Reiser til England

Et grønt og behagelig land eller en av verdens mest populære destinasjoner? England er i stor grad begge deler. I London har England uten tvil den kuleste byen på planeten med de beste teatrene, det beste nattlivet og de beste konsertene 

Ute på landet er det billedskjønt med alt fra South Downs' bølgende krittbakker til de forblåste fjelltoppene i Lake District, de sanddekte buktene i Cornwall og de åpne viddene i Norfolk. De nordlige byene Livepool, Manchester, Leeds og Newcastle er kulturelle perler, som har gitt verden ære-definerende musikk og kunst. England er kanskje ikke så stort, men landet er med god grunn en favoritt blant reisende. 

England, den største av fire nasjoner i Storbritannia målt på befolkning og størrelse, er blant verdens mest populære turistmål. Velkommen til England med Hideaways! Vi er spesialister på å håndplukke sjarmerende hotell.

Severdigheter 

Jeg har her valgt ut noen av de mange severdighetene som du har muligheten til å oppleve mens du er på reise i England. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i England kan jeg anbefale deg å lese bloggen vår om reiser. Her kan du finne spennende artikler om alle våre reisemål. 

God fornøyelse og god reise! 

London 

London, som er verdens mest besøkte by basert på antallet av internasjonale ankomster til byen, betraktes ofte som verdens kulturhovedstad. Byen inneholder hele fire verdensarvsteder: Tower of London, Kew Gardens, Westminster Abbey og St. Margarets Church, samt Greenwich (hvor det kongelige observatoriumet ligger). 

Blant byens utallige andre store kulturelle og historiske severdigheter er Buckingham Palace, London Eye, Piccadilly Circus, Big Ben, St. Pauls Cathedral, Tower Bridge, Trafalgar Square, Themsen, Covent Graden, Oxford Street, Kensington Palace, Regents Park, Harrods, Borough Market, Royal Albert Hall og The Shard, noen av dem... London er også hjemsted for adskillige verdensberømte museer, gallerier og biblioteker, som blant annet British Museum, National Gallery, Natural History Museum, Tate Modern og British Library. 

Byens metro system, London Underground, er dessuten det eldste underjordiske jernbanenettet i verden. 

Stonehenge

Stonehenge er en av de største og mest kjente severdighetene i England og ble i 1986 tilført på UNESCOs verdensarvliste. 

Det forhistoriske monumentet ligger i Wiltshirery i den sørvestlige delen av landet. Monumentet består av en omkrets av oppreist stein som er rundt 4 meter høye, 7 meter bred og veier rundt 25 tonn. Steinene ble reist innenfor det største komplekset av neolithiske og bronsealdermonumenter i England, som også rummer flere hundre gravhauger. 

Arkeologer mener at monumentet ble bygget i perioden 3000 f.Kr. til 2000 f.Kr. mens den sirkulerende vollgraven, som utgjør den tidligste fasen av monumentet, er blitt datert til rundt 3100 f.Kr. Hva monumentets funksjon og betydning er, det er det ingen enighet om. Utallige teorier om monumentets funksjon og betydning er blitt presentert gjennom årene, blant annet at det var en begravelsesplass for datidens elite; at det utgjorde en astronomisk kalender; at det opprinnelig var et hellig jaktsted; at det var et symbol på fred og fellesskap; og at det var et sentrum for utøvelser av antikk helbredelse. 

Den mest kjente teorien går ut på at stedet opprinnelig var en begravelsesplass - den største på de britiske øyene. Dette var en gravplass for den forhistoriske britiske elite, og de store oppreiste steinene var opprinnelig anbrakt i en bue rundt gravplassen for å markere gravene som en slags begravelsestein. Senere ble steinene anbrakt i deres nåværende stilling og brukt som et pilgrimsmål ved vintersolhverv. Kanskje for å ære de døde, men på samme tid å feire lysets gjenkomst. 

Hadrians mur 

Hadrians mur, som også kalles den romerske mur, er som Stonehenge, en av Englands største og mest berømte severdigheter, og ble anerkjent som verdensarv av UNESCO i 1987. 

Muren, som løper fra bredden av Tyneelven nær Nordsjøen til Solway Firth ved Irskesjøen, ble bygget i år 122 e.Kr. på ordre fra den romerske keiseren Hadrian. Muren utgjorde den nordlige grensen i det romerske imperiumet og var et forsvarsverk i den romerske provinsen Britannia, som på det tidspunktet var under press fra det opprinnelige britiske (keltiske) folket, samt ikke minst pikterne fra Skotland. 

Det antas at det var en festning i muren for hver femte romerske mil, og at disse festningene var bemannet med romerske garnisoner og kavalerienheter. Arkeologisk og annen historisk forskning viser også at muren rummet vollgraver, militærveier og de såkalte "vallum". Bortsett fra murens militære beskyttende funksjon mener visse historiskere at muren også kan ha tjent som tollkontroll. 

En betydelig del av muren eksisterer fremdeles og kan følges til fots langs den 135 kilometer lange "Hadrian's Wall Path" i det nordlige England. 

Les mer

Mat og drikke

England har en spennende og mangfoldig gastronomi, som både består av gamle, klassiske engelske retter og nye hybride retter, som er inspirert av landets mange kulturelle og etniske grupper. Jeg har her valgt ut et par av de klassiske, kulinariske spesialitetene og typiske retter som du kan smake på når du er på ferie i England. 

God appetitt og god reise!

Sunday Roast

Sunday Roast er så populært at den ble stemt frem som nummer to av hva folk liker best med England. Den består av kjøtt og stekte poteter, og kombineres gjerne med en annen engelsk klassiker, Yorkshirepudding, samt grønnsaker og saus. Grønnsakene består som regel av erter, gulrøtter, bønner eller brokkoli. En spesielt populær utgave serveres med blomkål eller purreløk og en saus bestående av cheddarost. 

Tradisjonelt sett serveres retten på søndager, noe som gir mening til matens navn. Andre godt brukte navn for denne retten er: Sunday Dinner, Sunday Lunch, Roast Dinner og Sunday Joint. 

Cottage Pie/Shepherds Pie

Cottage Pie, eller Shepherds Pie som den heter når retten inneholder lammekjøtt, er en annen stor engelsk klassiker. 

Retten består normalt sett av hakket oksekjøtt (men kan også inneholde andre typer kjøtt) som stekes sammen med løk, og til tider andre grønnsaker som erter, selleri eller gulrøtter. Den blir deretter plassert i en ildfast form og dekket av potetmos, for så å bli lagt i ovnen. Av og til blir også retten toppet med ost. 

Yorkshirepudding 

Dette er en klassiker som kan spores helt tilbake til 1737. Retten er med tiden blitt så populær at den har fått sin helt egen merkedag den første søndagen i februar - "National Yorkshire Pudding Day". 

Yorkshirepudding består av en deig laget av egg, mel og melk (eller vann), som inneholder forskjellige slags fyll. Som oftest består fyllet av en løksaus, mens i andre varianter, spesielt når den serveres som hovedrett, består den av oksekjøtt og saus. 

Retten kombineres ofte med andre engelske klassikere som f.eks. Bangers and Mash (kan kombineres på samme måte med Sunday Roast) 

Apple Pie

Mange land i dag gjør krav på opprinnelsen til eplekaken, men det er i England man finner den første nedskrevne oppskriften på en Apple Pie. Den berømte kaken er fortsatt en stor del av det engelske kjøkkenet, spesielt når det nærmer seg "tea time". 

Den første oppskriften går helt tilbake til 1381, med tittelen "For to make Tartys in Applis". På listen stod det: epler, krydderier, fiken, rosiner og pærer. I den moderne utgaven inneholder kaken normalt sett et lag kandiserte Bramley epler oppskåret i skiver. Den toppes så med smør, lattice pastry eller lard shortcrust pastry og bakes i ovnen inntil fyllet er bakt og toppen er blitt sprød og gyllen.

Engelsk øl

Britene har brygget øl siden romerne invaderte landet i det første århundre (rundt år 54 e.Kr.) og er i dag berømte for deres mange gode øl og ølkultur som utfolder seg på landets mange lokale puber. 

Det er over 50.00 puber og over 1400 bryggerier i England, noe som er det største antall bryggerier og puber per innbygger i verden. Her kan du blant annet nyte en "old ale", en "stout", en "porter" eller en "bitter". Alt ettersom hvilken engelsk øl du holder mest med. 

Engelsk te

En annen drikke som utgjør en betydningsfull del av den engelske kulturen, er te. Siden det 18 århundre har England vært en av verdens største forbrukere av te. Ved den seneste målingen i 2016 var England verdens største forbruker av te, med et gjennomsnittlig årlig forbruk på 4,61 kg pr. innbygger. 

Det var også britene, som gjennom det britiske imperiumet, var med på å spre te fra Kina til India og senere fra Asia til Europa. Dette var med på å gjøre te til en del av den europeiske hverdagen. 

Den vanlige måten å innta te på i England er med melk. Men det er ikke usett å drikke den svart eller med sukker eller sitron. Te servert i krus med melk og sukker er også en populær kombinasjon. Denne varianten er kjent som "builders tea" eller "strong tea". 

 

Les mer

Reisemål , England

London

London kaller! Den engelske hovedstaden byr på masse uforglemmelige opplevelser når er en weekendreise eller storbyferie står på programmet. De mange spennende bydelene, berømte severdigheter og utallige begivenheter gjør også London til et attraktivt reisemål året rundt.

Reiser til London

Informasjon og fakta 

Jeg har her samlet litt fakta og informasjon om England, blant annet geografi, befolkning og klima. Dette er noe jeg håper kan brukes som inspirasjon til ferien din i England. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon og det tas forbehold mot faktuelle feil. Ønsker du å finne mer inspirasjon til reisen din, da er det bare å besøke bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål.

God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning 

England, som grenser opp til Skottland mot nord og Wales mot vest, utgjør to tredjedeler av øya Storbritannia, for utenom øyer som Isle of Wright og Isles of Scilly. Landet er tettere på det europeiske kontinetet enn noen andre deler av fastlandet i Storbritannia. Det er kun 34 km til den franske kysten, som lett kan nås via en tunnel (channel tunnel). 

Landet er kjent for sine store elver, som Themsen, Mersey, Tyne og Severn, hvor den siste er den lengste. Severn strekker seg gjennom landet med sine 2350 km, mens Themsen med sine 216 km er den lengste elven som holder seg innenfor Englands grenser. Det er også mange sjøer i landet, hvor den største er Windermere som ligger i Lake District. 

Selv om det meste av Englands landskap består av lave bakker og sletter, finnes det også høyland og fjellrike land, da spesielt i de nordlige og vestlige delene. Det høyeste punktet er Scafell Pike på 978 meter, som også ligger i Lake District. 

Landet har rundt 53 millioner innbyggere, noe som tilsvarer 84% av den samlede befolkningen i Storbritannia. Dette gjør også landet til det fjerde største befolkete landet i EU. Malta, med sine 425 innbyggere pr. km2, er den eneste øya som er tettere befolket enn England i EU. 

Av de 53 millioner innbyggerne bor det rundt 8,7 millioner i landets hovedstad London, som er den største byen i EU. Andre store byer i landet er Birmingham, Sheffield, Manchester, Liverpool, Leeds, Newcastle, Bradford og Nottingham m.fl. 

 Klima og vær 

England har et temperert kystklima som karakteriseres av nærheten til havet, som mildner og utjevner de forventede, årlige maksimale og minimale temperaturene. Slik blir det som regel aldri for kaldt eller for varmt. Normalt sett byr en engelske vintrene på mer enn 0 grader, mens somrene som regel ikke når stort høyere enn 32 grader. 

Været er forholdsvist varierende på grunn av nærheten til havet, og landet er notorisk kjent for sin nedbør, som er fordelt jevnt utover året. De viktigste faktorene for det engelske klimaet er Atlanterhavet og Golfstrømmen, som begge påvirker været året rundt. 

De varmeste månedene i året er oktober med 71 mm i gjennomsnittet, etterfulgt av november med 63 mm, mens mars med 35 mm, er måneden i året med minst nedbør. Februar har en nedbørsmengde på 39 mm i gjennomsnittet. 

Populære hoteller i England

England, London
  • Nærmeste flyplass: 21 km
  • Avstand til sentrum: ca. 500 m
  • Internettilgang / WiFi
England, London
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
England, London
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Valgfri avreisedato og reiselengde på alle hoteller

Filtrér