Reiser til Bali

Balis befolkning er kjent for sin varme gjestfrihet og øya er den mest populære destinasjonen å besøke på en reise til det indonesiske øyhavet og det forstår jeg godt, for det er et perfekt reisemål enten du ønsker deg en aktiv ferie, å oppleve kultur og historie eller "bare" å nyte livet langs de langstrakte strendene. Velkommen til Indonesia med Hideaways, vi er spesialister på reiser til Bali hvor du vil bo på nøye utvalgte hotell. 

Utenom det flotte klimaet er de eksotiske templene og palassene som ligger i fantastiske, naturlige kulisser, noen av de beste grunnene til å dra til øya. Kulinarisk byr Bali på et nesten uendelig utvalg av lokalt og internasjonalt inspirerte retter. Etter solnedgangen kan du oppleve øyas berømte natteliv i Kuta, som byr på spennende klubber og tettpakkede dansegulv. Inne i landet venter det kjegleformede vulkaner og uberørte jungler med masse å se og gjøre. De fleste kan likevel ikke holde seg vekk fra stranden i særlig lang tid av gangen. Nyt fantastiske badebyer og luksuriøse feriesteder i Balis berømte ferieområder. Disse omfatter Seminyak og Jimbaran, der de fleste av de store hotellene og villaene ligger rett nede ved stranden. Det er også her du finner de fleste av Balis beste surfesteder. Ønsker du bergtagende, fredfulle kystlandskaper og soloppganger, så er de østlige kystbyene det beste valget. Det kunne for eksempel være Sanur, Nusa Dua og den fjerne Candidasa-kysten. 

I det mer avsidesliggende og mindre besøkte østre Bali og i den nordlige regionen finner du førsteklasses dykkeområder med rolige bukter. Her kan du utforske uberørte koralrev med et fantastisk fargerikt dyreliv. I øyas indre landskap finner du enda flere grunner til å forlate stranden. Utforsk for eksempel Ubuds naturskjeønne høyland med de bølgende rismarkene, dale og den frodige regnskogen. Ubud er likevel ikke bare et sted for kulturelle dagsturister. Her er det også masser av aktiviteter å bryne seg på for de som søker eventur og det spirituelle med et stort utvalg av yoga-retreats, holistiske kafeer og butikker samet et av de mest fantastiske markedene, som oser av liv og farger. Her er det masse muligheter for å kjøpe suvernirer laget ved tradisjonelt håndtverk, smake på østens eksotiske frukter og ta plass ved en av de små, familieeide "warungs" for å nyte smakfulle, balinesiske spesialiteter. 

Aktivitetsmulighetene i Ubud er nesten uendelige. Selve byen er fullspekket med gamle templer, palasser og historiske attraksjoner. Det er også mange flere steder litt lenger fra alfarvei rundt om på øya, som jeg varmt kan anbefale dere å utforske.  

Les mer om Bali

Severdigheter

Her har jeg samlet et utvalg av noen av de severdigheten du kan oppleve under ferien din på Bali. Ønsker du mer inspirasjon til reisen din anbefaler jeg at du besøker bloggen vår hvor du kan finne spennende artikler om alle reisemålene våre. God fornøyelse og god reise! 

Batur-vulkanen

En reise til Bali betyr å oppleve en masse storslått natur, og en av de mest populære naturattraksjonene på øya er Batur-vulkanen som ligger nordvest for en annen av øyas kjente vulkaner, Gunung Agung. Fra vulkanens topp er det en fantastisk utsikt til de frodige landskapene i området rundt vulkanen og andre mektige fjelltopper. Alt er derimot ikke like så idyllisk som det ser ut som: Dette er en aktiv vulkan som hadde det første, dokumenterte utbruddet sitt i 1804 og de seneste var i år 2000. 

For de fleste er dette likevel ikke en grund til å holde seg unna å oppleve vulkanens spektakulære utsikt. Hver dag i de tidlige morgentimene, før soloppgangen, begir hundrevis av turister og lokale gjester seg på turen opp til fjelltoppen, som ligger i 1700-meters høyde, for å bevitne den røde solen stige opp over den frodige mosaikken av tåkekledde fjellkjeder, kalderaer og Batur-sjøen, som leverer størstedelen av drikkevannet på Bali. 

Det er avmerkede stier langs hele veien opp til toppen, og er du i alminnelig god fysisk form tar det deg omtrent to til tre timer å nå toppen. Hvis du vil være på den sikre siden og ikke ønsker å gå ruten på egenhånd, finnes det flere guidede gåturer som normalt også inkluderer en piknink med egg kokt på dampen fra den aktive vulkanen.

Pura Tanah Lot

Utenom sin fantastiske natur så er Bali kjent for sine unike, historiske templer. Et av de mest berømte og besøkte templene på Bali er det gamle, hinduistiske tempelet Pura Tanah Lot, som ligger på klippen Tanah Lot ved den balinesiske kysten, ca. 20 km fra hovedbyen Denpasar. 

Det finnes mange legender som forklarer opprinnelsen til Tanah Lots spektakulære beliggenhet, men den vanligste historien hevder at det ble oppført i forbindelse med den Dang Hyang Nirarhas besøk på øya i det 16. århundret. 

I følge legenden var Dang Hyang Nirartha var en hinduistisk (shaivistisk) pilgrim og under reisen hans langs øyas sydkyst så han plutselig klippen ved Tanah Lot og besluttet seg for å ta en rastepause der. Senere la noen lokale fiskere merke til ham og kjøpte forskjellige gaver tim ham - blant annet mat og drikke - så han skulle klare seg til natten. Etter å ha overnattet på øya henvendte Nirartha seg til fiskerne og ba dem bygge en hinduistisk helligdom på klippen. Han tilføyde at han under hvilen på klippen hadde innsett at det var et hellig sted å tilbe de balinesiske havgudene (den gangen, som i dag, spiller disse en stor rolle i balinesisk mytologi). 

I første omgang ble det bygget en mindre helligdom, men senere ble det bygget et tempel på klippen og dette tempelet fikk selskap av seks andre templer ved den sørvestlige delen av den balinesiske kysten, som var bygget slik at de - som perler på en snor - skulle være innen for synsrekkevidden av hverandre. 

Uluwatu-tempelet

Et annet av Balis veldig kjente templer er Uluwatu-tempelet - eller på balinesisk Pura Luhur Uluwatu, som spesielt har blitt kjent for sin spektakulære beliggenhet på en 70 meter høy klippe som stikker ut i havet. På balinesisk betyr "Pura" tempel, "Ulu" et nes (eller landets ende) og "Watu" betyr klippe. Så tatt i betraktning tempelets storslåtte beliggenhet ved havet, gir navnet veldig god mening. 

Det finnes tegn på at det har eksistert mindre templer i området før det nåværende bygget, men historiske undersøkelser tyder på at tempelet er en del eldre enn tempelet på Tanah Lot, ettersom det sies å stamme fra det 11. århundre. I de lokale sagnene sies tempelet å beskytte Bali mot onde ånder fra havet, mens de mange apene i området på sin side beskytter tempelet mot dårlig innflytelse. 

Apene nøyes ikke bare med å beskytte tempelet mot ondskap. De er også berømte - eller snarere beryktet - for deres evne til å stjele de besøkenes eiendeler, så det er en god idé å se godt etter vesken sin, hvis du ser de er i nærheten. Morsomt nok kan de fleste apene overtales til å returnere den stjålne eiendelen, i bytte mot en frukt. I følge apeeksperter skyldes denne adferden at apene har lært seg en god byttehandel fra lokalbefolkningen og til og med har lært å videreformidle dette til avkommet sitt. 

Les mer

Strender på Bali

Balis verdensberømte strender lokker tusenvis av besøkende til landets skjønne, solskinnsfylte kyster hvert år. Folk kan tilsynelatende ikke få nok av kystnaturen her, det lokale kulturliv og strandaktivitetene og det forstår jeg godt, for akkurat som reisemålene Maldiverne og Mauritius, er Bali et paradis for deg som vil reise på badeferie i eksotiske omgivelser. 

De fleste av Balis beste strender finner du mot sør, rundt omkring Kuta, Jimbaran og Bukit-halvøya. Noen av disse er godt besøkte (spesielt kyststrekningen fra Kuta til Seminyak). Dersom du praier en taxi er det også enkelt å finne noen uforstyrrede sandstrender uten noen turistmasser å snakke om. Det beste strandværet på Bali får du normalt mellom april og starten av november, men ettersom Bali er en helårsdestinasjon, bør du ikke bekymre deg noe særlig for vær og årstider når du skal planlegge reisen din til Bali. 

Ferien på Bali kan du for eksempel bruke på å lære å surfe, fiske, dykke eller på et stand-up paddleboard (SUP) - bare noen av aktivitetsmulighetene når du reiser til Bali. 

Med alt fra livlige Kuta til den fredfylte idyllen ved Lovina byr øyas formidable kystlinje på den perfekte unnskyldningen for å dra vekk og nyte solen, sanden, havet og ikke minst den fantastiske øy-stemningen. 

Her er et utvalg av strender du kan nyte i ferien. Noen er kjente og velbesøkte, andre er mindre og med bedre plass. 

Balangan Beach

Bryllupsfotografer elsker den, surfere lovpriser den, og reisende som ønsker å nyte en ettermiddagsdukkert, går gjerne for å nå frem til den bløte, hvite sanden. Balangan er en av Balis mer avsidesliggende strender, noe som gjør den til et perfekt tilfluktssted for deg som ønsker å slippe unna massene og i stedet slappe av på din egen lille Bali-strand. 

Lovina

Lovina, som var en pioner for den balinesiske turismen, er omtrent så langt fra det livlige, sørlige Bali, som du kan komme. Stranden ligger ytterst på den nordligste tuppen av Bali, og denne historiske kyststripen kan skryte av en rekke flotte, mørke sandstrender. Det rolige vannet er perfekt for bading, mens områdets tilbakelente atmosfære og vennlige lokalbefolkning gjør det umulig å ikke slappe helt av. 

Jungutbatu

Landsbyen Jungubatu som strekker seg langs nordvestkysten har en bykjerne som består av hoteller og restauranter. Stranden er ikke spesielt god for bading, men er riktig vakker med en bukt av hvis sand ved det turkise havet, fylt med trebåter og rektangulære tangfarmer. Det er et ideelt sted for en drink ved solnedgangen eller bare for å nyte dagen og utsikten til vulkanen, Gunung Agung, mot nordvest. 

Kuta Beach

Kuta-stranden er riktignok langt fra en velbevart hemmelighet, men strandens popularitet kommer jo av en grunn. Faktisk er Kutas berømte, hvite sand og spektakulære solnedgang et obligatorisk reisemål for enhver badeferie på Bali. Så slå deg til folkemengden og finn et ledig stykke av stranden for å nippe til en Bintang, mens solen går ned over en av Sør-Øst Asias mest berømte strand. 

Padang Padang

Padang Padang-stranden er like berømt for sin unike inngang som for det rolige, turkise vannet som stryker oppover kysten. En klippe tårner seg opp over stranden og snevres inn til en uforglemmelig huleinngang til stranden. Fremme ved Padang Padang gjør den silkeaktige hvite sanden og surfebølgene denne populære badeviken til en uforglemmelig opplevelse på Bali. 

Jimbaran Beach

Jimbaran på den sørlige spissen av Bali er mye mer enn bare en strand. Faktisk er denne lille fiskebyen hjemsted for noen av øyas mest eksklusive feriesteder. De nyter godt av den maleriske stranden med utsikt over Jimbaran-bukten. Stranden er livligere enn et par av Balis mer avsidesliggende strenden, men er et perfekt sted for en middag på en fiskerestaurant, mens sol sniker seg ned under horisonten. 

Crystal Bay

En malerisk liten krok med hvit sandstrand og enestående klart vann. Crystal Bay er ikke overraskende et populært sted for dykking i Nusa Lembongan-regionen. De fleste kommer om morgenen, så hvis du er her om ettermiddagen, vil du sansynnligvis ha vannet for deg selv - det er også gode muligheter for å snorkle her og det ligger en helligdom på en holme utenfor kysten. Vær oppmerksom på at strømmen i bukten kan være sterk, spesielt ved lavvann. 

Seminyak Beach

Nå for tiden er Seminyak-stranden en av Balis mest trendy enklaver og et godt eksempel på øyas forvandling, fra en eksotisk, avsidesliggende tropeøy til å bli et populært reisemål. I Seminyak vrimler det av restauranter, barer og butikker, men det er også en grå sandstrand. Den er flottest i skumringen, når solnedgangen finner sted. 

Pemuteran

Pemuteran lever et dobbeltliv som fiskeby og avslappende feriested. Ut over muligheten til å vase rundt på stranden - en buet stripe av sort og gylden sand, som strekker seg over en kilometer eller så - er Pemuteran spesielt kjent for sine ideelle forhold for snorkling og dykking. Med mer enn et titalls rev innenfor kort rekkevidde av kysten - Pemuteran har det største området med overflate-rev i Bali - og rolig farvann er det noe her for alle. Det maritime livet er likedan veldig variert med alt fra skilpadder, gigantiske muslinger og djevelrokker til hvalhaier (selv om de er et sjeldent syn). 

Yeh Gangga Beach

Kysten vest for Tabanan er en nesten uberørt strekning av svart sand, som dessuten er kjennetegnet ved merkelige klippeformasjoner ut fra kysten. Den mest tiltalende (og velutviklede) seksjonen er ved Yeh Gangga, som har utviklet seg til litt av et luksus-hideaway de siste årene. Havstrømmene gjør det for farlig til å svømme her, men landskapet er bemerkelsesverdig med store stein og stranden som strekker seg flere kilometer i begge retninger. 

Sanur Beach

Det er en god grunn til at resortene tidlig kom til Sanur ettersom dette kystdistriktet er mindre hektisk enn noen av naboområdene på Bali. Sanurs populære strand består av fin vulkansk sand, mens den lange, snoende veien ved siden av stranden er velegnet for sykling. Faktisk byr Sanur på masse utendørsaktiviteter der du for eksempel kan nyte synet av de mange flyvende dragene i den konstante kystbrisen. 

Geger Beach

Bali kan skryte av mange strender som best oppleves fra en bølge på surfebrettet. Det er derimot også strender som den relativt rolige Geger Beach som er perfekte for bare å nyte litt solskinn. Ta en dukkert i det varme, turkise vannet, vri deg i sanden eller gå en tur langs kysten ved det som må være en av Balis mest fredelige strender.

Pasir Putih

Ni kilometer nordøst for Candi Dasa ligger den berømte og svært vakre pasir Putih (White Sand Bay). Det er ikke bare en enkel strand å komme frem til, men også en strand som oser av sjarme. Den sorte og gråtonede sandbukten som kan føles litt vill og avsidesliggende, står omgitt av palmer og litt skog og er avskjermet av klipperike odder. Det asurblå vannet er perfekt til svømming og revet rett utenfor byr på fine snorklemuligheter. 

White Sand Beach

Avsidesliggende og godt skult ligger White Sand Beach ideelt til for å nyte en avslappende dag med snorkling eller bare å komme deg vekk fra folkemengdene du ofte vil oppleve andre steder på Bali. Adgangen er via en ujevn vei som best forseres i en 4X4, men det er verdt strevet, e ettersom White Sand Beach byr på noe av Balis vakreste natur.

Balian Beach

Som er typisk for Bali, var surferne de første som kom til Balian Beach, som i disse kretsene er kjent for å ha det vestlige Balist mest stabile "left-hand breaks" med større bølger. Men denne fredelige landsbyen er et deilig, avslappende reisemål langs vestkysten, enten du er en surfer eller ei. Det er svært få turister, ingen suvenirbutikker og enkel innkvartering, et par warung (spisesteder) og en strandbar. Man får følelsen av å være blant de første turistene på stedet og du bør også oppleve stedet før det blir for populært. Den eneste ulempen er at det kan være en kraftig strøm ved kysten, så du skal følge godt med på badevarslene og holde deg i på grunnene. 

Les mer

Mat og drikke

Her har jeg valgt ut et par av de kulinariske spesialitetene og typiske retter som du bør smake på når du er på ferie på Bali. God appetitt og god reise!

Lawar

En av de mest kjente og populære rettene på Bali kalles for lawar og består av en blanding av grønne bønner, egg, vegetabilsk olje, limefrukt, kokosmelk, sukker, ferske kokosflak, hakket kjøtt og masser av lokale urter og krydder som stekes i kokosolje. 

Som du sikkert vil merke når du sitter på en restaurant i Bali med menyen foran deg, så er lawar ofte navngitt etter hvilke hovedingredienser den inneholder; for eksempel heter lawar med kylling "lawar ayam", mens lawar blandet med svin heter "lawar babi" og lawar med jackfrukt heter "lawar nangka".

Du finner retten både i vanlige, balinesiske restauranter og i de mange såkalte "warungs" (små, familiedrevne restauranter eller kafeer), som finnes over alt på Bali. 

Betutu

Betutu er en annen av Balis mest kjente og populære retter. Betutu er det balinesiske ordet for en bestemt krydderblanding (kalt bumbu på indonesisk), som blant annet består av hvitløk, gurkemeie, ingefær, galangal, nøtter, chili, paprika, rekepasta og jordnøtter som først blandes grundig og sauteres med kokosolje for å frigi aroma og deretter kombineres med en eller annen form for kjøtt; som regel kylling eller and. 

Ofte serveres retten sammen med "plecing kangkung" (en rett der krydret spinat er hovedingrediensen), sprøe, stekte jordnøtter og sambal terasi (som er en sterkt krydret chilirett med forskjellige ingredienser, bl.a. ingefær, fiskesaus og hvitløk). 

Retten varierer ofte en smule etter hvilke del av øya den kommer fra: I Klungkung-regionen tilberedes den nesten alltid med kyllingkjøtt fylt med betutu-krydder; i Gianyar-regionen er den tilberedt i en innpakning av blader og i Gilimanuk-regionen er betutu-blandingen krydret på en måte som gjør den spesielt sterk (hvis du ikke er glad i sterke retter bør du nok holde deg unna akkurat denne utgaven). 

Satay

Den tredje av Balis mest kjente og populære retter, er nok også den som også har spredt seg mest utover Indonesias landegrenser. Retten heter Satay og kom opprinnelig til øya fra Java, før den spredte seg til alle deler av Indonesia, så den i dag har status som en slags indonesisk nasjonalrett. 

Hvor retten kom fra før den nådde Java er sterkt omdiskutert, men det sies at retten ble utviklet av javanesiske gateselgere, som lagde deres egen versjon av indiske kebaber - og den dag i dag er retten populær i de mange warungs som preger gatebildet over hele Bali. 

Retten består av krydret kjøtt, enten av kylling, geit, får, okse, svin, fisk eller tofu (en ost som består av soyabønner som opprinnelig kommer fra Kina). Kjøttet grilles over et bål av trekull og tilføres normal forskjellige, lokale krydder. Retten serveres deretter sammen med forskjellige sauser, som regel med en kombinasjon av soya- og jordnøttsaus (det er derfor du forøvrig ofte vil se at jordnøttsaus ofte kalles "sataysaus" på Bali). 

I den autentiske versjonen av retten brukes spyd, som består av materiale fra kokospalmen, men ettersom dette er dyrt og vanskelig å fremstille, brukes ofte bambusspyd som erstatning. 

Les mer

Reisemål på Indonesia

Finn reisen til Indonesia her

Informasjon om Bali

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Bali, som øyas geografi, befolkning, historie og klima som kan fungere som inspirasjon til ferien din på Bali. Ønsker du mer inspirasjon til reisen din anbefaler jeg at du besøker bloggen vår hvor du kan finne spennende artikler om alle reisemålene våre. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning

Øya Bali ligger 3,2 km øst for hovedøya Java, bare adskilt av Bali-stredet. Øya er ca. 153 km bred fra øst mot vest og 112 kilometer lang fra nord mot sør og dekker i alt et area på 5 780 km2.

Den største byen på øya er provinshovedstaden, Denpasar, som ligger rett ved øyas sørlige kyst og har en befolkning på omtrent en halv million innbyggere. Balis nest største by er den gamle koloniale hovedstaden, Singaraja, som ligger på nordkysten og har en befolkning på omtrent 100 000 mennesker. I alt har øya omtrent 4 250 000 innbyggere. 

Språk

De vanligste språkene på Bali er balinesisk og indonesisk - og de fleste balinesiske innbyggerne på øya snakker ofte begge språkene, i tillegg til et tredjespråk. Det vanligste muntlige språket rundt turistområdene er indonesisk, ettersom mange av de lokale som jobber i turistbransjen opprinnelig er tilflyttere fra Java, Lombok, Sumatra og andre deler av Indonesia. 

Tradisjonelt er bruken av forskjellige balinesiske språk blitt bestemt av det balinesiske (hinduistiske) kastesystem og av det følgende klanmedlemskapet, men denne tradisjonen har avtatt i moderne tid. Utover de forskjellige balinesiske språkene brukes også kawi og sanskrit av hinduistiske prester på Bali, da hinduistisk litteratur hovedsakelig er skrevet på sanskrit. 

Engelsk og kinesisk er de to mest talte fremmedspråkene; engelsk på grunn av turistsektoren og det engelsktalende innvandrersamfunnet på øya - og kinesisk på grunn av den store andelen kinesere som har tilstrømmet øya gjennom tidene. Utover disse språkene vil du ofte kunne se skilt på andre fremmedspråk, som er målrettet utenlandske turister, f.eks. på japansk, koreansk, fransk, russisk eller tysk. 

Religion

Indonesia er alminnelig kjent for å være det mest folkerike muslimske landet i verden, hvorav hele 87% av befolkningen bekjenner seg til Islam. Men Bali er et unntak, ettersom hele 83,5% av øyas lokale befolkning bekjenner seg en balinesisk hinduisme, som er en blanding av eksisterende, lokale trosretninger og gamle, hinduistiske tradisjoner som stammer fra Sør- og Sør-Øst Asia. 

Bare 13,37% av Balis befolkning bekjenner seg Islam, mens 2,47% av Balis befolkning bekjenner seg til kristendommen og 0,5% av Balis befolkning bekjenner seg til buddhismen. 

Den balinesiske hinduismen har røtter i indisk hinduisme som kom til øya via hovedøya, Java, som historisk var sentrum for hinduistiske og buddhistiske imperier. Det er uklart akkurat når hinduismen nådde Bali fra India, men historikerne mener at hinduismen begynte å prege det indonesiske øyriket allerede i det første århundre evt. 

Den balinesiske hinduismen adopterte etterfølgende deler av de opprinnelige balinesiske stammenes animistiske tradisjoner, deriblant troen på at guder er til stede i alle ting (dvs. at hvert eneste element i naturen representerer gudenes makt), og alle ting i naturen inneholder ånder, hvis energi kan påvirkes i enten god eller ond retning. 

Populære hoteller på Bali

Indonesia, Bali
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Indonesia, Bali
  • Nærmeste flyplass: 4 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Indonesia, Bali
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér