Reiser til Alsace

Når jeg tenker på Alsace ser jeg først og fremst for meg de sjarmerende landsbyene i området, med deres fine tømmerhus, smale gater og hyggelige torg. Jeg synes rett og slett det er en utrolig inviterende by. Så tenker jeg på de smakfulle hvitvinene i området, for jeg alltid setter pris på en god vin. Og til slutt så ser jeg for meg et fantastisk grønt landskap, hvor vinmarkene står side om side og det kryr av druer av den høyeste kvalitet. Velkommen til Alsace med Hideaways. Vi er spesialister på reiser til Frankrike hvor du bor på håndplukkede hoteller på din ferie. 

Det er en god blanding i Alsace  

Alsace var opprinnelig et tysktalende område som med tiden ble mer og mer påvirket av fransk kultur, så overraskende er det ikke at mange i Alsace kan snakke både fransk og tysk. I området har de også fått sin helt egen dialekt, som går under navnet "elsassisk" . Befolkningen i Alsace navnga deres barn med dobbeltnavn, hvor det ene navnet var fransk og det andre navnet var tysk. Og vi må ikke glemme gastronomien i området, også påvirket av frank og tysk kultur. Med andre ord er det en god blanding her i Alsace. 

Et kjent vinområde

Alsace, "vinparadiset", er kanskje best kjent for sine fine viner, som strekker seg helt tilbake til middelalderen. Og selvsakt må også jeg få smake på de gode, forfriskende vinene når jeg først er her. Men det er ikke det første jeg bestiller. Nei, jeg begynner alltid ferien min i Alsace med en stor kald øl. Dette er blitt en tradisjon. Og rart er det egentlig ikke, i og med at Alsace også er kjent for sitt gode øl, og sitt kjente ølmerke Kronenbourg

Eventyraktige landsbyer og autentisk mat

Alsace er som sagt et sted med en lang og spennende historie og vakre omgivelser. Det er nettopp derfor jeg elsker å kjøre rundt i bil fra by til by, og slå meg ned på et torg for å nyte den lokale atmosfæren. Alsace er ikke for stort, og det meste ligger innefor overkommelig kjøreavstand. Mine favoritter er, blant mange andre, de koselige landbyene Riquewihr og Kaysersberg, sjarmerende Colmar og historiske Strasbourg.  

Det beste fra begge verdener 

Når det er på tide med en god frokost eller middag vil du heller ikke bli skuffet. I Alsace er mat og vin absolutt i hovedfokus, og man holder fast ved tradisjoner. Dessuten så får du det beste av to verdener - litt fra Frankrike og litt fra Tyskland. Det sies at Alsace har det rikeste og mest varierende kjøkkenet i hele Frankrike. Så sett deg ned og nyt herlighetene. 

Følg "La Route du vin" 

For de som er interessert i vin kan et besøk hos en vinprodusent være ekstremt betydningsfult. Her vil f.eks. familien Trimbach ønske deg hjertelig velkommen. Deres gård, F E Trimbach ligger i Ribeauville, hvor det er fult lov å smake på vinen, som du senere kan kjøpe med deg hjem hvis du ønsker. 

Du kan også følge den forlokkende vinruten som vil ta deg fra den nordligste delen av Strasbourg til Thann i sør. Skoger, vinmarker, ruiner og middelalderlige landsbyer er noe av de tingene du kan nyte på din vei. Jeg vet ikke med deg, men for min del er dette himmel på jord!

 

Les mer om Alsace

Severdigheter 

Jeg har valgt ut noen få av severdighetene som du har mulighet til å oppleve på ferien din i Alsace. Beskrivelsene er ment til inspirasjon til din reise. Har du lyst til å lese mer om andre severdigheter i Alsace anbefaler jeg deg å lese bloggen vår om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om Alsace og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Strasbourg katedralen 

Strasbourg-katedralen, eller som på fransk heter Cathedrale Notre-Dame de Strasbourg, regnes for å være blant de fineste eksempler på sengotisk arkitektur i Alsace og Frankrike, på tross av sine mange romerske trekk. Den 142 meter høye kirken er blitt kalt, av den franske berømte forgatteren Victor Hugo, for "et gigantisk, delikat vidunder". Katedralen var verdens høyeste bygning fra 1647 til 1874, men for så å bli overgått av St. Nikolais Krike i Hamburg. I dag er det den sjette høyeste kriken i verden og den høyeste eksisterende bygningen fra middelalderen. 

På grunn av sin imponerende høyde kan katedralen sees fra Vogeserne-fjellene og Schwarzwald på den andre siden av Rhinen. Katedralen ble rammet av britiske og amerikanske bomber under luftangrepet i Strasbourgs sentrum den 11. august 1944. Dette angrepet gikk også sterkt utover Palais Rohan og Sainte-Madeleine-kriken. Reperasjonene av disse kirkene ble først fullført i begynnelsen av 1990. 

Château du Haut-Kœnigsbourg

Château du Haut-Kœnigsbourg ligger i kommunen Orschwiller i Bas-Rhin-departementet. Dette er det største slottet i Alsace. Slottet er også en del av den berømte vinruten i Alsace, Route des Vins d’Alsace, som får besøk av mer enn en halv million gjester i året. 

Slottet ble bygget av en sveitsisk adelsfamilie på 1100-tallet. På grunn av dens beliggenhet på en klippe med utsikt over Den Øvre Rhinens sletter, ble den ofte brukt av forskjellige herskere i middelalderen frem til tredveårskrigen, da svenskene brant slottet ned til bare ruinene. Slik ble det liggende i tre hundre år, frem til den tyske keiseren Willhelm ll. gjennoppbygget slottet i 1900 til 1908. Alsace var her fremdeles tysk.

Etter første verdenskrig konfiskerte den franske staten slottet, i en avstemmelse som ble gjort med Versailles-traktaten i 1919. I 1993 klassifiserte det franske kulturdepartementet bygget som et historisk monument.

Petite France

La Petite France, også kjent som Quartier des Tanneurs, er det mest berømte historiske kvarteret i Strasbourg. Det ligger i den vestlige enden av Grand Île, som rummer byens historiske sentrum. 

I middelalderen var området bebodd av byens møllere, fiskere og håndverkere, og er nå en av Strasbourgs største og mest populære turistattraksjon. Som en del av Grande Île ble Petite France utnevnt som verdensarvsted i 1988. Navnet har ikke en arkitektonisk årsak, men skyldes av at det en gang på 1400-tallet var plassen for et hospits, Hospice des Vérolés, som helbredet personer med syfilis (som ble kalt den franske syke). 

Colmar

Byen Colmar. som er det adminastrative senteret for Haut-Rhin-departementet i Alsace. ligger på Alsace-vinruten, og ser på seg selv som "hovedstaden for Alsace-vinen" ("Capitale des Vins d'Alsace). 

Men mest berømt er byen for sin nydelige og velbevarte gamle bydel med dens mange historiske bygninger og arkitektoniske perler. Av dem er blant annet Unterlinden Museum, Musée Bartholdi, Église Saint-Martin, Église des Dominicains, Théâtre municipal, Maison des Chevaliers de Saint-Jean, og mange flere. 

Les mer

Mat og drikke 

Alsace har en spennende og mangfoldig gastronomi som er påvirket av dens plassering tett på nabolandet Tyskland, som området engang tilhørte. Jeg har her valgt ut et par av de kulinariske spesialitetene og typiske retter som du kan smake på når du er på ferie i Alsace. God appetitt og god reise! 

Vin

Alsace er kjent for sine mange fremragende viner og sin vinrute ved navn Route des Vins d`Alsace, som siger seg mellom bølgende vinmarker, gamle vingårder og idyliske landsbyer. 

Områdets viner har en særlig friskhet som er er knyttet til deres opprinnelse og de århundrelange tradisjonene. Dette har frembrakt et gunstig klima, en usedvanlig geologisk mangfoldighet og en krevende vinfremstillings-ekspertise som har gått i arv fra generasjon til generasjon av dyktige vinavlere og vinfremstillere. Alsaces hvitvin har spesielt oppnådd anerkjennelse og popularitet med sin intense og delikate aromaer av frukt, blomster, krydderier og mineralske nyanser. 

Når du først er på ferie i Alsace er du nødt til å smake på vinen Alsace Pinot Blanc (bløt og delikat), Alasce Sylvaner (lett og frisk), Alsacec Riesling (tørr og elegant), Alsace Muscat (frisk og fruktig), Alsace Pinot Gris (upolert og rund med lang ettersmak), Gewurztraminer (kraftig og aromatisk), til slutt Alsaces eneste rødvin - Pinot Noir (frisk, lys og fruktig). 

Men du må heller ikke gå glipp av Crémants d'Alsace som er en lett musserende vin, produsert i samsvar med tradisjonelle metoder. Ser man bort ifra champagne, er dette den mest populære musserende vinen i Frankrike. Ellers vil jeg anbefale deg den sirupaktige Vendanges Tardives og Sélections de Grains Nobles som er kraftfulle og komplekse viner med en bemerkelsesverdig lang ettersmak. 

Choucroûte garnie

Choucroûte garnie er blitt kjent som Alsaces "nasjonalrett", selv om det i virkeligheten er en fransk versjon av den berømte tyske retten sauerkraut. Dette peker tilbake til da Alsace var tysk. Når retten har oppnådd en så anerkjent status som nasjonalrett i franske Alsace forsterker det vel det tyske og franske Alsaces gastronomiske tradisjoner på en elegangt og velsmakende måte. Her har både Tyskland og Frankrike noe å være stolt av. 

Selve retten består av gjæret kål som tilbredes på enten hvitvin, øl eller cider og krydret med einebær og pepperkorn. Retten servers varmt med kokte poteter og forskjellig slags kjøtt som blant annet skinke, bacon, pølser, røkt kjøtt, og til tider også fisk. Før var retten det store søndagsmåltide i de fleste familiene i Alsace, men nå servers den gjennom hele uken på Alsaces mange gode resturanter. 

Tarte flambée

En annen ettertraktet spesialitet fra Alsace-området, som er inspirert av andre kulturer, er Alsaces utgave av pizza, kalt tarte flambée. Dette alsaciske underet er laget av et tynt lag deig som er dekket av creme fraiche, ost, løk og bacon (jeg får vann i munnen), og som bakes i en ekstremt varm ovn (i kort tid) slik at den blir så sprø som mulig. 

Du vil ofte se retten på menyer under andre navn enn tarte flambée. F.eks. "flammekueche" på alsacisk eller "flammkuchen" på tysk. 

Baeckeoffe (eller bäckeoffe)

Denne lekre alsaciske gryteretten har fått navnet sitt fra Alsace-dialektenes betegnelse for en bakeovn. I gamledager blandet kvinnene fra Alsace-området alle ingridiensene til retten sammen i en ovalformet keramik skål, som de så overleverte til sin lokale baker. Bakeren ville så forsegle lokket på skålen med en stripe deig og plassere den i ovnen, med en avtale om at den var klar for henting dagen etter. 

I den moderne utgaven tilbredes retten etter mindre krevende retningslinjer, men den er fortsatt like kraftfull, velsmakende og ikke minst næringsrik. Retten inneholder nemlig en blanding av poteter, purre, svinekjøtt, oksekjøtt og lammekjøtt, som står å småkoker i den lokale hvitvinen inntil den er godt sammenkokt. Men retten blir fortsatt den dag i dag forseglet med et stykke brøddeig. 

Tourte 

Tourte er en av de tradisjonelle alsaciske paiene som har hatt sin betydning på landet. Den mettet nemlig landsmennenes sult da de arbeidet i markene. Siden den gang er den blitt ev av Alsaces mest kjente retter, og er å se på de fleste kjøkken i området. Den tilberedes ved at kjøttet marineres i Riseling-vin, for så å bli innbakt i en deig og spises med fingrene eller serveres som forret med en salat. 

Civet

Setter du kjøtt høyt på listen, vil reisen til Alsace ikke skuffe. Det er nemlig masse av vilt-retter i området. Den tradisjonelle retten "civet" er nettopp en slik rett. Den består som regel av enten kanin, hare, eller vildsvin, som marineres i vin og deretter småkokes sammen med baconstykker , vin og urter, inntil den er godt kokt sammen og fylt med smak. 

I sin mest tradisjonelle utgave kom kjøttet til retten alltid fra vilt som ble fanget i naturen, og kjøttet ble marinert i minimum 24 timer. Men i dag har de fleste alsaciske kokker andre regler. Nå er det vanlig at kjøttet kommer fra landebruk, og ikke fanges i det grønne. Men du kan alltids finne vilt-retter på menyen som baseres på viltkjøtt hvis du ser godt etter.  

Les mer

Reisemål i Frankrike

Finn reisen til Frankrike her

Informasjon om Alsace 

Jeg har samlet opp litt fakta og informasjon om Alsace, blant annet regionens geografi, befolkning, historie og språk, som forhåpentligvis kan inspirere deg på din reise til Alsace. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise vil jeg anbefale deg å besøke bloggen vår. Her kan du finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og administrasjon 

Alsace utgjør i dag en historisk og kulturell region i Frankrike. Men den er ikke lenger en offisiell, administrativ region, etter at den i januar 2016 ble slått sammen med to andre franske regioner og ble en del av den større regionen Grand Est. 

Inntil januar 2016 var Alsace den minste av de 22 administrative regionene i Frankrike med sine kun 8283 km2. Den lå innimellom Rhinens sletter i øst og Vogeserne-fjellene i vest og grenset opp mot Tyskland i nord og øst, Schweiz og Franche-Comté mot sør og Lorraine mot vest. Regionen hadde rundt 1,8 millioner innbyggere, og inkluderte departementene Haut-Rhin og Bas-Rhin (tidligere kjent som Sundgau og Nordgau). 

Etter den territoriale reformasjonen i Frankrike, som ble vedtatt i 2014, men som først ble implementert i januar 2016, ble Alsace gjenforent med de to andre regionene, Champagne-Ardennen og Lorraine. Den har siden vært en del av storregionen Grand Est. Grand Est har ti departementer, som blannet annet de to alsaciske departementene Haut-Rhin og Bas-Rhin. Hovedstaden i den nye storregionen er Strasbourg, som fortsatt er hovedstaden i departementet Bas-Rhin. 

Språk 

Selv om diverse tyske dialekter er blitt snakket igjennom det meste av Alsaces historie, er det dominerende og offisielle språket i Alsace fransk. 

Det tradisjonelle språket i regionen er alsacisk, som er en almannisk dialekt av høy-tysk. Denne dialekten, som også er tett forbundet med sveitsisk tysk, snakkes på begge sider av Rhinen. Alsacisk snakkes av rundt 900.000 mennesker, hvor flesteparten av dem bor i den historiske region Alsace. Andre, som f.eks. de sveitsisk amish-gruppene fra USA og Canada, som var bosatt i Alsace, bor nå utenfor regionen. Dermed er alsacisk det nærmeste regionale språket som blir snakket i Frankrike, hvis man ser bort ifra occitansk.  

Noen franske dialekter av tysk blir også snakket i Alsace, spesielt i de nordlige delene av regionen. Både alsacisk og de franske dialektene anerkjennes nå som regionale språk i Frankrike og kan velges som fag på videregående skole (lycées). Men deres offisielle status og legitimitet er ofte et opphetet emne i politiske diskusjoner, spesielt fordi Frankrike har underskrevet, men ikke enda implementert EU`s språkpakt fra 1992, som skal fremme og beskytte regionale språk i EU. 

På tross av at det franske språket dominerer i området, har tysk en sterk kulturhistorisk posisjon i Alsace. Ikke minst på grunn av områdets rolle under reformasjonen. F.eks. var Alsace det første stedet hvor tysk ble det offisielle språket i stedet for latin under den lutherske reformasjonen. Og i Strasbourg var det først tysk som ble brukt til liturgiske handlinger. Det var også her den første tyske bibelen ble utgitt i 1466. 

Historie

Alsace ble befolket av keltere ca. 1500 år f.Kr. og ble fra da av målet for en lang rekke invasjoner, sanksjoner og erobringer, som henger sammen med regionens frodige og rike jord som gjorde det til et attraktivt område for mange folkeslag og kulturer. 

I år 58 f.Kr. erobret romerne området og gjorde det senere til en del av det romerske imperiumet (som en del av provinsen Germania Superior). Romerne gjorde område til et sentrum for vinavling, og bygget en lang rekke festninger og militære anlegg for å beskytte vinproduksjonene. Man kan faktisk se små spor av dette den dag i dag. 

Da Romerriket ble svekket ble Alsace erobret av den germanske stammen Alemanni, og det var deres germanske språk som dannet grunnlaget for nåtidens germanske dialekter langs Øvre Rhinen (alsacisk, alemannisk, schwabisk og sveitsisk tysk). Den franske kongen Klodevig 1, og hans hær, beseiret Alemanni-stammen i det 5. århundre e.Kr. Alsace ble da en del av kongeriket Austrasia. Alsace forble under fransk kontroll inntil det franske rike ble formelt oppløst i 843 ved Verdun-traktaten. 

Alsace ble senere en del av Det tysk-romerske rike og fikk nyte stor velstand i det 12. og 13. århundre under Hohenstafe-keiserne. I det meste av Europa kom velstaden i Alsace til en ende i det 14. århundre på grunn av en rekke harde vintre, magre høstsesonger og svartedauden. 

I 1639 ble Alsace erobret av Frankrike for å holde det unna spanske Habsburgers. Frankrike forsterket sin posisjon i Alsace med Nijmeges-traktatene i 1679. Dette brakte de fleste gjenværende byene under fransk kontroll. 

I 1871 overtok Otto von Bismarck Alsace og Nord-Lorraine og innlemmet dem i det nye tyske imperiumet. Frankrike måtte med dette gi fra seg mer enn 90% av Alsace og en fjeredel av Lorraine. Dette ble fastsatt ved fredstraktaten i Frankfurt samme året. Men Tyskland måtte til gi fra seg regionene til Frankrike igjen ved avslutningen av første verdenskrig (under Versailles-traktatenes bestemmelser).

Alsace-Lorraine ble igjen okkupert av Tyskland under andre verdenskrig. Selvom Alsace ikke ble formelt overtatt ble det innlemmet i det stortyske rike, som var blitt omstrukturert til et såkalt "Reichsgau". Da krigen kom til sin slutt ble Alsace gjenforent med sitt franske folk. 

Siden har regionen vært under såkalte lokale lover ("droit local") som supplement til de franske lovene som har med formål å bevare de tyske vedtakene og lovene. Dette blir enda betraktet som fordelaktig etter regionens tilbakevending til Frankrike. 

Populære hoteller i Alsace

Frankrike, Alsace
  • Nærmeste flyplass: 63 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Frankrike, Alsace
  • Nærmeste flyplass: 65 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje (evt. mot betaling)
Frankrike, Alsace
  • Nærmeste flyplass: 179 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér