Reiser til Indonesia

Finn frem globusen og se hvor Indiahavet møter Stillehavet - der finner du øy-nasjonen Indonesia. Den strekker seg som et langt perlekjede mellom Singapore og Australia. Indonesias øyrike omfatter minst 17 000 øyer - nye blir stadig oppdaget - og de finnes i nesten alle former og fasonger. 

Indonesia gir deg et hav av muligheter i ferien. Du kan lære å dykke på Bali, møte apene i Ubud og bestige en vulkan på Lombok - ja, mulighetene er utallige, og vi gleder oss til å ønske deg velkommen til Hideaways Reiser som gjest på et av de håndplukkede hotellene du finner i vårt program.

På øya Java finner du den pulserende hovedstaden Jakarta. Denne blomstrende storbyen domineres av skyskrapere, og er en av de mest hektiske på jorden. Samtidig kan du fremdeles oppleve jungler på naturskjønne Borneo, der den prektige orangutangen bor. I tillegg har du kjente øyer som Bali og Lombok, som med god grunn tilhører de mest populære feriestedene i Indonesia. 

På Bali er strendene utstyrte med fancy cocktail-klubber og high-end hoteller, mens øyas skogkledde indre byr på yogakurs og rismark-turer. På Lombok hersker en enda mer tilbakelent atmosfære, der spasentre erstattes av fossefall og bargater av turstier på vulkaner. Uansett hvilken øy du velger bør du huske våtdrakten din - begge steder er kjente for å ha perfekte forhold for surfing og snorkling. 

Velkommen til Indonesia med Hideaways, vi er spesialister på reiser til Indonesia der du bor på nøye utvalgte hoteller på din reise. Du kan reise i nøyaktig det antallet dager du ønsker, og f.eks. kombinere flere forskjellige hoteller på en rundreise. 

Les mer om Indonesia

Mat og drikke

Indonesisk kjøkken er et av de mest levende, mangfoldige og fargerike kjøkkenene i verden. Med 6000 befolkede øyer og mer enn 300 etniske grupper i landet er det en naturlig forutsetning for en nesten uendelig variasjon av lokale retter og oppskrifter. Det sies også at det indonesiske kjøkkenet har m om noer enn 5000 tradisjonelle oppskrifter, derav 30 anses for å være de viktigste. 

Det indonesiske kjøkkenet består hovedsakelig av ris, nudler og supperetter som landets innbyggere ofte inntar på beskjedne, lokale spisesteder eller ved et rudimentært oppstilt bord på gaten eller langs veien. 

Nedenfor kan du lese om noen få av landets mest kjente og populære retter. God appetitt - og god fornøyelse!

Nasi Goreng

Risretten Nasi Goreng har blitt kalt Indonesias nasjonalrett, selv om det er mange andre utfordrere. Retten inntas ofte ved enkle matboder i veikanten, men serveres også på fine restauranter eller på bufféter i Jakartas overdådige middagsselskaper. 

Hovedingrediensene i retten er kokt ris, søt soyasaus, pulverisert terasi (en lokal type rekepasta), salt, hvitløk, sjalottløk, chilli, vårløk, muskatnøtt, gurkemeie, vegetabilsk olje, løk, sukker, ingefær, pasta og skivet agurk og tomat som garnityr. 

Den skiller seg fra andre asiatiske risretter ved sin aromatiske, jordaktige og røkte smak som skyldes de sjenerøse mengdene søt soyasaus og rekepastaen - og smaken er sterkere og mer krydret i forhold til f.eks. kinesiske stekte ris-retter. 

Gado-gado

Salaten gado-gado er en annen av Indonesias nasjonalretter. Retten består av lett kokte, blansjerte eller dampede grønnsaker og hardkokt egg, kokt potet, stekt tofu (soyabønneost) og tempeh (et annet soyabønneprodukt, men laget av hele bønner) og lontong (ris rullet i bananblader), som serveres med en dressing bestående av peanøttsaus. 

Gado-gado selges i nesten alle deler av Indonesia, og hvert område har sin lokale versjon. Det antas at retten opprinnelig var en av de mange sundanesiske rettene som ble veldig populære på den vestlige delen av Java. 

Retten inntas ofte fra enkle vogner og boder (kalt warung) langs veier og i gater, men du kan også finne den på menyene på de fleste restauranter og hoteller i Indonesia. 

Satay

Satay er en annen av Javas retter som har vunnet innpass i det indonesiske kjøkkenet, og som med tiden har blitt en av landets mest populære retter. 

Satay består av hakket eller skåret kylling-, geite-, fåre-, okse-, svinekjøtt eller fisk, som grilles på spyd over tre eller kull, og serveres med forskjellige krydre. Satay kan også serveres i forskjellige sauser, men som oftest serveres de i en kombinasjon av soya- og peanøttsaus. Derfor blir peanøttsaus ofte kalt sataysaus

I andre versjoner av retter brukes andre typer kjøtt eller tofu (soyabønneost), som i de meget gamle og tradisjonelle versjonene av rettene stekes på spyd laget av bladene fra kokospalmen eller bambusbusker. 

Har du reis på ferie i andre land i Asia har du sikkert smakt Satay før. Det er f.eks. en forrett du ofte får servert på en reise rundt i Thailand

 

Les mer

Severdigheter

Her har jeg valgt ut noen få av de mange severdighetene du kan oppleve på din ferie i Indonesia. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Indonesia anbefaler jeg deg å lese vår reiseblogg, der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse - og god tur! 

Borobudur

Borobudur er verdens største, buddhistiske tempel, et UNESCO-vernet verdensarvsted og en av de mest populære severdighetene i Indonesia. 

Tempelet ligger i Magelang i den sentrale Java-provinsen, og består av ni plattformer - seks firkantede og tre sirkulære - med en sentral kuppel på toppen. Det er dekorert med 2672 relief-paneler og 504 Buddha-statuer, mens den sentrale kuppelen er omgitt av 72 Buddha-statuer som alle sitter inne i en stupa (et spir-lignende, buddhistisk monument). 

Monumentet, som ble bygget på 800-tallet, er en helligdom tilegnet Buddha og et populært reisemål for buddhistiske pilegrimsreisende. Pilegrimsturen begynner ved monumentets bunn og følger en sti rundt monumentet opp til toppen gjennom tre nivåer som symboliserer buddhistisk kosmologi: Kamadhatu (som symboliserer verden av lyst og begjær), Rupadhatu (som symboliserer verden av former) og Arupadhatu (som symboliserer verden av formløshet). 

Borobudur har dessuten den største og mest komplette samlingen av buddhistiske relieffer i verden. 

Tanah Lot-tempelet

Et annet av Indonesias berømte templer er Tanah Lot-tempelet, som ligger på en stor, spektakulært formet stein i havet ved Tabanan, ca. 20 km fra Denpasar på øya Bali. 

Tanah Lot-tempelet er ett av syv havtempeler langs den sørlige, balinesiske kysten, som ble bygget som perler på en snor, der hvert av templene skulle kunne sees av det neste tempelet i rekken, slik at de dannet et ubrytelig kjede. Det er påvirket av både klassisk balinesisk mytologi og av hinduismen. 

Tanah Lot hevdes å være bygget på 1500-tallet som et resultat av besøket den kjente, religiøse figuren Dang Hyang Nirartha avla klippaøya på dette tidspunktet. Legendene sier at Nirartha foretok en religiøs reise langs den sørlige delen av Bali, og underveis på denne reisen la han merke til den lille klippeøyas vakre omgivelser. Da han la seg ned for å hvile på klippeøya fikk noen lokale fiskere øye på ham og kjøpte gaver til ham, før Nirartha tilbragte natten på den lille øya. Senere talte han til fiskerne og ba dem om å bygge en helligdom på klippen, for han følte det var et hellig sted å tilbe de balinesiske havgudene. 

På bunnen av den klippefylte øya sies det at giftige havslanger beskytter tempelet mot onde ånder og ubudne gjester. 

Bromo-vulkanen

En av de største naturseverdighetene i Indonesia er den aktive vulkanen - Bromo - som ligger i den østlige Java-provinsen. Vulkanen er en del av Tengger-massivet, men til tross for sin imponerende 2329 meters høyde er det ikke den høyeste toppen i fjellkjeden. Til gjengjeld er den utvilsomt den mest besøkte. 

Bromo-vulkanne er en del av et naturområde som har vært erklært som beskyttet naturreservat siden 1919. Den typiske måten å besøke Bromo-vulkanen på er fra den nærliggende fjellandsbyen Cemoro Lawang. Defra er det mulig å gå til vulkanen på ca. 45 minutter, men det er også mulig å bli med på en organisert jeep-tur, som omfatter et stopp ved utsiktspunktet på Penanjakan-fjellet i 2770 meters høyde. Hvis du er ekstra eventyrlysten (og har kondisen i behold) kan du også velge å bestige toppen av Penanjakan-fjellet til fots, en tur som tar ca. to timer hvis du er i gjennomsnittlig god fysisk form. 

Avhengig av graden av vulkansk aktivitet utlyser det indonesiske senteret for vulkanologi og katastrofefare-begrensning noen ganger advarsler mot å besøke Mount Bromo. 

Les mer

Reisemål , Indonesia

Bali

Bali er for deg som ønsker å kombinere aktiviteter med kultur og avslapping. Her får du et tropisk klima, frodig og dramatisk natur, templer og palasser, grønne risåkre og en spennende og fargerik befolkning

Reiser til Bali

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Indonesia, som landets geografi og befolkning, klima og vær, språk og religion, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i Indonesia. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon, og vi tar forbehold for faktuelle feil. 

Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse - og god tur! 

Geografi og befolkning

Indonesia er verdens største øyrike med mer enn 13 000 øyer, og ligger som sagt mellom Indiahavet og Stillehavet. Med sine 1 904 569 kvadratkilometer er landet dessuten verdens 14. største med hensyn til jordareal, og det 7. største med hensyn til kombinert hav- og landområde. 

Landet har over 261 millioner innbyggere, noe som gjør det til verdens 4. mest befolkede land, i tillegg til det mest folkerike landet med et muslimsk flertall. Øya Java, som er verdens mest folkerike øy, rommer mer enn halvparten av landets befolkning. 

Klima og vær

Indonesias klima er overveiende tropisk på alle landets store øyer, som er dominerte av tropisk regnskog, men landet har også et tropisk monsunklima langs Javas nordlige kyst, Sulawesis sørlige kyst og på Bali, samt tropisk gresslette på enkelte isolerte steder i sentral-Java, i Javas østlige lavlanf, på Papuas sørlige kyst og på de mindre øyene øst for Lombok. 

Med Indonesias beliggenhet langs ekvator er landets klima og vær forholdsvis jevnt året rundt. Men Indonesia har to klimatiske sesonger - en regnsesong og en tørr sesong. For hovedparten av landet faller tørrsesongen mellom april og oktober, mens regnsesongen faller mellom november og mars. Det kjøligste været finnes i landets fjellområder, som strekker seg opptil 1300 og 1500 meter over havets overflate. 

I enkelte deler av landets høylandsområder er det oseanisk klima, og her er det temmelig ensartet nedbør året rundt, men det finnes også subtropisk høylandsklima i de av landets høylandsområder som har en mer markert tørrsesong. 

Språk

Indonesia har mer enn 300 innfødte, etniske grupper som til sammen snakker mer enn 742 forskjellige språk og dialekter. Noen av de mange språkene tilhører den autronesiske språkfamilien, mens det snakkes over 270 papuanske språk i Øst-Indonesia (Maluku-øyene og vestlige Ny-Guinea). 

Det offisielle språket i landet er indonesisk, som er en variant av malajisk, og som i århundrer har vært øyas lingua franca. Språket ble fremmet av nasjonalister på 1920-tallet, og ble siden erklært som det offisielle språket under navnet Bahasa Indonesia da landet oppnådde uavhengighet i 1945. Språket har vært sterkt påvirket av både lokale og utenlandske språk opp gjennom tidene, deriblant javanesisk, sundanesisk, hindi, kinesisk, arabisk, hollandsk, portugisisk og engelsk. 

Nesten alle indonesere snakker språket på grunn av dets store utbredelse i utdannelsessektoren, næringslivet og massemediene, men det er hovedsakelig som andrespråk da indonesernes førstespråk er deres lokale språk, derav javanesisk er det mest talte. 

Religion

Selv om den indonesiske grunnloven har bestemt at religionsfrihet er en borgerrettighet, anerkjenner regjeringen i praksis kun seks hovedreligioner: islam, protestantisme, romersk katolisisme, hinduisme, buddhisme og konfusianisme, samt en rekke urfolkstro, som animisme. 

Indonesia er verdens mest folkerike land med et muslimsk flertall, da det er 227 millioner muslimer i landet (2017), noe som tilsvarer ca. 87% av befolkningen. Størstedelen av disse er sunni-muslimer (99%). 

Kristne utgjør nesten 10% av befolkningen (7% protestantiske og 2,9% romersk-katolske), 1,7% er hinduer og 0,9% er buddhistiske eller tilhører andre trosretninger. De fleste indonesiske hinduer er balinesiske, og de fleste buddhister i landet er etniske kinesere.

Populære hoteller i Indonesia

Indonesia, Bali
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Indonesia, Bali
  • Nærmeste flyplass: 39 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Indonesia, Bali
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér