Rejser til Santorini

Santorini er kanskje en av Hellas mange vakre øyer som skiller seg mest ut, og som et resultat er øya også landets mest besøkte turistmål. Men ikke la dette avskrekke deg. Tvert imot, for denne bedårende lille vulkanske øya er et paradis med en dramatisk kystlinje, krystallklart vann og vakre solnedganger. Hideaways er spesialister på å reise til Santorini, hvor du bor i håndplukkede hoteller eller i fritidsboliger under reisen din.

Velkommen til Santorini med Hideaways.

Og det er forståelig at mange forelskede fra hele verden velger å feire bryllupsdagen sin her eller lar bryllupsreisen sin gå til den fantastiske Santorini. Jeg ble forelsket i denne lille øya og hadde problemer med å rive meg løs da det var på tide å reise videre. Min eneste trøst var at det definitivt ikke var siste gang jeg satte mine bein på Santorini, som ifølge legenden er den mytiske Atlantis som sank i sjøen og forsvant.

Dramatikk på høyt nivå

Det faktum at Santorini har en så dramatisk kystlinje skyldes et stort vulkansk utbrudd som skjedde for flere tusen år siden, da kalderaen - et dypt lagunelignende krater omgitt av steinvegger, ble etablert. Klipper som går direkte i sjøen er et vanlig syn på øyas vestlige side, mens øst er mer flatt med mørke lavastrender. Alt dette skaper en romantisk kontrast til øyas sjarmerende, små landsbyer med hvitkalkede hus. Ikke rart at Santorini er mest fotografert blant de greske øyene. Også jeg ønsket å udødeliggjøre mitt besøk og kom hjem med flere hundre bilder i kameraet.

Vidunderlige byer med karakter

Det som er så vakkert med Santorini, hvis du spør meg, er at det er ingen større byer på øya, men mange søte, små landsbyer med mye karakter som lett kan sette seg fast på netthinnen. De ligner umidelbart på hverandre - men likevel ikke, og til slutt er det vanskelig å bare velge én av dem, og så er det heldig at Santorini ikke er en stor øy, så du kan lett komme deg rundt i et behagelig tempo og nyte alt øya har å tilby.
Spektakulær Fira er øyas "hovedstad" - en typisk Kykladisk by, hvor de hvite husene og de karakteristiske blå takene varmer mitt frosne skandinaviske hjerte. Her kan du spasere rundt de smale smugene med gode tavernaer, utendørs barer og kaf
éer hvor du kan sette deg ned og bare nyte livet. Oia er en av landsbyene jeg likte best. Estetisk vakker for øyet og med de fantastiske solnedgangene vil du aldri bli mett av. Og det er nettopp solnedgangene som forårsaker mange nygifte å velge denne lille landsbyen som klamrer seg mot fjellveggen. 
Så har vi Imerovigli, balkongen mot Egeerhavet, som også er en liten landsby med smale smug og berømte solnedganger. Her vil du føle deg helt avslappet ved bare å benke deg ved en uteservering og se på den vakre kystlinjen og det glitrende havet.

Nyt solen på en svart strand, en rød strand eller på en helt "vanlig" strand

Det er sannsynligvis ikke alle som har valgt Santorini som feriedestinasjon som tilbringer hele dagen på stranden, men som likevel bruker tid til å få sand mellom tærne og ta en dukkert i det vakre krystallklare vannet. Og til det formål er det ulike alternativer.
Kamari, en stor tradisjonell turistby, ligger ca. 15 km sørøst for Fira og passer for familier med barn. Her er en lang svart sandstrand, restauranter, butikker og alt annet vi som turister setter pris på.
Perissa har også en svart sandstrand som er populær blant badende. Her kan du nyte fantastiske spesialiteter på en av de lokale restaurantene. Hvis du velger Perivolos med sine svarte småstein, kan du prøve ulike vannsport. Et godt organisert sted med strand service og godt utvalg til litt i magen. 
Så har vi den røde stranden, Red Beach, som er en av øyas mest berømte og Agios Georgios, som også tilbyr et "aktivt" sol- og badliv.

Noe av de beste jeg har smakt

Som nevnt er Santorini en liten øy og det produseres ikke så mange lokale produkter, men det var nettopp her smakløken min gikk amok. Utrolig høy kvalitet på maten! Jeg blir fortalt at de bare har fava (linser), cherry tomater, chlor (ost laget av geitemelk) og lokalt produsert vin, men det spiller ingen rolle for meg, for her forstår de virkelig hvordan man tilbereder den. Dessuten smaker maten guddommelig, de små tavernaene er så sjarmerende og hjemmekoselige at du lett finner din personlige favoritt. Et lite tips: Hvis du vil ha litt lavere priser, se litt bort fra de mest turistrike områdene og finn restauranter som ikke har havutsikt. Jeg gjorde nettopp det og fikk en av mine beste restaurantopplevelser noensinne. Dessuten, ikke glem å prøve Keftedes, kjøttboller med tomat og mynte - det er virkelig smaken av Hellas!

En opplevelses øy –på alle måter

I tillegg til fantastisk mat, vakre solnedganger, vakker panoramautsikt, nydelig solskinn og deilige badeturer, tilbyr Santorini en spennende historie, et blomstrende sted med frakt og handel. Vil du vite mer om øyas historie, kan du se inn på Santorini-museet, hvor fantastiske funn fra utgravninger venter på deg.
Du kan også besøke den pittoreske fjellandsbyen Pyrgos med sine venetianske slott og ruiner. Fyrtårnet i landsbyen Fikrotiri fra 1892 er den eldste i landet, her kan du spasere blant minoiske ruiner og kjenne historiens vingesus. Er det plass til og interesse for enda mer historie, skal du ta en tur til Akrotiri - den gamle minoiske byen, som Pompeii, lå skjult under asken i tusenvis av år. Og sist men ikke minst kan du besøke de nærliggende øyene som for eksempel vakre Amargos.

Summa summarum

Jeg må innrømme at Santorini erobret mitt hjerte, og jeg er ikke ellers lett å imponere. Jeg var helt fengslet av den robuste kysten, de sjarmerende landsbyene, den fantastiske maten, de vakre solnedgangene og de fine hotellene. Her har du tenkt på å bruke øyas eiendeler, og de fleste av hotellene har panoramautsikt, så du vil kunne nyte alt det vakre. Intimitet og romantikk er nøkkelordene og det blir du spesielt bekreftet om hvis du velger et av hotellene med terrasse og privat basseng.

Godt at vite når du reiser til Santorini

Du kan komme til Santorini med fly via Athen og om sommeren også med båt fra forskjellige øyer, samt fra Piraeus og Thessaloniki, som passer mange besøkende godt hvis du vil se og oppleve mer enn én av Hellas vakre øyer. For eksempel kan du kombinere ferien i Santorini med Kreta. Den raske fergen mellom de to øyene tar bare ca. 2 timer. En ferie i Santorini koster litt mer i forhold til Hellas andre destinasjoner, men i retur får du en helt annen opplevelse som er vanskelig å beskrive. Overnatting på Santorini er av høyere standard og de fleste er sjarmerende små hoteller hvor du har et privat basseng og vakker solnedgang - fantastisk og romantisk!

Du bør være oppmerksom på at Santorini og en landsbyer med høydeforskjeller som kan bety mange trapper. Det er lett å komme seg rundt med bil og buss, det er også populært å leie en scooter. Hvis du liker å gå, kan du prøve ruten mellom Imerovigli og Fira. Det tar noen timer og du får et minne om livet. For de med et stort shopping-gen er det mange keramikk, kunst, tepper, smykker og lærvarer å bruke euro på. Santorini er oppkalt etter St. Irene og har bare 7.000 innbyggere, som er vanskelig å tro når du er der i høysesongen. Spesielt når cruiseskipene legger til, men heldigvis tynner mengden seg ut mot kvelden.

Les mer om Santorini

Bestill reisen som en samlet pakke inkl. fly eller kun hotelllopphold

Bestill reisen til Santorini som en samlet pakkereise med fly, hotell eller feriehus og ev. transport fra JTR Santorini flyplass t/r (transfer) eller en leiebil. Hvis du ønsker å ordne egen flyreise til Santorini kan du selvfølgelig også velge å bestille kun hotelllopphold hos oss.

Du kan reise på nøyaktig antall dager du ønsker, da vi tilbyr valgfri reiselengde for alle destinasjoner, og du kan også fritt velge fra hvilken flyplass du vil reise.Få mer informasjon om alle turene inkl. nåværende flytider og flyruter i søkemotoren. Du kan også velge å bare se priser for turer til Santorini, hvor du flyr direkte eller med en mellomlanding.

På Hideaways Reiser kan du reise med regelmessige rutefly som f.eks. BA eller Aegean, men også lavprisfly som for eksempel. Wizzair og easyJet hvis du vil ha de billigste flyreisene. Når du bestiller en tur som en totalpakke til Santorini i Hellas kan du også kombinere flyselskaper hos oss, ved hjelp av to forskjellige selskaper for avgang og retur. Det kaller vi fleksible reiser...

Velg riktig hotell på Santorini

Feil valg av hotell kan ødelegge en hel ferie og derfor er et godt tips for å finne det rette hotellet eller feriehuset som møter dine ønsker og behov, å bruke våre reise- og hotelltemaer eller filtreringsalternativene. Du finner disse når du søker etter priser på reisen din til Santorini og alle andre destinasjoner i Hellas som. Kreta, Korfu, Rhodos og Mykonos. Blant de mest brukte reisetemaer er "aktiv ferie" og "strandferie". Vi har også delt hotellene i forskjellige typer, slik at du enkelt kan finne det rette hotellet, for eksempel. "Hoteller med utsikt" eller "Hotell for familieferier". I filteret kan du f.eks. også velg disse typer overnatting: Villa, luksushotell, boutiquehotell, feriehus, Casa Grande, ferieleiligheter og mange flere..

Din reise er vårt ansvar

Trenger du hjelp til å bestille reisen din til Santorini online eller vil du for eksempel ha et tilbud på en av våre populære kombinasjonsturer eller rundreiser (kjør-selv-ferie) i Hellas, er du alltid velkommen til å kontakte oss. Hos Hideaways har vi lagt mye arbeid i å velge alle hotellene, og turene du finner i programmet på Santorini samt i våre personlige hotellbeskrivelser, prøver vi alltid å gi deg som gjest en ærlig beskrivelse av hotellet, uansett om du reiser på en luksusreise eller du er på ferie der det betyr mer at hotellet er "ekte" og sjarmerende enn luksuriøst.

Din reise er vårt ansvar før, under og etter reisen, og vi er alltid klare til å hjelpe deg. Hideaways Reiser er medlem av Danmarks Reisebureau Forening, og vi har gitt en reisegaranti og følger selvfølgelig pakkereiseloven - det gir sikkerhet på reisen!

Les mer

Severdigheter

Her har jeg valgt noen av severdighetene du har muligheten til å oppleve på ferien i Santorini. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, det tas forbehold om aktuelle feil. Hvis du vil lese mer om andre severdigheter på Santorini, anbefaler jeg at du leser vår reiseblogg der du kan finne spennende artikler om Santorini og våre andre destinasjoner. Nyt og god reise!

Akrotiri

Bronsalderen oppgjøret av Akrotiri, som ligger på den sørlige delen av øya, har blitt sammenlignet med Pompeii i Italia, fordi noen av sine unike gjenstander - for eksempel, de mange vakre fresker - har blitt bevart takket være den vulkanske asken som begravd byen da et vulkansk utbrudd ødela byen i 1672 f.Kr. (les mer om dette nedenfor).

Akrotiri var det største sentrum av den berømte minoiske kulturen utenfor sin høyborg på Kreta og har kanskje gitt inspirasjon til Platons historier om Atlantis. Den fiktive øya Atlantis som mister gudenes gunst og forsvinner i sjøen etter å ha begått hybris ved og utfordret det gamle Athen (tolket av Platon som bildet på den ideelle staten i "Republikken").

I begynnelsen - rundt det femte årtusen f.Kr. - var Akrotiri imidlertid bare en liten landsby som fødte seg selv gjennom fiske og landbruk, men ca. 2000 år f.Kr. utvidet byen voldsomt, antagelig som et resultat av sin strategiske posisjon mellom Kypros og Minoan Kreta, som gjorde det til sentrum for kobberproduksjonen, og handelen med andre middelhavskulturer.

Akrotiris - og dermed fortsatte øyas maktoposisjon ca. 500 år før byen forsvant, som resten av den legendariske og høyutviklede minoiske kulturen ved et vulkanutbrudd, som trolig - ifølge nyere geologiske data - fant sted 1627 f.Kr.

Nea Kameni

Den lille, ubebodde øya Nea Kameni har blitt formet av de siste to tusen års gjentatte utbrudd av lava og aske og er i dag et populært turistmål for besøkende fra Santorini som valfarter til øya på én av de mange arrangerte båtturene for å bestige øya på det 130 meter høye vulkankrateret.

Vulkanens siste utbrudd var i 1950, men har hatt utbrudd mange ganger gjennom historien, som i 1707-1712, 1866-1870, 1925-1928, og 1939-1941, og er i dag under konstant vitenskapelig tilsyn.

Theras arkeologiske museum

Thera arkeologiske museum - som ble bygget i 1960 på toppen av det opprinnelige museet som kollapset ved et jordskjelv i 1956 - inneholder en bemerkelsesverdig fin samling av geometriske røde og svarte vaser fra det femte århundre f.Kr. Museet inneholder også et vell av minoisk kunst fra øyas spektakulære fortid som et minoisk senter, selv om de viktigste minoiske verkene er på det nasjonale arkeologiske museet i Athen.

I tillegg huser museet imponerende veggmalerier, skulpturer fra den hellenistiske perioden, bysantinske kunstverk og til og med noen gjenstander fra forhistoriske tider.

Oia

Den lille landsbyen Oia, som ligger på den nordvestlige delen av Santorini, 11 kilometer fra byen Fila, er etter manges mening den vakreste og mest pittoreske landsbyen på Santorini og er avbildet på utallige postkort fra Hellas, ofte med sine karakteristiske blå-kuplede kirker i kontrast mot havet og en solnedgang i bakgrunnen.

Landsbyen ligger på toppen av en imponerende klippe og tilbyr en fantastisk utsikt over havet, vulkanen Palia og vulkanøyen Nea Kameni. Selv om det er en tradisjonell gresk landsby med smale, stille gater og sitt eget rolige, nesten ugjennomtrengelige liv, har de mange turisterne lagt til en rekke butikker, tavernaer, kafeer og restauranter til byen.

Oia har også flere kulturattraksjoner, som Maritime Museumet, som huser et lite bibliotek, gjenstander fra det maritime livet i området og resterne av en venetiansk festning. Mange kunstnere har blitt forelsket i området gjennom tider og har bosatt seg der, så byen har mange kunstgallerier.

Les mer

Reisemål på Hellas

Finn reisen til Hellas her

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noen fakta og informasjon om Santorini, for eksempel regionens geografi, befolkning, historie og klima som kan tjene som inspirasjon til ferien din på Santorini. Hvis du vil finne mer inspirasjon til turen anbefaler jeg at du besøker vår blogg der du kan finne spennende artikler om alle våre destinasjoner. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Santorini er den sørligste av øyene i skjærgården kalt Kykladene, som ligger i det sørlige Egeerhavet, 200 kilometer sør for Hellas. Øya er ca. 73 km2 og har en befolkning på ca .16.000 innbyggere.

Dagens utgave av Santorini er det som ble igjen etter at et stor vulkansk utbrudd ødela øyas første bosetninger og skapte øyas nåværende geologi. Santorini var også gjenstand for det største vulkanske utbrudd i historien, nemlig den såkalte minoiske utbruddet (også kalt Thera-utbruddet), som fant sted for 3,600 år siden på høyden av den minoiske sivilisasjonens levetid. Utbruddet kan ha indirekte ført til et sammenbrudd av den meget minoiske sivilisasjonen på Kreta, som ligger 110 km sør, gjennom den gigantiske tsunamien etter utbruddet.

Klima og vær

Klimaet i Santorini er et typisk middelhavsklima med varme og tørre somre og milde, mer fuktige vintre.

De varmeste månedene av året er juli og august med gjennomsnittlig 26 grader, etterfulgt av juni og september med gjennomsnitt 24 grader, mens de kaldeste månedene er januar og februar med gjennomsnitt 12 grader, etterfulgt av desember med gjennomsnitt 13 grader.

Du finner de fleste soltimene i juli med gjennomsnittlig 14 timer solskinn om dagen, etterfulgt av juni og august med gjennomsnitt 13 soltimer om dagen. I motsatt del av skalaen er desember med bare gjennomsnitt 6 timers solskinn om dagen. Hvis du vil unngå regn på ferien din i Santorini, skal du ikke reise dit mellom oktober og april, og spesielt unngå desember og januar, da er det henholdsvis gjennomsnittlig 75 mm og 71 mm regn.

Historie

De eldste tegnene på menneskelig bosetning i Santorini dateres tilbake til det femte årtusen f.Kr. eller tidligere. Men i perioden 2000-1650 f.Kr. viser øya tegn på å ha spilt en betydelig rolle i Egeerhavet. Sporene er særlig tydelige i bronsealderoppgjøret av Akrotiri, hvor flere funn vitner om at øya ikke bare handlet med minoiske kultur på Kreta, men også med andre kulturer rundt Middelhavet, som Anatolia, Kypros, Syria, Egypt og det greske fastlandet .

Den velbevarte ruinene til Akrotiri, som ofte sammenlignes med ruinene i Pompeii, antyder - etter den tidsstandarder - et høyt nivå av sivilisasjon med arkeologiske spor av gater, torg, vegger opp til 8 meter høye, komplekse vann- og dreneringssystemer og kunst av mye høy kvalitet. De mange unike arkeologiske sporene viser at øya var det største sentrum for minoisk kultur utenfor den minoiske kulturs høyborg på Kreta. Mino-kulturen kom senere til en brå slutt i kjølvannet av det beryktede jordskjelvet i Thera, som antas å ha skjedd på - og rundt Santorini - ca.1627 f.Kr. (Arkeologiske spor har tidligere datert det dødelige jordskjelvet til rundt 1500 f.Kr., men disse sporene faller ikke sammen med de siste geologiske målingene av klimaendringen i tiden).

Senere ble øya gjenstand for fønikisk herredømme - og hvis man skulle tro Herodotus, var dette herredømme åtte generasjoner - før øya falt i hendene på den gamle greske stammen, kalt Doras. Siden da ble øya styrt av romerne, bysantinene (etter den romerske divisjonen), venetianere (hvorfra øya fikk sitt nåværende navn etter sammentrekningen av de to ordene "Saint" og "Irene"), så vel som osmannene (hvorfra øya ble uavhengig i 1821 som en følge av den greske uavhengighetskrig).

I 1830 ble øya forent med Hellas gjennom London-traktaten (som ble avsluttet i juli 1827).

Populære hoteller på Santorini

Hellas, Santorini
  • Nærmeste flyplass: 5 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, Santorini
  • Nærmeste flyplass: 5 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, Santorini
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér