valgt å samarbeide med det tyske selskapet Auto Europe for bilutleie i Italia. Du kan hente og avlevere leiebilen din på alle flyplasser i Italia. Du finner priser og informasjon om leiebil i trinn 2 når du bestiller en tur.

Les mer om leiebil hos Hideaways

Skreddersydd reise

Skulle du ikke finne en tur til Italia som fullt ut tilfredsstiller dine ønsker og behov, er du alltid velkommen til å kontakte oss for skreddersydd bestilling.

Få et skreddersydd tilbud til din ferie

Mere informasjon

Jeg håper at informasjonen ovenfor var nyttig. Har du spørsmål eller ønsker å vite mer om hvordan du reiser med Hideaways? kontakt oss for personlig service eller les mer på lenken nedenfor.

Les mer

Hoteller og feriehus

Hos Hideaways tilbyr vi både feriehus og hotell i Italia. Velg om du vil feriere i en leilighet og ha muligheten til å lage mat selv, eller på hotell der frokost alltid er inkludert i prisen.

I oversikten nedenfor kan du se alle feriehus i Italia som Hideaways har i programmet, samt alle hoteller i Italia. Du kan sortere alle hoteller og feriehus i oversikten etter destinasjon, pris, antall stjerner, avstand fra flyplassen osv. Et godt tips er også å bruke våre reisetemaer for å finne det riktige hotellet eller leiligheten.

Hvis du ikke finner reisen som passer dine ønsker og behov, eller blir utsolgt, er du alltid velkommen til å kontakte oss for et skreddersydd tilbud. ofte kan vi også få rom på et hotell eller i et feriehus, selv om det ikke er rom tilgjengelig i hotelloversikten.

Reisemål , Italia

Toscana

Hos Hideaways kan vi ikke få nok av Toscanas skjønnhet. Fra Firenze til Pisa, fra San Gimiganano til Siena, og alt i mellom. Toscana oppleves best i bil. Her kommer opplevelsene med jevne mellomrom og naturens skjønnhet utmerker seg. Stopp opp og nyt det!

Reiser til Toscana

Sicilia

Hos Hideaways elsker vi Sicilia, og våre gjester deler vår kjærlighet. Denne varierte, spennende og mystiske regionen har ekstremt mye å by på, så her vil det nesten være umulig å oppleve hele øya på en reise. Men da er det jo bare å komme tilbake!

Reiser til Sicilia

Sardinia

Europas fineste strand. Dette burde være argument nok til å reise til Sardinia. Ikke bare kan du sole deg her nede, men du kan også oppleve øyens vakre høyland med spanske elementer og lokal sardisk kultur. En minneverdig ferie for hele familien.

Reiser til Sardinia

Amalfikysten

Ifølge mange, en av Europas vakreste kyststrekninger ligger og venter på deg. Imponerende utsikt, romantiske byer og den mest fantastiske atmosfære. Alt sammen ledsages av duften av friske sitroner og en deilig havbris fra Middelhavet.

Reiser til Amalfikysten

Gardasjøen

Italias største innsjø er en elsket klassiker på vårt program. Gardasjøen har i årtier ønsket gjester velkommen som kommer igjen, igjen og igjen. Uansett om du kommer i egen bil eller med fly er Gardasjøen en lett tilgjengelig destinasjon. Hvis du ikke har prøvd, så er det på tide...

Reiser til Gardasjøen

Umbria

Er du på utkikk etter en destinasjon i Italia hvor du enda ikke har vært, og som kan trollbinde deg like mye som Toscana? Da er det på tide å vurdere en reise til vakre, og noe undervurderte Umbria. Umbria ligger fint mellom Toscana og Lazio i den sentrale delen av Italia.

Reiser til Umbria

Apulien

Apulien er uten tvil en av de mest eksotiske og spennende regionene i Søritalia. En rik historie som viser seg både på landet og i byene, samt et raffinert kjøkken med velsmakende retter og kraftfulle viner, gjør ferien komplett.

Reiser til Apulien

Liguria

Den italienske rivieræn eller blomster-rivieræn som Liguria ofte kalles, ligger i det nordvestlige Italia. Denne vakre regionen byr på et frodig klippelandskap og vakre strender. Byene er karakterisert for sin genuint italienske sjarme og en hyggelig feriestemning.

Reiser til Liguria

Piemonte

Italias gastronomiske hjertebanker i Piemonte. Regionen åpner dine sanser med sin skjønnhet, smak og dufter. Opplev regionens storhet i både byene, ved sjøene og landsbygda i det imponerende vinområdet.

Reiser til Piemonte

Campania

Campania i det sørlige Italia er kjent for sine naturskjønne kystlandskap, ikke minst på Amalfikysten og Capri. Det er derimot også en region som byr på mange spennende kulturelle opplevelser i for eksempel hovedbyen Napoli, som alltid summer av liv.

Reiser til Campania

Lazio

Lazio er for mange hovedstaden Roma, som naturligvis er et besøk verdt. Men Lazio byr på så mye mer, fra den vakre kysten med byer som Sperlonga til vindistriktet Frascati som ligger inne i landet. Du kombinerer lett en ferie her med Amalfikysten eller Toscana.

Reiser til Lazio

Roma

Det er få byer i Europa (og i verden) som kan måle seg med Romas storhet. Dette er en reise gjennom historien hvor du møter på det ene historiske monumentet etter det andre. Gå forbi Colosseum, Pantheon, og Petersplassen, hvor du må huske å vinke til paven.

Reiser til Roma

Venezia

Venezia trenger vel egentlig ingen nærmere presentasjon. Den mytiske byen er bygget ute i vannet og er et sted du er helt nødt til å besøke minst en gang i livet. Gå rundt mellom kanalene, finn de lokale resturantene og avslutt med en komfortabel seiltur for å gjøre opplevelsen perfekt.

Reiser til Venezia

Sorrento

Hos Hideaways finner du reiser til Sorrento og Sorrentokysten med unike hideaways, hoteller og feriehus. Bestill reisen online med prisgaranti, hotell, fly og leiebil.

Reiser til Sorrento

Nordøst-Italia

Nordøst-Italia er som en skattekiste. Her kan du oppleve krystallklare innsjøer som isoe innsjøen, vinregionene Franciacorta, Valpolicella og Prosecco samt romantiske Venezia. Velg en velutstyrt innkvartering som vil gjøre ferien behagelig og konsultere oss for å planlegge en spennende tur.

Reiser til Nordøst-Italia

Informasjon og fakta

Her kan du lese en kort informasjon om Italia. Hvis du vil ha mer inspirasjon til ferien din i Italia, sjekk ut bloggen vår om reiser der vi skriver reisetips med fakta og informasjon om Italia samt våre andre destinasjoner. Du kan for eksempel også lese om utvalgte severdigheter i Italia.

Se alle blogginnlegg om Italia

Regioner

Italia er delt inn i 20 regioner, hvorav fem har en spesiell status som gir dem større autonomi enn de andre italienske regionene. Disse regionene er Aostadalen, Friuli-Venezia Giulia, Sardinia, Sicilia og Trentino-Alto Adige. Den spesielle statusen til de fem regionene betyr at de har større finansiell autonomi enn den andre og større kompetanse i lovgivning og administrasjon.


De 20 italienske regionene er delt inn i 106 provinser, som deretter deles inn i 8.100 kommuner.

Språk

Italiensk, som opprinnelig en florentinsk variant av toskansk (lingua toscana), er Italias primære offisielle språk. Men en rekke andre språk er snakket i Italia, og noen av dem har status som offisielt språk ved siden av italiensk i en rekke områder av landet, inkludert fransk i Valle d'Aosta; Tysk i sør tyrol Ladin i Trentino, mens slovensk er offisielt anerkjent i Trieste, Gorizia og Udine i Friuli Venezia Giulia. På disse områdene er offisielle dokumenter, veiskilt, m.m. tospråklig (med unntak av Valle d'Aosta).


I tillegg er det en rekke regionale og lokale språk som fremdeles snakkes i ulike grader i enkelte deler av Italia, selv om italiensk over tid har overhalet dem i både utbredelsen og i bruksgraden, som sardinsk, oksitansk, alemannisk, siciliansk, napolitansk, venetiansk, bayersk osv.

Natur

Med over 300.000 kvadratkilometer spredt over en lang halvøy - kalt den italienske halvøya - og en rekke øyer, de to største er Sardinia og Sicilia, har Italia en svært variert natur. På grunn av de store øyene og den italienske halvøya har landet en relativt lang kystlinje på 7.600 kilometer som grenser til tre hav; Adriaterhavet, Det joniske hav og Tyrrenhavet.


Landet er også i besittelse av store fjellkjeder, først og fremst Alpene og Apenninerne. Apenninerne er en 1200 kilometer lang fjellkjede som går ned gjennom landet fra Liguria i nord til Calabria i sør, hvorav en del er vulkansk, inkludert den delen som huser den berømte vulkanen Vesuvius sørøst for Napoli i Campania-regionen. Alpene utgjør det meste av Italias nordlige grense og inkluderer også landets høyeste - og sannsynligvis mest berømte - fjell, Mont Blanc, på 4810 meter.


Italia har også en rekke bemerkelsesverdige elver og innsjøer som har markert seg ikke bare på landets landskaper, men også på landets økonomi og historie. Blant de mest kjente og viktigste elvene er Po-elven, Italias lengste 650 kilometer, som løper fra den vestlige delen av Alpene (ved grensen mot Frankrike) og helt til Adriaterhavet i nærheten av Venezia. Po-elven har gitt navn til Po-sletten, som også er landets viktigste industriområde. Blant de viktigste innsjøene i landet er Gardasjøen, Maggiore-sjøen (delt med Sveits), Comosjøen og Trasimeno-sjøen.


I tillegg har Italia 14 vulkaner, hvorav de fire - Etna, Stromboli, Vulcano og Vesuvius - er aktive. Bare Vesuvene i Campania-regionen ligger på fastlandet.

Religion

Italienerne sværger fortsatt til katolisisme, selv om katolisismen ikke lenger er en offisiell statlig religion i landet, da monopolet ble avskaffet i 1985. Det er imidlertid ingen tvil om at katolisismen fortsatt har best tak i italienerne. Således identifiserer nesten 88% av dem seg som katolikker, hvorav ca. en tredjedel av disse beskriver seg som aktive medlemmer av den katolske kirken. I alt 91% av alle italienere beskriver seg som kristne på en eller annen måte, mens bare under 6% beskriver seg selv som ikke-troende, og like under 2% som muslimer. Andre religioner, som hinduisme, buddhisme osv., Har en andel på mindre enn 0,4% av befolkningen.


Katolisismen spiller fortsatt en veldig stor rolle i det italienske samfunnet, som tydeligvis forsterkes av det faktum at hovedstaden Roma er sete til paven (dvs. den øverste biskopen til den romersk-katolske kirke), Den Hellige Stue (dvs. det biskopsstedet i Roma og den øverste embedsfunksjon i den katolske kirken) og Vatikanstaten (et språklig monarki hvor den sittende paven bor og hersker).

 

Vær og klima

På grunn av landets størrelse og lange rekkevidde fra Alpene i nord til Sicilia i sør har Italia et svært variert klima med flere forskjellige klimasone. I de fleste nordlige og sentrale regioner varierer klimaet fra et fuktig subtropisk klima til et fuktig kontinentalt klima til et kystklima (også kalt havklima). Spesielt klimaet til Po-dalen er for det meste kontinentalt, med harde vintre og varme somre.


Kystområdene Liguria, Toscana og det meste av den sørlige delen av landet har et såkalt middelhavsklima, som er en variant av subtropisk klima, og som generelt preges av ganske varme somre og relativt milde vintre. Imidlertid kan både nedbør og temperatur variere sterkt selv innenfor et middelhavsklima.


Klimaforholdene varierer også sterkt mellom kystområdene og de indre delene av landet, spesielt i vintermånedene, når de høyere områdene i landet pleier å være kalde, regnfulle eller dekket av snø, mens kystområdene, som nevnt, generelt har en mildere vinter klima. Selv om de indre delene av landet generelt er kjøligere enn kystområdene med middelhavsklima, kan lavlandets daler i den indre delen av landet være ganske varm om sommeren.


Valuta

Italia brukte den berømte liraen siden 1861, samt for en kort periode mellom 1807 og 1814, men erstattet den med euro i 2002 etter å bli med i eurosonen i 1999 (den senlige erstatningen skyldtes fraværet av eurosedler og mynter i eurosonen i 1999).

Nasjonale helligdager

1. januar (nytårsdag)
6. januar (Hellig Trekongers Kveld)
Påskedag 
Andre Påskedag 
25. april (Befrielsen)
1. maj
2. juni (Italias nasjonaldag)
15. august (Maria Himmelferds, og sommerfest alminelig kjent som "Ferragosto")
1. november (Allehelgensdag)
8. december (Marias undfangelse)
25. december 
26. december


I tillegg til disse nasjonale helligdager er det også lokale helligdager for skytsengler osv. rundt de forskjellige regionene, provinsene og byene.

På helligdager er alle butikker normalt lukket; Museer har imidlertid en tendens til å være åpen.

Eksterne sider om Italia

Vil du vite mer om reiser til Italia anbefaler vi i tillegg til Google følgende sider:

Populære hoteller i Italia

Italia, Campania, Positano
  • Nærmeste flyplass: 69 km
  • Avstand til havet: ca. 100 m
  • Svømmebasseng
Italia, Toscana
  • Nærmeste flyplass: 53 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Toscana
  • Nærmeste flyplass: 64 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér