Reiser til Frankrike

Kort fortalt så er Frankrike et stort land oppdelt i 26 regioner og 95 departementer. Men det store landet fortjener mer enn en kort og klinisk oppsummering. Et land berømt for dets karakteristiske viner, gourmetmat i verdensklasse  - ja, til og med den franske stilen og sjarmerende aksenten har fått sin plass i historiebøkene. Velkommen til Frankrike med Hideaways; vi er spesialister på reiser til Frankrike der du bor på håndplukkede hoteller eller i feriehus på din ferie. 

Hele denne paletten av farger, kultur og sanser gjør at jeg gjerne reiser tilbake gang på gang. Jeg tør faktisk å erklære Frankrike som et av verdens beste reiseland, for her er det opplevelser og autentisitet nok for mer enn et helt liv dersom du bare tør å begi deg ut på eventyr.

Frankrike er rett og slett et fantastisk reisemål som kan friste med alt: trendy storbyer (deriblant byenes by med det 324 meter høye tårnet), historiske monumenter og områder som sitter som klistret i minnet etter du har opplevd dem, 2. Verdenskrig i Normandie, vindistrikter så langt øyet kan se i Alsace, Bourgogne, Bordeaux og ikke minst Provence.

Er du glad i sommer, sol og deilige strender er det bare å vende snuten mot den franske riviera og kysten ned mot Spania ved Languedoc-Roussillion. Her ligger hyggelige landsbyer med brostensbelagte torg og venter på deg, og restauranter med lokale menyer som for oss nordmenn smaker á la fransk gourmet på sitt beste. 

Hideaways tilbyr sjarmerende og håndplukkede hoteller i Sør-Frankrike. Men for god ordens skyld, comme il faut som man sier på fransk, vil jeg gi deg en kort introduksjon til de to regionene som representerer intet mindre enn fire områder som du kan velge blant hos Hideaways. I Skandinavia har vi en tendens til å si "Sør-Frankrike" når vi blir spurt hvor vi skal på ferie, men det går ikke i Frankrike, for selv om vi geografisk befinner oss i den sørlige delen er området delt opp i atskillige departementer, og spør du en franskmann finnes det ikke to som kan sammenlignes. Men det er en ting alle har til felles; Art de vivre! Kunsten å leve livet etter mottoet "hjemme godt, ute best" - derfor er lokale restauranter og kaféer ofte velbesøkte og dominerte av det franske språket, for man møtes gjerne utenfor hjemmets fire vegger. Det er nettopp det vi alle gjerne vil oppleve når vi reiser på ferie; en tidslomme med lokale skikker og vaner der livet leves slik man alltid har gjort. 

Vil du ha mer informasjon om våre reiser eller et godt tips til valg av hotell er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss. 

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie i Frankrike med Hideaways!
Hilsen Marie

Les mer om Frankrike

Severdigheter

5 utvalgte severdigheter du ikke bør gå glipp av på din reise til Frankrike

Château de Versailles

Det kongelige palasset som var knutepunktet for fransk politikk fra 1682 frem til begynnelsen av den franske revolusjonen i 1789 (da kongefamilien ble tvunget inn til Paris) er i dag en av Frankrikes mest kjente turistattraksjoner. Palasset ligger i Versailles - derav navnet - som en gang var en landsby 20 kilometer sørvest for hovedstaden, men som i dag er en velstående forstad til Paris og som fortsatt innehar enkelte politiske funksjoner. I all dets overdådige prakt er palasset og dets tilhørende hager det mest spektakulære symbolet på eneveldet L'ancien régimes absolutte makt i Frankrike. 

Mont Saint-Michel

Den lille tidevannsøya Mont Saint-Michel ligger ved utmunningen av Couesnon-elva i Normandie, og er kanskje ikke den mest kjente franske severdighetene, men det er desto større grunn til å stifte bekjentskap med den. Øya havnet på UNESCOs verdensarvliste i 1979 og ble befestet på 500- og 600-tallet, men navnet stammer fra klosteret som ble bygget på øya på begynnelsen av 700-tallet til ære for erkeengelen Mikael (Saint-Michel). Klosteret utgjorde det høyeste punktet i øyas føydalt-katolske bygningsmønster, som plasserte Gud med det tilhørende klosteret på toppen, riddersalen nedenunder, midt mellom klosteret og riddersalen kom oppbevaringshus og boliger for de øverste klassene, og nede i bunnen utenfor murene ble fiskernes og bøndenes hus plassert. 

I dag bor det kun rundt 50 personer på øya, men på midten av 1800-tallet bodde det mer enn 1000 innbyggere på øya da klosteret var blitt omgjort til et fengsel for geistlige mostandere av det beryktede republikanske regimet. En interessant fotnote for oss nordmenn er at øya ligger i et område som ble herjet av vikingene i sin tid. 

Gorde du Verdon

Den 25 kilometer lange og opptil 700 meter dype kløften som ligger i Alpes-de-Haute-Provence sørøst i Frankrike, er en av Europas flotteste naturopplevelser. Kløften, som også kalles Grand canyon du Verdon på fransk, har blitt formet av Verdon-elva, som igjen har fått sitt navn takket være dens karakteristiske turkis-grønne vann. Elva ender i den kunstig anlagte innsjøen Sainte-Croix-du-Verdon

Området rundt kløften er spesielt populært for turgåing, klatring og kajakk-rafting i elva, men da disse aktivitetene er ganske krevende i det utfordrende terrenget foretrekker mange en mer fredsommelig utflukt gjennom området i bil for å nyte det spektakulære naturfenomenet. 

Grotte de Font de Gaume

Sørvest i Frankrike, nærmere bestemt i regionen Aquitaine, kan du oppleve en av verdens mest fascinerende forhistoriske områder, og det eneste stedet i Frankrike med polykrome hulemarier som enda er åpent for offentligheten (i motsetning til de enda mer berømte Lascaux-hulemaleriene som nå er lukket for offentligheten og kun kan beskues i en replika-utgave, hvis museum er designet av norske Snøhetta). 

Hulemaleriene kan dateres helt tilbake til rundt 17 000 f.Kr. og inkluderer mer enn 80 malerier av bison, 40 malerier av hester og mer enn 20 malerier av mammut. I alt er mer enn 230 hulemalerier blitt funnet i grotten som ble oppdaget av en lokal skolelærer 12. september 1901. 

Nimes Arena

Nimes Arena er heller ikke den mest kjente franske severdighetene, men mange mener den er det best bevarte romerske amfiteateret i verden - også bedre enn berømte Colosseum i Roma. Amfiteateret ligger i regionen Languedoc-Roussillon i sørøstlige Frankrike og ble bygget rundt 70 år e.Kr. og har hatt plass til mer enn 16 000 tilskuere på sine 34 seterader. 

Opp gjennom tidene har amfiteateret, som så mange andre antikke monumenter som fortsatt eksisterer i dag, tjent forskjellige funksjoner. De invaderende visigoterne fra nord bygget en mur rundt det og brukte det som festning, og senere ble det brukt som boligområde med hele 700 innbyggere som bodde innenfor amfiteaterets rammer. I 1863 ble det ombygget til tyrefekterarena, mens amfiteateret i dag er i bruk i forbindelse med forskjellige offentlige begivenheter som konserter, filmopptak m.m.

Les mer

Mat i Frankrike

Pot-au-feu

Gryteretten pot-au-feu, som kan oversettes til "gryte på ild", er en hel institusjon i den mer folkelige delen av det franske kjøkkenet. Den prisbelønte franske kokken Raymond Blanc har en gang uttalt at pot-au-feu er "definisjonen på det franske familiekjøkkenet og den mest feirede retten i Frankrike" på tvers av sosiale og økonomiske forskjeller. 

Retten består av oksekjøtt og oksehaler med forskjellige slags grønnsaker som kan varieres etter behov og sesong, men som vanligvis inkluderer gulrøtter, løk, purre, neper, pastinakk, hvitløk og selleri krydret med kryddernellik, sort pepper, salt og krydderblandingen bouquet garni (bestående av timian, laurbærblader, rosmarin og persille). Den serveres som oftest med den berømte franske Gijon-sennepen og asparges syltet i eddik for å tilføre mer smak. Ofte tilsettes også ris, pasta eller ristet brød for å få retten til å strekke litt lengre. 

Crème brûlée

Crème brûlée, som kan oversettes til "brent krem", er kanskje den mest berømte franske dessertretten. Den består av fløte pisket med eggeplommer, vanilje og sukker som stekes i ovnen i vannbad ved lav temperatur. Til slutt blir den drysset med sukker og flambert slik at den får sin berømte, karamelliserte konsistens. Den serveres vanligvis kald i en glasert keramikkskål (en såkalt ramequin på fransk) med fersk frukt. 

Bisque

Bisque er en klassisk fransk kremet suppe som er tilberedt av en såkalt coulis (en slags buljong) bestående av fisk og skalldyr (ofte hummer, kreps, reker eller krabber) og grønnsaker, som hummerbisque eller blomkålbisque. Den tilsettes vanligvis fløte og fortykkes av bechamelsaus. 

Suppen menes å stamme fra Biscayabukta mellom den franske vestkysten og den spanske nordkysten, der det er lett adgang til fisk og skalldyr - derav navnet. 

Coq au vin

Coq au vin, som kan oversettes til hane med vin, er enda en klassisk fransk gryterett. Som navnet antyder ble den opprinnelig tilberedt av mør unghane, men i dag består den ofte av kyllingkjøtt. I tillegg til unghane/kyllingkjøtt består retten av gulrøtter, perleløk, sjampinjong, buljong og en rekke krydderurter som laurbærblader, timian og persille.

Og vi må ikke glemme vinen, som ofte er en bourgognevin, men som varieres etter hvilken region retten tilberedes i og hvilken vin som produseres i det området. F.eks. finnes det en coq au champagne fra Champagne-regionen, en coq au vin jaune fra Jura-departementet i regionen Franche-Comté, og en coq au riesling fra regionen Alsace m.fl. Man spiser vanligvis gryteretten med litt baguette-brød til. 

Les mer

Reisemål i Frankrike

Provence

Provence ligger i den sørøstlige delen av Frankrike, byr på fremragende mat og vin, et innbydende middelhavsklima med mange solskinnstimer og milde vintre, enestående hulemalerier fra fortiden, antikke romerske ruiner, en vakker (og til tider vill) natur med en lang og legendarisk kyststrekning som blant annet inkluderer den franske rivieraen - for ikke å glemme det berømte provencalske lyset som har tiltrukket noen av verdens mest berømte malere opp gjennom tidene, som Renoir, Cézanne og Matisse. 

Se alle reiser til Provence

Languedoc Roussillon

Se alle reiser til Languedoc Roussillon

Reisemål , Frankrike

Alsace

Alsace, som ligger nordøst i Frankrike, er et stort turistmål i nær Frankrikes grense mot Tyskland, og i et område der de to landene møtes på en spennende måte. Dette ser man på byens arkitektur, det interessante kjøkkenet og det nydelige landskapet. Kom hit og nyt idyllen.

Reiser til Alsace

Paris

Paris er et av stedene du bør oppleve minst én gang i livet. Byenes by har museer og severdigheter nok til mange reiser. Du skal naturligvis også gi deg selv god tid til å nyte byens berømte, klassiske bistroer.

Reiser til Paris

Provence

Reiser til Provence i Frankrike med Hideaways, spesialist i håndplukkede hoteller og feriehus. Vi har prisgaranti på alle reiser til Provence-Alpes-Côte d'Azue

Reiser til Provence

Korsika

Naturskjønne Korsika ligger og venter på deg midt i Middelhavet. Øya er først og fremst for deg som på en aktiv måte vil oppleve en vakker øy med lokale preg, hyggelige småbyer og et herlig klima. Kast på deg joggeskoene og reis til Korsika med Hideaways!

Reiser til Korsika

Languedoc-Roussillon

Med en ufortjent plass i skyggen av Provence, finner vi Languedoc-Roussillon som du ikke må glipp av på din reise til Sør-Frankrike. Her opplever du et imponerende landskap med klassiske vinområder, sjarmerende byer og utsøkt gastronomi.

Reiser til Languedoc-Roussillon

Informasjon om Frankrike

Regioner

Frankrike har 27 regioner, derav 22 ligger på det franske fastlandet og de resterende 5 er oversjøiske; Fransk Guyana, Guadelope, Martinique, Mayotte og Réunion. Øya Korsika er et såkalt collectivité territoriale, dvs. med et lokalt valgt selvstyre som har en viss administrativ frihet i forhold til sentralmakten i Paris. 

Hver franske region er inndelt i såkalte departementer, derav 96 befinner seg på det franske fastlandet og 5 oversjøiske (som tilsvarer de oversjøiske regionene). Det er 36 681 kommuner i Frankrike, derav 129 er oversjøiske. 

Språk

Fransk, som er en romersk avledning av latin, er Frankrikes offisielle språk ifølge den franske grunnloven (artikkel 2). Men i tillegg til fransk snakkes det en lang rekke andre språk i landet - de såkalte minoritetsspråkene - derav 8 snakkes på det franske fastlandet, mens hele 69 språk snakkes i de oversjøiske regionene. 

Blant de største og mest kjente regionale språkene på fastlandet finner vi alsasisk, en nederalemannisk dialekt som snakkes i regionen Alsace på grensen til Tyskland; betonsk, som er et keltisk språk som snakkes av et mindretall i Bretagne i nordvest i Frankrike; og oksitansk, som er en gruppe gallo-romanske språk som snakkes i Sør-Frankrike, samt i Val d'Aran-dalen i Pyreneene, der språket ikke kalles oksitansk, men béarnsk. 

Klima og været

På grunn av sin størrelse - det er det største landet i EU med nesten 550 000 kvadratkilometer (640 000 med de oversjøiske regionene) - har Frankrike et forholdsvis variert klima som skifter fra landsdel til landsdel, men ofte også internt i en landsdel eller en region. Den nordlige og nordvestlige delen av landet har et temperert klima med forholdsvis kalde vintre, mens den sørøstlige delen av landet har et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre. 

I den vestlige delen av landet er klimaet hovedsakelig oseanisk - dvs. kystklima - med en del nedbør, mildre vintre og varme somre; men ikke i nærheten av like varme somre som i den indre delen av landet. I den indre delen av landet er klimaet hovedsakelig kontinentalt med varme, stormfulle somre, samt mindre regn og hardere vintre enn ved kysten. 

Klimaet rundt Alpene og andre fjellområder i landet er hovedsakelig alpint med betydelig lave temperaturer om vinteren og langt mer snøfall enn i de andre områdene. I området mellom Sentralmassivet og Middelhavet finnes de legendariske og beryktede vindene kalt Mistral og Scirocco. 

Religion

Frankrike har konstitusjonell religionsfrihet og en meget klar atskillelse av stat og kirke som hører innunder det franske begrepet laïcité (sekularisme). Men selv om Frankrike er et konstitusjonellt sekulært samfunn er det fortsatt katolisismen som er mest populær blant franskmennene, som i de andre latinske landene. 

Men sammenlignet med befolkningen i Spania og Italia er den franske befolkningen som helhet mindre troende, da kun 51% av befolkningen identifiserer seg som katolikker, og kun 5% går til gudstjeneste regelmessig. Av de som erklærte seg som troende katolikker går 10% regelmessig i kirken. 31% av den franske befolkningen har erklært seg som agnostikere eller ateister, mens 4% erklærer seg som muslimer (10% i andre undersøkelser), 3% erklærer seg som protestanter (i andre undersøkelser 6%), 1% som buddhister og 1% som jøder. I en enkelt undersøkelse hevdes det at andelen katolikker er helt nede på 42% og at andelen ateister eller agnostikere har rykket opp på 50%, men undersøkelsen er ikke bekreftet fra andre kilder. Hele 94% av alle de 47 000 religiøse bygningene som finnes i Frankrike er romersk-katolske. 

Landet har det største jødiske trossamfunnet i Europa med omtrent 600 000 personer. 

Valuta

Som flere andre EU-land ble Frankrike en del av Eurosonen i 1999, men byttet først for alvor ut sine berømte franc mot euro som valuta i 2002. 

Natur

Med sine omtrent 550 000 kvadratkilometere på det europeiske fastlandskontinentet, som strekker seg fra Pyreneene i sør til kystslettene i nord og fra Alpene i øst til Atlanterhavskysten i vest, har Frankrike en særdeles mangfoldig natur. I tillegg kommer de oversjøiske regionene i Sør-Amerika, det Indiske hav, Stillehavet, Karibia, Nord-Amerika og Antarktis, som bidrar med helt andre landskaper enn de på det europeiske fastlandskontinentet. 

Når det gjelder det franske fastlandet er det preget av noen store fjellkjeder som Jurafjellene på grensen mellom Frankrike og Sveits, Sentralmassivet i den sørlige delen av landet, Vogeserne i Alsace i den nordlige delen av landet, Pyreneene i den sørlige delen på grensen til Spania, og Alpene i øst der giganten Mont Blanc på 4807 meter ikke bare er det høyeste fjellet i Frankrike (og Italia), men i Europa. 

Det franske fastlandet er også preget av noen store elvsystemer, der de viktigste er Rhône, som springer ut i Sveits og renner inn i Frankrike via Genèvesjøen; Seinen, som munner ut i den engelske kanalen; Loire, som munner ut i Biscayabukta; Garonne, som springer ut i Spania og krysser inn i Frankrike gjennom byer som Toulouse og Bordeaux; og Rhinen, som følger grensen til Tyskland. 

Offisielle helligdager

1. januar             |   Nyttårsdag
1. april                |   2. påskedag (NB: skjærtorsdag og langfredag er ikke helligdager)
1. mai                 |   Arbeidernes dag
8. mai                 |   Avslutningen på okkupasjonen av Frankrike under 2. Verdenskrig
9. mai                 |   Kristi himmelfartsdag
20. mai               |   1. pinsedag
21. mai               |   2. pinsedag
14. juli                |   Den franske nasjonaldagen (Bastilledagen)
15. august          |   Jomfu Marias himmelfart
1. november       |   Allehelgensdag
11. novemeber   |   Våpenhvile i forbindelse med avslutningen av 1. Verdenskrig
25. desember     |   Juledag (i Alsaceregionen er også 2. julidag en helligdag)

Vær oppmerksom på at offentlige kontorer, banker og de fleste butikker er stengt på offisiell helligdager, men en del museer og de fleste restauranter og kaféer er vanligvis åpne. De kan ha endrede åpningstider. 

Vær også oppmerksom på at franskmennene, som spanjolene, ofte lager en "bro" mellom helligdager som faller på en torsdag og helgen, slik at den inneklemte fredagen også blir en helligdag. Det samme kan skje med en mandag. Men denne tradisjonen har nylig fått kritikk på grunn av den globale finansielle krisen som har satt sitt merke i den franske økonomien, og er derfor ikke så utbredt som tidligere. Hvis du lurer på når det er helligdag er det beste å spørre på det lokale tuistkontoret eller i en av de lokale butikkene. 

Populære hoteller i Frankrike

Frankrike, Provence, Saint-Tropez
  • Nærmeste flyplass: 101 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
  • Svømmebasseng
Frankrike, Provence
  • Nærmeste flyplass: 73 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Provence, Saint-Tropez
  • Nærmeste flyplass: 119 km
  • Nærmeste strand: ca. 1 km
  • Svømmebasseng

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér