Reiser til Korsika

Korsika er et friluftsliv-paradis som byr på alt fra fristende badestrender med krystallklart vann, til høye og dramatiske fjell. To tredjedeler av den franske middelhavsøya dekkes av en naturpark, som blant annet rommer den berømte GR20-turruten. Du kan også her, på Napoleons fødselssted, fordype deg i en rik historisk arv som avspeiler øyens tallrike koloniseringer helt tilbake til oldtidens grekere og romere. Turismen på Korsika er fortsatt ikke på høyde med mange av de andre middelhavsøyene, som betyr at det er lett å finne autentiske korsikanske byer omgitt av vinmarker, olivenmarker og appelsinplantasajer. Her går med andre ord livet sin stille gang, som det alltid har gjort. 

I dag har Korsika vært en del av Frankrike i over 200 år, men har du tidligere reist til det franske fastlandet vil du fort oppdage at øya lever sitt helt eget liv. Det er ikke mange stedene i Europa, som på et så forholdsvist lite området, du kan du oppleve så stor variasjon. Korsika kan minne om den perfekte ferien. Her får du oppleve både byer med aktive opplevelser i storslått natur og ren avslapping på strender ved det lune og azurblå Middelhavet, samt de kulinariske fristelsene fra kjøkkenet, som er en unik miks av fransk og italiensk gastronomi. 

Velkommen til Frankrike med Hideaways! Vi spesialiserer oss på reiser til Korsika, hvor du bor på nøye håndplukkede hoteller, feriehus og villaer på din ferie. 

Hos Hideaways tilbyr vi pakkereiser inkl. flyreise, hotellopphold og leiebil eller transport fra flyplassen til hotellet ditt. Du kan fly fra flere forskjellige norske flyplasser, som f.eks. Oslo Gardemoen, Trondheim, Bergen og Tromsø. For mer informasjon ang. flyselskaper, priser og avreiser, er du bare et søk unna. 

Ønsker du selv å arrangere reisen din til Korsika, er det likevel fullt mulig å bestille selve oppholdet ditt via Hideaways. 

Les mer om Korsika

Severdigheter og aktiviteter 

Her har jeg beskrevet noen av de mange opplevelsene og severdighetene du kan vente deg på din reise til Korsika. Vil du lese mer om andre severdigheter på Korsika anbefaler jeg deg å besøke vår blogg om reiser. Her kan du finne spennende artikler om den franske ferieøyen og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Korsika for familien, livsnyterne og friluftsentusiastene 

Tross sin forholdsvis beskjedne størrelse byr Korsika på en fantastisk variasjon, noe som betyr at den vakre middelhavsøyen tiltrekker seg mange forskjellige feriereisende. De deilige strendene er for eksempel perfekt til en avslappende badeferie for barnefamilien, mens de høye fjellene byr på mange fantastiske naturopplevelser og turruter for de friluftsglade. Sist men ikke minst har det korsikanske kjøkkenet, vinmarkene, olivenområdene og de mange sjarmerende fjellandsbyene masse å by på for deg som drømmer om en sann ferieopplevelse under sydens sol. 

Corte - den tidligere hovedstaden 

Den lille universitetsbyen i øyens hjerte har spesielt en historisk status. Corte var øyens hovedstad fra 1755 til 1769, da Korsika opplevde en kort periode med selvstendighet under Pasquale Paoli. Noe av det første som vil fange blikket ditt når du kommer til Corte, er festningen som ligger på en klippe over byen. Der oppe finner du turistinformasjon og et spennende museum. Men bare utsikten over byen og fjellene rundt, gjør turen opp til festningen verdt det. 

Man fornemmer lett byens lange historie når man går rundt i de smale gatene, hvor bygningene har masse av patina. På samme tid er Corte også en by med masse av liv, ikke bare fordi det kryr av hyggelige resturanter og kafèer, men også fordi en stor del av byens innbyggere er studenter ved Université de Corse Pascal Paoli.

Ettersom byen ligger i Parc Naturel Régional de Corse og er et populært utgangspunkt for folk som vil bestige fjellene via turrutene, summer Corte av liv. Det finnes ruter av mange forskjellige severdigheter og lengder så du kan nesten med garanti finne noe som passer ditt ambisjonsnivå. Sør for byen ligger Gorges de la Restonica, som er et godt eksempel på et populært utfluktsmål. Ikke bare kan du her bruke en dag på å gå rundt i en spektakulær natur, men du kan også ta deg en avkjølende dukkert i de klare sjøene og elvene. Jeg kan anbefale å besøke turistinformasjonen i Corte for å få tips om de beste turrutene i området. 

Bonifacio 

Helt nede ved korsikas sørspiss ligger den skjønne middelalderbyen, som må regnes blant øyens vakreste. Fra Bonifaciostredet til Sardinia er det kun 12 kilomter. Men selv om du med fergeforbindelser raskt kan komme deg over på en dag bør du også ta deg god tid til å utforske byen. Bonifacio har en enestående beliggenhet helt ut til kanten av kalkesteinklippen, hvor klippens fot har blitt utformet av havets turkisblåe bølger. 

Den naturlige havnen Bastion de l’Etendard (festningen over byen), trappen Lescalier du Roi Aragon, som går fra klippekanten ned til vannet, er blant noe av det du kan få sett hvis du kommer til denne delen av Korsika. Du må heller ikke gå glipp av stemningen i de smale gatene med de eldgamle husene og småbutikkene. Nede ved den moderne marinaen kan du også betrakte de enorme yachtene. Og har du husket badetøyet kan du ta deg en dukkert ved byens lille strand, Plage de Scotta Rocca, eller eventuelt kjøre videre til Sperone, bare noen få kilometer mot sørøst, hvor stranden er enda bedre.

Strendene og dykking 

Har du reist til Korsika for å nyte strandlivet vil du ikke bli skuffet. Når man ser de kritthvite strendene er det like før det føles som om du har landet i Karibia. Spesielt på den østlige siden av Korsika finner du den ene lange stranden etter den andre. Slik er det på den nordlige spissen Cap Corse også. Men nesten uansett hvor du befinner deg på øyens kystlinje, kan du finne sjarmerende badebyer og idyliske sand- eller klippestrender i nærheten. Her kan du søke ly i skyggen med en Corsica Cola eller få mettet sulten med en grillet fisk, salat eller en forfriskende is. 

De mest populære strendene pleier som regel å være fylt opp til randen av besøkende, men har du bil, kan du alltids finne deg et mer avsideliggende og fredelig sted, hvis det ønskes. Vil du ikke kaste deg i sanden er det også på Korsika stor mulighet til å prøve vannsport av så og si all slags form. Det klare havet rundt øyen tiltrekker seg mange dykkere, og det er en mengde med lokale firmaer som kan tilby både undervisning og dykkerturer. 

Turstiene

Blant turfolket står Korsika ofte høyt på listen over destinasjoner som må oppleves minst én gang i livet. Den legendariske turruten Grand Randonee 20 (GR20) skiller seg spesielt ut som attraksjon. Den strekker seg over 180 kilometer på tvers av øyens fjellrike indre fra nord til sør, og er kjent som et av de største og vakreste turrutene i Europa. GR20 er offisielt inndelt i 15 dagsetapper. Men har du ikke motet nok til å prøve deg på hele turen, kan du eventuelt starte eller hoppe halvveis i Vizzevone, hvor det er togforbindelser. 

Bortsett fra GR20 er det også andre langdistanseturer, og ikke minst flere korte, dagsturvennlige turstier av forskjellig vanskelighetsgrader. Det betyr at en turferie på Korsika er for alle, ikke bare "ekstremsportutøveren". Også på de kortere turene får du muligheten til å oppleve øyens unike natur med et mangfoldig dyre- og planteliv, brusene fossefall, fjellpassasjer, sjøer, kastansje- og oliventrær, furuskog og den korsikanske maki (tørketilpasset- og buskevekst vegetasjon). 

Les mer

Mat og drikke

Det korsikanske kjøkkenet er som resten av øyens kultur, en herlig blanding av det franske og italienske, hvor kontrastene mellom øyens kyst- og fjellområdet kommer tydelig frem. Ute langs kysten har fisk og annet godt fra havet spilt en stor rolle for utviklingen av det lokale kjøkkenet. Befolkningen på baksiden av fjellene derimot har levd av solide gryteretter av gris, villsvin eller lam. Korsika er blant annet kjent for sitt gode charcuterie (kjøttpålegg) som f.eks. lufttørkede og røkte skinker. 

Om du så er på utkikk etter en lekker lapskaus eller en grillet fisk krydret med friske urter, bør du avslutte måltide med en av Korsikas anerkjente oster eller kaker bakt på kastanjemel. Dette finnes i mange nyanser, alt ettersom hvor du befinner deg på øyen. En av disse nyansene er Ambrucciata, som har osten brocciu som hovedingridiens. Vil du heller ha noe søtt må du ikke gå glipp av den hjemmelagde isen med øyens frukter og populære mandler. 

Felles for kyst- og fjellkjøkkenet er bruken av friske råvarer fra de lokale bøndene og fiskerne. Sett bort ifra de velassorterte supermarkedene toppet med lokale produkter, er det også tallrike markeder rundt om på øyen, samt boder langs landeveien hvor du kan kjøpe alt fra maki-honning, olivenolje, ost, til pølse og frukt. Spesielt i helgene er det fint å avsette et par timer på formiddagen til å handle og ta inn de mange inntrykkene som Ajaccio, Bastia, Île-Rousse eller Calv har å komme med. Her er det ikke mangel på spennende lokale produkter å utforske. Markede gir deg også et godt innblikk i korsikanernes hverdag. 

Orker du ikke selv å stå på kjøkkenet i ferien er ikke resturantene langt unna på Korsika, som spesialiserer seg på tradisjonelle retter laget av de lokale råvarene. Her har du også muligheten til å smake på øyens egne viner. Korsika har gode klima- og jordbruksforhold for vinproduksjon. De produserer også sin helt egen øl. Er du vininteressert kan det anbefales å ta turen til Korsikas vinruter som går fra Porto-Vecchio til Ajaccio i sør, og fra Cap Corse til Aléria i nord gjennom de ni AOC-områdene (kontrollert opphavsbetegnelse). Her vil det selvsagt være lov til å smake på de nydelige, lokale druesortene, mens du nyter de enestående landskapene på Skjønnhetens Øy. 

Du kan kort sagt fylle ferien på Korsika med spennende kulinariske opplevelser, hvor de lokale spesialitene er i førersetet. Det er også et rikt utvalg av spisesteder med internasjonalt-preget menyer, hvis du ikke er eventyrlysten på mat Du kan for eksempel ser frem til noe gudommelige pizzaer. 

Les mer

Reisemål i Korsika

Ajaccio

Ajaccio er hovedbyen på Korsika og det er et vakkert feriemål med mye stemning. Her er det en sand labyrint av vorsteinbelagte gater, grønne skogkledde bakker og hvite sandstrender. Det var her Napoleon Bonaparte levde som barn, noe som merkes.

Reiser til Ajaccio

Bastia

Du må bare oppleve Korsika på en ferie i byen Bastia som ligger på øyas nordøstlige kyst. Atmosfære, strender og en livlig havn inviterer til en deilig ferie full av fransk innflytelse. Byens gamle og nye bydel står i fin kontrast til hverandre.

Reiser til Bastia

Calvi

Den lille kystbyen Calvi på Korsikas nordkyst er mest kjent for sine sandstrender og det krystallklare badevannet. Calvi er en perfekt feriedestinasjon når du ønsker deg en badeferie i rolige omgivelser, som samtidig byr på masse muligheter for nye spennende opplevelser. Reis med Hideaways og ta avslapping til et nytt nivå.

Reiser til Calvi

Ile Rousse

Soling og bading fra både strand og klippe kommer til å prege din ferie i L’Île-Rousse. Den lille badebyen ligger på Korsikas nordkyst, like nord for Calvi. Her kan du kombinere avslapning og aktiv ferie med vandring og/eller sykkelturer.

Reiser til Ile Rousse

Porticcio

Ser du etter en flott badeferie med store, flotte sandstrender og stille omgivelser på Korsika, er Porticcio et utmerket valg. Her finnes alle muligheter for å skru ned tempoet og slappe av, og nyte godt av Korsikas eksotiske natur og ro.

Reiser til Porticcio

Porto Pollo

I Porto Pollo på den sørvestlige kysten av Korsika er det lett å slappe helt av og slippe hverdagens stress. Den lille kystbyen, som strekker seg langs en bukt med en vakker, gylden sandstrand, har ingen virkelige turer eller et utmerket natteliv, men er ideelt for en fredelig familie- eller parferie.

Reiser til Porto Pollo

Porto-Vecchio

I det sørøstlige Korsika ligger Porto Vecchio, hvis gamle bydel er en labyrint av snoende brosteinbelagte gater. Her kan du nyte de vakre omgivelsene, den rolige stemningen om du så vil slappe av på den bløte sanden eller nyte dagene på en kafè.

Reiser til Porto-Vecchio

Propriano

I en naturskjønn bukt på Korsikas sørvestlige side gjemmer denne sjarmerende badebyen Propriano seg. Den maleriske byen byr på en unik lokal atmosfære og en bred sandstrand der du kan nyte solen og bade dagen lang. På grunn av den gode beliggenheten kan du enkelt komme deg rundt på øya.

Reiser til Propriano

Informasjon og fakta

Her får du litt nyttig informasjon om Korsika, blant annet øyas befolkning, historie og vær. Jeg håper dette kan tjene som inspirasjon på din reise til Skjønnhetens Øy. Hvis du ønsker å finne mer bakgrunnsinformasjon eller tips til din reise vil jeg anbefale deg å lese bloggen vår. Her kan du finne spennende artikler om Korsika og våre andre reisemål. 

God fornøyelse og god reise! 

Geografi og historie 

Middelhavsøya Korsika er en del av Frankrike, men er på mange områder sin helt egen herre. Øya er en fransk region som er delt i to departementer, Haute-Corse og Corse-du-Sud. Regionshovedstaden Ajaccio, som også er Napoleon Bonapartes fødselssted, er øyas største by. Den rummer over 1000 kilometer med kystlinje, og er kjent for sine fristende hvite sandstrender og turkisblåe laguner. Den er også anerkjent for sitt indre landskap preget av de barske fjellene ved Monte Cinto, som er det høyeste av dem alle (2706 m). Det er altså ikke uten grunn at Korsika er blitt et av Europas mest populære turferiedestinasjoner, spesielt ettersom den inkluderer ruter som den berømte og beryktede GR20-turruten. Denne ruten har oppnådd legendarisk status.    

Velger du å leie bil har du muligheten til å kjøre rundt på øya hvor du vil oppleve en nesten ubegripelig variasjon av landskap. Det er nettopp da man forstår hvorfor Frankrikes øy, Korsika, kalles for Ile de Beauté, Skjønnhetens Øy. Den geografiske variasjonen er en av grunnene til at Korsika har så mye å by på, og som videre grunner til den varierende turismen. Korsika er kun 180 kilometer lang og 90 kilomter bredt. Men beveger du deg opp i de rongende fjellene vil det kunne ta deg lang tid å gå fra A til B på de smale, svingende veiene. Dette kan likevel anbefales på det varmeste, i og med at man får oppleve uberørte fjellandsbyer og storslåtte utsikter på sin vei. Du vil også her forstå hvorfor korsikanerne søkte tilflukt i de uoverkommelige fjellene da øyen ble, ved flere anledninger, invadert fra sørsiden.  

Ser man tilbake på historien, har adskillige av middelhavets forskjellige folkeslag på skift invadert Korsika. Det var sannsynligvis grekerne som kom til Korsika fra Fokaia rundt år 565 før vår tidsregning , som grunnla Alalia, det nåværende Aléria, på øyens østkyst. Siden har blant annet kartagerne fra Afrika, etruskerne, romerne, og vandalene fra Tyskland forsøkt å vinne herredømme over øyen. Men det var ikke før bystaten Genova på 1200-tallet fikk kontrollen over øyen, at nåtidens samfunn begynte å ta form. Men Genoveserne måtte også kjempe mot tallrike opprør fra korsikanerne for ikke å miste herredømme over den strategisk viktige øyen. Mange av "Genovatårnene", som står langs kysten, vitner om at det konstant måtte holdes utkikk etter angrep fra sørsiden. Et annet spor av tiden under genovesisk kontroll finnes i det korsikanske språket. Her er det mange likhetstrekk med det språket man på den tiden snakket på det italienske fastlandet. Til slutt måtte genoveserne, etter et langt opprør, gi kontrollen over til korsikanerne i 1755. Men det skulle ikke ta lang tid før korsikas selvstendighet skulle bli erobret av Frankrike i 1769, som hadde kjøpt øyen av Genova, som stod i gjeld. 

Korsikas innlemmelse i det franske rike var grunnen til at den unge Napoleon endte med å bli innskrevet på franske adles militærskole, Saint Cyr i Øst-Frankrike. Napoleon er i dag er mer kjent ute i verden på grunn av sin lojalitet for Frankrike, noe som ikke gjør han til korsikanernes egen helt. Det er derimot Pascal Paoli, som stod i spissen for Korsika under den korte perioden med selvstendighet. Helt opp i moderne tid har det vært sterke bølger av nasjonalisme og ønsker om et selvstendig Korsika. Korsikanernes forhold til det franske fastlandet kan betegnes som et hat-elsk forhold. Det skal sies at det ikke lenger er blodige kamper rundt temaet, men det finnes fortsatt bevegelser som aktivt arbeider for at man som minimum innfører selvstyre, men dette har enda ikke blitt stemt frem. 

Er du interessert i Korsikas historie kan jeg anbefale deg at du finner veien til Musée National de la Maison Bonaparte og Museu di a Corsica.

Befolkning 

Av middelhavets største øyer er Korsika den minst befolkede med rundt 330.000 innbyggere. Korsika har i perioder funnet det vanskelig å holde på innbyggerne sine, spesielt den yngre generasjonen. Det er særlig de indre delene av øyen som har fått kjenne på dette. Her velger man å flytte til det franske fastlandet og andre deler av verden, men mange kommer så tilbake til øyen når arbeidslivet tar slutt. Korsika er derfor kjent for å ha en stor andel pensjonister. 

Kampen for selvstendigheten, som i perioder på 1970-tallet skapte borgerkrigslignende tilstander på øyen, betydde at turismen ikke fikk samme fotfeste på Korsika som på mange av de andre middelhavsøyene. Da freden hadde senket seg noen tiår senere og feriereisende begynte å spørre etter andre former for ferie som la vekt på de autentiske kulturopplevelsene og uberørt natur, kom Korsika på banen igjen. Siden da har turismen vært en avgjørende rolle for øyens økonomi. Men selv om det er mange utvalg av flotte hoteller og andre fasiliteter på Korsika, har korsikanerne klart å beholde sin kultur. Det er mest ute ved kysten at turistindustrien gjør seg til kjenne. Dette er også grunnen til at hvorfor mesteparten av øyens befolkning bor ute langs kysten - for å arbeide i turistbransjen. 

Mange korsikanere ved kysten anser likevel landsbyen på innlandet som sitt "ordentlige" hjem. Dette selv om de ikke har bodd der på årevis. I disse små fjellbyene med solide steinhus ser man lite av besøkende, og livet leves som det alltid har blitt levd. Her inne er tempoet et helt annet enn hva vi er vant til i Norden. Her er det sterke familiebånd, og det er ikke usett at flere generasjoner bor under samme tak. Pleiehjem er derfor et sjeldent syn, da familiene velger å ta vare på de eldre hjemme.

Vær og klima

Korsika byr på mer enn 2700 solskinstimer i året og en gjennomsnittstemperatur som ligger på 26 grader om sommeren. Både vårvær og høstvær kan by på lunt og fint vær. Klimaet er med andre ord et typisk middelhavsklima med milde nedbørsrike vintre og varme, tørre sommerdager (spesielt i sør). Oppe i fjellene kan du forvente at det generelt sett er kaldere og mer nedbørsrikt. 

Transport

Det er gode transportforbindelser til Korsika, både med fly og skip. Øyen har hele 4 internajsonale flyplasser som besøkes året rundt med rutefly og charter. Her er det tallrike forbindelser til det franske fastlandet og resten av Europa. Øyen har også 7 fergehavner som gjør det mulig for deg å kjøre bilen over fra fastlandet både i Frankrike og Italia. 

Litt vanskeligere er det å komme seg rundt med offentlig transport. Det er togforbindelser og busser som kan ta deg rundt til de største byene, men antallet av avganger er av de få. Har du ikke egen bil vil jeg anbefale deg å leie en bil til ferien. På denne måten har du flere muligheter til å utforske naturen og de kulturelle severdighetene på Korsika. 

Men selv med leiebil må du ikke la deg lure av øyens størrelse. Det er ikke "så" stort, men det fjellrike terrenget kan by på lange kjøreturer. Gled deg til å sette i gang, men vær obs på at du ikke kommer deg rundt øyen på en dag. Det er rett og slett for mange smale veier og hårnølsvinger (også ute langs kysten). Det kan derfor anbefales å prioritere på forhånd enkelte områder å utforske, i stedet for å prøve å nå rundt til alt på en ferie. 

Korsika er i de senere årene også blitt populær blant syklister. Men du skal være oppmerksom på at øyen ikke egner seg for en alminnelig sykkelferie med familien. På grunn sitt utfordrende, fjellrike terreng, og ikke minst mangelen på sykkelstier, er det som oftest folk på mountainbikes, og eventyrlystne som er på utkikk etter å presse seg selv, som begir seg ut på to hjul.

Greit å vite 

Språk: Fransk. Men korsikansk er anerkjent som selvstendig språk, og en stor del av øyens befolkning snakker to språk. Korsikansk er et romansk språk avledet av latinsk med innflytelse fra både italiensk (spesielt toskansk) og fransk. Et mindretall snakker også dialekten lingurisk (norditaliensk). Ikke så overraskende forstås og snakkes det italiensk av de fleste. Derimot må du ikke forvente at alle du møter på din vei (spesielt utenfor turistområdene) forstår engelsk. 

Valuta: Euro. Som på det franske fastlandet inkluderer regningen skatt og service. Men det er likevel en skikk å tipse mellom 5 - 10% av det samlede beløpet, om servicen tilsier det. 

Tidsforskjell: Det er ingen tidsforskjell i forhold til Norge 

Populære hoteller i Korsika

Frankrike, Korsika, Calvi
  • Nærmeste flyplass: 2 km
  • Avstand til havet: ca. 3 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Korsika, Propriano
  • Nærmeste flyplass: 60 km
  • Nærmeste strand: ca. 50 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Korsika, Bonifacio
  • Nærmeste flyplass: 26 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér