Reiser til Languedoc-Roussillon

Velkommen til Languedoc-Roussillon med Hideaways. Vi er spesialister på reiser til Languedoc-Roussillon i Frankrike, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus på din ferie. Området Languedoc-Roussillon er en sann diamant i Sør-Frankrike. Jeg er dypt betatt av dette enorme området som strekker seg fra den spanske grensen ved Pyreneene, opp mot Marseille og Nîmes. Man kan med rette si at Languedoc-Roussillon fortjener like mye, om ikke mer oppmerksomhet senn "storesøsteren" Provence! En fantastisk region som krever mer enn ett besøk. Og her får du en liten smakebit på mulighetene dine: 

En vakker kystlinje med badestrender så langt øyet kan se, og sjarmerende, små byer ved kysten, som f.eks. Sète eller Collioure ved foten av Pyreneene. 

Historiske byer som Nîmes og dens urgamle, romerske amfiteater, og Pont du Gard, den velkjente akvevdukten. 

Montpellier, en sann storby fylt til randen av liv og studenter. Narbonne, Perpignan og den bortglemte middelalderbyen, Carcassonne, er alle tidsmaskiner til katarenes og inkvisisjonens tid. Det kryr av muligheter til å spasere i katarenes og tempelriddernes fotspot i Languedoc-Roussillon, men pass på - det er fort gjort å glemme vekk tiden.

En ting som også må nevnes, er den berømte kanalen, Le Canal du Midi, og de imponerende fjelllandskapene ved Gorges du Tarn og Cevennene, med klassiske landsbyer, elver og turstier, i en fantastisk natur. Dette er en ideell plass for deg som er på utkikk etter en aktiv ferie i kombinasjon med noe mer avslappende. 

Som en avslutning blir jeg helt nødt til å nevne den gastronomiske opplevelsen i Languedoc-Roussillon. Det blir sagt at landsbyen Tavel produserer den beste rosévinen i hele Frankrike. De produserer faktisk ikke rød eller hvitvin akkurat her (men slapp av, de er alltids å få tak i på resturantene), men du kan også dra en rask tur innom nabobyen for å fylle opp på de ekte varene. 

Kjører du til Carcassonne kommer du gjennom de nydelige platåene hvor Corbières-vinmarkene er godt plantet i jorden så langt øyet kan se. Det er en av de vakreste turene med bil i hele Frankrike - fra Middelhavet, Narbonne og så opp inn i fjellene.

Jeg ønsker deg med dette en riktig god ferie i Languedoc-Roussillon med Hideaways Reiser! 

Med vennlig hilsen, Mette 

Les mer om Languedoc-Roussillon

Serverdigheter i Languedoc-Roussillon

Jeg har plukket ut noen av de serverdighetene du kan oppleve på din ferie i Languedoc-Roussillon. Hvis du vil vite mer om regionenes mange attraksjoner, vil jeg anbefale at du leser artiklene på bloggen vår. God fornøyelse! 

Canal du Midi

Canal du Midi, som har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1996, og som ofte kalles for "verdens største verdensarv", er en 240 kilometer lang kanal, som sammen med Canal de Garonne, er et møte punkt for Atlanterhavet og Middelhavet.  

Kanalen, som før het Canal royal en Languedoc, før den franske revolusjon endret det til Canal du Midi i 1789, ble innviet i 1681 etter 15 år med bygningsarbeid, og er siden blitt sett på som et av de største bygningsprosjektene i det syttende århundre, på verdensplan.  

Kanalen strekker seg fra byen Toulouse til havnen Sète, hvor den ble anlagt som kanalens østlige endepunkt. Men målet for kanalen da den ble bygget var å føre vann fra Montagne Noire til Seuil de Naurouze for å hjelpe på den tidens blomstrende hvetehandel.  

Carcassonne

Carcassonne, som ligger i departementet Aude, er en vakker, middelaldersk festningsby, som med sine flere unike og historiske velbevarte bygninger har befunnet seg på UNESCOs verdensarvliste siden 1997. 

Byen blir delt i to av Aude-elva og forbindes av to broer; Pont vieux (den gamle broen) og Pont neuf (den nye broen). På Aude-elvens høyre bredde ligger bydelen, Cité de Carcassonne, med sin unike middelalderbebyggelse og sine berømte doble bymurer. Bydelen på den venstre elvebredden derimot, ved navn Bastide Saint-Louis eller Ville Basse, er den mest moderne og befolkningsrike av de to. 

Den største attraksjonen i Cité de Carcassonne er den berømte doble ringmuren med 53 tårn. Den indre delen av ringmuren er mer enn 1000 meter lang, og går helt tilbake til gallo-romersk tid (200-300-tallet), mens den ytre delen av ringmuren er hele 1600 meter lang og er bygget mellom 1228 og 1245. 

Andre attraksjoner i Cité de Carcassonne er blant annet Narbonnaiseporten, som stammer helt tilbake fra 1200-tallet. Denne attraksjonen har blitt ombygget flere ganger gjennom historien, men det ble først nevnt i historiebøkene i 925. Til slutt så må vi ikke glemme det romanske slottet, Château Comtal. Disse er noen av Europas best bevarte bygninger fra Middelalderen. 

I den nyere bydelen, Bastide Saint-Louis, som ble grunnlagt i 1262, finner du de større serverdighetene som blant annet St. Michaels katedralen, som ble oppført på samme tid som den nye bydelen oppstod. Du har St. Vincent kirken med sine 47 klokker og glassmalerier fra 1400-tallet, og Pont Vieux, den gamle steinbroen som har bundet de to bydelene sammen siden 1300-tallet.

Nîmes 

Nîmes er ikke bare en av de mest kjente byen i Frankrike, men den rommer også mange unike historiske gjenstander fra romertiden. Blant dem, det best bevarte romerske amfiteateret i verden. Bedre enn det berømte Colosseum i Roma. 

Amfiteateret er bygget rundt 70 år e.Kr. og hadde med 34 seterekker plass til mer enn 16000 tilskuere. Teateret har hatt en rekke med forskjellige funksjoner gjennom historien. Blant annet da de innvanderende Vestgoterene fra nord bygde en mur rundt det og brukte det som festning. Senere ble det brukt til å huse 700 innbyggere, og i 1863 ble det ombygget til tyrefekterarena. Selv den dag i dag blir amfiteateret brukt i forbindelse med forskjellige offentlige begivenheter som f.eks. konserter, filminnspillinger og mer. 

Utenom det fantastiske amfiteateret kan Nîmes også by på tempelet Maison Carrée, som regnes for å være det best bevarte romerske tempelet i verden. Byen kan også by på festningstårnet, Tour Magne, og restene av den gamle bymuren. 

Kun ca. 25 kilomter fra byen, i nærheten av Remoulins, kan du oppleve den spektakulære romerske broen Pont du Gard. Den var opprinnelig en del av en 50 kilometer lang akvedukt som transporterte vann til den romerske byen Nemausus (det romerske navnet for dagens Nîmes). Broen ble i 1985 erklært som verdensarv av UNESCO. 

Montpellier 

Ikke bare er Montpellier Languedoc-Roussillon-regionens største by og fylke, og en av Frankrikes åtte største byer, men den byr også på en mengde spennende attraksjoner. 

Blant de viktigste attraksjonene i Montpellier, må byens idylliske hovedtorg, Place de la Comédie, nevnes. Torget går helt tilbake til 1755 og rommer blant annet operaen Opéra Comédie, den middelalderlige veien Rue du Bras de Fer, det jødiske badet fra det tolvte århundrede, den eldste botaniske hagen, triumfboden Porte du Peyrou fra det syttende århundre, de resterende tårnene, kalt Tour des Pins, i den middelalderlige bymuren fra 1200-tallet, og den romerske-katolske katedralen Cathédrale Saint-Pierre de Montpellier, og ble erklært til nasjontalt monument av den franske stat. 

 

Les mer

Mat i Languedoc-Roussillon

Gastronomien i Languedoc-Roussillon bærer et stort preg av regionens nære beliggenhet til det kulinariske riket Catalonia, som ligger på den andre siden av landegrensen til Spania, samt beliggenheten ved MIddelhavet, som har gjort fisk og skaldyr til en viktig ingrediens i kjøkkenet rundt om i Languedoc-Roussillon. Regionen er ikke bare Frankrikes største vinområdet, men verdens største vinområdet, og produserer en lang rekke fine internasjonale annerkjente viner og vinfestivaler. 

Jeg har valgt ut et par av de kulinariske spesialitetene og produktene som du kan smake på når du besøker Languedoc-Roussillon. God appetitt og god reise! 

Crème Catalane

Dette er dessert-retten crème catalane. En av godbitene som har tatt seg over grensen fra Catalonia til den katalanske delen av Languedoc-Roussillon, og som med tiden er blitt en tradisjonell del av regionens kjøkken. Den har sitt fotfeste i den berømte dessert-retten crème brûlée, som de mener stammer fra Frankrike, men som har vunnet stor plass i katalanske hjerter.

Crème catalane er en litt mer kryddret versjon av crème brûlée, og menes også av mange for å være den mer sofistikerte desserten av de to. Crème catalane inneholder blant annet kanelstenger, revet sitronskall, nelliker og revet appelsinskall. Nam. 

Cassoulet

Cassoulet, eller cacolet, som den kalles på oksitansk, er en gryterett som består av konfiterte andelår (andre ganger gås eller fårekjøtt), hvite bønner og pølser. 

Retten er oppfunnet av lokale bønder fra Laguedoc-provinsen, hvor middelalderbyen Carcassonne er blant byene som hevder å være rettens opphavsted, men som med tiden har bredt seg ut i hele Frankrike og også deler av den franske diaspora. 

Bourride

Bourride er særlig populær i Toulon i Var-departementet og i Sète i Hérault-departementet. Dette er en suppe som består av fisk og skalldyr. Normalt sett så består retten av tre eller flere fiskeslag som havaborr, hvitting og dorado, som kokes sammen med løk, fennikel, tomater, hvitløk, krydderurter, olivenoljen og krydres med safran og tørket appelsinskall. Deretter lages grunnlaget for suppen, og så tilsetter man eggeplomme, olivenolje og salt. 

Retten serveres med regionens typiske ristede brødkrutonger som legges i bunnen av suppe-tallerkenen. 

Vin i Languedoc-Roussillon 

Selvom Languedoc-Rossillon gjerne ikke er den mest kjente regionen for oss her i Skandinavia så er det heller ikke en hvilken som helst region når det kommer til vin. Faktisk er regionen med sine 2.800 kvadratkilomter vindyrkings-areal, verdens største vinproduserende region. Den står nemlig for mer enn en tredjedel av den samlede produksjonen av vin i Frankrike. 

Vin har blitt dyrket her siden grekerne anla de første vinmarkene ved kysten av byen Narbonne rundt 400-tallet f.Kr. som gjør at Languedoc-Roussillon utgjør den eldste vin-regionen i Frankrike, sammen med naboregionen Provence. 

Regionene er kjent for å produsere god vin til forholdsvis lave markedspriser og for sitt enorme utvalg av drue-arter, som regionens dyktige og modige vin-produsenter ikke er redd for å blande. Slik blir det spennende vin av. 

 

Les mer

Reisemål i Languedoc-Roussillon

Carcassonne

Middelalderbyen Carcassonne emmer av eventyr med sine høye bymurer, tårn og spir. Her får du lett god tid på å gå på eventyr i byens gamle smale gater, hvor det ligger tallrike interessante museer, gode resturanter og spennende butikker.

Reiser til Carcassonne

Informasjon om Languedoc-Roussillon

Jeg har her samlet litt fakta og informasjon om regionene i Languedoc-Roussillon, som blant annet klima og vær, geografi og departementer, språk og natur, og de viktigste byene.

Får du lyst til å finne mer inspirasjon før reisen din til Languedoc-Roussillion anbefaler jeg deg å lese vår reiseinspirasjons-blogg. Her kan du finne spennende artikler om Languedoc-Roussillon. 

Departementer, geografi og befolkning 

Languedoc-Roussillon ligger i den sørligste delen av Frankrike og grenser mot nabo-regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, Rhône-Alpes, Auvergne, og Midi-Pyrénées på den ene siden, og Spania, Andorra og Middelhavet på den andre siden. 

Languedoc-Roussillon består av fem departementer: Lozère, Gard, Hérault, Aude og Pyrénées-Orientales. Her bor det rundt 900.000 innbyggere, noe som gjør Hérault til det befolkningsmessige største departementet i Languedoc-Roussillon. I andre enden har vi Lozère-departementet som er det befolkningsmessige minste departementet i regionen. 

Arealmessig er Aude-departementet det største departementet i regionen med sine 6.139 kvadratkilomter, mens Pyrénées-Orientales er det arealmessige minste departementet i regionen med sine 5.116 kvadratmeter. 

I alt strekker Languedoc-Roussillion seg over 27.376 kvadratkilomter, noe som gjør den til den niende største regionen av Frankrikes 26 regioner. Montpellier, som ligger i Hérault-departementet, er regionens prefektur. 

De største byene 

De fem største byene i Languedoc-Roussillon er Montpellier, som da som sagt ligger i Hérault-departementet, hvor det bor rundt 265.000 innbyggere. På andre plass kommer Nimes, som er plassert i Gard-departementet, med rundt 145.000 innbyggere. Så kommer Perpignan, som ligger i departementet Pyrénées-Orientales, hvor det bor rundt 119.000 innbyggere. Fjerdeplassen går til Béziers som ligger i Hérault-departementet med rundt 72.000 innbyggere. Og sist men ikke minst - Narbonne, hvor det bor rundt 52.000 innbyggere. Som nevnt er Montpellier Frankrikes åttende-største by, og regionens prefektur. 

Klima og vær

Languedoc-Roussillons klima varierer alt ettersom hvor i regionen du befinner deg i. Er du f.eks. i de indre delene av regionen eller ute ved kysten - men generelt har regionen et mildt middelhavsklima, som vil si, varme, tørre sommerdager, milde vintre, masse av solskinstimer og relativt lite nedbør i forhold til andre regioner i Frankrike. 

Gjennomsnittstemperaturen om sommeren for hele regionen ligger på en 23.7 grader, og 8.1 om vinteren. De varmeste månedene i året er juli, med en gjennomsnittsteperatur på 28.4 grader og august med en gjennomsnittsteperatur på 28.1 grader, etterfulgt av juni med en gjennomsnittsteperatur på 26.5 grader. 

De kaldeste månedene i regionen er februar med gjennomsnittlig 11.5 grader og januar med gjennomsnittlig 12.4 grader, mens mars ligger på 12.5 grader og desember ligger på 13.5 grader. 

Flest solskinstimer er det i juli med 11 solskinstimer om dagen, raskt etterfulgt av juni og august med 10 solskinstimer om dagen. Januar og desember har nesten ingen solskinstimer, med 4 timer om dagen, etterfulgt av november med gjennomsnittlig 5 timer sol om dagen, etterfulgt av februar med gjennomsnittllig 6 solskinstimer om dagen. 

De mest regnfulle månedene er september med rundt 100 mm i gjennomsnittet og oktober med rundt 90 mm i gjennomsnittet. De minst regnfulle månedene i regionen er juli med rundt 20 mm i gjennomsnittet, etterfulgt av februar med rundt 30 mm i gjennomsnittet. Juli kommer like bak med 30 mm i gjennomsnittet. Til slutt har vi august med gjennomsnittlig 40 mm. 

Natur

Languedoc-Roussillon byr på et variert utvalg av landskaper med kjente fjellkjeder, som blant annet Pyreneene og Cevennene, som rommer noen av Europas vakreste naturscener. Så har man lavlandet som strekker seg fra kysten og inn i landet, for ikke å glemme den skjønne Middelhavskysten med idylliske badestrender, et valg av spennende kalkesteinhuler, hvor floen skjuler underjordiske sjøer og elver. Frodige elvedaler skapt av elever som Rhône, Hérault, Aude og Gardon, og den 240 kilometer lange kanalen, Canal du Midi. Sammen med Canal de Garonne forbindes Atlanterhavet med Middelhavet, og i 1996 ble erklært for verdensarv av UNESCO.

Språk 

Helt siden 1900-tallet snakket de occitansk - et romersk språk som ble snakket i deler av Sør-Frankrike, i den tidligere provinsen Languedoc, som utgjør størstedelen av den nåværende regionen Languedoc-Roussillon. Navnet stammer faktisk fra den tidligere provinsen Languedoc (før den ble slått sammen med provinsen Roussillon i 1980).

I Roussillon, som betraktes som den "franske delen av Catalonia" snakket de tidligere katalansk, som naturligvis skyldes den store innflytelsen fra den spanske region Catalonia på den siden av grensen. 

I en undersøkelse de foretok i 2004 av den katalanske selvstyrte regjeringen, kunne hele 65% av Roussillons innbygger over 15 år forstå katalansk, mens 37% av innbyggerene erklærte at de kunne snakke katalansk. 

Idag er fransk det eneste offiselle språket i regionen, mens occitansk og katalansk er valgfrie språk ved skoler og universiteter. 

Populære hoteller i Languedoc-Roussillon

Frankrike, Languedoc-Roussillon
  • Nærmeste flyplass: 103 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Languedoc-Roussillon , Montpellier
  • Nærmeste flyplass: 71 km
  • Avstand til havet: ca. 10 km
  • Svømmebasseng
Frankrike, Languedoc-Roussillon , Perpignan
  • Nærmeste flyplass: 132 km
  • Avstand til havet: ca. 200 m
  • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér