Reiser til Mykonos

Finnes det virkelig slikt i Hellas? For meg har Mykonos vært en overraskelse. En positiv overraskelse, vel å merke. En beskrivelse av denne øyen krever at jeg leter frem en rekke positive adjektiver: Sofistikert livsstil og hjertevarm gjestfrihet, luksushoteller og fiskebåter, champagne og solnedgang. Ganske enkelt er det «chic boheme et glamour» kombinert med en porsjon av det tradisjonelle Hellas. Det er Mykonos. 

Velkommen til Hellas med Hideaways reiser. Vi er spesialister på reiser til Mykonos, hvor du bor på nøye utvalgte hoteller eller ferieboliger i din ferie. 

Sukkertopper og vindmøller… - og et magisk lys

Vi ankommer til Mykonos med hurtigfergen fra Kreta (du kan naturligvis også fly hit). Underveis har vi hatt stopp på fire andre øyer, og det som først slår meg ved synet av Mykonos er hvor utrolig vakkert det er her! En liten øy med små, hvite kubehus, også kalt sukkertopphus, som ligger i klynger langs de ufruktbare åsene med den karakteristiske rekkene av vindmøller som troner mot horisonten på toppen av øya. Og så er det noe med lyset her på Mykonos: Det er mystisk, ja, nærmest magisk, og i solnedgangen ser det nesten ut som  at ”gudene skriver på himmelen”. 

Jetsettenes hemmelighet 

Mykonos var lenge en velbevart hemmelighet. På 60-tallet begynte overklassene å kaste anker like ved øya fra de luksuriøse yachtene sine. De var på vei mot den nærliggende øyen Dilos – et paradis for arkeologer og historisk interesserte. Prinsesse Soraya, Grace Kelly, Brando og Liz Taylor, for å nevne noen, fulgte i Onassis og Jackie Os fotspor, og var med på å eksponere øya. 

«Chic boheme-stilen» er gjerne forbundet med Mykonos, og internasjonale kjendiser besøker stadig den lille, greske øya. Jeg har tilsynelatende gått glipp av sjansen til å drikke en cocktail med Ronaldo eller ligge på solsengen ved siden av Dicaprio... Akk ja, som store begivenheter flyr forbi:)

Stille strender eller «Super Paradise Beach»?

Du vil finne lekre loungebarer med avslappet musikk i de små buktene. Her er det servitører kledd i hvitt lin med en meny under armen. Her kan man stille sulten og slukke tørsten på alle tider av døgnet. Solsengene i mørkt tre kan leies for ca. 15 EURO per stykk, og ønsker du mer privatliv på stranda er det bare å trekke for de hvite gardinene på cabanaen din.  

I neste bukt venter det mange lokale småbåter på deg. Derfra vil de kunne seile deg ut til en av øyens mange strender. Ønsker å ligge på en strand i fred og ro? Ønsker du en strand med mange aktiviteter eller vil du kanskje gjerne besøke kjendisenes paradis «Super Paradise Beach»? Her er det strender for en hver smak, og det er bare å hoppe om bord i en av de mange små båtene. 

Mykonos by

For å være ærlig er det nok ikke kultur og historie som preger mitt inntrykk av Mykonos mest. Likevel er aldri den greske gjestfriheten langt unna, og her finner jeg særlig Chora, også kjent som Mykonos by, interessant. 

Mykonos by er for meg «det ekte Hellas». Her kan du spasere gjennom smale, brosteinsbelagte gater mellom hvite husvegger kledd med bougainvilleablomster og blå vinduskarmer, samt blomsterkrukkene som står på rad på trappetrinnene. 

Når du behøver en pause fra shopping i moderne design og smykkebutikkene, kaller hyggelige cafeer på deg fra de små torgene. Her sitter jeg gjerne en times tid og nyter en iskald, gresk kaffe, en frappé, mens livet i den lille byen glir forbi. 

I byen er det er god blanding av lokale og eldre greske kvinner og amerikanere som kommer med cruise, for ikke å glemme japanerne som løper rundt og fotograferer. Jeg trives i de vakre små gatene da jeg spaserer ned mot havnen og nyter synet av fiskebåtene som legger til. De er kommet med dagens fangst, som de selger til de lokale tavernaene. Hit skal jeg i kveld og spise mitt greske favorittmåltid calamari med gresk salat og tzatziki:)

Opplevelser på Mykonos

Mykonos tilhører øygruppen Kykladene og har en størrelse på omlag 85km2. Det øya mangler i størrelse, gjør den opp for med sjarm, nye opplevelser og et skjønt klima. Mykonos kalles også for «vindøya», da både den varme vinden fra Sahara og den kjølige vinden fra Meltemi møtes her særlig i juli og august, hvilket vil føles som en behagelig bris.  

Med leiebil kommer du deg enkelt fra den ene siden av øya til den andre på gode 45 minutter. På en slik kjøretur vil du neppe kjede deg, da den tar deg rundt på enveiskjørte veier som gjerne snor seg rundt. Selv en meget avansert GPS kan få en utfordring her. Andre opplevelser som venter deg kan være et besøk til ruinene på Dilos, båtturer til forskjellige strender eller øy-hopping til noen av de andre øyene i Kykladene som for eksempel Santorini, Naxos eller Paros. 

Riktig god ferie til makeløse Mykonos! 
 

Les mer om Mykonos

Bestill en samlet pakkereise inkludert fly eller kun hotellopphold

Bestill din reise til Mykonos som en samlet pakkereise med fly, hotell og evt. transport til/fra flyplassen eller leiebil. Ønsker du å arrangere flyreisen til Mykonos på egenhånd, kan du naturligvis også bestille kun hotellopphold gjennom oss. 

Vi tilbyr valgfri reiselengde, altså kan du velge nøyaktig antall dager du ønsker. I tillegg kan du selv bestemme hvilken flyplass du ønsker å reise fra med blant annet Oslo, Bergen eller Trondheim. Du kan finne mer informasjon om alle reisene, inkludert flytider og flyruter, i søkemotoren. 

På Hideaways Reiser tilbyr vi at du kan reise med regelmessige rutefly som f.eks. SAS eller KLM og lavprisfly som f.eks Norwegian og Ryanair hvis du vil ha de billigste flyreisene. Når du bestiller en pakketur til Mykonos, kan du også kombinere flyselskaper hos oss, det vil si to forskjellige selskaper for utreise og hjemreise.

Et godt tips for å finne det perfekte reisemålet for deg, er å benytte deg av våre reisetemaer og filtreringsmuligheter når du søker etter priser til Mykonos eller andre reisemål i Hellas som for eksempel Santorini, Kreta, Rhodos og Korfu.

Dersom du ønsker hjelp til å bestille din ferie online, eller ønsker et tilbud på en av våre populære kombinasjonsreiser og rundreiser i bil (kjør-selv-ferie), er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss. 

 
 

Les mer

Severdigheter

Jeg har gjort et utvalg av noen severdigheter som du har muligheten til å oppleve på din ferie til Mykonos. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om faktiske feil. Dersom du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på Mykonos, anbefaler jeg deg å lese bloggen vår om reiser. Der kan du finne spennende artikler om reisemålene våre. God fornøyelse og god reise!

Dilos 

En av Mykonos’ største severdigheter ligger ikke på Mykonos, men på den lille naboøya Dilos. Dilos kan nås med en liten båt på fra Mykonos på en dagsutflukt. 

Det berømte arkeologiske utgravningsstedet, som er merket av Unesco som verdensarv, var i følge gresk mytologi Apollons og Artemis sitt fødested. I antikken dro tiltrakk Apollos helligdom pilgrimmer fra hele Hellas og øya ble et religiøst sentrum. På grunn av de mange besøkende som besøkte øya på grunn av dens mytologiske status, utviklet Dilos seg også til en velstående handelshavn. Dette til tross for øyens lille areal på 3,2 km2 og sparsomme naturresurser. 

I dag rommer øya et usedvanlig stort og omfattende arkeologisk område med mange antikke kulturmonumenter og vitnesbyrd om en av Middelhavets mest kjente og sagnomsuste havner i antikken.  

Elia strand 

Mykonos er berømt or sine mange fremragende sandstrender, men Elia strand, med beliggenhet kun 10 km fra Mykonos by, skiller seg ut fra de andre med sin skjønnhet og størrelse. Den er nemlig øyens lengste. Strandens størrelse gjør det mulig å finne uberørte flekker rundt omkring, til tross for at den er tett på øyas hovedstad. 

Selv om stranden er mindre folksom enn de mer kjente strendene i Mykonos, som Psarou eller Super Paradise, ligger tavernaer og strandbarer på rad med lokale delikatesser som serveres hele dagen. Det er også gode muligheter for å leie solsenger eller parasoller på stranden. 

Kato Milli 

Vindmøllene Kato Milli ligger i den nordlige delen av Mykonos by, og er gjerne den første tingen en legger merke til om man ankommer Mykonos med skip. Mange av disse ikoniske vindmøllene ble bygget av venetianerne i det 16. århundre. Fra øyeblikket de ble bygget inntil midten av det 20. århundre ga møllerne næring til den lokale økonomien ved å forvandle hvete til mel. 

I dag er vindmøllene ute av drift og forvandlet til ett minne om øyens spennende fortid. Det er spesielt øyas turister som liker å betrakte møllene under deres besøk med havet og den vakre solnedgangen i bakgrunnen. 

Et besøk ved vindmøllene kan fint kombineres med en frokost eller middag, da det finnes mange cafeer og restauranter med lokale retter i området.  

Lille Venezia

Lille Venezia er et gammelt kvarter i hovedbyen Mykonos by (eller Chora som den også kalles). Området er berømt for sine hus bygget helt inntil vannkanten som kan dateres helt tilbake til midten av 1800-tallet. Husene tilhørte opprinnelig rike kjøpmenn og kapteiner som ønsket direkte adgang til havet, men er i dag bygget om til cafeer, restauranter og gallerier.

Bydelen er i dag ansett som en av øyas mest romantiske steder. 
 

Les mer

Reisemål på Hellas

Finn reisen til Hellas her

Informasjon og fakta

Jeg har her samlet litt fakta og informasjon om Mykonos, som for eksempel regionens geografi, befolkning, historie og klima. Jeg håper det kan komme til nytte og inspirere deg til å besøke denne greske perlen. Dersom du ønsker mer inspirasjon utover det du kan finne her, anbefaler jeg deg å ta en titt på vår blogg, der vi har spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Mykonos ligger 150 kilometer øst for Aten i Egeerhavet mellom øyene Tiros, Syros, Paros og Naxos og er en del av øygruppen Kykladene. Den har litt over 13 000 innbyggere og majoriteten bor i øyas hovedstad Chora. 

Mykonos har et overflateareal på 85 km2 , som hovedsakelig består av granitt og stein. Øyas høyeste punkt ligger på 341 meter. 

Klima og vær

Klimaet på Mykonos er typisk mediterrant med tørre, varme somre og mildere, fuktigere vintre. Øya er kjent for sterke vinder som i århundrer har blitt brukt til å produsere energi gjennom vindmøller. 

Mykonos er også kjent for lavere gjennomsnittstemperaturer enn de fleste andre greske øyer. Varmest er det i juli med et gjennomsnitt på 26 grader, etterfulgt av august med 25 grader. De kaldeste månedene på Mykonos er januar og februar, med gjennomsnittstemperaturer på 9 grader. 

Ønsker du å unngå nedbør på øya bør du unnvike å reise i november og oktober, som i snitt har nedbørsmengder på henholdsvis 170 og 167 mm. 

Historie

Mykonos tidligste spor etter bosettelse er av en stamme kaldt «Kares» allerede fra tidlig steinalder, men de første (bedre) dokumenterte bosetterne på øya var ionerne fra Aten som kom i det 11 århundret f.Kr. 

Mykonos var underlagt romersk herredømme og en del av det bysantinske riket frem til 1204 da det som en konsekvens av Konstantinopels fall under det fjerde korstog, kom under tidvis venetiansk, katalansk og så tilbake til venetiansk styre igjen. Senere kom øya under osmansk styre som til en viss grad inneholdt selvstyre. Den ordentlige selvstendigheten kom likevel ikke før i 1830, etter at den greske revolusjonen brøt ut mot det osmanske riket i 1821.

I løpet av det 19. århundret vokste økonomien som et resultat av økt sjøfart og handel, men siste del av det 19. århundret og første del av det 20. århundret bød på økonomisk krise. Dette førte til at mange av øyas beboere søkte lykken på fastlandet, men også i utlandet og da særlig USA. Fra 1930-tallet begynte den europeiske kulturelle og politiske elite å feriere på den greske perlen, og det utviklet seg til å bli et ferieparadis med mange flere tilreisende, ofte gjennom den moderne kommersielle turismen.   
 

Populære hoteller på Mykonos

Hellas, Mykonos
  • Nærmeste flyplass: 6 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, Mykonos
  • Nærmeste flyplass: 4 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, Mykonos
  • Nærmeste flyplass: 5 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér