Reiser til Kreta

Hva er det første du tenker når du hører navnet Kreta? Badestrender, tzatziki og en stor håndfull soltørste turister? Hva hvis jeg sier fantastisk middelhavskjøkken, urørte fjellandskaper og Europas mest smilende befolkning? Kreta er en eneste stor overraskelse. Trenger du mer overbevisning kan du bruke de neste 3 minuttene på å lese om øya som får toppkarakter fra en ellers noe skeptisk og kanskje litt forutinntatt "oppdagelsesreisende". Velkommen til Kreta med Hideaways; vi er spesialister på reiser til Kreta i Hellas der du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus på din ferie.

Det beste fra alle verdenshjørner

Kreta er et av norske turisters foretrukne reisemål og jeg innrømmer gjerne at jeg i forkant av mitt besøk var litt spent på om den greske øya kunne tilby det vi er ute etter i Hideaways - altså autentiske ferieopplevelser og sjarmerende, små hoteller vekk fra masseturismens episentre. Og la meg bare si det med én gang: JA, JA og atter JA! Kreta har vunnet min kjærlighet, og i skrivende stund ligger det en oppslått kalender ved min side da jeg prøver å finne et tidspunkt i nærmeste fremtid da jeg nok en gang kan sette beina på gresk jord. Kreta er så mye mer enn bare moussaka, badehåndklær og solkrem. 

Jeg har besøkt Kreta opptil flere ganger - første gang som barn med min familie (stille og rolig), andre gang med en flokk venninner i tenårene (ikke like stille og rolig) og sist med min mor for over 10 år siden (stille og rolig igjen), så jeg visste hva Kreta kunne by på av kultur, natur, gastronomi og avslapning, men jeg ble likevel overrasket! 

Kreta tilbyr litt av det beste fra alle verdenshjørner. La oss starte med de gode matopplevelsene, for aldri har smaksløkene nytt hvert måltid på samme måte som her. En av de første kveldene ble jeg vist til bords på Restaurant Tamam i gamlebyen i Chania (uttales med en rulle-R etterfulgt av en kjapp "anja"). Spisestedet er innredet i en gammel badeanstalt og Michelin har stukket innom med sitt stempel og anbefaling. Hver kveld er det fylt til bristepunktet da prisene er av den vennlige sorten som passer til de fleste lommebøker. Jeg anbefaler mat pie (pai med kalvekjøtt, grønn paprika og fersk ost), mizithra (lokal ost), staka (flere lokale oster) og apaki (røkt svinekjøtt med urter) som er laget fra bunnen og serveres med kjærlighet og et høflig "velbekomme". 

I tillegg til et lokalt kjøkken spekket med smaksnyanser bør du ikke gå glipp av skattekisten med naturopplevelser som ligger i "bakhagen" av øyas endeløse strandpromenader. Forestill deg en kombinasjon av Sicilias mineralholdige undergrunn, Madeiras frodige fjellandskaper og Andalucías mange olivenlunder og vinranker - og du får en idé av hva Kretas innland kan by på av fristelser. Nå har kanskje du også funnet frem kalenderen for å finne et ledig tidspunkt du kan dra på oppdagelsesreise på Kreta? 

Kaffe med isbiter

Under besøket mitt var jeg så heldig å bli ledsaget av Christos, som er født og oppvokst på Kreta og kjenner øya som sin egen bukselomme. Vi ble fort godt kjent, og det fine med å kjøre rundt med en lokal er at man lærer mye om hva som rører seg i samfunnet og nærmiljøet. Christos overbeviste meg raskt om at den greske hjertevarmen og gjestfriheten alltid vil bestå, uavhengig av verdensøkonomiens høy- eller lavkonjunkturer. Vi ble faktisk så godt kjent at Christos kjapt innså at jeg er glad i en sterk kopp kaffe "to go" på veien, mens han, som så mange andre grekere, foretrekker en kopp iskald kaffe. Jeg prøver gjerne de lokales tradisjoner, men kald kaffe kunne ikke erstatte min vanlige, varme koffeinboost denne gangen. 

Spor etter gjeldskrisen?

Apropos lavkonjunkturer er nok de fleste klar over at Hellas har vært gjennom en økonomisk hestekur etter gjeldskrisen som startet våren 2010, og får snart utbetalt det siste lånet fra EU og IMF. Denne situasjonen forventet jeg å oppleve på tett hold under besøket på Kreta, men jeg måtte se langt etter vanlige krisetegn. Til tross for at vi kjørte rundt i atskillige regioner og tilbakela intet mindre enn 1000 km på landeveiene opplevde jeg aldri krisen på noe tidspunkt. Tvert imot er Kreta velstelt og den lokale sjarmen har ikke blitt svekket, men er like hjertevarm som i gode, gamle dager.

Nordkystens hemmeligheter

Vi i Hideaways har valgt å konsentrere oss om Kretas nordkyst og det tilhørende innlandet. Dermed dekker vi et område fra Chania i vest til Heraklion på den sentrale og østlige delen av øya - og du kan glede deg til en liten verden med store hideawaysopplevelser. Nordkysten skjuler utallige overraskelser. I tillegg til naturen og de kilometerlange kyststrekningene vil du få oppleve den greske sjarmen med atmosfære i byene du besøker - som Chanias gamle bydel, som er vel verdt en lang spasertur både i dagslys og etter mørkets frembrudd da de labyrintiske, smale gatene og smauene ved havnefronten oser av sydlansk stemning. 

Kreta er...

Fantastiske landskaper, deilig gastronomi, uimotståelige kyststrekninger og et klima som kan gjøre enhver nordmann mo i knærne. Gled deg til hjemmelaget, gresk yoghurt med rosmarinhonning og frisk frukt. Gled deg til å kjøre rundt i fjellene der hver sving byr på nye utsikter. Sist, men ikke minst: gled deg til en eksepsjonell ferie! 

Jeg håper du har fått mye ut av disse 3 minuttene med lesing, og at du er overbevist om at Kreta kan oppfylle dine feriedrømmer også. 

God tur!
Hilsen Marie

Les mer om Kreta

Bestill reisen som en samlet reise inkl. fly eller kun hotellopphold

Bestill din reise til Kreta som en samlet pakkereise med fly, hotell eller feriehus og evt. transport fra en av de to flyplassene på Kreta tur/retur (transfer) eller en leiebil. Ønsker du selv å arrangere flyreisen din til Kreta kan du naturligvis også velge å kun bestille hotelloppholdet ditt hos oss. 

Du kan reise i nøyaktig det antallet dager du ønsker da vi tilbyr valgfri reiselengde til alle reisemål, og du kan også fritt velge hvilken flyplass du vil reise fra. Få mer informasjon om alle reisene inkl. flytider og flyruter i søkemotoren. Du kan også velge å kun se priser på reiser til Kreta med direktefly eller mellomlanding. Vi gjør oppmerksomme på at det kun er to flyplasser på Kreta; Chania (CHG) som ligger på den vestlige delen av øya, og Heraklion (HER) som ligger på den østlige siden av Kreta. Begge byene og dermed begge flyplassene ligger på nordkysten. I søkemotoren kan du se avstander fra de enkelte hotellene til de to flyplassene. 

Hos Hideaways Reiser kan du reise med alminnelige rutefly som f.eks. Austrian Airlines eller SAS, men også lavprisfly som f.eks. Norwegian og Ryanair hvis du vil ha billigere flybilletter. Når du bestiller en reise som en samlet pakke til Kreta i Hellas, kan du også kombinere flyselskaper hos oss, altså benytte to forskjellige selskaper til utreisen og hjemreisen. Det er det vi kaller fleksible reiser... 

Velg det rette hotellet på Kreta

Feil valg av hotell kan ødelegge en hel ferie, og derfor er vårt beste tips til deg å finne et hotell eller feriehus som oppfyller dine ønsker og behov ved å bruke våre reise- og hotelltemaer eller filtermuligheter. Du finner disse når du søker etter priser på din reise til Kreta og alle andre reisemål i Hellas som f.eks. Korfu, Santorini, Rhodos og Mykonos. Noen av våre mest benyttede reisetemaer er "vandreferie" og "badeferie". Vi har også delt opp hotellene i forskjellige typer slik at du enklere kan finne ditt perfekte hotell, f.eks. "hoteller kun for voksne" eller "hoteller for familieferie". I filteret kan du bl.a. også velge disse typene overnatting: villa, luksushotell, boutique-hotell, feriehus, Casa Grande, ferieleiligheter og mange flere...

Din reise er vårt ansvar

Dersom du ønsker å få hjelp til å bestille din reise til kreta online, eller du vil f.eks. få et tilbud på en av våre populære kombinasjonsreiser eller rundturer i bil (kjør-selv-ferie) i Hellas er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss. Vi i Hideaways har lagt ned mye arbeid i å velge ut alle hotellene og reisene som du finner i programmet på Kreta, og i våre personlige hotellbeskrivelser forsøker vi alltid å gi deg som gjest en ærlig beskrivelse av hotellet, uansett om du vil reise på en luksusreise eller du er på en ferie der det betyr mer at hotellet er "autentisk" og sjarmerende enn luksuriøst. 

Din reise er vårt ansvar både før, under og etter reisen, og vi er alltid klare til å hjelpe deg. Vi stiller med reisegaranti og følger naturligvis pakkereiseloven, slik at du kan føle deg trygg på reisen! 

Les mer

Severdigheter

Her har jeg valgt et par av severdighetene du kan oppleve på din ferie på Kreta. Beskrivelsen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold for faktuelle feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på Kreta anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser, der du kan finne spennende artikler om Kreta og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Knossos

Ruinene av oldtidsbyen og palasset Knossos, som liggen på den nordlige delen av øya, er en uunngåelig del av en rundtur til Kretas største severdigheter. Arkeologiske undersøkelser viser at det har eksistert bebyggelse av forskjellige omfang i området der Knossos befinner seg hele 7000 år før vår tidsregning, og Knossos regnes av mange historikere som Europas første by. 

Men dens storhetstid kom først 1900 f.Kr. til 1600 f.Kr. da den var Kretas største by og hadde mange store, religiøse monumenter og administrative bygninger. Byen var i denne perioden det politiske og seremonielle sentrumet for den såkalte minoiske kulturen (se mer under Historie), som av noen historikere blir beskrevet som Europas første sivilisasjon. Det har blitt hevdet at palasset og den omkringliggende byen på et tidspunkt kan ha rommet opptil 100 000 mennesker i sin storhetstid, men tallet er omdiskutert. 

Samariá Gorge

Kreta har en rekke spektakulære kløfter, men den mest spektakulære av dem ligger utvilsomt i nasjonalparken Samariá Gorge (Samaria-kløften), som ligger på den sørvestlige delen av Kreta og er et av Europas lengste juv med sine hele 18 kilometer. Nasjonalparken er på UNESCOs liste over verdens biosfærereservater og er en av Kretas mest populære severdigheter. 

Det tar omtrent 5-7 timer å gå gjennom hele kløften, som begynner i alpint landskap og slutter i kystlandskap ved dens sørlige utgang. Det er adgang til parken mellom 1. mai og 15. oktober. Det er ikke tillatt å overnatte i parken (eller på andre måter slå leir), tenne ild eller svømme i parkens elver. 

Palm Beach

Kreta har et uendelig utvalg av deilige strender. En av de mest spektakulære ligger på øyas østkyst og er den svært populære Palm Beach (Vai Finikodasos), hvis gylne sand er rammet inn av en tett palmelund. Palmelunden består av kretiske daddelpalmer og utgjør den største naturlige palmeskogen i Europa. 

Stranden og dens omgivende palmeskog ble oppdaget på 70-tallet og ble raskt et yndet tilhørssted for europeiske dagdrivere og hippier, noe som førte til en nedbrytelse av områdets skjøre økosystem på grunn av for mye avfall og de kaotiske leirene som ble etablert. Siden ble stedet fredet og det har ført til at stranden har blitt ren igjen og at palmeskogens økosystem har gjenvunnet sin balanse. Men stedet er fremdeles overbefolket, og spesielt i august kan det være vanskelig å finne en plass på stranden. 

Les mer

Mat og drikke

Det kretiske kjøkkenet er kjent både i Hellas og internasjonalt for å være fremragende og innovativt samtidig som det bevarer øyas tradisjonelle verdier og kulturelle arv. Øya er kompleks med et tidvis vilt og fjellrikt terreng, noe som gjenspeiles i ingrediensene som benyttes i det lokale kjøkkenet. 

Kjøkkenet er basert på enkle teknikker, og det er de lokale produktene som skiller rettene fra hverandre; urter, løk, unike oster, fersk fisk, den berømte kretiske oljen og raki - en typisk brennevin fra øya - er blant de mest fremtredende ingrediensene på øya. 

Spesialiteter og typiske retter

Ost

Nesten enhver kretisk by har sin egen, unike ost. De er som regel laget av fåre- eller geitemelk, eller en kombinasjon av begge, og hver ost har sin egen lokale fortolkning. En av de mest berømte ostene er Graviera, en hard ost som blir søtere jo ferskere den er, men som blir mer smakfull og nøtteaktig med tiden. På den mer kremete siden av ostepaletten finner du oster som Pichtogalo Chanion eller Myzithra

Olivenolje

Å produsere olivenolje er en tradisjon med dype røtter hos det greske folket - og det er ikke få som har et oliventre eller flere i hagen sin. Grekerne bruker mest olivenolje i verden per person, og den kretiske olivenoljen anses av mange for å være verdens beste. Det er kanskje ikke så overraskende da olivenoljen fremstilles av oliven fra trær som er opptil 2500 år gamle. 

Dako

Dako (eller Koukouvagia på lokal dialekt) kan beskrives som Kretas svar på italiensk bruschetta, men i stedet for brød bruker man tørkede skorpes som bløtgjøres ved å bli nedsenket i vann eller olivenolje. Deretter toppes de med friske tomatskiver og kremost, som den tidligere nevnte Myzithra. Til slutt drysses de med salt, olivenolje og gresk oregano. 

Chaniotiko boureki

Chanitiko boureki er en type pai fra byen Chiana på Kreta hvis viktigste ingredienser er poteter og squash - og igjen osten Myzithra. Disse ingrediensene dekkes deretter av plater av gresk filodeig og stekes i ovnen som en lasagne eller moussaka. 

Raki

På høsten begynner den store destillasjonen av druer på Kreta med hensikt å produsere det lokale svaret på konjakk, kalt raki. Denne brennevinen drikkes fra et snapsglass uten tilsetning av vann, og må ikke forveksles med den mer kjente ouzo som har smak av anis og andre urter. Det er vanlig å drikke raki ledsaget av meze, oliven og kjeks. 

Les mer

Reisemål på Kreta

Agia Galini

Agia Galini er en liten, vidunderlig havneby som er kjent for en rolig atmosfære og lekker friskfanget fisk. Byen ligger bare en halvtimes kjøring fra Chania og byr på gyldne sandstrender, et venlig lokal kolorit samt spennende arkeologiske utgravninger.

Reiser til Agia Galini

Agia Marina - Chania

Agia Marina er en livlig og hyggelig ferieby, som ligger vest for Chania på den greske øya Kreta. Her kan du oppleve en rolig ferieøy atmosfære med gode restauranter, fine sandstrender og en vennlig lokal farge.

Reiser til Agia Marina - Chania

Agia Pelagia

Agia Pelagia er en liten landsby som ligger ved en malerisk hesteformet bukt midt på Kretas nordkyst. Her, hvor du bare er en halvtime fra travle Heraklion og flyplassen, finner du den perfekte, fredelige rammen på en familieferie eller romantisk parferie.

Reiser til Agia Pelagia

Agii Apostoli - Chania

Agii Apostoli ligger bare 4 kilometer fra Chania nordvest for Kreta og er dermed en del av den berømte kysten av Chania. Byen er kjent for sine fantastiske bukter og strender og gode strandfasiliteter som gjør det til et opplagt reisemål på den vakre greske ferieøyæn.

Reiser til Agii Apostoli - Chania

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos ligger på den nordøstlige kysten av Kreta, en liten by med mye sjarm og autentisk gresk atmosfære! Her kan du sole deg på den pittoreske stranden eller spise deg mett på greske spesialiteter som serveres ved vannet.

Reiser til Agios Nikolaos

Amoudara

Ammoudara er en koselig atmosfære-fylt by, bare noen få kilometer fra Kretas hovedstad Heraklion. Her finner du en håndfull gode restauranter, flotte strender og smilende innbyggere. Amoudara er det perfekte stedet å legge Heraklions tempofylte byliv bak seg og nyte den avslappende atmosfæren på stranden!

Reiser til Amoudara

Analipsi

Analipsis er en liten atmosfærisk kystby som ligger mellom Heraklion og Hersonissos. Her finner du vakre strender med turkisblått vann, koselige restauranter og lokalt byliv med smil på hvert hjørne.

Reiser til Analipsi

Anissaras

Anissaras ligger øst for Heraklion, og tilbyr et rolig tempo, gylne sandstrender, god mat og ekte gresk øy-sjarm!

Reiser til Anissaras

Bali

Bali er et ideelt reisemål for de som ønsker å nyte en avslappende badeferie ved en vakker kyst og fantastiske strender og omfavnet av den varme, kretenske kulturen. Med sin beliggenhet på Kretas nordkyst er Bali ideelt plassert for de som ønsker å utforske det lokale området og besøke mange nærliggende byer.

Reiser til Bali

Chania by

På den nordvestlige siden av Kreta ligger romantiske Chania - Kretas nest største by - med middelaldersk arkitektur, elegante kvartaler, et titalls gode strender i gangavstand fra byen og en vidunderlig venetiansk havn som er byens mest berømte severdighet.

Reiser til Chania by

Elounda

Den atmosfæriske lille byen, Elounda, ligger på Kretas nordkyst og er et uttrykk for fredelig gresk idyll! I sentrum finner du en sjarmerende marina, rundt er det klokketårn, bysantinske kupler og førsteklasses fiskerestauranter.

Reiser til Elounda

Georgioupolis

Den hyggelige landsbyen Georgioupolis ligger stort sett midt imellom Chania og Rethymnon på nordkysten av Kreta. Her finner du en avslappet atmosfære med et rolig lokal liv, en håndfull gode tavernær samt en flott kyststrekning.

Reiser til Georgioupolis

Gouves

Den rolige feriebyen Gouves er oppdelt i to ganske så sjarmerende bydeler - på fjellets topp ligger Pano Gouves med en fantastisk utsikt over Kretas nordkyst. Så har du Kato Gouves, som er en deilig avslappende badeby med en av øyas fineste strandpromenader.

Reiser til Gouves

Heraklion

Hovedstaden på Kreta, Heraklion, byr på en perfekt blanding av det antikke og det moderne. Inntil nylig var byens historiske sentrum befestet av intens trafikk, men i dag er det fleste av de viktigste historiske områdene forbehold fotgjengere.

Reiser til Heraklion

Hersonissos

Feriebyen Hersonissos er et populært valg for den reisende som ønsker sol, vakre strender, gode restauranter og natteliv. Her finner du også en masse aktiviteter for store og små og Hersonissos er derfor en ideel feriedestinasjon for hele familien.

Reiser til Hersonissos

Kalives

Kalives er en liten sjarmerende ferieby øst for Chania på Kretas nordkyst. Her finner du små livlige gater med flere små butikker, resturanter og en mindre fiskehavn. Byen har to gode sandstrender som er lavvannet og er utmerket for barnefamilier.

Reiser til Kalives

Kato Stalos - Chania

Den hyggelige feriebyen Kato Stalos ligger bare få kilometer vest for Chania, og gir deg alt det gode du har bruk for på en ferie; sol, strand, turkisblått hav, god mat samt gode utfluktsmuligheter og aktiviteter. Strendene her er lavvannet, noe som er utmerket for småbarnsfamilier.

Reiser til Kato Stalos - Chania

Kolymbari - Chania

Hvis du ønsker å oppleve det ekte Kreta, er den fredelige landsbyen Kolymbari det ideelle valget. Den byr på ekte kretensisk stemning med en venlig, imøtekommende lokalbefolkning og en avslappende livstil. Her finner du også et valg av hyggelige tavernær og fine fiskeresturanter.

Reiser til Kolymbari - Chania

Koutouloufari – Hersonissos

Hvis du leter etter en avslappet familieferie eller en romantisk ferie for to, så er Kouloulufari det opplagte reisemålet. Her finner du en deilig stemning og ekte gresk idyll. Smak på lokal mat og mingle med de evige smilende innbyggere.

Reiser til Koutouloufari – Hersonissos

Lameriana

Lameriana er en veldig liten landsby som ligger ca. 3 km fra Kretas nordkyst oppe i de grønne bakkene omgitt av olivenlunder og appelsintrær. Her ånder det fred og ro, selvom man kun befinner seg en halvtimes kjøring fra koselige Rethymnon, øyas tredjestørste by.

Reiser til Lameriana

Maleme - Chania

Maleme ligger på Chaniakysten og er et godt feriemål for deg som ønsker å slappe av i en fredelig landsby på dagen og samtidig være tett på større byer til å nyte nattlivet på kvelden.

Reiser til Maleme - Chania

Mirthios

Den lille fjelllandsbyen Mirthios ligger på skråningene av fjellet Kouroupas få minutters kjøring fra den lange sandstranden ved badebyen Plakias på Kretas vakreste sørkyst. Mirthios har ikke mange faste beboere, men er populær blandt feriegjester.

Reiser til Mirthios

Platanias - Chania

Platanias er en av de vakreste badebyene langs Chaniakysten. Her finner du alt en ferieby bør ha: gode, gyldne sandstrender, turkisblått hav, gode spisesteder og masse aktiviteter for både store og små!

Reiser til Platanias - Chania

Rethymnon

Rethymnon er bildeskjønt, sjarmerende og gresk helt inn til margen. Byen ligger på den nordlige kysten av Kreta og frister med gyldne sandstrender, små hyggelige butikker og spisesteder, smilende lokalbefolkning og en rolig atmosfære. Her kan du slappe helt av!

Reiser til Rethymnon

Sissi

Sissi som ligger kun 30 minutter fra Aghios Nikolaos mellom Malia og Milatos, er et glimrende valg for deg som drømmer om en avslappende ferie helt ned i tempo. Sissi fremstår, med sin vakre havn og smale gater fylt med små butikker, fortsatt som en uspolert ferieby.

Reiser til Sissi

Stalis

Feriebyen Stalis ligger på Kretas nordkyst mellom Hersonissos og Malia, som også er to populære feriedestinasjoner. I Stalis finner du en mer avslappende tempo med gode spisesteder og lavvannet, barnevenlige sandstender.

Reiser til Stalis

Tavronitis

Med sine naturskjønne omgivelser og avslappende atmosfære er Tavronitis et ideelt reisemål hvis du er på utkikk etter en strand- og badeferie med stil. Landsbyen ligger på Kretas nordvestkyst og har kort avstand til noen av Kretas mest populære feriesteder.

Reiser til Tavronitis

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt informasjon og fakte om Kreta til din reise, deriblant litt om Kretas klima, vær, historie og geografiske avgrensning som kan tjene som inspirasjon til din ferie på Kreta. Det tas forbehold for faktuelle feil. Dersom du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg deg å besøke vår blogg med spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Kreta ligger i den sørlige delen av Egeerhavet, er Hellas' største øy og den femte-største øya i Middelhavet. Øya ligger ca. 160 kilometer fra det greske fastlandet og har et samlet areal på 8336 kvadratkilometer. 

Den er preget av noen store fjellkjeder som fjellkjeden Lefka Ori, som strekker seg helt opp til 2452 m.o.h., Psiloritis-fjellkjeden med høyeste punkt på 2456 m.o.h., og Dikti-fjellkjeden med dens opptil 2148 m.o.h. Kreta har også dype kløfter og daler, elver og innsjøer, og en lang rekke mindre øyer utenfor kysten. 

Det bor totalt 630 000 mennesker på øya, noe som gjør den til den mest befolkede øya i Hellas. Rundt 226 000 av disse bor i eller rundt hovedstaden Heraklion som ligger på den sentral-nordlige delen av øya. 

Klima og vær

Kreta har hovedsakelig et mediterrant klima med milde vintre og varme, tørre somre, men ofte med stor luftfuktighet avhengig av hvor du befinner deg på øya. Det kan snø i de høye fjellkjedene mellom november og mai, men det er svært sjelden snøen når de lavereliggende områdene og dersom den gjør det blir den ikke liggende lenge. 

Den sørlige delen av øya har tendenser til et nordafrikansk klima med flere solskinnstimer og høyere temperaturer i løpet av året. På denne delen av øya kan man dyrke frukt og grønt som ellers bare pleier å kunne overleve om sommeren hele året rundt. 

De varmeste månedene i året på Kreta er juli og august med 26 grader i gjennomsnitt, mens de kaldeste månedene er januar og februar med henholdsvis 11 og 12 grader i gjennomsnitt. Hvis du vil unngå regnbyger under oppholdet ditt bør du styre unna desember og januar da disse er de mest regntunge månedene i året. 

Historie

Kretas historie strekker seg minst 130 000 år tilbake i tid. Det har blitt hevdet at pre-homo sapiens hominider seilte på tømmerflåter til Kreta fra deres opprinnelige hjem i Afrika, men påstanden er fortsatt omdiskutert. Den "opprinnelige" faunaen på Kreta hadde også et afrikansk preg med dvergflodhest og dvergelefant, samt dverghjort, gigantiske gnagere og insektsetere. Men de fleste av disse dyrene døde ved slutten av siste istid. Siden tok forskjellige folkeslag med seg domestiserte dyr til øya, som kyr, geiter, sauer og griser. 

Fra ca. 3100 f.Kr. til ca. 1450 f.Kr. var øya dominert av den berømte minoiske kulturen, som var en pre-gresk bronsealderkultur som i dag regnes for en av de første, større europeiske kulturer - enkelte historikere omtaler den til og med som den første europeiske sivilisasjonen. Den minoiske kulturens største arv finnes fremdeles i skikkelse av byen Knossos, som du kan lese mer om under Severdigheter

Et gigantisk vulkanutbrudd på øya Thera (i dag kalt Santorini) på 1400-tallet før vår tidsregning satte en bråstopp for den sagnomsuste minoiske kulturens dominans over Kreta. Vulkanutbruddet satte igang en voldsom tsunami som, muligens i kombinasjon med et jordskjelv, ødela den minoiske flåten, som hadde vært øyas beskyttelse mot inntrengende folkeslag fra det greske fastlandet. Vulkanutbruddet og den påfølgende tsunamien ødela dessuten alle de minoiske byene, med unntak av Knossos, som delvis overlevde. I tiden etter erobret folk fra den mykenske kriger-kulturen på det greske fastlandet Knossos og gjenoppbygget deler av byen. 

Siden ble øya styrt av en rekke forskjellgie bystater og imperier, som Gortyn, Chania, Lyttos, Romerriket, Det bysantinske riket (Østromerriket), Republikken Venezia og Det osmanske riket, samt Det tredje rikets beleiring av øya under Andre Verdenskrig fra juni 1941 til 9. mai 1945. 

Populære hoteller på Kreta

Hellas, Kreta, Agia Marina - Chania
  • Nærmeste flyplass: 28 km
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Svømmebasseng
Hellas, Kreta, Agia Marina - Chania
  • Nærmeste flyplass: 29 km
  • Nærmeste strand: ca. 400 m
  • Svømmebasseng
Hellas, Kreta, Platanias - Chania
  • Nærmeste flyplass: 34 km
  • Nærmeste strand: ca. 20 m
  • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér