Reiser til Provence

Velkommen til Provence med Hideaways; vi er spesialister på reiser til Provence i Sør-Frankrike der du bor på håndplukkede hoteller og feriehus på ferien din. Du kan reise i nøyaktig det antallet dager du ønsker, og vi tilbyr avreise fra flere norske flyplasser. Les også mer om våre populære rundturer der du bor på forskjellige, utvalgte hideaways undeerveis på din reise i Provence. 

Den franske riviera - la Côte d'Azur

Den franske riviera eller la Côte d'Azur, som betyr "den asurblå kysten", og så snart du kommer til hovedbyen Nice forstår du hvor navnet kommer fra - makan til utsikt over Middelhavet, og makan til fargeskala! Takket være et mildt klima, hyggelige byer, vakker natur og fantastisk sollys har kunstnere og kjendiser fra hele verden valfartet til rivieraen i flere tiår. 

Jeg kan saktens forstå deres "avhengighet" for her på rivieraen finner du en melange av alt; trendy shopping, pompøse luksushoteller, yachter, filmfestivaler og mye mer. Alt dette tiltrekker både rike og berømte - og helt alminnelige mennesker og feriegjester. 

Byer som Cannes, Cap d'Antibes, Villefrance sur Mer og Saint-Jean-Cap-Ferrat er bare noen eksempler på magnetene. For ikke å glemme Monaco, som ikke tilhører Frankrike, men som er vel verdt et besøk når du er på den franske riviera. Du kan fint ta bilen da det er mange parkeringsmuligheter, eller du kan komfortabelt sette deg på toget som kjører en av de vakreste strekningene langs kysten mot det lille fyrstedømmet. Tilbake til rivieraen og au revoir til Monaco...

Den franske riviera for alle

Det er ikke bare de rike og berømte som har funnet et deilig fristed i denne delen av Frankrike. Her finner du nemlig den atmosfæren vi alle lengter etter å oppleve; landsbyer med smale gater og terrakottafargede hus, sol og strandliv under duvende palmer, kulinariske matopplevelser og "druenektar" fremstilt i Guds eget vinland. 

På ferien din bør du unne deg et beøk i Nice sin gamle bydel, som er fylt til bristepunktet med restauranter, stemning og et gateliv og leven uten like. Og hva med et besøk i Cannes med dens berømte strandpromenade, La Croisette, med filmstjerner og lekre hotellfasader. Til tross for byens fasjonable klientell kan du fint slå deg ned her og spise en lunsj eller middag med franske fristelser som tilfredsstiller både smaksløkene og lommeboken, f.eks. i bydelen Le Sequet, eller ta båt ut til øyene les iles Lérins som bl.a. huser et gammelt kloster som i motsetning til mange andre gamle klostre fortsatt har behold funksjonen som et levende kloster. 

Jeg har ikke plass til å skrive om alle mine favorittsteder på den franske riviera, men andre obligatoriske steder er Grasse, den berømte parfymebyen, Antibes og dets flotte Picasso-museum, små perler som landsbyen Eze med panoramautsikt over Middelhavet, Villefrance sur Mer med en gammel gate fra år 1260 ved navn la rue Obscure (også kalt The Dark Street), og naturligvis Saint Paul de Vence, der den berømte maleren Marc Chagall levde frem til sitt siste åndedrag i 1985. 

Provence

Det er skrevet mange bøker om denne nydelige regionen i Frankrike, og det er utfordrende å beskrive den kort da det er mitt absolutte yndlingssted i hele landet. Jeg har vært der så mange ganger at jeg ikke kan telle det lenger. Familien min kan bli litt lei, men de forstår godt hvorfor jeg har forelsket meg i dette unike og flotte området. Det er bare noe ubeskrivelig ved Provence. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne engang, så mitt råd er egentlig bare å reise dit og oppleve det selv. 

Jeg pleier vanligvis å begynne planleggingen på en grå og kald dag her hjemme; en skikkelig høstdag med regn, vind og altfor lave temperaturer. Så lukker jeg øynene og drømmer om Provence - den utemmede, kuperte naturen med oliventrær, vinmarker og lavendelmarker så langt øyet kan se, sirissenes sang, autentiske landsbyer med platanlønn og sprudlende fontener. Varmen, duften og summende lyder fra markedene, smaken av god mat og vin mens huden kjærtegnes av den kjølige Mistralvinden fra nord, som vekker alt til liv her nede i den provencalske varmen. 

Et sted for kulturelle og gastronomiske livsnytere

Her kan du oppleve historiske byer som Aix en Provence, Avignon, Arles, Les Baux de Provence og innbydende Lubéron. Disse står alle på min hjemmesnekrede liste over "steder du simpelthen må se" sammen med olivenområdet ved Alpilles og den franske Grand Canyon; les Gorges du Verdon. Eller du kan skru av telefonen og slå deg ned i de idylliske fiskerlandsbyene ved det glitrende Middelhavet som Bandol, Cassis og Sanary sur Mer, for ikke å glemme fasjonable Saint Tropez. 

Slik kan jeg fortsette i en evighet, men du kan ikke rekke å besøke hele Provence på én ferie, for det skal jo settes av tid til badetøy og stille stunder på terrassen eller ved bassenget - men forhåpentligvis gir besøket ditt mersmak og sender deg tilbake for å oppleve mer art de vivre

Du bør også unne deg selv et besøk i Marseille, bare en snartur en dag. Marseille har fått et svertet rykte, men det mener jeg er ufortjent. I 2013 var Marseille europeisk kulturhovedstad, og byen har vært gjennom en forvandling. Ta bilen og parker den i parkeringshuset ved den gamle havnen, le vieux port, så har du hjertet av Marseille for dine føtter! Severdigheter du må få med deg i Marseille er det nye og imponerende museet MuCEM som ligger med panoramautsikt ved den gamle havnen, der du også finner de gamle fiskerbodene og restaurantene som serverer den berømte fiskesuppen la bouillabaisse, som smaker best der den opprinnelig stammer fra (og tilberedningen av denne retten er en historie for seg selv). Bon appétit! Glem ikke å ta båt ut til Les Calangues, den berømte kyststrekningen som strekker seg fra Marseille til Cassis, og som stopper ved den lille øya Château d'If, der Greven av Monte-Cristo satt fengslet. 

Camargue

Camargue-området tilhører faktisk Provence, men da det er et såpass spesielt og unikt landskap med helt særegne tradisjoner og kultur, krever det litt mer forklaring. 

Her endres bildet som du vanligvis forbinder med Provence og de lavendel- og olivenfylte landskapene med det samme du kjører fra Arles og sørover ned mot byen Saintes Maries de la Mer. Her i Camargue er det åpne vidder, myr, et rikt fugleliv og naturligvis de hvite hestene som er symbolet for området. Selv byggestilen og husene er helt annerledes. Den minner meg om de spanske, hvite haciendas, meget autentisk og vakkert på sin helt egen måte - lave gårder med stråtak og god plass til både dyr og mennesker. Området er et beskyttet naturreservat med mer enn 500 arter av fugler, ville okser og man tør nesten påstå at de franske "cowboys", les gardians, er en del av reservatets naturlige element. Det er et meget stolt og uavhengig folkeferd som bor her i lavlandsområdet med et hint av den spanske levemåten. 

Hovedbyen Les Saintes Maries de la Mer er spesielt kjent for sin årlige pilgrimsferd i mai og oktober - og ikke minst for sine helgeninner; Jomfru Marias halvsøstre, Maria Klopas, Maria Salome og Maria Magdalena, samt deres "sorte" tjenerinne Sara, som endte opp her i byen etter et skipsforlis. Ifølge legenden oppførte de et kapell til ære for Jomfru Maria. Kirken i byen rommer ifølge sagnet de skipbrudnes jordiske rester. Visste du forresten av Sorte Sara i dag er sigøynernes skytshelgen? Området Camargue har dets eget kjennetegn som kan ses overalt; et hjerte med anker og oksehorn. Camargue kan ikke sammenlignes med noe, og med fare for å høres ut som en klisjé bør dette hjørnet av Provence oppleves!

Jeg ønsker deg en riktig god ferie i Provence!
Hilsen Mette

Les mer om Provence

Severdigheter i Provence

Provence byr på noe av Europas vakreste natur, sjarmerende fjellandsbyer, hundreårige klostre og unike spor fra antikken som har fått velfortjente plasser på UNESCOs verdensarvliste. 

Her har jeg plukket ut et par av severdighetene du kan oppleve på din ferie i Provence. God fornøyelse! 

Gordes 

Den velbevarte provencalske landsbyen ligger på en klippetopp 350 m.o.h. med utsikt over Luberon-dalen i Vaucluse-departementet, har status som regional naturpark og figurerer på listen over de vakreste landsbyene i Frankrike. 

Landsbyen har tiltrukket store kunstnere som Marc Chagall, Pol Mara og Victor Vasarely, og er også kjent for sitt slott fra 1013 som ble ombygget etter renessanse-prinsipper i 1525, og som siden 1996 har rommet et museum for den flamske maleren Pol Maras verker. 

Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Tett på landsbyen Gordes i Vauclause-departementet har du mulighet for å oppleve et av Provences billedskjønne og historiske kjennetegn; det mer enn 940 år gamle cistercienserklosteret Abbaye Notre-Dame de Sénanque med dets karakteristiske lavendel-marker som dyrkes av klosterets munker. 

Klosteret rommer fine eksempler på romansk arkitektur, og var på sitt største på 1200- og 1300-tallet da det blant annet bestod av syv gods, fire møller og store landområder i Provence. 

I dag lever munkene blant annet av dyrking av lavendel og biavl. Enkelte besøkende kan søke om å få bo på klosteret i kortere perioder som åndelig retrett. 

Gorges du Verdon

Den 25 kilometer lange og opptil 700 meter dype kløften Gorges du Verdon ligger i Alpes-de-Haute-departementet, og har blitt kjent som Europas vakreste og mest spektakulære grand canyon. Hvert år tiltrekker den seg tusenvis av mennesker fra hele kontinentet som enten kjører rundt i kløften i bil, ror i kajakk på Verdon-elva eller klatrer i dens flere hundre meter høye kalksteinsvegger. 

Gorges du Verdon har blitt skapt av elva Verdon, som også har gitt navn til den, og som munner ut i den kunstige innsjøen Sainte-Croix-du-Verdon. 

Arles

Arles, som ligger ved Rhônedeltaets begynnelse i Bouches-du-Rhône-departementet, blir ofte kalt for "Gallias lille Roma" på grunn av byens mange enestående romerske levninger. Dette i kombinasjon med de romanske bygningsverkene og monumentene satte byen på UNESCOs verdensarvliste i 1981.

Blant byens store attraksjoner finner vi det romerske amfiteateret fra 90 e.Kr. som i dag brukes til konserter, tyrefektinger og teaterforestillinger. Vi finner også Alyscamps, et romersk nekropolis som var et av antikkens mest berømte nekropoliser, og den tyve meter høye romerske obelisken fra 300-tallet e.Kr. som står på Place de la République foran rådhuset. 

Arles er også kjent for å være byen der den store hollandske maleren Vincent Van Gogh bodde mellom 1888 og 1889, og der han skapte mer enn 300 malerier og tegningr, deriblant noen av hans mest kjente malerier som Høst i Provence.  

Avignon

Avignon ligger ved Rhône-elva i Vaucluse-departementet og blir ofte kalt "pavenes by" på grunn av de mange pavene og motpavene som har holdt til i byen i perioden mellom 1309 og 1423 under det store katolske skisma, men er i dag mest kjent for den årlige teater-, musikk-, danse- og filmfestivalen Festival d'Avignon. Festivalen finner sted i noen av byens mest kjente historiske monumenter, og tiltrekker hvert år mer enn 100 000 mennesker. 

Byen tiltrekker også mange besøkende fra hele verden på grunn av sine velbevarte voller bygget av pavene på 1300-tallet, og sitt unike historiske sentrum som blant annet rommer store severdigheter som Pavenes Palass (Palais des Papes), middelalderbroen Pont d'Avignon (eller Pont Saint-Bénezet som den også kalles), og byens romanske katedral Cathédrale Notre-Dame des Doms d'Avignon

Byen ble i 1995 erklært for verdensarv av UNESCO. 

Les mer

Mat og drikke i Provence

Frankrike er verdensberømt for sine kulinarike rikdommer og Provence er ikke noe unntak. Nedenfor har jeg valgt ut et par gastronomiske spesialiteter du kan smake på når du er på ferie i Provence. God appetitt og god reise!

Tapenade

Tapenade er en puré av enten sort eller grønn oliven, knust med en morter og blandet med hvitløk, kapers og ansjoser. Retten kan spises kun med en skive ristet brød eller serveres som tilbehør til fisk, kjøtt eller sommersalater. 

Daube Provençale

Klassisk provençalsk gryterett som er spesielt populær i Provence på høsten og vinteren når været er kjøligere eller Mistralvinden herjer regionen. Retten består av oksekjøtt som langsomt har blitt braisert (varmebehandling over tid i væske som tilfører gode smaker) med rødvin, løk, urter og hvitøk, og som serveres med fersk pasta. 

Aioli

Aioli er en tradisjonell provençalsk hvitløkssaus der hvitløkene først blir knust med en morter, før de tilsettes olivenolje. Retten brukes ofte som tilbehør til kokte egg, fisk og grønnsaker (ofte poteter, gulrøtter, grønne bønner og blomkål). 

Petit farcis

Fylte grønnsaker er en særdeles populær rett i Provence. Grønnsakene som vanligvis brukes til denne retten er auberginer, courgetter, løk, pepperfrukter og tomater, og tidvis poteter som fylles med krydret, hakket kjøtt og langsomt stekes i ovnen. 

Som en samlet betegnelse for disse lekre, fylte grønnsakene bruker man gjerne uttrykket "petit farcics". 

Ratatouille

Ratatouille er en lekker grønnsaksgryterett med tomater, aubergine, rød og grønn paprika, løk og courgetter som er kokt og krydret med krydderurten Herbes de Provence. Retten brukes vanligvis som forrett eller som tilbehør til større provencalske måltider. 

Lavendel- og jordbærsorbet

Provence er berømt for sine mange lavendelmarker, og lavendelplanten har også satt sitt preg på deler av den provencalske gastronomien. F.eks. kan du smake på forskjellige forfriskende sorbeter tilberedt med duftende lavendelblomster. Eller hva med en jordbærsorbet laget med lekre, provencalske Gariguette-jordbær?

Les mer

Reisemål i Provence

Antibes - Juan Les Pins

Reiser til Antibes - Juan Les Pins

Cannes

Filmfestival, champagne og fest - alt forenes i Cannes på Den Franske Riviera. Kom og opplev atmosfæren på de statslige hotellene ut mot strandpromenaden eller nyt festlighetene fra en solstol på stranden.

Reiser til Cannes

Frejus

Leter du etter en relativt stille badeby på Den Franske Riviera med historisk sjarme? Da er Frejus et utmerket valg! Den store brede badestranden er spesielt inviterende for barnefamilier som gjerne vil tilbringe dagene på stranden og den hyggelige strandpromenaden.

Reiser til Frejus

Hyères

I Hyères får du det beste av to verdner i form av både den franske riviere og Provence sine flotte lavenderenger. Her kan du både bade fra flotte strender og nyte stemningen i smale middelaldergater med markeder og små butikker hvor dukan fordype deg i regionens beste produkter.

Reiser til Hyères

La Seyne sur Mer

La Seyne sur Mer ligger i det sørøstlige Frankrike i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur og har i de senere årene omdannet de tradisjonelle skipsverftene til populære reisemål for både franske og utenlandske gjester.

Reiser til La Seyne sur Mer

Marseille

I Marseille hersker det en folkelig stemning og en høy puls. Den sørfranske storbyen er en spennende destinasjon hvor den franske innflytelsen møter spennende gastronomi i en ytterst levende bykjerne. Kom og opplev atmosfæren.

Reiser til Marseille

Mougins

Mougins er en kunstnerisk perle som ligger vakkert tilbaketrukket fra den franske rivieræn. Her kan du gå på oppdagelse i den hyggelige lille byen, spise godt på de lokale resturantene mens den vakre Provencalske naturen omgir deg.

Reiser til Mougins

Nice

Det vakre Nice, med sin stolte tradisjon gjør at vi kommer tilbake igjen og igjen. Den "lille storbyen" byr på en flott atmosfære i det vakre bysentrum. Her kan du få shoppinglysten dekket, spise godt og dra på spennende utflukter langs den franske rivieræn.

Reiser til Nice

Sainte-Maxime

Hyggelig Sainte-Maxime ligger gjemt på den Franske rivieræn. Det koselige sentrumet med flere resturanter og en stor sandstrand gjør byen til en favoritt hos mange gjester. Her kan du lett ta båten til det nærliggende Saint-Tropez.

Reiser til Sainte-Maxime

Saint-Raphael

På den berømte kysten av Côte d'Azur finner du badebyen Saint-Raphæl omgitt av et veldig eksotisk landskap med røde steiner, frodig grøntområder og et vakkert blått hav. Endelig er klimæt utrolig mildt og komfortabelt store deler av året.

Reiser til Saint-Raphael

Saint-Tropez

Saint-Tropez - er mest kjent som Jetsetters paradis. Men Saint-Tropez tilbyr mye mer. Det gamle bysentrum med de små gatene og de vakre strendene som setter rammen for en vellykket ferie.

Reiser til Saint-Tropez

Informasjon om Provence

Jeg har samlet litt fakta og informasjon om Provence til deg, som klima og vær, geografi og departementer, språk, natur og de viktigste byene. Hvis du har lyst til å finne mer inspirasjon til din reise til Provence anbefaler jeg deg å lese vår reiseinspirajonsblogg der du kan finne spennende artikler om Provence. 

Klima og vær

Som med alle andre litt større regioner varierer klimaet mye alt etter hvor du befinner deg i Provence - enten det er fjell, dal, slette eller kyst - men størstedelen av regionen har et typisk mediterrant klima med varme, tørre somre, milde vintre med kun litt snø og frost, og mange solskinnstimer. Om vinteren kan været påvirkes en del av den beryktede Mistralvinden som herjer i store deler av Sør-Frankrike, og som får det til å føles kaldere enn temperaturene umiddelbart angir. 

I områder med mange fjell og høyt terreng, deriblant høytliggende daler som Alpes-de-Haute-Provence og Vaucluse, er det alpint klima med vesentlig lavere temperaturer om vinteren og mer nedbør (som noen steder kan falle som snø). 

De varmeste månedene er juli og august med høyest gjennomsnittstemperaturer på 28 grader (og laveste gjennomsnittstemperatur på 17 grader), etterfulgt av juni med høyest gjennomsnittstemperatur på 26 grader (lavest på 14 grader) og september med høyest gjennomsnittstemperatur på 25 grader (lavest på 14 grader). Desember og januar er de kaldeste månedene i Provence med høyest gjennomsnittstemperaturer på 10 grader  og lavest gjennomsnittstemperaturer på henholdvis 3 grader og 1 grad. 

Oktober er den mest regntunge måneden i året i Provence med 76 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av november med 69 mm i gjennomsnitt og desember med 66 mm. Juli har 11 mm nedbør i gjennomsnitt og juni har 24 mm, noe som gjør disse til månedene med minst nedbør i Provence, mens det kanskje litt overraskende er februar som tar tredjeplassen over lite nedbør med 32 mm, mens august har 34 mm. 

Geografi, innbyggere og departementer

Provence (eller Provence-Alpes-Côte d'Azur som regionen formelt heter på fransk) ligger i det sørøstlige hjørnet av Frankrike med grense opp mot naboregionen Languedoc-Roussillon i vest, Rhône-Alpes i nord, Italia i øst og Middelhavet i sør. Med sin 31 400 kvadratkilometer er det den syvende-største regionen av Frankrikes totalt 26 regioner. 

Regionen har 6 departementer som noenlunde tilsvarer det vi i Norge kaller fylker, med en folkevalgt forsamling kalt conseil général

De seks departementene er Alpes-de-Hautes-Provence, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Hautes-Alpes, Var og Vaucluse, derav departementet Bouches-du-Rhône med sine ca. 1 917 000 innbyggere er den mest befolkningsrike delen av regionen, mens departementet Hautes-Alpes er den minst befolkningsrike delen med sine 133 000 innbyggere. 

Arealmessig er Alpes-de-Hautes-Provence det største departementet i Provence med 6925 kvadratkilometer, mens Vaucluse er det arealmessig minste departementet med sine 3567 kvadratkilometer. 

Det er totalt ca. 4 960 000 innbyggere i hele Provence. 

Språk

Provençalsk, også kjent som langue d'oc, var vidt utbredt i Provence frem til begynnelsen av 1900-tallet, da den franske regjeringen bestemte seg for å erstatte de regionale og lokale språkene i Frankrike med fransk og derfor lanserte en rekke omfattende og meget effektive språkprogrammer som hadde til hensikt å få innbyggerne i Provence til å snakke fransk. 

I dag er det kun et mindretall i Provence (omtrent en halv million mennesker) som snakker provençalsk på regelmessig basis, og av disse er størsteparten eldre, selv om det fortsatt undervises i provençalsk på skoler og universiteter i regionen. 

Provençalsk er et oksitansk (dvs. gallo-romansk) språk som har fellestrekk med katalansk, og som har en rekke lokale variasjoner, som vivaro-alpin (snakkes i Alpene) og niçard (snakkes i Nice). 

Viktigste byer

Marseille

Marseilles ligger i departementet Bouches-du-Rhône i den nordlige delen av Løvebukta (Golfe du Lion), og er ikke bare Provence-regionens hovedstad og økonomiske/kommersielle sentrum med sin sentrale plassering ved Middelhavet og mer enn 850 000 innbyggere, men også Frankrikes neststørste by - kun overgått av hovedstaden Paris. 

Nice

Nice har 346 000 innbyggere og er Frankrikes femte-største by og den neststørste franske byen ved Middelhavet. Med kjælenavnet Nice la Belle (vakre Nice), dens fantastiske klima året rundt, dens deilige beliggenhet ved Middelhavet og dens spennende historie og kulturelle arv har gjort at den er en av de mest besøkte og populære byer i Sør-Frankrike. 

Toulon

Toulon er hovedstaden i Var-departementet og den fjerde-største franske byen ved Middelhavet etter Marseille, Nice og Montpellier. Byen er spesielt kjent for sin fiskeindustri, skipsbyggeri, vinproduksjon, tobakks- og papirindustri, og for å være hjemstedet til den franske middelhavsflåten. 

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence ligger i Bouches-du-Rhône-departementet, omtrent 32 kilometer nord for Marseille, og er mest kjent for sin fortid som betydningsfullt kultursenter på 1100-tallet. Maleren Paul Cézanne bodde og malte her i perioder av sitt liv, og den berømte forfatteren Émile Zola vokste opp her. 

Natur

Frankrike har kun seks nasjonalparker, men halvparten av disse befinner seg i Provence. Regionen har også fire meget forskjellige regionale naturparker eller naturreservater (kalt Parcs naturels régionaux på fransk), samt tre av de totalt syv biosfære-reservatene i Frankrike som er anerkjent av UNESCO. 

Provence har en lang rekke kjente fjell, fjellkjeder og elver der Rhône-elva, Verdon-elva og Var-elva er de mest kjente, mens De maritime Alper, Chaîne des Alpilles og Massif des Maures er blant de viktigste fjellkjedene i regionen. 

Mens de høyeste fjellene i Provence befinner seg i De maritime Alper på grensen til Italia, er det mest berømte fjellet i Provence av en mer beskjeden størrelse, nemlig Montagne Sainte-Victoire på 1011 m.o.h. Fjellet ligger på grensen mellom Bouches-du-Rhône og Var, og henger - bokstavelig talt - i et ukjent antall stuer rundt omkring i verden, da det ofte ble malt av den verdensberømte maleren Paul Cézanne som bodde i nærheten av fjellet. 

Populære hoteller i Provence

Frankrike, Provence
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Provence
  • Nærmeste flyplass: 72 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Provence, Saint-Tropez
  • Nærmeste flyplass: 119 km
  • Nærmeste strand: ca. 1 km
  • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér